Teta joj ne da da se skine kada joj je vrućina?!
Molim za pomoć i savet!
Moja devojčica je krenula prošle nedelje prvi put u vrtić, u poludnevni boravak, u mešanu grupu dece od 3-5 godina.
Adaptacija naizgled savršena, ode sa osmehom, nikakav problem sa odvajanjem, teta naizgled oduševljena mojim detetom.
Ali: ove nedelje, dete se od utorka svaki dan žali da je boli glava kad dođem po nju u vrtić!
U redu, slinava je, nos zapušen, ali ona se nikada ranije nije žalila na glavobolju. Mislim, možda i imitira nekoga iz vrtića, ali, opet, ona to nikada ne radi na takav način, izgleda mi ozbiljna. Pitam je svaki dan, da li je udarila možda glavu u vrtiću, da li je bila žedna možda-u razgovoru saznam da dobiju vode samo uz užinu i da ih teta tera da pojedu celu užinu!!!
Razgovaram sa tetom, ona negira, zamolim da moje dete ne teraju na jelo, poučim dete da ode da popije vode iz ruke u kupatilu kad god je žedna.
Jutros se dete opet požali na glavobolju, ja opet, pitam je, a bude li ti u vrtiću zima, ili vrućina nekad? Daa, kaže ona, ujutru je jako zima, a bude mi i vrućina. Ja pitam –a kada ti bude vrućina-a ona-pa dok gledam crtani i u sobi sa toboganima. Ja kažem, dušo, pa seti se da se skineš onda, a ona: ALI TETA MI NE DA DA SE SKINEM!!
Ja :-o:-o:-o Kako ti ne da????!!!! Da, kaže moje dete, malo je stroga, rekla mi je,“ kasnije ćeš se skinuti“!! Ja u totalnom šoku!
Oblačim je ovih dana u majicu i duksić, jer sobe su im sa severne strane, ujutru se vetri pre dolaska dece, ne greje se i sobe su hladne, a prve sate provode tamo. Soba sa crtaćima (crtaći su pitanje za sebe) i soba sa toboganima, tj. nekakva igraonica su na južnoj strani, tamo idu poslednjih sat-dva boravka, sunce ih greje i verujem da su sobe užasno tople. I sad zamišljam moje siroto pregrejano dete u tom duksiću i tetu koja joj ne da da se skine!
Molim vas za savet, kako postupiti? Ima li iko slično iskustvo? Jutros sam je odvela u vrtić samo u majici, znam da će joj biti zima prvih sati, nisam ništa rekla teti jer ne znam kako se rešava ovakav problem.
Odvešću dete posle vrtića kod pedijatarke i doslovno joj ispričati slučaj, tražiti mišljenje. Ispričaću i mužu, a onda, šta dalje?
Ispisati dete iz vrtića-ona je strašno društvena i zapravo srećna što ide u vrtić, već ima drugare, ali koliko je odgovorno izložiti dete svaki dan toplotnom udaru radi druženja?
Prebaciti je u drugi vrtić-to nam na mnogo nivoa komplikuje život, a ne znam ni da li je moguće, onda joj opet sledi adaptacija uz ko zna kakvu tetu i kakvu grupu-čini mi se da ovde nema agresivaca.
Porazgovarati sa tetom? Ja ne znam kako se ovakav problem rešava razgovorom, ne znam ni kakvo bi opravdanje mogla imati teta, kakva tu druga strana priče uopšte može postojati? Po meni, teta je aktivno i namerno ugrozila zdravlje mog deteta, ali šta ja mogu da preduzmem? Meni je prvi poriv da dete sklonim od takve užasne osobe, jer me je strah šta može još da uradi?
Molim za savet, šta se može uraditi, a da bude najbolje za dete?