-
Stotinu nedoumica
Pratim vaš forum već jako dugo, ali do sada nisam imala potrebe da postam. Uspijevala sam da nađem odgovor na svoje nedoumice. Ovaj put mi se čini da je lakše da pitam šta me muči nego da tražim.
Imam dječaka od 6 mjeseci i do sada isključivo dojen. Nikakvu dohranu još nismo uveli. Rođen je sa 4.150 gr i na zadnoj kontroli 13.08. imao 7.500 gr. Lijepo napreduje, vesela je beba. Međutim, danas sam prvi put poslije podoja pokušala da izdojim nešto mlijeka da mu prvi put napravim rižine pahuljice na mom mlijeku. Izdajala sam se električnom pumpom i uspjela sam izdojiti svega 10 ml. Ovo me je poprilično zabrinulo. Kupili smo **** ad i pokušala sam mu dati, ali on nije htio. Sada ja nisam sigurna da li je on gladan ili nije? Da li odbija flašicu (nikad je nije probao) ili odbija ad (koje isto nikada nije probao)? Pomislila sam da je gladan jer je nemirniji na siki nego inače. Podoj traje kraće nego inače (a i onako je brz) i budi se u noći jednom više nego inače. Ad smo probali poslije podoja i pošto je pokušaj propao, vratila sam ga na siku, čula sam da lijepo guta. Nakon toga je zaspao. To je bilo prije 2,5 sata i još spava.
Ja možda ne bih bila ovoliko zabrinuta da nisam imala iskustvo sa prvim djetetom. Ona je pila moje izdojeno mlijeko iz flašice na samom početku (imala je novorođenačku žuticu, pa je bila u bolnici) i od početka je prihvatala flašicu. Kasnije je dojila, a ponekad je pila i moje izdojeno mlijeko. S njom sam imala nekoliko mastitisa i tada sam se izdajala električnom pumpom. Nikada mi se nije desilo da u grudima imam ovako malo mlijeka.
Zaboravila sam reći da redovno piškimo, danas smo imali dvije male kakice, lijepe žute boje.
Da li ima razloga za zabrinutost? Da li mi nestaje mlijeka?
Izvinite zbog malo dužeg posta.
-
Možda nisam shvatila tvoj post, ali mi se čini da si dala AD u bočici kao nadohranu. Pa, ne treba mu to.
Kao nadohranu daj ono što se daje bebi od 6 mjeseci. Neku kašicu. Sa žličicom. I kad pojede koliko želi, daš mu cicu koliko želi.
Daj nešto finije, a ne samo rižine pahuljice. Umiješaj neko voće, da mu bude ukusno.
To što ne možeš izdojiti nije nikakav pokazatelj količine mlijeka kojeg imaš. Beba je puno bolja "izdajalica". I pokušala si izdojiti nakon podoja, vjerojatno je tvoj mali sisavac popio sve na brzinu. Pa ne bi ni bio zainteresiran za hranu tada.
Ja sam znala raditi i "sendvič-sistem" u prvim danima dohrane: dati cicu 2-3 minute da se utaži ona prva jaka glad, pa onda hranu na žličicu, pa na kraju cicu koliko hoće. Ako im se svidi ukus i tekstura nove hrane, brzo će ostaviti cicu i tražiti pravo jelo. A cica će ostati zadovoljstvo za kraj i prije spavanja.
-
Ako dojiš, AD je potpuno nepotrebno.
Također, potpuno je nepotrebno raditi išta na svom mlijeku. Neka tvoje mlijeko i dalje doji. Kao što je potpuno nepotrebno i pogrešno bebama servirati bilo kakve pahuljice na mlijeku U BOCI. Kad dođe vrijeme za dohranu, takve stvari se daju žličicom, a ne u boci, iz boce se, ako je dijete koristi, pije, a ne jede. Jede se iz tanjura ili šalice. Mi nismo ni pili iz boce, odmah smo uveli čašu.
Kako ćeš uvoditi dohranu možeš pronaći na Rodinom sajtu, ima super članak o dohrani.
Ono što Beti kaže je istina, to što se ne možeš izdojiti ne znači da nemaš mlijeka. Ja sam ga imala jako, jako puno i znala sam se izdajati kad bi mi beba bila kod mame ili svekrve, nekad nisam mogla izdojiti bukvalno ništa, a za pola sata hrpu.
Opušteno samo, cica i dalje rules, ostalo polako - voće, povrće i žitarice...prema tablici.
-
ja se također nikad nisam mogla izdojiti..jedva bi napunila flašicu i to bi se izdajala po cijela dva dana da bi mu mogla ostaviti ako bih negdje trebala ići. a isključivo sam dojila i beba je odlično napredovala, tako da ne vjerujem da nemaš mlijeka jer onda ni beba nebi napredovala...mi kada sm počeli sa dohranom išla je voćna kašica, pa sa žitaricama, i to isključivo na žlicu iz posudice. nikad nisam razumjela to pijenje iz boce. za AD ne vidim nikakve potrebe..ja sam svom prvi puta to dala sa 10 mj kada sam mu uvela večeru i onda sam mu radila mliječne kašice (isto iz tanjura) pa kad nebi izdojila malo mlijeka napravila bi pola šalice za kavu ovog mućkanog da razrijedim pahuljice, i to samo ponekad kad nebi stigla svoje. tako ako ste do sad lijepo dojili najbolje je da tako i nastavite i samo nadodate jedan voćni obrokić!
-
Mi nikad nismo probali AD.
Ja sam s 11 mjeseci uvela mliječne proizvode i razrijeđeno kravlje za griz i pahuljice, a s godinom dana nisam više ni razrijeđivala, tako su me naučile kompe na ovom forumu :)
Do tada sam pahuljice radila s voćem, a griz sam kuhala na vodi. Dojili smo cijelo vrijeme pa je imala dosta mlijeka.
-
Ja nisam shvatila zašto već davno nisi počela sa kašicama, voćem, itd... ?
-
Kako to misliš davno, pa beba joj ima 6 mjeseci?!
-
Hvala vam puno na odgovorima. Vidim da ima još vas koje niste uspjele ništa ispumpati.
Ad nismo namjeravali uvoditi kao dohranu. Mene je uplašilo to što su sike bile prazne kada sam probala ispumpati, pa sam napravila malo ad da vidim da li je gladan. Sinoć je spavao uobičajeno, probudio se dva puta dojio i odmah zaspao. Jutros se probudio u pola 8 raspoložen. Mislim da ipak nije gladan:)
Sto se tiče dohrane namjeravamo ubrzo početi. Mislila sam sa tim rižinim pahuljicama na mom miljeku, ali mozda je ipak bolje krenuti standardno sa mrkvicom. On se ne čini pretjerano zainteresovan za dohranu (za razliku od njegove seke u ovom periodu), tako da je i dalje samo dojenje. Sačekat ćemo par dana pa probati ponovo. Možda kad bude bolje raspoložen da proba nešto novo.