Soja i razvoj djetetovih spolnih obilježja
nisam naišla na temu pa otvaram topic.
ovako, prije 7 godina nakon što je od rane dobi utvrđeno puno alergija mog sina (ali nažalost ne i na soju), s cca 6-7 mjeseci počela sam ga dohranjivati Pregominom (na bazi soje).
kako sada čitam, sve se više povezuje korištenje formule na bazi soje sa zakašnjelim ili zaustavljenim spolnim razvojem kod muške djece, a preuranjenim kod ženske zbog enormne doze (fito)estrogena koje se daju djetetu u formuli. nažalost, tada to nisam znala, odnosno soja je bila jedina opcija i uzimao ju je dosta dugo.
nakon toga davali smo mu i sojino mlijeko kao i dosta proizvoda baziranih na soji
prije nekog vremena primijetili smo da mu razvoj spolnog organa nije baš "usklađen" s ostatak razvoja, pišo mu je ostao nekako mali, čak uvučen... napominjem da ima i prekomjernu težinu i mislim da je djelomično skriven i radi sala
ali kopka me i činjenica da je taj pretjerani unos soje utjecao na razvoj spolnog organa, kako čitam, ireverzibilno, što me jako brine
je li netko imao sličan slučaj? trebamo li se javiti doktoru (urologu, endokrinologu)? ima li ipak pomoći da se smanji štetan utjecaj iz ranog djetinjstva?
molim vas mišljenje/savjet!