:shock: Ovo mi je ipak malo previše "produženo". Za moje poimanje svijeta - :sick: .Tu mislim da mama ima problem, dijete kao i u svemu drugome ide do kud može.
Printable View
:shock: Ovo mi je ipak malo previše "produženo". Za moje poimanje svijeta - :sick: .Tu mislim da mama ima problem, dijete kao i u svemu drugome ide do kud može.
Sad kuzim zasto je mama kuraz otisla na topik o psihologiji dojenja.
Pogledat ću topic o psihologiji dojenja, možda uspijem riješiti svoj 'problem'. Ono što sam naučila na svom primjeru je da će djete koje produženo doji biti, za moj pojam, ipak malo previše povezano i fiksirano na cike. Vjerujem da su djeca koja prestanu 'sama od sebe' i zaborave preko noći da su dojila 3, 4 ili 5 godina ipak u manjini. I moja je cura prestala sama, pred kraj je bila samo na jurarnjoj ciki, sve dok joj to nije bilo preslabo s obzirom na apetit. Ali, zaborava nema...
Zasto bi trebalo biti zaborava? Je li sjecanje na dojenje neki nepozeljni faktor u memoriji odrasle osobe?
Ja, naime, znam dosta ljudi iz generacije moje bake ili mame koji s ponosom i radoscu pricaju o svom visegodisnjem dojenju, dovlacenju stocica kako bi se moglo brzinski podojiti i sl. :)
Stolčić za mamu? Da ne mora na podu- ko ja?Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ronnie, mozes li malo detaljnije o ovoj fiksiranosti na grudi?
Smatras li pod fiksiranoscu pretjeranu vezanost?
Meni se nekad cini da se nekad pod fiksaciju ubraja i bilo kakvo primjecivanje grudi od strane djeteta. Ali, ako uzmemo u obzir da su grudi bebi i malom djetetu bile ili jos uvijek jesu izvor hrane, topline, utjehe i mira, meni nije nimalo cudno da se i malo "vece" dijete jos uvijek raduje tim grudima i da osjeca povezanost s njima kao asocijacijom na majku i sve sto ona djetetu pruza.
Fiksiranost na grudi je meni osobno pojam kojim je optereceno ovo nase, potrosacki nastrojeno, drustvo. Fiksiranost na grudi smeta nama koje su citav zivot ucili da su grudi dio tijela koji treba pokriti, sakriti, a istovremeno iz trafika i polica ducana "vriste" casopisi prepuni golih grudi. Istih onih grudi cija je prvotna uloga utjesiti, nahraniti i smiriti dijete.
Ok je dojiti dijete, ali je jako neprikladno da to dijete razvije odnos prema grudima. Ok je da dijete uopce ne dozivljava majcine grudi ili se potiho pita sta je to i cemu sluzi dok istovremeno cuvamo kao suvenire prve dude varalice? Sve je to ok u ovom nasem drustvu koje zbog vlastitih fiksacija i projekcija nije u stanju vidjeti stvari onakvima kakve jesu. Lako je doci i moralizirati djetetu, ali kad bi svatko od nas imao moral djeteta, gdje bi nam bio kraj.....
Da, onaj maaali, da mama sjedne, a dijete stojecki posiki.Citiraj:
Anci prvotno napisa
Anci, ne za mamu nego za dijete. :mrgreen: To su bile cesto vidjene situacije iz vremena mladosti moje bake. Mama sjedi sa susjedama i pije kavu, a dijete si dovuce maleni stocic i sjedne do mame kako bi moglo nabrzinu dojiti. Dojila su se veca djeca, dojilo se vise djece istovremeno, dojilo se tudje dijete kad bi mu majka bila bolesna itd.
