-
Molim pomoć udruge Roda
Ovakava je sljedeća situacija.
Danas me nazvala moja prijateljica koja nažalost ne doji zbog traumatiziranog poroda da ne pričam što je sve prošla i najvjerojatnije zbog toga nije ni dobila mlijeko i malecka joj je na adaptiranom mlijeku.
no to nije bitno nego nazvala me i rekla da joj malena pije adaptirano i da u njega dodaje šečer tj. prokuha šečer u vodi i doda adaptirano u takvu vodu.
Ja sam joj rekla da to ne smije raditi ali ona je meni na to odgovorila da šta ja znam da su njoj u bolnici rekli da doda šečer jer da joj inače beba neče htjeti piti mlijeko. Ja sam na to poludila i da idem provjeriti tu informaciju nazvala sam naše rodilište i rekla da sam prestala dojiti(mada oni neznaju da je to bilo još prije) i da moj Bruno ne želi piti adaptirano.
Sestra koja mi se javila mi je odgovorila sljedeče: Pa tko bi ti to i pio ako u mlijeko ne dodaš šečera i ne prokuhaš s vodom.
Ok a kako to da ga je pio u bolnici dok je bio u inkubatoru?
Sestra opet odgovara: Pa i tamo smo mu zaslađivali.
Ja sam od šoka poklopila slušalicu.
Sad mene zanima otkuda im pravo?
i šta je najgore ja sam se čudila kako Bruno ima grčeve još u bolnici
Šta da radim, šta da napravim jer to meni ne graniči s normalnim šta rade s našom tek novorođenom dijecom? :cry:
-
Još šta sam zaboravila nadodati kod nas nema pravila da dijete odmah stave na prsa nego prva dva dana dok se ne uspotavi recimo neko dojenje daju bočicu a preko noći rijetko kada mame bude da dobiju dijete na dojenje.
To jedino ako se one same dignu i idu vidjeti dali njihova beba plače pa traže dijete na prsa.
Znači puno adaptiranog sa šečerom
-
-
-
:shock: katastroa
a ja sam mislila da je adaptirano krajnost
-
O šećeru i bebama je bilo govora na:
Šećer i bebe mlađe od 6 mjeseci
Kakvu konkretnu pomoć tražiš od Udruge?
-
Nazovi opet i traži razgovor s pedijatrom. Uvjerila sam se na SD da sestre ponekad rade stvari na svoju ruku, bez odobrenja ili podrške pedijatra. Ako ne bude uspjeha, obrati se hrv. pedijatrijskom društvu. Ovakve stvari treba tjerati do kraja. Radi se o tome da bilo kakvo mijenjanje mliječne formule na način dodavanja viška otopljenih tvari (u ovom slučaju šećer) mijenja ne samo kalorijsku vrijednost već i osmotsku, a posljedica može biti žeđanje. Kako se tako malim bebama u pravilu ne daje voda, mama će mu opet dati mlijeko sa šećerom od čega će beba opet žeđati i tako u krug, i može se desiti da na kraju beba dehidrira! Neka se tvoja prijateljica obrati proizvođaču čije mlijeko uzima (tj. zastupniku u hrv.) možda je oni uspiju uvjeriti da ne treba dodavati šećer.
Ljuta sam... :evil:
-
Tražim pooć od udruge jer mene kao laika nitko neče slušati pa ni bolnica.
A pogotovo te mlade mame jer one misle da dobro rade pošto im je tako u bolnici rečeno.
Ili kad dijete ima grčeve još jedan biser skuhaj kamilicu i zašečeri ju
-
Ajme, ovo stvarno ne mogu vjerovati. A kaj je najgore, osjećaš se stvarno nemoćno da bilo kaj promjeniš. Možda kad bi se te neke tuke koje takve stvari rade (mislim na one kokoši u bolnici kojima je valjda samo bitno da dijete ne plače pa makar to bilo pod cijenu ne znam ti ja čega, čast iznimkama) poslalo na nekakvu edukaciju. Ja iskreno ne kužim zakaj te jadne bebe kad su gladne šopaju adaptiranim, pa kaj im nije lakše odnjeti dijete mami na podoj :x ???
Neki dan sam si baš razmišljala da li su mom Janku koji put uvalili bocu dok smo bili u bolnici. Uvijek bi cikio kad bi ga donjeli, nikad nisam vidjela da ima mlijeka oko ustiju kad bi ga donjeli. Da li uopće postoji mogućnost da neko dijete nije dobilo adaptirano u rodilištu???
-
Moja sestrična je neko vrijeme radila u rodilištu u Čakovcu. Rekla mi je da tamo ne hrane djecu adaptiranim mlijekom; ako majci jako dugo ne nadođe mlijeko daju po 20ml glukoze, ali to vele majci kad donesu dijete.
Znam da su meni rekli kad su mi ga donijeli 3. dan (jer mi mlijeko nije nadolazilo prvih dana) da su mu upravo dali 20 ml glukoze.
-
Koprivnica je također za pohvalu.
Dijete dolazi na odjel babinjača nekih pola sata do sata poslije majke,valjda kad obave to kaj treba, i ostaje s majkom puna 24h dnevno minus ona 4 puta kad ih odvode na presvlačenje i kupanje.
Dojenje se maksimalno potiče, čak i carice dobivaju svoje bebe odmah i započinju dojenje.
Ipak znam i za slučaj davanja adaptiranog-bila je to moja sestra čija beba nije ni pod koju cijenu htjela otvoriti usta i prihvatiti cicu.Valjda zbog teškog poroda(drip+vakuum).
Izdajala se, ali su davali i nešto adaptiranog.
Uglavnom, Koprivnica što se dojenja tiče-5! Porod baš i ne.
-
Sad vidim da sam totalno skrenula s teme. :oops:
ENA i dalje traži pomoć.
-
Odmah se ispricavam sta cu i ja malo zastraniti s temom.
Sto to znaci dojenje se maksimalno potice?
Naime, iz mog iskustva dojenje se potice tako da se majci da dijete i kazu joj, sad dojite. I to je to. Nikakve suvisle pomoci, nikakvog rjesenja mogucih problema. Daju ti dijete pa se ti snadji. Adaptirano ne daju i furaju se da prate 10 Unicefovih koraka.... A o dojenju uglavnom pojma nemaju. Eventualno ti znaju staviti dijete na dojku i to je to.
Probleme rjesavaju nebuloznim savjetima, tipa, ni slucajno piti vise od pola litre tekucine dnevno ukljucujuci juhu, jedna sisa 20 minuta i gotovo, ili jedna sisa 10 minuta, druga 10 i onda cekaj 3 sata... i slicno.
Meni se ta praksa nikako ne svidja. Vjerojatno je bolja os one u kojoj djecu donose na podoj svaka 3 sata, ali zenama koje ne znaju rijesiti probleme, pa ih se jos gleda ispod oka, sigurno ostaje gorak okus u ustima.
Zato im ja ne mogu dat 5. Eventualno prolaznu ocjenu.