Mozemo mi sad i o tome.. no nemojmo sad skrenuti temu na raspravu o AB. Ok mi je povlacenje paralela, al sad bismo se previse upetljali.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Cinjenica je da zena ima odredjenu slobodu i da ona ne seze u nedogled.
Printable View
Mozemo mi sad i o tome.. no nemojmo sad skrenuti temu na raspravu o AB. Ok mi je povlacenje paralela, al sad bismo se previse upetljali.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Cinjenica je da zena ima odredjenu slobodu i da ona ne seze u nedogled.
AM, ne kužim odakle je majka pri carskom rezu jedini akter? :?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Anchie, nadala sam se da ćeš ozbiljno shvatiti moje pitanje.
Ne može majka ni roditi kad jos se sprdne, do 36., 37., 38. (?) tjedna nema poroda, zar ne?
Osim ako se priroda nije pobrinula da dođe do prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja.
Gle, pa naravno da ima neke granice. Kako je AB organicen do nekog 10tog ili x-tog tjedna, tako neka i pravo na carski bude ograniceno npr. obavezom da se prođe edukacija. Pa i carski se ogranicava na nacin da ne moze zena doci u bolnicu u 25 tjednu i tada ga traziti. Ogranicenje je da se trudnoca mora iznjeti do zrelosti djeteta. A kod AB-a je ogranicenje da se trudnoca prekida prije zrelosti djeteta, odnosno dok fetus ne postane dijete. Meni je to opet određena paralela.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Kory, tehnički nije, trebalo bi se raditi o odluci oko jednog ili drugog, bar sam ja tako mislila.
Cinjenica je da majka s MRS-om ugrozava zdravlje djeteta (a i svoje jerbo su joj vece sanse za smrtnost nego kod vaginalnog) koje je sad tu.
Neznam jel me se razumije. Ja to gledam na sljedeci nacin. Majka ima priliku odluciti da li zeli fetus ili ne. No kad taj fetus jednog dana postane dijete, majka ima obavezu truditi se tom djetetu dati najbolje (dakle ne moze traziti prekid trudnoce, traziti prijevremeni porod, ne moze traziti porod koji ugrozava nju i dijete itd). MRS nije najbolja opcija i zato legalno nije omogucen.
Ma ja to niti ne želim, stoput sam se ispričavala zbog OT.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Međutim, želim skrenuti pozornost da kada povučemo paralelu, koliko može briga o djetetu biti važna više u slučaju CR-a, a briga o majci biti važna manje u slučaju AB-a, a ista ta majka u pitanju?
Jeli da je glupo?
Anchie, zar moram povuci paralelu sa Ab-om i djetetom u tom slucaju?Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Stvar je samo u pravu na izbor, da majka to dijete koje je odlucila zadrzati i rodi kako zeli.
Ok, evo ovo mi je zadnje o AB-u, ali evo: fetus bi isto postao dijete, da ima priliku. Zasto ti je pravo i zdravlje djeteta bitno ako je CR, a nije bitno ako je AB. (pa i kod AB-a je stvar samo u danima jel dijete ili fetus).Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
pa meni nije... jer dijete ne može reći: ja ne želim biti rođeno carskim! dijete ne može donjeti informiranu odluku... i zato tu odluku treba donjeti za njega, u njegovom interesu. kako je MRS u interesu djeteta?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Deaedi, bar da nisi postavila zadnje pitanje.
Sad ćeš dobiti odgovor da dijete do određenog tjedna nije dijete i gotova misa.
A mene baš zanima zašto je majka važna, a da bi bila nevažna.
Kory, u tom slučaju dijete ne može reći ni da bi željelo biti rođeno, pa ga se ne pita za mišljenje.
Pita se majku.
Na to se ja stalno vraćam.
I pita se liječnika, koji će "zažmiriti" (jer mu zakon dozvoljava) na posljedice koje AB, ne da može nositi, već nosi, po zdravlje majke, a svi skupa će se brinuti da dijete najsigurnije moguće bude rođeno.