Ili tako kako marta opisuje... :mrgreen:
Ali Zorana,zar ne misliš da nešto ipak ne štima kad veliko dijete pokazuje baš znakove nekakve ovisnosti o cici?Nitko tu ne spominje cice kao tabu ili dio tijela koji se mora sakriti.Pa sumnjam da itko na ovom forumu ko doji dijete kasnije baš sakriva cice jer se to ne smije viditi?Ali ako dijete od 6,7,8 godina na cice gleda kao nešto što mora imati kraj sebe,što mora dirati,maziti,umjesto da svemu tome služi majka(ne kao objekt,samo tijelo nego kao osoba) koja na bilo koji drugi način ostvaruje emocionalnu povezanost sa djetetom?Zašto misliš de je to u redu a npr zgražaš se nad djetetom koje se ne može odviknuti od dude varalice ili večernje bočice koja mu predstavlja nekakav ritual i opuštanje?Ja bi se zabrinula da meni moj 7godišnji sin želi dirati cice i da mu one znače emocionalnu stabilnost kad postoji tisuću drugih,prizemnijih načina da se to ostvari.Meni je ta opsjendutost cicama faza koja treba proći u neko okvirno vrijeme,u suprotnom bi pomislila da djetetu ipak nešto fali i da veza između majke i djeteta nije u potpunosti ispunjena.Sve ovo odnosi se na veću djecu,od recimo 5,6 nadalje
joj, opet ta stoličica, moja mala nikad nije nosila nikakve stoličice, uvalila bi mi se u krilo i gotovo, mada je u zadnje vrijeme dojila samo ujutro, na ležećki, dok sam ja još spavala
a fiksiranost za dojke?
ona voli dodirnuti dojku, i kaže da su sise lijepe, i da su njene još male, ali kad bude velika da će i one biti velike i da će hraniti dijete
koliko ima djece koja do dugo drže roditelja za uho, ili za kosu i tako zaspu, to nije nikome čudno, ako diraju sise to je čudno
i ja tu govorim o vrtičkom djetetu, ne vjerujem da će mi dirati sise kad bude išla u školu
Zorana, mislim na fiksaciju u smislu da joj moje grudi jako, jako trebaju iako je skoro spontano prestala sama cikati s 2. 5 godine. Moram priznati da mi i pomalo smeta kaj me stalno hvata ( koliko god je to predivno , ipak zna biti i bolno) za njih i to što su joj 'najbolje frendice', što ih je personalizirala do te mjere da s njima priča itd., što sam pola dana gola do pasa itd. A što se tiče zaborava...Ja obožavam s njom ležati, grliti se i maziti s cikama, ali što ako to bude željela i za npr dvije, tri godine? ( sada ima 3,3 godine.) Ili s 8 ko' ova mala na videu? Tada mi to nikako ne bi bilo OK. Kaj ću onda bježati po kući ak' me bude htjela gladiti po njima? Jer definitivno ne bi bila ponosna kao ova mama na videu da mi se to dogodi. Ako može dojiti s 8 zašto ne bi mogla i s 12 godina??? Gdje je kraj? Meni se čini da bih ja bila jednako bliska sa svojom curom i da sam dojila 'samo' godinu dana, jer mi se ova povezanost s cikom koju imam doma čini kao mučenje za nju. Nakon vrtića mi šapne da će 'doma cika biti gola'. To me podsjeća na one koji jedva čekaju zapaliti cigaretu nakon npr. kina. Nije li i ta potreba za cicom neka vrsta ovisnosti? Ja se samo bojim da mi dijete pati... i da sam krivo napravila kaj sam je 'produženo' dojila.
Ronni i ti zrelis u ulozi majke i pratis svoje dijete koje raste. Dijete od 8 godina zna itekako biti jako malo u tvojim ocima bez obzira sto je zapravo veliko, iako je zasigurno vece od cetverogodisnjaka ili trogodisnjaka. Djeca se vole vratiti unazad u jos nize godine i toga se znaju i igrati.
Kad dozivis svoju osmogodisnjakinju procitaj svoje postove iz proslosti pa ces moci sama zakljuciti koliko si i ti novo naucila kao roditelj pratioc u odrastanju svoga djeteta.
