jos nema teme :mrgreen:
ajmo polako s idejama :-)
Printable View
jos nema teme :mrgreen:
ajmo polako s idejama :-)
i evo odmah, ima li tko dobar recept za kekse iz masinice (strcane ili kako se to vec zove)
po mogucnosti s integralnim brasnom
thnx
Danas mi prošlo kroz misli da ću napraviti jedan kolač, dunavske valove i to će biti to.
Gigi, zar već?! ;-)
Prijavljujem se da ću vjerno pratiti ideje, sama planirati bar 7-8 vrsta koje ću početi peći par tjedana prije te, na kraju, ispeći kolač do dva dan prije Badnjaka :škartoc:
A sve pod izlikom- da se ne uprasimo previše :mrgreen:
zvjezdice pod obavezno,ipak se nih ostavlja djedu mrazu:mrgreen:
kuma je rekla obavezno keksiće s komadićima čokolade
rafaello
i tako te brzopotezne kolačiće.
čekam još ideja
Ja sam lani pravila ove i meni su super. Lagani, mirisi..
http://kiwi.hr/aromaticni-keksi-od-dumbira-cimeta/
Nemam jos plan.
Ali nikako nije rano za temu. :)
Ja u biti vec par dana cekam da se otvori ;)
Planiram pipli's cookies i vanili kiflice za sada...e da i cupavce.
Pipli's cookies? To mi nesto poznato.
Joooj jedva sam cekala temu!
Al ove godine radim,pogotovo pred Božić,sami smo MM,pingvinić i ja,pa ću ove godine lagano.
i ja već neko vrijeme čekam temu, i sad mi je lakše kad vidim da nisam jedina koja već misli na to :)
ja bih radila neke keksiće ono u raznim oblicima, i da budu aromatični sa puno đumbira, kardamoma, cimeta.. ala speculaas recimo. ako netko ima super recept za to, slušam :)
s tim da bih borove bojala u zeleno, pa me zanima ako netko ima iskustvo s tim, koju boju koristit a da ispadne ona lijepa tamna zelena, ne pastelna. zadnji put kad sam koristila one neke boje u tubi za obojat kremu, ispala je skroz pastelna.
E super tema i ja pratim...
S obzirom na moju malenu curu ne vjerujem da ću nešto puno biti u kuhinji, ali sigurno ću sa starije dvije cure
raditi neki kolač. Zvjezdice nisu loša ideja :mrgreen:
Narucila orahe.
Ljesnjake cekam Danciiiiiiiii.
Maslaca za sad imam 1.5 kg
Cokolade imama cca 2 kg.
Moze se reci u niskom startu sam. Ovaj vikend sam napravila jednu madjaricu da pripremim ekipu za konzumiranje :lool:
Imam ( skrivenu ) kilu ljesnjaka ( od 3 kg koje sam kupila) i gotove kore iz trgovine za medenu pitu i madaricu. Mozemo li to zvati niskim startom?:kuhar:
odvaljujem na skrivene lješnjake, ja bih umrla od straha da će mi ih pronać moljci ili tako neka živad, ako ne već moj muž
ja isto prikupljam sastojke
imam brdo svekinih oraha i ljesnjaka
2,5 kg maslaca (spajka, bolja sam, lol) i 3 kg cokolade
kupila danas i 10 kg brasna :lool: ajd, to mi je i za kruh
radim wish listu, a kad cu poceti - pojma nemam
sirius :lool: skriveni ljesnjaci
Ja nisam uspjela skriti lješnjake od same sebe :škartoc::drama::iskušenje:
evo, moja wish lista ce biti slicna kao i prosle godine, jer su te vrste najtrazenije:
vanilin kiflice
isleri
rum kuglice
princess puffy keksi
kruscici od badema
cokoladni roscici
krancli
snowballs
pipli's cookies
cokoladni kuglof
to je wish lista, a kaj ce od toga biti, vidjet cemo :mrgreen:
Lješnjak gnijezda (lešnik gnezda :mrgreen:), ukusna, efektno izgledaju: http://www.coolinarika.com/recept/lesnik-gnezda/
Ima li koja dobra dusa za podijeliti neki provjereni recept za londonere, pritipliz?