Iako to sigurno može postati nesigurno, kao i ono što je okarakterizirano kao nesigurno - izaći bez posljedica. Odnosno, ništa većih nego u prvom slučaju.
Tko hoće, može se zavaravati. Ali silne studije i napredak UZV-a su potvrdile da život počinje začečem. I da srce počinje kucati sa 5-6 tj. I kako je sad to srce nevažno kod AB-a, a važno kod CR...Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Ma zato i nisam dugo iznosila usporedbu sa CR/AB, jer ni meni nije najdraža, ali mislim da sjajno govori o pravu na izbor.
Ili kako je zdravlje majke u jednom slučaju zanemareno, a u drugom se vodi svesrdna briga.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Da, i po meni je primjer idealan.
Ne kuzite vi mene, no nema veze. Nemam vise volje o ovome. Svatko ima svoje misljenje o ovome koje proizlazi iz njegovih osobnih uvjerenja, i nema smisla da tu sad vise potezemo paralele s AB.
CR meni osobno nije isto kao i pravo na AB (bez obzira koje moje misljenje bilo o AB). Tebi Deaedi je. Ok. Ja mogu zivjeti s tim.
ja to gledam ovako: pobačaj nije legalan zato što su se svi složili da je svejedno do 10. tjedna, nego zato da bi bio vršen u kontroliranim i zdravim uvjetima, a ne poskrivećki kod zubara ili veterinara. ili gdje već. jer je iskustvo pokazalo da se abortusi rade neovisno o tome jesu li legalni, i legalizacija istog je naprosto manje zlo.
opet ja sa istraživanjima, ali sve što sam ja vidjela konzistentno pokazuje da MRS NIJE manje zlo, dapače da je loša praksa sa velikim rizicima.
dakle da se nadovežem, znači i kod AB je žena važna, toliko da joj se osigura prava zdravstvena skrb. pa je važnije dat im pravo na AB, nego inzistirat na tome da je fetus živ i dodatno ugrozit zdravlje žene tjerajući ju na druge, mnogo opasnije izlaze.
A cuj, a zlo je i cinjenica da se el.carski radi uglavnom s kovertom...I da je dostupan onima koji tu kovertu mogu napuniti...Iskustvo je pokazalo da se el.carski radi, da bas zato sto se za nega treba samo platiti, mozda se i informira kako bi se trebalo... Dakle, opet je mozda legalizacija i tu manje zlo...Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
sad sam pokakala pravo na izbor, ali šta ću. ispada da je ono u slučaju AB samo posljedica.
nemem edit, nazalost...Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
...mozda se i ne informira...
uz dobro informiranje - možda. ali meni je to neki nategnut možda...Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Dapače, Anchie, ja tebe kužim.
Ti mene ne želiš kužiti već kažeš da nemaš volje. I to je u redu.
Kory, ok mi je to, samo, ti se držiš razloga zakonske regulative jednog i drugog.
Ja nisam pravno potkožena, ali zdravologičarka jesam, bar u svojim očima i tko mi želi priznati. :mrgreen:
Radi se o pravu na pravilnu zdravstvenu, liječničku skrb, u jednom i drugom slučaju. Po meni, nije tretirana isto. Samo toliko.
Čeka me Pele, moram ća. :)
I do kuda bi isla ta legalizacija i to pravo izbora? Gdje bi se onda povukla granica koja bi u jednom trenu stitila pravo to djeteta?
a da li je MRS "dovoljno pravilna" za taj kriterij, that is the question! :)Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Ne kuzim pitanje :?Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Ako je AB "dovoljno pravilan" za neke druge kriterije, ne vidim zašto MRS (se tako zove?) ne bi bio za ovaj? :?Citiraj:
Mislim, ne mogu ti odgovoriti drugačije, kao niti ti meni, zar ne?