Ronnie, tvoja djevojcica je jos jako mala. :heart: Preporucujem ti da uzivas u ovome sto imate sada, bez opterecenja i straha od buducnosti. Mozda samo da probas sama sa sobom razrijesiti ove dileme jer dijete kuzi ako dobija dvosmislene poruke.
Curica iz filma nema 8 godina, prestala je dojiti prije nego što je navršila 7. Znam da protivnicima tuđeg dugog dojenja to ništa ne mijenja, ali eto, da budemo točni.
Ja sam dojila 6 godina i 2 mjeseca, dijete je samo prestalo tražiti mamino mlijeko (taj termin mi se puno više sviđao od cike, sise i ostalih uobičajenih, a i bliže je istini, pa smo njega upotrebljavali), izgubio mu se refleks sisanja, ono coktanje u snu, mame koje doje veću djecu će znati, nije nikad crtao dojke niti bio opsjednut s njima, pa tako ni sada kad više ne doji, nema nikakvih psiholoških poremećaja niti ovisnosti, kao ni ja, sve u svemu, jako sam zadovoljna, baš je bilo lijepo. Ulila se rijeka u more :).
Vedrana :heart: :heart:
Vedrana, zasuzila sam. :heart:
Meni se stavovi još uvijek bistre i ne znam do kada dojiti, tj. gdje je ta neka gornja granica.
A moram podijeliti jedno sasvim slučajno iskustvo:
Bila sam s manjim kod pedijatrice i dok čekamo red, najnormalnije ga dojim u jednom malo ograđenom dijelu za bebe. U to dolazi curica od 3-4 godine si malo pogledati bebu kako cica (onak, baš uobičajno, s izrazom znatiželje i fascinacije u istom trenutku), kad evo i njene mame. A mama veli: i ona još doji, ali ne curicu, već njenog starijeg brata koji je već i školarac. I sad bi tu trebao biti :shock: no način na koji je to ta mama rekla mi je bio tako normalan. Kratko smo se zadržale u razgovoru: cijelu trudnoću ga je dojila, i tandem, pa je curica već i prestala, no sin još uvijek doji. Veli da je to samo navečer i da je više u pitanju maženje, no ipak je dojenje - kako god malo bilo. Još je onako ispod glasa dodala da mora paziti pred kim to govori. Ja sam se u sebi nasmijala da kako je uopće prepoznala nekog prijemčivog za tu problematiku...
Nadam se da moja curica uživa u maženju s cikicama ( tako ih ona zove), a da ujedno ne pati za 'majčinim mlijekom' kojeg, na žalost, više nema. Inače, najveća uvreda joj je kad joj netko kaže : Joj, pa ti si već velika cura! ( stalno to sluša u vrtiću i od nekih dobronamjernika koji valjda to koriste kao poštapalicu). Ona ljutito odgovara: Nisam velika, mala sam i još uvijek cicam! Beba sam! Bebica moja mala. :heart:
Htjela si reći da, osim curice, doji još i starijeg sina ili da doji starijeg sina, ali ne i mlađu kći?Citiraj:
Olivija prvotno napisa
Doji samo sina - kći je prestala.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Aha.
Takav slučaj još nismo imali na forumu, ili se varam? :mrgreen:
a zasto mislis da pati?Citiraj:
Ronnie prvotno napisa
koliko sam shvatila, ovako kako je sad pase i tebi i njoj. ili se bojis da ce patiti u buducnosti kad ces je odvikavati od mazenja s cicom?
inace, takva fokusiranost na grudi nije nuzna posljedica dugog dojenja. moja curka ima skoro tri, jos doji (i to dosta), ali mimo dojenja nema gotovo nikakvog odnosa s dojkama. meni to nikad nije pasalo, i nisam to nikad ohrabrivala.
Bolje da ne komentiram ovaj slucaj. :mrgreen:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
koliko ja pratim forum, neCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
ali možda mi je što i promaklo
isto.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
"and is still breastfeeding eliza at nearly eight"Citiraj:
Curica iz filma nema 8 godina, prestala je dojiti prije nego što je navršila 7.
