-
Novi lijek za astmu
Američki su biolozi otkrili molekulu koja može spriječiti stvaranje suvišne sluzi i začepljenje dišnih putova prouzročeno nekim bolestima. Sluz vlaži i štiti probavne i dišne kanale, a pretjerano lučenje izazvano bolestima poput astme, kroničnog bronhitisa i cistične fibroze može izazvati začepljenje dišnih putova. Pokusi provedeni na astmatičnim miševima pokazali su da se pretjerano lučenje sluzi može naglo smanjiti ili potpuno blokirati uz pomoć peptida nazvanog MANS. Taj peptid, objavljeno je u stručnom časopisu Nature Medicine, blokira bjelančevinu koja uzrokuje prekomjerno lučenje sluzi. Kenneth Adler s državnog sveučilišta North Carolina u Raleighu i njegovi kolege molekulu su ubrizgali miševima koji na određene alergene u normalnim okolnostima reagiraju simptomima sličnima astmi. Samo jedna doza ubrizgana 15 minuta nakon umjetno izazvanog astmatičnog napada uspješno je spriječila prekomjerno stvaranje sluzi u plućima glodavaca. Sadašnji lijekovi sprječavaju spazam dišnih putova, ali ipak ne smanjuju stvaranje sluzi. Zato bi MANS mogao nadopuniti standardnu terapiju. Znanstvenici vjeruju da bi se to sredstvo koje zaustavlja stvaranje sluzi moglo koristiti i u liječenju kroničnog bronhitisa ili cistične fibroze, ali za to su nužna dodatna ispitivanja.
Nadam se da će biti brzi :D
-
Evo, i ja se s tobom nadam :D
U međuvremenu, koji od uobičajenih lijekova koristite?
-
mi smo vec 20 dana bez flixotida, uvijek proljece i ljeto pravimo pauzu, a na jesen ponovo pocinje 2 puta dnevno flixotide, ventolin po potrebi (dva, tri puta u sezoni, ali to bude zestoko, nekad i 6 puita dnevno).
-
Mi koristimo Flixotide i Ventolin, nismo baš non-stop, imamo pauze od po možda tjedan dana :cry: . Koma mi je to skidanje sa Flixotida, svaki tjedan smanjiti samo jednu dozu, taman dođemo do kraja kad se opet razboli. Užas. U sezoni koristimo Claritine (pelud drveća). Mada mi nije jasno kako je cijele godine bolesna, a drveće cvjeta samo na proljeće :shock: .
Prošle jeseni mi je u od kretanja u vrtić u rujnu do početka prosinca imala 9 bronhitisa, samo su se redali jedan za drugim, i na kraju je završila na Šalati sa duplom upalom pluća (virusna i bakterijska). Koma. Ove godine čim malo počne curiti nos ide kod bake i dede u Stubičke toplice i tamo je sve u redu. Sva sreća da su se preselili tamo. Samo mi je koma što je toliko nema :cry: . Ja sam uvjerena da ima kliconošu u grupi u vrtiću, jer nije jedina, samo što je njoj teško jer odma dobije bronhitis. Sada su djeci u njenom vrtiću radili briseve nosa, jer je doktorica tražila, ali su u vrtiću odlučili da manjima nema potrebe (4 godine je manja skupina?!?), mada mi Reganica kaže da je baš njena skupina poznata po streptokokama.
Eto, opet se ja raspisala :oops: :)
Ovaj lijek mi zvuči super, samo dok oni to istestiraju...
-
Moj veliki sin osjeća se već duže vrijeme odlično, otkad koristi Seretide. Jeste li ga probali? Možda je on za stariju djecu - ne može se uzeti preko babyhalera. Premda boluje od astme na svu sreću on uopće ne kupi infekcije dišnih puteva iako ide u vrtić.
Trenutno mi je veći problem beba kojoj je isto dokazana alergija na grinje i ima neurodermitis. Bilo bi stvarno sed da i on dobije sad astmu :cry: a u obitelji do sad, i s jedne i druge strane astme uopće nije bilo. Što mislite, jel postoji kakva šansa da je izbjegnemo? On je već sad stalno bolestan, pun nosić i tako... ali bronhoopstrukcije još nije imao.
