KOLIKO TRAJE UPOZNAVANJE DETETA
Molim novopečene mame i udomiteljice da mi kažu koliko dana i na koji način se odvija upoznavanje sa detetom koje se treba posvojiti? Ovde u Srbiji se taj najvažniji deo postupka obavi za 4-5 dana, pa čak i kod međunarodnog posvojenja. To mi je totalno šašavo, obzirom da se duže bira i frižider kad ga želiš kupit.Hvala!
Re: KOLIKO TRAJE UPOZNAVANJE DETETA
Citiraj:
CVUKUT prvotno napisa
Ovde u Srbiji se taj najvažniji deo postupka obavi za 4-5 dana, pa čak i kod međunarodnog posvojenja. To mi je totalno šašavo, obzirom da se duže bira i frižider kad ga želiš kupit.Hvala!
Mi smo u proceduri usvajanja deteta u Srbiji i vrlo me je pogodilo tvoje uporedjivanje usvajanja sa biranjem frizidera. Moje misljenje, a mislim da ce se sloziti i ostale "mame iz srca", da je NAJVAZNIJI deo postupka sam poziv da je odredjeni par odabran za roditelje nekog deteta.
KOLIKO TRAJE UPOZNAVANJE DETETA
:heart: NE, NE, MAME, NISAM SE DOBRO IZRAZILA PA STE ME KRIVO SHVATILE!!!!!!!!!!! Daleko od toga da mislim da se bira poput frižidera, i zam da se biraju roditelji za određeno dete a ne obratno. Meni samo smeta i smatram da je jako loše što kada se već dobije saglasnost za posvajanje određenog deteta kontakt sa njim pre nego što se povede doma traje samo par dana. Smatram da takav postupak dete tretira poput objekta-stvari i da se potpuno zanemaruje njegova ličnost!
Kada rodite dete vi sa njim idete doma 4-5 dan, ali vi sa njim odrastate, upoznajete se "u hodu". Ali, kada posvajate dete, pogotovo ako je ono starije i ima već izgrađene neke navike, karakter, pa na kraju i traumu što je odrastalo bez ljubavi, ne možete ga upoznati za par dana. Shvatate, ne govorim to zato što vam se možda ne bi svidelo pa da odustanete, već mislim da taj period mora trajati duže kako bi ga upoznali bolje, a i ono vas, naravno, te da mu bude lakši prelazak iz doma u obitelj, jer ma koliko za njega to bilo dobro to je ipak stres.
Skoro je sigurno da će ono biti sa vama oduševljeno jer je željno maženja, držanja u rukama, ali ono se tako raduje svakome ko mu pokloni malo pažnje.
Ovde sam reodvo u kontaktu sa decom iz doma i koliko vidim jako se malo radi na psihološkoj podršci. Najvažnije je da nadležni centar sprovede obuku budućih roditelja i da centar kome detet pripada da saglasnost da oni odgovaraju tom detetu, pri tom oni detet poznaju samo kroz izveštaje koje dobijaju iz doma jednom ili dva puta godišnje, a sami posete dete možda samo jednom u godini dana. Prema tome sve je stvar administracije a deklarativno kao svi vode računa o najboljem interesu deteta. Ovo ne pričam napamet već su to na žalost činjenice samo ih niko neće zvanično priznati.
Čak smatram kada bi potencijalni usvojitelji mogli kontaktirati sa decom mnogima bi se srušile predrasude i izmenile želje da hoće npr. samo žensko dete, do određene starosne dobi, apsolutno zdravo...Mnogi bi tako shvatili da bi bili u stanju da svoje srce otvore i za dete sa smetnjama u razvoju i da bi bili podjednako srećni i zadovoljni roditelji.
JA SAM ZA POSVOJENJE! :angel:
Re: KOLIKO TRAJE UPOZNAVANJE DETETA
Citiraj:
CVUKUT prvotno napisa
Najvažnije je da nadležni centar sprovede obuku budućih roditelja i da centar kome detet pripada da saglasnost da oni odgovaraju tom detetu, pri tom oni detet poznaju samo kroz izveštaje koje dobijaju iz doma jednom ili dva puta godišnje, a sami posete dete možda samo jednom u godini dana.
Kod vas postoji službena obuka posvojitelja? Kako to izgleda?
Relacija Centar - Dom - dijete je mislim i kod nas vrlo slična.
Citiraj:
CVUKUT prvotno napisa
Čak smatram kada bi potencijalni usvojitelji mogli kontaktirati sa decom mnogima bi se srušile predrasude i izmenile želje da hoće npr. samo žensko dete, do određene starosne dobi, apsolutno zdravo...Mnogi bi tako shvatili da bi bili u stanju da svoje srce otvore i za dete sa smetnjama u razvoju i da bi bili podjednako srećni i zadovoljni roditelji.
To bi bilo NEOPROSTIVO nepravedno za domsku djecu. Pa nisu ona tu nakon što su toliko propatila zadužena da mi odrasli na njima liječimo svoje frustracije i predrasude! :shock:
Mi smo naša očekivanja o savršenom djetetu "ublažavali" razmišljajući o posvojenju, kontaktom s posvojiteljima, čitajući literaturu, tražeći odgovore na Internetu... I sve to nam je pomoglo da shvatimo da dijete koje ćemo posvojiti može biti i starije, i neko sa smetnjama. A za to nam je trebalo vremena. Isto kako bi nam trebalo vremena da prihvatimo rizike koje nosi trudnoća i dijete u meni.. ali bi ga voljeli bez obzira na predispozicije.
Da mogu, povela bi svoje dijete iz Doma isti tren. Kad se konačno pronađemo, njegovo mjesto je sa nama..
Ne znam da li me razumijete, ali ja kad pomislim na Keti, puca mi srce od ljubavi.. i sve bi dala da je zaštitim. Mjesec dana koje sam je viđala u Domu, iščekivanje.. pa svaki tren sam razmišljala kada će konačno moći s nama doma..
Kad se sjetim te dječice u Domu.. kad bi MM prošao, a ona se počela derati "tata".. Tu nitko ne može ostati ravnodušan.
Najradije bi u nekom ludom filmu uzela kamion i sve ih pokupila sa mnom doma.. sva su prekrasna :heart: bez izuzetka.