"is still breastfeeding at seven"
fakat ne pravi razliku, al tako je rečeno u prilogu. otisla poslusati.Citiraj:
Znam da protivnicima tuđeg dugog dojenja to ništa ne mijenja, ali eto, da budemo točni.
inače sam tražila na netu njenu stranicu, da provjerim informaciju, da provjerim u njenim riječima podatke... pa nađoh njenu stranicu: http://www.artofchange.co.uk/default.htm (što se tiče marketinga, (kršitelj koda) bi mog'o što šta naučit :mrgreen: )
al nisam se dala obeshrabriti, pa sam konačno našla:
piše u časopisu kojeg uređuje: motheringCitiraj:
My family's story is simple. We chose to let our daughters wean themselves when they were ready. They both weaned at a similar age. Bethany was seven (despite stating on the documentary that she was five) and Eliza was a couple of months shy of her eighth birthday
možda si mislila na stariju kćer ? koja je prestala dojiti sa sedam, a ne sa pet kao što je rečeno u prilogu (veli mama veronika).
eto, kad već volimo biti točne :mrgreen:
Nije ni moja kćer bila toliko fokusirana na grudi dok sam dojila nego je nakon prestanka razvila je tu 'produženu povezanost'. Zato i mislim da 'pati' jer bi se podsvjesno htjela vratiti u doba 'bebača', htjela bi da bude opet mala bebica koja je uz dojku zaštićena od svega. Nekako si mislim da je to možda zbog polaska u vrtić, zbog straha od odvajanja koji se ponovno javlja oko treće godine...
Ti najbolje poznajes svoju djevojcicu i sigurna sam da znas odgovor na pitanja koja postavljas. :) Pusti vremenu da ucini svoje, pruzi joj to sto trazi. Nece ti zbog toga biti zao. :heart:
MC, imaš pravo, starija je prestala sa sedam, mlađa sa skoro osam, a mlađa je u vrijeme snimanja dokumentarca onda očito imala manje od osam.
Zorana, hvala ti :)
:*
Ronnie, možda ti i ovo pomogne:
http://www.thecowgoddess.com/?p=866
meni je ovaj filmić jednom rječju - odvrata, djevojčice koje će za 2-3 godine dobiti menstruaciju vise na sisi - ma bljak!!!
i ne znam čemu nerazumijevanje nas kojima je to nenormalno kad ste i same imale isto mišljenje vidjevši djecu od 4 god. da doje sve dok same niste postale majke.
Tebi je to odvratno? Uz duzno postovanje, ali to nije tvoja stvar, nego stvar te mame i tog djeteta. Jasno mi je da se ti ne vidis u takvoj situaciji, ali reci da je to odvratno, malo mi je too much. Meni su takvi komentari zaista pretjerani, da ne kazem nesto grublje.
pa da, njoj je odvratno. nije napisala da je to opcenito odvratno. tema je tu, i misljenja se iznose, ne javljaju se ovdje samo oni kojima je to super.
Da Lucija Ellen MENI je to odvratno, degutantno i bljak i još svašta jer to meni nije prirodno, valjda imam pravo na svoje mišljenje; odmah pucaš s visoka. Izvoli reći do kraja kakav ti je moj komentar; ako je to njihova stvar zašto je do gospođa odlučila staviti na TV?Citiraj:
Lucija Ellen prvotno napisa
da, ali dojenje je stvar mame i djeteta, ne nekog treceg. sapienti sat!
Upravo zato jer je to njihova stvar nije trebala ići na TV jer je to toliko prirodno; mislim, vidim na cesti jako puno mama koje doje svoje osmogodišnjake.... :roll:
pa to se razumije, ali tema je postavljena da se komentira. meni osobno to nije odvratno niti me puno briga dokad netko doji.Citiraj:
Lucija Ellen prvotno napisa