Pitanja jedne trudnice vama mamama
Ozbiljno sam se bacila na proučavanje stvari koje će mi trebati za bebu kada dođe kući, pa onda meni u bolnici i sl., pa je pored svih foruma, podforuma i topica iskrsnulo more pitanja. Ja ću vam biti zahvalna ako odgovorite i na samo jedno, to je već jako, jako puno. :heart:
1. Kolika je nužnost grudnjaka za dojenje? Naime, kupila sam si jedan super grudnjak-topić za 20 kn, rastezljiv, s laganom gumom odozdo, navlači se preko glave. Ne zbog cijene, ali čini mi se da bi jednako dobro poslužio svrsi.
2. Ogradica u krevetiću - da ili ne? Ako stavimo na stranu estetiku, da li to ima više pozitivnih ili negativnih strana (ako ih uopće ima)? Koliko sam čitala na ovom forumu, a i šire, mišljenja su različita. Oni protiv kažu da beba treba imati čim više zraka i da nema straha od propuha. Kontraargumenti su da beba može lupiti glavicom, može joj zapeti nogica itd.
3. Od kojeg trenutka, tj. mjeseca će meni trebati bavarinčeki? I zašto se uopće prodaju oni bez platične podloge kad takvi promoče u roku keks?
4. Što je jorgovan (ak sam dobro zapamtila riječ)? Ima veze s posteljinom.
5. Eh, pelene. Dakle, da sumiram, postoje jednokratne, platnene (nazovimo ih Kamaris) i tetra. Ako koristim K., da li mi trebaju tetra (osim naravno za bljuckanje i slinjenje)? Danas sam u K. opet vidjela te pelene i fakat mi se čine velike za novorođenče. Jel se varam? I gdje u cijelu tu priču ulaze švedske pelene?
6. Da li mi je potrebna nepropusna plahta za krevetić (ona koja se stavlja ispod obične)? Kao prvo, materijal koji ne propušta vodu i slične "tvari" ne propušta ni zrak. Jesam li u krivu? A drugo, pa zar se bebe mogu toliko upiškiti da prođe pelenu i svu odjeću? I koliko bljuckanje "prodire"? Može li u tu svrhu poslužiti tetra ispod glavice?
7. Spominje se često baby gym. Kaj je to?!
8. Trebam li imati u higijeni za bebu famoznu Pavlovićku?
9. Kad se govori o boravku mame u rodilištu (kao babinjače), spominju se VIR ulošci. Mislim, ja zbog njih imam noćne more još iz puberteta, zbog njihove debljine i činjenice da posvud curi. Postoji li alternativa VIR-ovima? Znam da su Always i ini totalna plastika (druga tema za raspraviti), ali u svoj toj ludnici, voljela bih da mi je "dolje" udobno. Ili se varam da mi s A. može biti bolje?
10. S obzirom da ću roditi na SD, mogu li u sobi imati fotić? S obzirom da onaj mizerni prozorčić kroz koji će tata viđati svoje dijete na 10 sekundi, ovo će biti jedini način da ga dobro pogleda.
I ljubite mi svoja zlata, ja nikako da dočekam svoje!
Re: Pitanja jedne trudnice vama mamama
Citiraj:
Jelka prvotno napisa
Ozbiljno sam se bacila na proučavanje stvari koje će mi trebati za bebu kada dođe kući, pa onda meni u bolnici i sl., pa je pored svih foruma, podforuma i topica iskrsnulo more pitanja. Ja ću vam biti zahvalna ako odgovorite i na samo jedno, to je već jako, jako puno. :heart:
1. Kolika je nužnost grudnjaka za dojenje? Naime, kupila sam si jedan super grudnjak-topić za 20 kn, rastezljiv, s laganom gumom odozdo, navlači se preko glave. Ne zbog cijene, ali čini mi se da bi jednako dobro poslužio svrsi.
2. Ogradica u krevetiću - da ili ne? Ako stavimo na stranu estetiku, da li to ima više pozitivnih ili negativnih strana (ako ih uopće ima)? Koliko sam čitala na ovom forumu, a i šire, mišljenja su različita. Oni protiv kažu da beba treba imati čim više zraka i da nema straha od propuha. Kontraargumenti su da beba može lupiti glavicom, može joj zapeti nogica itd.
3. Od kojeg trenutka, tj. mjeseca će meni trebati bavarinčeki? I zašto se uopće prodaju oni bez platične podloge kad takvi promoče u roku keks?
5. Eh, pelene. Dakle, da sumiram, postoje jednokratne, platnene (nazovimo ih Kamaris) i tetra. Ako koristim K., da li mi trebaju tetra (osim naravno za bljuckanje i slinjenje)? Danas sam u K. opet vidjela te pelene i fakat mi se čine velike za novorođenče. Jel se varam? I gdje u cijelu tu priču ulaze švedske pelene?
6. Da li mi je potrebna nepropusna plahta za krevetić (ona koja se stavlja ispod obične)? Kao prvo, materijal koji ne propušta vodu i slične "tvari" ne propušta ni zrak. Jesam li u krivu? A drugo, pa zar se bebe mogu toliko upiškiti da prođe pelenu i svu odjeću? I koliko bljuckanje "prodire"? Može li u tu svrhu poslužiti tetra ispod glavice?
9. Kad se govori o boravku mame u rodilištu (kao babinjače), spominju se VIR ulošci. Mislim, ja zbog njih imam noćne more još iz puberteta, zbog njihove debljine i činjenice da posvud curi. Postoji li alternativa VIR-ovima? Znam da su Always i ini totalna plastika (druga tema za raspraviti), ali u svoj toj ludnici, voljela bih da mi je "dolje" udobno. Ili se varam da mi s A. može biti bolje?
10. S obzirom da ću roditi na SD, mogu li u sobi imati fotić? S obzirom da onaj mizerni prozorčić kroz koji će tata viđati svoje dijete na 10 sekundi, ovo će biti jedini način da ga dobro pogleda.
1. ne mora biti grudnjak za dojenje, ali mora biti pravi grudnjak s košaricama, dakle ne sportski, barem za prvo vrijeme. grudnjak mora črvsto podržavati grudi, ali ne i stiskati ih, što sportski čine. kad se dojenje uspostavi, nosiš što hoćeš.
2. ogradica mi je dobro došla jer je bebi bilo ugodnije, ono malo što su bili u kinderbetu.
3. bavarinčeke ili podbratke sam počela koristiti tek s početkom dohrane. nikad mi bebe nisu toliko slinile da ih nosimo po cijele dane. a dok jedu - nekad su dovoljni oni mali, frotirni, a nekad se i pored velike platične plahte usvinje.
4. nije jorgovan :lol: nego jorgan. to ti je navlaka za poplon.
5. koristimo jednokratne pa se ne bih upuštala u odgovor na ovo pitanje.
6. nikakve nepropusne plahte nemamo. jest da bebi sva robica može promočiti, ali onda presvučem i bebu i plahtu, a madrac se osuši.
7. baby gym - interaktivna igračka.
8. pavlovićka ili neka druga kremica za guzu, ja mažem bebu kod svakog presvlačenja.
9. i vir obični vateni ulošci su mi bili pretvrdi preko šava i konaca, kamo li bilo što tvrđe. ali, to je samo za prvih par dana. čim rana počne zacjeljivati možeš prijeći na neke "sigurnije" uloške. a možda ranu nećeš ni imati!
10. o sv. duhu ne znam ništa.
sretno!
Par inputa na neka od pitanja s moje strane:
1. grudnjaci za dojenje meni su ispali puno praktičniji od takvih topića, makar ih i ja jako volim. ti su grudnjaci pogotovo pogodni kad si vani s bebačem jer se ne moraš jako razdrljit da bi došla do cike. također, lakše je spremit ciku s jednom rukom u takav grudnjak nego u taj topić (barem meni)
3. partihilčeki budu koristan rekvizit ako beba bljucka pa njihovim nošenjem uštediš koje presvlačenje. kad bebač proslini opet dobro dođu.
9. bitno je da "dole" diše, pogotovo ako ćeš imati ranu od epi ili puknuća pa mi se plastificirani ulošci ne čine baš kao najbolji izbor. vir jest debeo ali je efikasan, no kao što kažu cure, ionako će ti samo bebač biti na pameti... ja živjela s virom punih 5 tjedana.
10. na SD-u u sobi možeš imat kaj god poželiš pa tako i fotić. ja slikala k'o luda. i fotićem i mobačem.
Citiraj:
aleta prvotno napisa
"jorgovan" je jorgan, tj. poplun
(a navlaka je navlaka ;) )
Citiraj:
Jelka prvotno napisa
1. Ja ih, osim u prva dva mjeseca dok se nije uspostavila ponuda-potražnja, uopće nisam nosila, samo kad smo izlazili van (estetike radi :mrgreen: ).
2. Hm... mi ne koristimo krevetić
3. Od početka dohrane
5. Eh, pelene. Za razliku od narednice, mi smo koristili jednokratne do trenutka kad smo saznali za platnene. Bila je to ljubav na prvi pogled. "Kamaris type" + zaštitne gaćice.
6. Tetra ispod glavice je dovoljna.
8. Famozna Pavlovićka je nama praktički jedina kremica koju koristimo.
9. S VIR ulošcima bit će ti najudobnije moguće. Provjereno.
1. Ja ih, osim u prva dva mjeseca dok se nije uspostavila ponuda-potražnja, uopće nisam nosila, samo kad smo izlazili van (estetike radi :mrgreen: ).
2. Hm... mi ne koristimo krevetić
3. Od početka dohrane
5. Eh, pelene. Za razliku od narednice, mi smo koristili jednokratne do trenutka kad smo saznali za platnene. Bila je to ljubav na prvi pogled. "Kamaris type" + zaštitne gaćice.
6. Tetra ispod glavice je dovoljna.
8. Famozna Pavlovićka je nama praktički jedina kremica koju koristimo.
9. S VIR ulošcima bit će ti najudobnije moguće. Provjereno.
Citiraj:
Vrijeska prvotno napisa
Citiraj:
aleta prvotno napisa
"jorgovan" je jorgan, tj. poplun
(a navlaka je navlaka ;) )
a, imaš pravo. mislila sam na "šlifer". :roll:
1. barem jedan koji se tako naprijed kopča, ako ništa drugo, zbog olakšanog dojenja pred drugima. Topić previše steže.
2. Mi smo stavili, nekako mi se činilo ok da mu ne puše od vrata direktno na glavu (blizu je balkona), ali mislim da nije neophodno - moraš sama procijeniti. Sad sam stavila i s druge strane jer se počeo udarati o ogradu.
3. negdje s 3 mj. Andrej je počeo jako jako sliniti pa sam mu tu i tamo - kad idemo nekamo - stavljala partiklu, onu platnenu. I sad kad jede kašice može koristiti ove bez plastične podloge jer ne prolije se baš more toga. Druga je stvar kad počne sam pokušavati jesti.
4. rekle su ti cure
5. mi koristimo jednokratne, iako bi sljedeći put možda krenula s platnenim. Ni kod jednokratnih nismo koristili švedske ni tetra jer smo široko povijali pomoću platnenih gaćica, i to samo 2 mj.
6. Nikad to nismo stavili (iako sam kupila ) i nikad nije promočilo s pidžamice na plahtu. Za bljuckanje i slinjenje dovoljna je tetra ispod glave.
7. dobila si već odgovor
8. Pavlovićka je stvarno famozna, prvih 6 mj. samo smo to koristili - za sve.
9. staviš par virova, nisu uopće debeli i jako su udobni. I tako se ne krećeš puno. Ja sam ih koristila i kasnije kod kuće i poludjela kad su nestali iz DM-a i ljekarni.
10. ne znam za SD,ali logično mi je da smiješ imati što hoćeš.
I, ljubi svoje zlato u pupi!!!Ubrzo ćeš i uživo!