Osim njih radila bi kuglof i anzac kekse, te kekse s komadicima cokolade.
Imam dosta rogaca, pa i za njega moram nesto smisliti, a valjalo bi i nesto s makom.
Za sada imam kilogram i po masla, Lidl je imao dobru akciju.
http://www.coolinarika.com/recept/pe...torta-od-maka/
...dušu dalo za potrošiti rogač (stavi pola rogača, pola oraha, umjesto maka - savršeno)
...mislim, i s makom je savršeno :)
A ovo su moji nezaobilazni, odlični i omiljeni:
http://www.coolinarika.com/recept/me...-tanjine-bake/
Hvala!
Mak obozavam i ovako nesto vec radim. A mogla bih probati s rogacem :njam:
Snowball obavezno dupla doza
Linzeri
Necu nis previse planirat jer prosle godine od puste liste ni jedan nisam napravila :/
Uff mak torta,prefino.
izgleda da cu opet svekrvi za ročkas to peć
a valjalo bi probat i s rogačem
Igra vertex, dapace, vise volim bademe!
Volim ovaj topic.... ali djeca su mi velika pa više ne forsiram izradu kuglica i slične prčkarije...
Ne znam još što bih ove godine za Božić. Mi smo obožavatelji maka. Lani sam pekla vanilin kifle s makom i svima su bili fini, ali mislim da ću ove godine to napraviti u ovoj formi jer volim kombinaciju maka i pekmeza: http://tortelina.blogspot.hr/2013/12/mak-vanilice.html
Za ljubitelje maka koji nemaju vremena, evo mog tradicionalnog nedjeljnog kolača - mak kocki. Mjera (šalica) je 2 dl, tj. može se uzeti čaša od jogurta. Mjera je za pravokutni pleh duljine 34 cm. Pišem izvorni recept sa svojim adaptacijama:
HITRE MAK KOCKE
2 veća ili 3 manja jaja, cijela
2 šalice mlijeka
1 šalica ulja (stavim ja malo manje, recimo 3/4)
prstohvat soli
2 šalice šećera (stavim jednu i eventuano još četvrtinu i bude dosta)
100 g maka (pola vrećice)
2 šalice glatkog brašna pomiješane sa praškom za pecivo, treba cijeli jer ovo je jako mokro tijesto (može se raditi i sa mješavinom glatko + oštro brašno)
Prvo uključim pećnicu na 150 oC (ovo se ne smije prebrzo dignuti), a onda krenem mutiti smjesu redom kako je napisano. Pleh premažem masnoćom i posipam oštrim brašnom.
Smjesu izlijem u pleh, ubacim u pećnicu i pečem deset minuta samo na donjem grijaču, a onda dignem temperaturu na 175 oC, prebacim na oba grijača + ventilator na još 15-20 minuta. Gotovo je kad dobije laaaganu rumenu koricu i kad se rub počne odvajati od pleha. Upute za pećnicu su okvirne - većina domaćica će znati kako se kod njih peče vlažno biskvitno tijesto. Kod mene je pećnica takva da peče prilično jako i na niskim temperaturama, pa po potrebi podignite za koji stupanj! Kolač se mora dizati polako, ravnomjerno, da se ne napravi "hupser" u sredini. Može se i smanjiti količina praška za pecivo na pola, ali tada SVAKAKO stavite polovicu oštrog brašna.
Tko nema vremena - ovo je gotovo. Može se posipati šećerom u prahu.
Tko ima ambicija za malo više - može se premazati kiselkastim pekmezom (višnja, miješana marmelada, ribizl...sve je dobro) i staviti glazura (150 ml gustog vrhnja za kuhanje ugrijati i otopiti unutra 250 g čokolade za kuhanje da nema grudica).
That's all folks!
ja jedino kaj sam kupila su listići badema. nekak mi se čini da je cijena povoljna u Lidlu, a to im je kratkotrajna ponuda - pa si sada mislim što s njima
Inače, moja mama je počekla s vanili kiflicama i husarskim, tak da smo se doma već polako ufurali
i ja sam u lidlu na toj akciji kupila bijelu čokoladu jer mi se isto učinila povoljnija, i anis u prahu.
mislim da sam lani radila onaj milijun komada jednu verziju u koju je u sredinu išla bijela čokolada i da su ispali super
Nije niš prerano za temu ;-)
Ja obično uplaniram 4-5 vrsta a završim sa 7-8...pPočnem peći par tjedana prije , da sve stignem naravno i onda ovi moji termiti od svake te napravljene vrste pojedu pola pa kak oni pojedu moram napravit nešto novo :lool:
Uglavnom, zvijezdice i vanilin kiflice su nezaobilazne to radim u enormnim količinama jer se klinci dave u njima,Lincer keksi su moji omiljeni, mađarica isto ide u stalni postav + neki kremasti u zadnji čas. Između toga u hodu uvijek ubacim neku novu vrstu jer ne volim da imam stalno iste kolače. Pratim temu i ideje :)
Ja bademe u listićima koristim za lincer kekse.Imam neki stari recept kojeg obožavam,nisam na netu našla neki sličan jer se ovi moji ne poklapaju nego ide jedan deblji sloj koji se izreže u kružiće, u sredini napraviš rupicu prstom, premažeš bjelankom, posipaš listićima badema i ispečeš.Poslije se u tu rupicu stavlja pekmez. Ako želiš pretipkam ti receptić :)
p.s.
jesu li listići u lidlu još na akciji možda?
pratim :)
zasada je mm izrazio želju za gris šapama(to nisam nikada pravila)
orahe čistimo pomalo...i jedemo
Peterlin, ovako nekako i ja radim, samo umjesto mlijeka stavim tekuci jogurt ili sirutku.
radim ih po ovom receptu već godinama, odlične su
samo smanjim šećer (5 dkg u tijesto i 10 dkg u nadjev) i u tijesto stavim sva tri žutanjka, šteta mi je ne iskoristiti ga
http://www.coolinarika.com/recept/londoner-ploske
Ja planiram sve neke suhe keksiće jer Božić pada krajem tjedna, a ne rade mi se kolači kroz tjedan
ove nisam radila ali mi fino djeluju
http://msbakery01.blogspot.hr/2014/0...ta-almond.html
http://msbakery01.blogspot.hr/2014/0...a-przenim.html
Londonski štapići
Tijesto:
25dag brašna
12 dag maslaca
3 žumanca
zrno soli
7 dag šećera
ostrugana limunova kora
Pustiti da malo otpočine pa razvaljati na 1/2 cm debelo.
Premazati marmeladom od marelice.
Nadjev:
3 bjelanca
18 dag šećera
21 dag oguljenih samljevenih bajama
3 žlice ruma
3 dag duguljasto narezanih bajama za posipanje
Napraviti snijeg od bjelanaca, umiješati šećer, bajame, rum. Rasporediti preko tijesta i marmelade, posuti nasjeckanim bajamima.
Peći na umjereno, da ostane relativno svijetlo. Reže se na duguljaste, uske komade.
Šećer se može nešto smanjiti, iako ih ja obično radim baš ovako, po starinski. Moj savjet je da se bajame melje na onu mašinicu koja se ručno vrti i fino ih "nariba".
Meni je prije (sa starom pećnicom) dvostruka doza bila taman za veliki lim od pećnice, ali sad mi je previše, budu debeli, a to mi nije po guštu. Nisam izračunala koja bi doza bila taman, nego uvijek nešto izmšljam s dodatnim pečenjem dijela kolača u nekom malom kalupi.