Pitanjca vezana za Sv. Duh
Curke, ja uskoro ulazim u zadnji mjesec i posto je ovo moje prvo zlato, sva sam izvan sebe da necu sve obaviti na vrijeme niti se pripremiti za sve. Naime ja jos uvijek radim i planiram odradit jos do 15.05. ako cu moci fizicki to podnjeti. Doktor mi zbog velicine bebe i skracenog cerviksa predvidja porod 10-tak dana prije termina. Znam da su vec negdje bila ovakva pitanja, ali ja trazim i nemogu naci. S obzirom na malu kolicinu vremenu koja mi je ostala imam pitanja za KB "Sveti Duh" a na koja nisam nasla konkretan odgovor:
1. Da li za Sv. Duh treba proci tacaj u njihovoj bolnici ili prolazi i tecaj u domovima zdravlja? Ako treba proci njihov tecaj, kad se odrzava, koliko traje i koliko kosta?
2. Da li mozes imati svoju pidjamu na odjelu babinjaca ili dobijes njihovu?
3. Da li na zahtijev mozes dobiti epiduralnu ili su skrti?
4. Da li imaju samo one famozne krevete za radjanje ili ima i drugih mogučnosti? (stolac, lopta....)?
5. Dopustaju li Vam da se namjestite kako Vam odgovara za vrijeme trudova i da se secete ili vas zakace za ctg i miruj, ne mrdaj?
6. Da li odmah odnesu bebu ili ti dopuste malo da je pomazis s njom ili cak eventualno daju na prsa?
7. Da li smijem zaspati odmah nakon poroda ili moram 2h koliko traje promatranje biti budna tj pokusavati ostati budna (vjerojatno zbog uzbudjenja to niti nece biti neki problem)?
8. Kad smiju doci posjete, koliko se zadržati i da li smiju vidjeti bebu?
9. Ima li rooming in?
Hvala unaprijed na odgovorima i strpljenju. Lijepi pozdrav svima.
Re: Pitanjca vezana za Sv. Duh
1. Da li za Sv. Duh treba proci tecaj u njihovoj bolnici ili prolazi i tecaj u domovima zdravlja? Ako treba proci njihov tecaj, kad se odrzava, koliko traje i koliko kosta?
Ne treba ići na njihov, štoviše, mislim da ga zadnjih par mjeseci ni ne održavaju. Odeš na tečaj u bilo koji Dom zdravlja u kojem daju potvrdu. Mog dragog potvrdu nisu uopće tražili.
2. Da li mozes imati svoju pidjamu na odjelu babinjaca ili dobijes njihovu?
Ja sam imala svoju i na porodu i nakon poroda, ali sljedeći put se ne bih time zamarala - bez veze sam je zakrvarila i na kraju bacila.
3. Da li na zahtijev mozes dobiti epiduralnu ili su skrti?
Možeš, ali trebaš tražiti na vrijeme. Koliko sam ja vidjela, davali su epiduralnu šakom i kapom.
4. Da li imaju samo one famozne krevete za radjanje ili ima i drugih mogučnosti? (stolac, lopta....)?
Imaju stolce za rađanje, imaju lopte...Najtoplije preporučujem loptu, trudovi su na njoj izdržljivi do zadnjeg trena, a otvaranje je rapidno - ja sam se, kao prvorotka, otvorila 8 cm u 4 sata, od čega je zadnjih 5 cm bilo u sat vremena!!! I nisam jedina, sve cure redom hvale loptu. Moj savjet bi bio - zaboravi epiduralnu i koncentriraj se na loptu!
5. Dopustaju li Vam da se namjestite kako Vam odgovara za vrijeme trudova i da se secete ili vas zakace za ctg i miruj, ne mrdaj?
Ja sam bila na lopti, a bebu su pratili fetoskopom. Na CTG su me stavljali po 20 min u početku, ali kad su započeli opakiji trudovi, molila sam da me ne stavljaju na to čudo i nisu me stavili.
6. Da li odmah odnesu bebu ili ti dopuste malo da je pomazis s njom ili cak eventualno daju na prsa?
Odmah po rođenju dobila sam Kaleba i ponudila ga cicom, no on se stisnuo uz mene i zaspao. Ostao bi uz mene i mog dragog još neko vrijeme (neke cure kažu da su im na zahtjev ostavili bebu i 1 h), ali mi je zaostao komadić posteljice u meni i trebalo me hitno uspavati i kiretirati.
7. Da li smijem zaspati odmah nakon poroda ili moram 2h koliko traje promatranje biti budna tj pokusavati ostati budna (vjerojatno zbog uzbudjenja to niti nece biti neki problem)?
