Re: Rodilja - neuračunljiva?
Citiraj:
asta prvotno napisa
Iznenadila me izjava babice na trudničkom tečaju kako je rodilja neuračunljiva tijekom i neposredno poslije poroda. Pozvala se i na zakon, te rekla kako po zakonu ako u roku dvadeset četiri sata naudite svojoj bebi 'nikom ništa'.
Iznenadila me i uvrijedila.
U prijevodu to bi značilo kako mi ne znamo ništa, a one su tu da odlučuju umjesto nas.
Osim što nas tijekom trudnoće tretiraju kao bolesne, još smo i lude i nesposobne rasuđivati. Samo neka se prepustimo njima.
S obzirom na situaciju u nekim rodilištima u RH, možda bi bilo bolje da umjesto supruga uz žene bude odvjetnik/ca.
drage rode,
prvi put sam kao korisnik na ovom forumu,ali vec dulje vremena citam sve na vasim stranicama i odusevljena sam.(a i zgrozena nekim iskustvima)
nazalost sam tek sada ponukana da nesto dodam na ovu temu,jer mi se babice ocito mijesaju u struku :x
naime,slicnu izjavu o toj neuracunjljivosti sam procitala na vasim stranicama u izvjescu iz rezolucije perinatalnih dana kada se lijecnica (iz petrove,kaj drugo) pozvala na istu stvar,samo u vezi one izjave o punomoci,dakle odbijanju ili prihvacanju odredenih zahvata.
doticna tvrdi da iz istih razloga ta izjava ne vrijedi...
a ja vam cure velim da itekako VRIJEDI,i da u slucaju bilo kakvih psihickih smetnji ta ista punomoc NE prelazi na lijecnika #(iako si oni svakako to pravo vrlo rado prisvoje),nego na zakonskog skrbnika-mozete imenovati muza,tatu,mamu...
apropos cedomorstva-prije nekih"sto godina" to se uzimalo kao opravdanje z azenu pa je bila ili oslobodena kazne ili je ona bitno snizena,danas se za to ipak dobiva zatvorska kazna...
i dalje se zgrazam kad vidim da se zene samo tako moze proglasiti pravno nesposobnima,ai laik zna da je za to potrebno vjestacenje psihijatra itd.
ne moze nitko nikoga samo tako proglasiti ludim,a ta na tecaju pogotovo ne...
njij bi dobro dosla jedna seansa kod psihologa... :mrgreen:
ako nista drugo ne upali,mislim pristojne zamolbe ili razgovor sa osobljem,vi lijepo kod biljeznika,sastaviti izjavu,neka potpise i muz i ne moze vam nitko nista...to vrijedi i za zahvate...
mozemo i mi njih malo nasamariti kad se vec oni svime i svacime koriste...
malo sam oduljila,sorry