Do onog trenutka gdje se svjesno neće ugrožavati zdravlje kako djeteta, pa tako, molit ću lijepo, niti majke.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Što se mene tiče.
nisi ošla ća :P malo sam i ja upitnjikava, sad gledam možda smo se nešto krivo shvatile...Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
ab je "dovoljno pravilan" jer direktno ŠTITI zdravlje od opasnije alternative
MRS (američka kratica, bolje da se ne zamaramo šta znači, samo da je što manje slova! :)) ... ne štiti nikoga. čak i kad se radi (sa lažiranim indikacijama), radi se u istim uvjetima kao i da je legalan. nitko ne ide mesaru na carski, bar ja to još nisam čula...
pa šta nije MRS upravo to? svjesno ugrožavanje zdravlja djeteta i majke?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
ili bi ti da se to sve ukine :P
aj em geting konfjuuzd
NIsam, ali odoh čim ti odgovorim.Citiraj:
Samo zato jer se izvodi u bolnici?Citiraj:
ab je "dovoljno pravilan" jer direktno ŠTITI zdravlje od opasnije alternative
Možda i babice jednog dana odluče izvoditi AB u toplini naših domova, pa ćeš onda na ovo
pjevati pjesmice, jer će biti skroz bezazleno.Citiraj:
MRS (američka kratica, bolje da se ne zamaramo šta znači, samo da je što manje slova! :)) ... ne štiti nikoga. čak i kad se radi (sa lažiranim indikacijama), radi se u istim uvjetima kao i da je legalan. nitko ne ide mesaru na carski, bar ja to još nisam čula
I to zato što se izvodi u bolnici, pod paskom liječnika na kojeg se pozivaš.
Ne mora te to zbunjivati.Citiraj:
Radi se o pravu na izbor. Za jedno i drugo, ili za ništa, odnosno, za prepuštanje palice STRUCI.
Otišla. :lol:
ne nego zato što ga rade osobe koje su stručne, sa alatima koji su primjereni, ...? ovdje si mi malo sišla u neke čudne vode...Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Struka je odlucila da majka moze odluciti za AB do 10 tjedna, poslije ne moze. I odlucili su isto tako da majka ne moze traziti MRS jer ugrozava zdravlje djeteta i sebe. I gdje smo sad?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
nazalost na činjenici da je ista struka lako potkupljiva pa se opet svodi na isto.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
sorry na upadu pročitala sam cijelu temu i nemam odluku o porodu čak ni gdje ,sve ovisi o trenutnoj situaciji pred porod,da nenabrajam poznato ali morala sam samo reći da struka koja odlučuje o nečemu nazalost ima dosta onih koji te odluke za novce ili sl i krše :*
Naravno da se slazem s tim.. Moja razmisljanja su isla u smjeru da je struka povukla granicu na 10 tjedana, i nije isla preko toga. Inzistiranje na pravu na izbor povlaci za sobom i opciju majke da abortira u 6 mjesecu trudnoce itd (da ne nabrajam gore opcije). I sta cemo onda? Pravo na izbor ide do neke granice, a onda bas i ne moze u nedogled.
zdravom pameću sve ima granicu ,sad vezano za granicu AB neznam jer se neke žene odluče poslije aminocinteze i dr to odrade u bolnici (znam primjer iz susjedstva razlog ,otkriven edward.sind)ali to je druga priča...Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Pa tu gdje jesmo: ovdje ne donosimo zakone, ali ovdje možemo reći, vođeni zdravom pameću, da zakoni ponekad sami sebi skaču u usta.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Mislim da je jasno, što se tiče odgovora tebi.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
A što se tiče odgovora Kory, pa ja zapravo ne znam u kakve vode misliš da sam zašla. Mislim da sam, u okviru ove rasprave, iznijela dovoljno suvisle argumente.
ab stiti pravo djeteta da se rodi zeljeno i voljenoCitiraj:
Deaedi prvotno napisa