Mene su izveli pred boks na krevetu i pustili mi infuziju da isteče (zbog kiretaže, unutra je bio antibiotik). Vjerojatno sam mogla otspavati, ali me prao adrenalin, pa sam telefonirala. Nakon toga su me stavili u hodnik kod MD-a i pustili nas još sat i po da razgovaramo o svojim dojmovima.
8. Kad smiju doci posjete, koliko se zadržati i da li smiju vidjeti bebu?
Posjete su svaki dan od 16 do 17 h. To je teorija, u praksi mogu doći kad god žele (osim ako je vizita), ali to ne preporučujem jer je beba uglavnom s tobom. NE SMIJU nipošto dolaziti na odjel, osim ako je bio carski, onda puste (mislim samo muža) u sobu. Tada beba nema. Nema šanse da itko vidi bebu, tj. ima - preko stakla na par sekundi. To je po meni najveći minus tog rodilišta, tata 3 dana (ili više, ako se ostanak u bolnici produži) ne može primiti svoje dijete na ruke.
9. Ima li rooming in?
Ima. Pretpostavljam da misliš na rooming in preko noći? To posebno napomeneš, jer većina mama to ne želi, pa im je takav zahtjev malo čudan, ali imaju tu opciju. Beba je s tobom i po noći i dobiješ noćnu lampicu i pelene za presvući. No, čak i kad tražiš 24-satni rooming in, bebu preko dana odnose kad i sve ostale bebe - dakle, kad je vizita, posjete, ručak/večera...To mi se također nije svidjelo.
Što se tiče poroda, ja bih ti najtoplije preporučila to rodilište. Sve što želiš moraš zatražiti (što nije čudno, jer većina žena nema ništa protiv epiziotomije, npr. ili ne žele skakutati na lopti), ali prolazi. Problem je na babinjačama ako imaš neke posebne prohtjeve, a najveći je problem dojiti bebu ako završi na fototerapiji. No, sve se da dogovoriti. ;)
Sretno!
Zaboravila sam napomenuti nešto JAKO, JAKO važno: ako imaš epiduralnu, stavka 4. i 5. otpada - nema skakutanja po lopti i kretanja okolo, već cijelo vrijeme poroda moraš ležati prikopčana za CTG kao kukac i još (mislim) 24 sata nakon poroda moraš ležati zbog opasnosti od jakih glavobolja.
Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Zaboravila sam napomenuti nešto JAKO, JAKO važno: ako imaš epiduralnu, stavka 4. i 5. otpada - nema skakutanja po lopti i kretanja okolo, već cijelo vrijeme poroda moraš ležati prikopčana za CTG kao kukac i još (mislim) 24 sata nakon poroda moraš ležati zbog opasnosti od jakih glavobolja.
ako imaš epiduralnu onda te baš briga za skakutanje po lopti i hodanje okolo, fino ležiš i uživaš. a to što si privezana za CTG... baš te briga, uopće ti ne smeta i ni najmanje se ne osjećaš ko kukac zbog toga nego uživaš gledajući kako te peru trudovi a ti ih uopće ne osjećaš. :)
Citiraj:
ninni prvotno napisa
ako imaš epiduralnu onda te baš briga za skakutanje po lopti i hodanje okolo, fino ležiš i uživaš. a to što si privezana za CTG... baš te briga, uopće ti ne smeta i ni najmanje se ne osjećaš ko kukac zbog toga nego uživaš gledajući kako te peru trudovi a ti ih uopće ne osjećaš. :)
Meni i nije bila takva uživancija :/ Krevet je bio vrlo neudoban, pa su me boljela leđa, a trudove sam osjećala jer su škrtarili s dozom anestetika. Na kraju sam se pitala čemu sam uopće uzimala epiduralnu.
Jedino mi je CTG bilo zanimljivo gledati, i meni i MM-u, ali mi smo malo udareni u glavu po tom pitanju...
Citiraj:
ninni prvotno napisa
Sve je to divno, samo mene zanima kako je bebi...? :/
Zlato, super sam! Oporavak od poroda, što je to? Naime, ja ni dan danas teško vjerujem da sam rodila jer sam oporavljena bila - odmah! Stvarno ne znam što znači taj termin "oporavak", jer sam već drugi dan jurcala po bolnici, nosila dijete, nisam bila ni umorna, ni nenaspavana, niti me išta boljelo...Stvarno ni na trenutak nisam imala osjećaj da sam rodila. Valjda imam sreće, iako mislim da je dosta bitno kako si postaviš stvari u glavi. Psiha jaaaaaako utječe na oporavak.
Kaleb je sjajno, uhodani smo od prvog dana i MD i ja imamo osjećaj kao da je oduvijek bio tu. :heart: