-
kazna na granici
Pri prelasku granice mojoj mami su među lijekovima(bio je tu i lijek za štitnu,za kičmu i šta ja znam) pronađen i lijek Lekotam 1,5mg,koji ona pije povremeno po potrebi već duže vrijeme.Imala je 14 tableta(1 tablu(12 tableta)+2 tablete).Kažnjena je novčanom kaznom u iznosu od 1000 kn,koju ona odbija platiti.Medicinsku dokumentaciju nije imala kod sebe(ona nema pojma ništa o lijekovima,šta ona zna šta koji lijek sadrži).Ima je kući u Bosni.Dobila je uplatnice,prekršajni nalog i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta.Nije platila jer će priložiti medicinsku dokumentaciju.
Oni su njoj objasnili da će meni stići na adresu nešto,neka pošta(nejasno mi šta i kakva pošta),dala je punomoć meni(na granici) da ja mogu tu poštu preuzeti.Nna prekršajnom nalogu stoji da se možemo žaliti,rok 8 dana.
Pitanja su:
Zar ona nema pravo prenositi lijek za lične potrebe?Pa nije prenosila 30 kutija,nego samo 1 tablu i još dvije tablete,valjda je sigurno da se od te količine ne može dobiti ništa droge(objašnjenje da se te tablete mogu koristiti u svrhu dobijanja droge,ukratko).Jesu li je imali pravo kazniti zbog 14 tableta?
Da li da se žalimo i kome?Da li da čekamo tu poštu(tako su njoj rekli,da čeka),ali zašto da čeka kad već imamo nalog?Mogu li se žaliti na nalog?Priložimo medicinsku dokumentaciju,da se nalog odbaci?Ili moramo u stvari čekati tužbu,jer kaznu nećemo platiti?
-
vjerovatno uz medicinsku dokumetaciju se treba žaliti,
taj lijek je ona izvezla iz kuće, pa vratila? tj. bilo joj je u torbi
gdi si ti kući? i na kojoj granici je to bilo?
-
Da,bio joj je u torbi među ostalim lijekovim.Prelazila je na granici u Dvoru.Živi u Bosni,a ja u Hrvatskoj.Sad je zezam da je diler droga:lol:,a ona baba od skoro 70 godina.10 godina prelazi granicu i nikad joj nisu pravili problem zbog lijekova.
-
Žao mi je kaj su ti kaznili mamu. Mislim da je to užasno, užasno bezobrazno s njihove strane.
No, činjenica je da ti mama mora imati potvrdu nadležnog dr. i da ju oni smiju tražiti.
Ja za svoje lijekove uvijek nosim potvrdu, samo jednom su me tražili i to kod putovanja avionom. Ali baš zato jer mi se neda natezati s njima i jer ja bez svojih lijekova ne smijem ostatu, ju nosim.
Ja bi se na vašem mjestu svakako žalila uz priloženu med. dokumentaciju. Gotovo sam sigurna da će ju uvažiti.
-
Inače, kroz Dvor prolazi puno šverca lijekova..vjerojatno je zato tamo i tako rigorozna kontrola..
-
Dobila sam savjet da se žalimo na nalog odmah,da ne postane pravomoćan.
Mislim,kazna zbog 14 tableta:roll::roll:.
-
napose ako to mora na dnevnoj bazi piti
-
vidim da se ne smije baš svaki dan, ali ne bitno za temu
na koji način ona to dobiva, možda ima otvoren račun u ljekarni, kao kod nas lijekovi koji se dižu svako mjesec ili dva, tri pa se ne ide k doktoru, nego dok se ne potroši ono kaj je doktor pripisal.
svakak skopirajte sve nalaze , napose papire gdi se navodi da se lijek mora/smije upotrebljavati i žalite se
-
Stigla nam je medicinska dokumentacija,recept,sve,ali faksom.Ne ni pije ona to na dnevnoj bazi,pije po potrebi.To je neka vrsta lijeka za smirenje,pije ga zbog štitne.Naravno,taj lijek ide na recept u ljekarni,nikako drugačije.
-
a žaliti se trebate tu ili tamo?