Držite se, sad je vrijeme cvjetanja... :D
-
Curke, jedno pitanje: maleni mi je prošli tjedan bio na Ventolinu zbog jakog kašlja, sada je pak pokupio neku virozu, temperatura prošla ali se javio užasan kašalj. Doktorica kaže ponovo Ventolin. Ja sam mu počela davati ali teta u vrtiću kaže da nam ga ona nikako ne bi preporučila jer po njihovim iskustvima Ventolin izaziva srčanu aritmiju :shock: :shock: . Da li tko zna šta o tome?
-
Teta u vrtiću :shock: :twisted: . Kako sam čula, istina je da ventolin šteti srcu, ali ova opaska tete iz vrtića je skroz blesava...
A da viroze...djeca koja su zbog alergije/astme osjetljivija na dišne puteve lakše će kupiti i viruse i bakterije opet na dišne puteva...a svaki put kad nešto pokupe bronhi se još malo suze pa to opet pogoršava astmu i ...tako u krug...
Moje mišljenje je da ne trebaš paničarit odmah...dijete se treba testirat...možda imate neku životinju u kući ili sl. i djete je alergično na njenu dlaku...kad npr.životinju izbacite djete će biti zdravo ko dren...Tako i ja odmah pomislim na najgore!
-
I da...ti trebaš pedijatra alergologa...možda stvarno nije pametno davati napamet ovako ventolin...ne znam :roll:
-
Ja bi ti preporučila da što prije odete na pravi pregled. Ako je alergija da se ne mučite previše, ako nije nema smisla da pijete Claritine. Specijalist će ti i bolje procijeniti dal je potreban Ventolin, ako je svakako ga koristi preko babyhalera, jer je tako manje štetan nego u obliku sirupa. Ako je opstrukcija u pitanju, srce se isto muči.
-
Moja alternativna preporuka je ZAPPER. Dovoljno je u google staviti riječ zapper i naći hrpu stranica.
-
Razgovarala sam sa pedijatricom i rekla je da će ga danas ponovo poslušati i inhalirati pa da ćemo još popričati o svemu. Kašalj mu se danju malo stabilizirao, noću je još dosta. Pitati ću ju danas za alergologa. Kako koristiti Ventolin preko babyhalera? Sorry, ali do sada nisam imala nikakvih iskustava s tim pa ne znam.
-
na uputama babyhalera imas sve objasnjeno, trebas ventolin pumpicu pravilno uloziti u babyhaler, prisloniti djetetu na usta, potisak i disanje. usput nesto brojite da lakse izdrzi (mislim, ne boli nista, ali, znaju se mala djeca opirati i plakati).
ali, tebi je doktorica dala sirup, jelda? ventolin u pumpici dobijes na preporuku specijaliste (bar se nadam da bi trebalo biti tako), nakon sto on utvrdi potrebu. I tada kupujes babyhaler, kosta oko 300 kuna.
-
Da, za sada smo na sirupu. Kod specijaliste nismo ni bili, a nadam se da nećemo ni trebati. Danas ću vidjeti šta doktorica kaže. Thanks na info za babyhaler.
-
imam i ja astmu i koristim seretide diskus i ventolin ....
nekad mi ventolin uopce ne pomogne pa moram zvati hitnu i dobijem neku inekciju sam neznam sta je to .....
ja kontam da umirem i da bi mogao ostati samo bez zraka i umrijeti ...
neznam ali imate li neko objasnjenje zasto ventolin ne pomaze ....
-
Istina je da Ventolin izaziva tahikardiju. To je pogotovo izraženo kod oralnog uzimanja (znači sirup i tablete), manje kod pumpice. U posljednje vrijeme specijalisti pulmolozi (barem ovi kod nas) ga preporučuju samo za krizne situacije, a kao stalnu terapiju preferiraju Serevent (lijek je iz iste skupine, ali manje nuspojava).