1. grudnjak/topic- bitno je da ti je udobno, to je moje misljenje. ja i sad doma, a pogotovo po noci, koristim jedan stari rastegnuti topic. ponekad dok spavam samo usku potkosulju u koju stavim gazu (meni dosta curi mlijeko)
2. Ogradica u krevetiću - da ili ne? - mi je nemamo, no razmisljam o stavljanju. naime, do sada je L. bila fiksirana u kamarisovim jastucima za spavanje na boku (smotuljcima) pa nije dosezala do ogradice. sada je postala prejaka i iskobelja se iz njih i dopuze do vrha kreveta. par puta sam je nasla kako je nabila glavu na ogradicu. stavila bi samo jedan, gornji. sa strane imamo igracke a i ja je gledam sa kreveta. propuh? nije mi nikad palo to na pamet.
3. podbradak mi ponekad koristimo vec sad. L. jako bljucka (moze na natjecanje u bljuckanju u dalj) pa joj sa njime stitim robicu da se ne smoci. stara je 2 mj. zasto prodaju one...ne znam, ista stvar je stavila gazicu ili te bez podloge.
4. dobila si odgovor sto je jorgan (ne navlaka)
5. tu ti ne mogu pomoci
6. L. na plahti ima rasirenu tetra pelenu, a ispod glavice gazicu. ponekad kad bljucne, prodje sve... :(
7. dobila si odgovor
8. mi koristimo bebinu mast koju rade u apoteci i jako smo zadovoljni(sad jel to pavloviceva ili ne...)
9. vir 80- neces vjerovat ali udobno je! mozes si staviti vir, a ispod njih always da ti ne promoce. iako meni je vise smetao always nego vir. mozes staviti vir 90 i na njih vir 80. i ja sam ih koristila doma dokle god sam krvarila. mislim da kad dobijem mengu cu se opet vratit na njih.
10. rodila sam u petrovoj
ljubim! a ti mazi tibu uskoro ces i ti ljubit!!!
Ja imam tešku artiljeriju, pa topić nije dolazio u obzir, no oni "prozorčići" na grudnjaku za dojenje pokazali su mi se posve bespotrebnima - uvijek samo izvučem cicu odozgora ili ispod, brže mi je. Tako da, ako nemaš mljekare, ne vidim zašto ne bi mogla koristiti topić ili običan, pamučni grudnjak. Znam samo da oni s fišbajnima nisu preporučljivi, jer može doći do začepljenja kanalića. Ja sma zato jako tužna jer sam prije nosila samo takve.
Ne koristimo kinderbet. Kao budućoj dojilji ;) toplo ti preporučujem da beba spava s vama. Osim što je predivan doživljaj, nevjerojatno je praktično - nema dizanja po noći.
3. Od kojeg trenutka, tj. mjeseca će meni trebati bavarinčeki? I zašto se uopće prodaju oni bez plastične podloge kad takvi promoče u roku keks?
Koliko sam ja skužila, plastični služe kad kreneš s dohranom (dakle, iza 6.mjeseca) i imaju dolje onaj zavijutak koji "lovi" hranu. Ovi pamučni su za bebe koje puno bljuckaju da je ne presvlačiš svakih 5 minuta. Nika ima takvo iskustvo. Mi ih nikad nismo koristili.
Jorgovan je moj najdraži cvijet, miriši božanstveno. Jorgan je poplun.
Koristimo jednokratne, a tetri imamo tridesetak. Toplo ih preporučujem - za podlogu bilogdje gdje beba leži, eventualno bljuckanje, autosjedalicu, ma za sve...Švedske pelene su za široko povijanje, dakle njih zaboravi, i Stanojević će ti na SD reći da je to nepotrebno i zastarjelo.
Kao što rekoh, krevetić nula bodova. Što se tiče nepropusnih podloga, za sad im ne vidim svrhu. Mi na Kalebovom dijelu kreveta imamo njegovu plahtu i preko tetru (tamo gdje je glavica), iako najčešće završi na mom jastuku ili na nama.
Didaktička igračka koja može služiti i za sasvim male bebe, ali i za stariju djecu. Kad ideš u Turbo limač, baci pogled, imaš Tomyjev za nekih 300 kuna. Mi ga još nismo počeli koristiti.
Ja je imam, ali je gotovo nikad ne koristim. Bolja mi je krema iz DM-a koju dobiješ u paketu "Sretna beba". Puno je manje masna.
