Molim nekoga tko je upućen da mi kaže po kojoj osnovi škola može svake godine naplaćivati upisninu u školu?
A mogli bi i napisati tko je platio upisninu i koliko.
Mi 200kn. Za što pitam se ja? U državi u kojoj je školovanje "besplatno"...
Printable View
Molim nekoga tko je upućen da mi kaže po kojoj osnovi škola može svake godine naplaćivati upisninu u školu?
A mogli bi i napisati tko je platio upisninu i koliko.
Mi 200kn. Za što pitam se ja? U državi u kojoj je školovanje "besplatno"...
Pardon, ne piše upisnina, nego usluge škole.
osnovna škola?
državna
"obična" osnovna škola
to još nisam čula
Znači prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, (dio o financiranju školskih ustanova),
Članak 141.
Sredstva za financiranje javnih potreba u djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja osiguravajuse:
− državnim proračunom,
− proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave,
− sredstvima osnivača kada je osnivač druga fizička ili pravna osoba iz članka 90.ovog Zakona,
− prihodima koji se ostvaruju obavljanjem vlastite djelatnosti i drugim namjenskimprihodima,
− uplatama roditelja za posebne usluge i aktivnosti škole,
− donacijama i drugim izvorima u skladu sa zakonom
mene škola može svake godine reketariti nekom svotom određenom znanstvenom metodom poznatom kao odokativna???? Ovo mi je nevjerojatno. Znači time se djeci uvjetuje upis. Oni su DUŽNI dati te novce školi!
Da se barem navede koji su to troškovi i usluge škole, pa me to (možda) i ne bi toliko ljutilo.
av, srednja škola. državna. preobična da bi mi naplaćivali 200kn svake godine.
znači, početkom svake šk. godine oni uzmu ovlaš izračunato metodom zaokruživanja 120,000.00kn. jel za kredu?
100 kuna
Trgovacka skola Zagreb
Jel tebi to normalno?
Dobro onda, šta ćemo?
Posebno me zanima najveća svota, odnosno koja škola u Hr najviše naplaćuje.
evo bas sam isla gledati sto pise u opisu placanja:
Uplata učenikovog udjela u povećanim troškovima obrazovanja, šk.g. 2015/2016
jucer sam platila. bez toga nema upisa u sljedeci razred, koliko sam shvatila (trazili su kopiju uplatnice da se donese u skolu)
Da, da, samo to što tebi piše na uplatnici, ako sam dobro skužila, nije baš najispravnije (ne znam smiju li direktno naplaćivati ištau školovanju), ali ovo što meni piše je. Mamicu im kako nas reketare.
prvi put čujem :-/
Kod nas je ovako:
Udio troškova u obrazovanju učenika uplaćuje se u iznosu od 150,00 kn.
Ovo je u ŠPUD:
1. UPISNICU (isprintanu s stranice www.upisi.hr) potpisanu od roditelja i učenika.ZA UPISE U PRVI RAZRED TREBA DONIJETI:
2. UGOVOR O ŠKOLARINI (preuzeti u tajništvu Špud-a i roditelj potpisati )
3. POTVRDU O UPLAĆENOJ ŠKOLARINI OD 700,00 KUNA
Za njih mi je još i jasno - vjerojatno treba nabavljati materijal za likovne radionice.
Ali klauzulu o sudjelovanju roditelja u troškovima očito imaju mnoge škole u svojim pravnim dokumentima. Evo primjera - ovdje je to napisano u članku 161, iako ne piše iznos:
http://www.mioc.hr/wp/wp-content/upl...avanj-2013.pdf
Eh, sad - je li to opravdano i kako se regulira, nemam pojma. U osnovnoj školi smo plaćali naručene testove iz mzoš, listiće iz izdavačkih kuća i slično, nisu nas tražili lovu za kopiranje ali su nas znali orobiti na druge načine za tih dvjestotinjak kuna.
kolega isto plaća neku cifru ( višu od 200 kn) za klinca u medicinskoj
HTŠ - 200 kn, povećani troškovi školovanja
Pretpostavljam da taj dio u zakonu stoji zato da bi roditelji mogli dati donaciju školi, ali ovako ispada da je taa donacija obavezna, to je ono što me živcira.
Mi ništa ne plaćamo dobili smo samo uplatnicu sa zamolbom za donaciju. Profesorica nije vršila nikakav pritisak ni na nas ni na učenike. Uplatnicu smo dobili na sastanku. Također, učiteljica nije ispitivala učenike tko je paltio, a tko nije.
RAdi se o srednjoj školi - DAlmacija.
ja to isto prvi put čujem!
i zvuči mi nevjerojatno!
pravnice kaj vi velite??
Ispali je u nasoj skoli od tih novaca placaju osiguranje djece, jednu terenskz u ne znam sto jos-dakle ono sto ni i onako morali platiti
Ne plaćamo ništa. Čak ni osiguranje učenika, to plaćaju "sponzori". Na vijeću roditelja izabere se osigravajuća kuća,cijena po učeniku i onda nam jedna veća tvrtka s kojom škola surađuje, plati osiguranje. Srednja škola.
U osnovnoj smo platili 22 kn za ispite.