Dakle imam problem. Moja djevojčica od 5 i pol godina svakodnevno visi u lokalnom parkiću, općenito je jako društvena i fiksirana na svoje prijateljice iz vrtića, parkić joj je super važan i poprilično neizbježan. Eh sad, u parkiću se skuplja to njeno društvance i roditelji ostale djece svakodnevno donose slatkiše i grickalice u park. Govorim o smokićima, čipsevima, keksima i sladoledima. Nama je totalno neprihvatljivo da mala to jede na svakodnevnoj bazi, pri čemu je ona poprilični izjelica i nema osobitu kontrolu kad joj je nešto fino.
Prošlo ljeto i jesen pokušali smo drugim rofiteljima, suptilnim i manje suptilnim metodama, nekako dati do znanja da nam se to ne sviđa. Razgovarali smo s njom, rekli joj da mi mislimo da je jako nezdravo to jesti svaki dan. Ona onda ne bi tražila u parkiću ili bi odbila ponuđeno, ali stvarno teškom mukom. Ja sam kroz razgovor s roditeljima komentirala da onda ne jede večeru dobro..nosila sam bademe, mrkve, jabuke... no sve to dzaba. Jučer je bila u parkiću s MM, počela je sezona. Jedan je tata svima kupio sladoled, onda je druga mama donijela čokoladu, možete zamisliti kako to ide... Mi smo poslije poslali poruku većini tih roditelja i zamolili ih za suradnju. Nitko nam nije odgovorio.:mrgreen:
Mislim osjećam se baš idiotski. Fakat mi je bezveze što na neki način ulazim tim ljudima u njihov prostor jer tko sam ja da određujem kako će ljudi hraniti svoju djecu. S druge strane na ovaj način imam osjećaj da sam u bezizlaznoj situaciji gdje ili mogu popustiti i dati da mala svaki dan trpa junk u sebe ili mogu nju staviti u užasnu poziciju u kojoj se kompletno izdvaja od ostalih. Pri čemu mi onda ionako bude prevelik naglasak na hrani- što mi je isto bezveze.
Doma je situacija s klopom skroz ok. Ne jede se slatko kroz tjedan nego vikendom. Djeca su to odavno prihvatila. Ne vjerujem da ovu temu otvaram nakon 11 godina roditeljstva:mrgreen:. Ali stvarno trebam savjet, kako bi vi?