Joj, nemoj Always, molim te. Ne moraju biti Vir, ali je poanta da nemaju ono ljepljivo i da su čisti pamuk - ipak je prvih par dana dolje osjetljivo, nekima čak i otvorena rana (ako si rezana, ja srećom nisam bila), a Always nimalo ne dišu i vjerojatno bi se sve usmrdilo i upalilo...Joj, užas. Vjerojatno ima neka treća opcija, ja sam koristila Veo iz DM-a.
Naravno da možeš, ja sam MD-u svaki dan slikala barem par slikica.
Jedva čekam da nam se pridružiš. :love:
1.imala 1 grudnjak za dojenje, kupljen u aniti, od microfibre i 2 sportska.
sada koristim samo sportske (topići) jer su mi i više nego praktiči (nutra-van, bez dodatnog zakopčavanja i prtljanja).
moj ti je prijedlog da kupiš grudnjake od microfibre, jer se nevjerovatno brzo suše, za razliku od pamučnih.
to velim jer je meni mlijeko procurilo pa da sam i 10 uloščića za dojenje utrpala pod grudnjak
2. Ogradica u krevetiću - samo sa jedne bočne strane, jer je zapinjao nogicama kad se počeo vrtiti, pa me bilo frka da ih ne slomi, sačuvajbože
3. kad krenu zubići i/ili dohrana.
često klinci počnu nenormalno sliniti oko trećeg mjeseca, nama su onda poslužile gazice (dođe ko bavarinčić bez nepromočive podloge, ne?)
4. jorgovan je biljka koja cvjeta u proljeće i prekrasno miriše.
5. ako koristiš K., ne trebaju ti T., niti Š., ali ti trebaju zaštitne gaćice.
ono što si vidjela u kamarisu vjerovatno je one size pelena.
ona se presavine da bi odgovarala novorođenčetu (nije moj omiljeni izbor)
6. ne treba ti nepropusna plahta.
8. najbolje, ako išta, onda pavlovićku.
9. vir, mislim, 80, ispravite me ako griješim. čisti je pamuk, prozračno, nosiš jednokratne gače, pa ako ti i promoči, živo ti se fućka, šikneš sve u smeće.
10. rodila u vinogratskoj
Citiraj:
Jelka prvotno napisa
Da ti ne odgovaram na sva pitanja jer su ti curke vec odgovorile htio bih ti samo dati par natuknica za platnene pelene (Kamaris).
Dakle mi ih koristimo stalno i JAKO smo zadovoljni.
Ako koristis platnene pelene ne treba ti tetra u tom smislu, dakle tetru koristis samo za brisanje nakon bljuckanja ili dok ju presvlacis ili u neke druge svrhe...tipa da joj je glavica na njoj a ne na bilo kojoj podlozi.
Uz platnene pelene dolaze i zastitne gacice koje samo navuku preko, i to je to ! Skupljas ih u jednu "kantu" pošpricas sa lavandom i svaka 2-3 dana ubacis u mašinu.
Prednosti su:
- NE SMRDE ni priblizno kao bilo koje jednokratne,
- dijete ti je u pamucnoj peleni, a ne u onim plasticnim kemijama,
- navodno se prije skinu sa pelene ako koristis platnene,
- mislim da su curke izracunale (sa praskom, vodom i sve skupa) da je usteda preko 7000 kuna po kikacu,
- jednokratnoj peleni treba 500 godina da se razgradi...ekologija !
- postoje i SVE U JEDAN, platnene pelene koje ne trebaju zastitne gacice.
Mane:
- 7,5 sekundi više posla,
- skupljanje u kantu i ubacivanje u masinu (ne peglaju se),
- svaka 2-2,5 sata se mjenjaju da beba nije mokra (ali mokra je i u jednokratnima !!!),
Kaj se tice opaske da je glomazna...samo tako izgleda ali ne smeta kikacu jer nasa Vita se vrti 100 na sat i to vec DUUUGO, tako da kaj se sputavanja tice...teorija pada u vodu !
Zarazit ces se tim pelenama i postat ce ti hoby...mi ih imamo vec 15 vrsta i dezena. Preslatke su !
Eto, nadam se da sam ti pomogao.[/b]