-
Mama muči me trbuh!
J. ima 3,5g i već 3 tjedna svakodnevno u nekoliko navrata kaže da je muči trbuh, uhvati se za njega i napravi bolnu grimasu i to prođe.
Prije 3 tjedna je imala virozu i povračala je. Isto se to dogodilo i prije par mjesecii kad je imala enterovirozu i trajalo je cca mjesec dana.
Ne znam dali to ima veze s tim virozama ili s nečim drugim. Stolicu ima urednu, 2-3 dnevno, kad je bila manja s cca 2 g imala je i 5-6 stolica dnevno, znači čak i previše.
Inače ima atopijski dermatitis koji je pod kontrolom u zadnje vrijeme, a prije mjesec dana su nas zvali iz vrtiča jer je dobila gadnui urtikariju po cijelom tijelu.
Pedijatrica nije reagirala kad smo joj nedavno rekli da se žali na trbuh. Ima li tko ideje šta bi moglo biti?
-
bolovi u trbuhu su kod djece najčešće psihosomatski. pa bih ja prvo tu tražila uzroke. što ju muči trenutno u životu, jel voli vrtić, jel se desilo nešto u zadnje vrijeme zbog čega bi mogla bit pod stresom.... i tako to
-
Ja za takve situacije imam doma kapsule probiotika pa to znam dati djeci i djeluje kad su sitne stvari u pitanju (prejeli se ili pojeli nešto što im ne odgovara). Vrati im crijevnu floru u normalu. Ne moraju biti kapsule, dobre su i ampule (npr. Prolife).
A ako je neka alergija (prehrambena, to često dolazi u kombinaciji s AD) uzmi uputnicu za Srebrnjak pa odvedi dijete na testiranje. Moj stariji recimo loše podnosi nefermentirano mlijeko, mlađi isto tako ima neke namirnice koje treba izbjegavati ali ne pripadaju u zdravuhranu pa ne vidim u tome neku frku.
-
Uzroci mogu biti razni. Meni je sin neko vrijeme znao pokazati jedno mjesto na trbuhu i požaliti se da ga boli. Išli smo na uzv mjehura zbog drugih problema, i spomenula sam to liječniku. Kad je pogledao to mjesto u trbuhu, ustanovio je jaku želučanu kiselinu. Dobili smo savjete o prehrani i sve se smirilo.
Slažem se s Peterlin, ne bi bilo loše dati joj neki probiotik, pa ako ne prođe potražite liječničku pomoć.