Re: Kako izgleda rooming in?
Imala sam rooming in na SD prije nešto manje od 3 mjeseca.
Citiraj:
- Ako želiš dojiti i po noći da je dobro ponjeti sa sobom malu lampicu jer nedaju dojiti u mraku? Ne kužim zašto? A opet netko spominje na nekom forumu da dobiš lampicu od njih!? Da li da nosim lampicu ili ne?
Ovako: oni imaju jednu lampicu. Na žalost je to najčešće dosta, jer rijetko koja mama traži bebu po noći, no ponekad se dogodi da dvije ili više mama traže rooming in (tad smo bile mara s foruma i ja). Lampica je bila prvu noć kod mene, a zatim kod nje, a ja sam noćno svjetlo riješila tako da sam upalila malo svjetlo u kupaoni i ostavila otškrinuta vrata. No, kupaona je spojena sa sobom samo u "apartmanu" (odnosno, sobi br.4), a kad sam nakon tjedan dana premještena u jednu drugu sobu (bili smo u bolnici 9 dana zbog žutice), MD mi je donio malo noćno svjetlo - ono za utaknuti u utičnicu - i to mi je bilo super, taman da vidiš dati cicu i presvući pelenu.
Citiraj:
- Da li bebu odneseš sestrama ako moraš na wc ili se želiš istuširati, ili kako to izvedeš?
Moram te razočarati - i kad imaš tzv. "24-satni rooming in", beba NIJE stalno s tobom. Razlika između 24 satnog i običnog rooming ina (koji ima svaka rodilja) jest u tih 5 sati preko noći. I tvoju bebu odnose za vrijeme vizite i doručka (dakle 7-10 ujutro), za vrijeme ručka (13-14 h), posjeta (15.30-17) i večernje vizite (21-22h). Dakle, imaš vremena za tuširanje i wc koliko hoćeš. Na žalost.
Citiraj:
- Tko premata bebu? Trebam li ponjeti pelene sa sobom ili mi u bolnici daju bolničke ako ja prematam bebu? Da li bebu imam gdje oprati ako ju ja prematam ili se to rješava isključivo vlažnim maramicama?
Naime oni kao i sve, tako i prematanje, imaju valjda u propisano vrijeme, pa ako je beba ukakana neka čeka, a to mi se baš ne sviđa!
Po noći ti, inače oni. Daju ti pelene, ništa ne trebaš nositi. Ali, ovo što pišeš je istina, i nitko ti ne može zabraniti da premotaš svoju bebu i preko dana, tako da slobodno uzmi par pelena.
Citiraj:
- Što kada dolaze posjete? Beba ostaje ili ne?
Ne. Bebe odnose u 15.30 i vraćaju ih u 17 h, imala ti posjete ili ne. Posjete nisu u sobama osim ako rodiš na carski.
Citiraj:
- Da li tata može biti u sobi samnom i bebom kada dolazi? Čini mi se da ne, ali da li se može tražiti?
Ne znam bih li se smijala ili plakala. Tata, koji tata? MD je svog sina držao na rukama tek nakon tjedan dana i to zahvaljujući preprepredivnom dr. Stanojeviću koji se smilovao i mimo pravila ga pustio na neonatologiju.
Citiraj:
- Da li je istina da bebe odnose kada je doručak, ručak i večera? Ako da, pa kakav je to onda rooming in. Ispada da je onda idealno tražiti rooming 24 sata jer ti jedino po noći ostave bebu cijelo vrijeme?!
Istina je. Nikakav je to rooming in. To je sr..nje, a ne rooming in. Da, po noći je beba s tobom od 22 h do 7 ujutro.
Citiraj:
- Ako tražiš rooming, a porod te užasno iscrpi da fakat nemaš snage biti s bebom, možeš li se predomisliti? Je li itko imao takvo iskustvo?
S obzirom da mi je ovo prva trudnoća, moje su želje jedno, a što će se desiti i kako ću na to reagirati ćemo tek vidjeti!
Možeš se predomisliti. Tu nastupa u priču važnost prirodnog poroda. Mene su inducirali, ali sam dozvolila samo prokidanje vodenjaka - nisam dobila drip, nisam rezana i 3 sata nakon poroda sam doslovce jurcala bolnicom i sjedila bez problema. Dan danas pojma nemam što znači iscrpljenost nakon poroda, jer je nisam osjetila, što pripisujem prirodnom porodu i svojem stavu u glavi - prštala sam optimizmom (i još usput izborila neke bitke tipa dojenje bebe dok je imao žuticu, što inače ne daju).
Pitaj što god te još zanima.