Upravo sad sam se preznojila pred svojim četverogodišnjakom. Nisam mu uspjela obasniti (njemu razumljivim riječima) pojam "poštovanje". Zanima ga, pita, a ja ne znam kako mu objasnit. Molim pomozite! Napustila me inspiracija...
Printable View
Upravo sad sam se preznojila pred svojim četverogodišnjakom. Nisam mu uspjela obasniti (njemu razumljivim riječima) pojam "poštovanje". Zanima ga, pita, a ja ne znam kako mu objasnit. Molim pomozite! Napustila me inspiracija...
Odlično pitanje! I mnogim odraslima bi dobro došlo da se to zapitaju.
A što reći četverogodišnjaku? Poštuješ nekoga kad poželiš biti kao on/ona, kad misliš da ti je ta osoba dobar uzor.
* * *
Tu bih se zaustavila, jer malom djetetu trreba dati jednostavno tumačenje. Možda još dodaš neki primjer... neku osobu koju dijete pozna i cijeni. Dalje će razgovor ići u skladu s dječjim novim pitanjima.
U toj dobi rekla bih mu samo ovo:
Svim ljubaznim i pristojnim ljudima iskazujemo postovanje na nacin da smo i mi prema njima ljubazni i pristojni (slijede primjeri sa starijima u tramvaju, pozdravljanju susjeda i sl.)
Sigurno ce slijediti pitanje mora li se iskazati postovanje i neljubaznim i nepristojnim :mrgreen: . Odgovorila bih mu da je uvijek dobro biti ljubazan i pristojan, a ako netko bas eto nije, moze ga pitati zasto nije.
oooo hvala vam! Nisam se sjetila to za "uzor".