sposobnost za vjersku toleranciju?
naš petogodišnjak ide u vrtiću na vjeronauk. Ja inače nisam vjernik, MM je "neopredijeljen", ali smo smatrali da nema štete ako se dijete sad upozna s nekim elementima vjere, i da je za sad bolje da se ne odvaja od ostalih iz grupe.
Međutim, posljedica je to da on sad vjeruje da bog postoji. Ja sam mu, u nekom razgovoru, napomenula da različiti ljudi imaju različita mišljenja: neki misle da bog postoji, neki misle da ne postoji. Onda me pitao da li ja mislim da bog ne postoji i ja sam potvrdila. Na tome je ostalo.
Poslije su me MM i sestra uvjeravali da samo zbunjujem dijete i da on nije jos sposoban shvatiti takve različitosti.
Ja pak mislim da je.
Meni ne smeta to što on vjeruje, nekako mi je i logično da djeci takav religijski pogled na svijet odgovara, ali ja se ne mogu prisiliti da lažem i pretvaram se da dijelim to njegovo gledište.
Kako vi to rješavate sa svojim klincima?
Re: sposobnost za vjersku toleranciju?
Ja sam se sklona prikloniti razmišljanjima TM-a i tvoje sestre - mislim da je pitanje vjere presloženo za jednog petogodišnjaka, pa čak i stariju djecu i zato se bojim da, ako se dijete prerano izlaže takvim sadržajima, vrlo lako može prigrliti njihova načela po defaultu (jer nije u stanju kritički probaviti informacije).
Iz tog razloga nikad ne bih dijete dala na vjeronauk, osim, naravno, ako sam ne poželi ići iz nekog razloga.
Ne bi me smetalo da jednog dana bude vjernik, ali onda neka to bude njegov (zreli) izbor, a ne posljedica futranja dogmama od najranije dobi.
Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Ja sam se sklona prikloniti razmišljanjima TM-a i tvoje sestre - mislim da je pitanje vjere presloženo za jednog petogodišnjaka, pa čak i stariju djecu i zato se bojim da, ako se dijete prerano izlaže takvim sadržajima, vrlo lako može prigrliti njihova načela po defaultu (jer nije u stanju kritički probaviti informacije).
Iz tog razloga nikad ne bih dijete dala na vjeronauk, osim, naravno, ako sam ne poželi ići iz nekog razloga.
Ne bi me smetalo da jednog dana bude vjernik, ali onda neka to bude njegov (zreli) izbor, a ne posljedica futranja dogmama od najranije dobi.
hm, luna, mislim da smo se krivo skužile. MM i sestra misle da bih se i ja trebala praviti da vjerujem, kako ga ne bih poljuljala u njegovim vjerskim nagnućima.
A ja baš mislim da bi bilo dobro da od početka ima dojam da je vjera nešto što možeš odabrati ako hoćeš, ali ne moraš. I da to nije pitanje od neke presudne važnosti. Kao kad mu njegovi frendovi tvrde da čudovišta postoje, a ja velim da ne postoje, pa sam na kraju odlučuje.
I da je meni ok ono što on misli, da ću ga ozbiljno saslušati i uvažiti, ali da je moje mišljenje ipak drukčije.
Inače, ja sam uvijek tvrdila da bi mi jedna od rijetkih stvari koje bi mi smetale kod mog djeteta kad odraste (osim da sluša cajke) bila da postane fanatično religiozan.
Samo što sam isto tako uvjerena da futranje dogmama od najranije dobi uopće ne mora rezultirati time (evo mene, živi primjer!). Dijete/čovjek uvijek ima priliku da preispita svoje stavove i promijeni ih.
Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Ja sam danas skoro opala na pozadinu kad su nas pitali da li hocemo da E ide na vjeronauk. Nisam mogla vjerovati da ga imaju vec i u vrticu.
Uglavnom, iz istog razloga kao sto je i Luna navela, rekli smo da ju na njega ne zelimo upisati. Direktorica je bila vrlo ljubazna i nije komentirala nasu odluku.
Zanima me, sto rade djeca koja NE idu na vjeronauk u vrticu? U nasem gradu ima jako puno ljudi razlicitih vjeroispovijesti, i to mi je drago jer ce se odmalena navici na vjersku toleranciju.
No ne bih da ju vrticke tete po defaultu, zato sto ne ide na vjeronauk, svrstaju u neku drugu religiju. Kako to rijesiti?