Mi smo kung fa radili već sigurno 15 puta, samo što ja ne rastapam maslac nego ga samo umiksam. Nemamo nikakvu namjeru skoro prestat. Moje frendice poludile za tim i evo slijede me u stopu.
Printable View
Davore, daj još koji recept za kakav namazić, nekaj zdravo!Neku pašteticu!
Imam jedno pitanje bila sam neki dan kod nutricionistice i prvo što me pitala je koja sam krvna grupa potom mi je zabranila koristiti sve mliječne proizvode u prehrani jer je to kao glavni izvor mojih zdravstvenih problema, radi se o krvnoj grupi O. Uglavnom zanima me koliko to stvarno može biti istina, razmišljam poslije kako je stvarno ne koristim te mliječne proizvode nešto turbo u prehrani jedem sir, jogurt, kiselo vrhnje i maslac i ponekad šlag...naravno ne svaki dan sve to skupa.
Mali Mimi, ja si razmišljam da jednog dana kada budem u financijskoj mogućnosti da dam krv i pošaljem na pretragu Intolerancija na hranu. Košta oko 1600,00 kn, a vidim na kolektivi zna biti u pola cijene. U Srbiji navodno ta pretraga košta nekih 40eura. Čini mi se jako korisno!
ma dobro to je sasvim druga priča ali da samo na temelju krvne grupe zabrani cijelu jednu skupinu namirnica mi se čini ipak pretjerano i bez nekog pouzdanog razloga
Imam jako nisko mišljenje o takvim nutricionistima. Zaslužni su za omasovljenje upotrebe većine pseudohrane i imaju moć svako smeće proglasiti zdravim. D'Adamova izmišljotina s krvnim grupama je valjda sam vrh ledenjaka nutricionističke gluposti.
Takvih se bolje kloniti.
Imam jedan dobar s kojim se igram u zadnje vrijeme. Bazira se na humusu.
Potrebno:
konzerva slanutka
3 šake bučinih očišćenih koštica (golica)
3 žlice kokosovog ulja + maslinovo ulje = ukupno 100g ulja
žličica slatke crvene paprike u prahu
žličica pimenta u prahu
žličica soli
1/4 ili manje papra u prahu
2 žlice japanskog soja umaka, tamari ili šoju
Posudu staviti na vagu i tarirati, uliti 3 žlice kokosovog ulja (može i više) dodati maslinovo ulje do 100g. Ubaciti začine. Konzervu slanutka otvoriti i ocijediti vodu u čašu, ocijeđeni slanutak frknuti u ulje. Dodati i bučine koštice i šoju. Blendati dok ne postane glatko, a dodavati vodu od slanutka taman da ne bude pregusto - ode oko pola vode. Prema okusu dodati ili ne dodati 2 cm koncentrata rajčice iz tube.
Može stajati u frigižderu nekoliko dana.
Napomena: bez pimenta se ne dobije onaj poznati okus.
Koliko je bitno kokosovo ulje? Mogu li ga izostaviti?
Važno je samo radi stiskanja smjese u fridžu. S time eksperimentiram. Vjerojatno će se jednako dobro stisnuti i maslo.
Ako stavim samo maslinovo ulje onda se ne stisne. U principu nije neki poseban problem.
Tnx, ako nadođeš na neki zamjenski sastojak, javi, bez blendera sam trenutno pa mixam samo male, količine i nezahtjevne namirnice...
Kung fa je zlo :)
Radila sam ga s prženim lješnjacima, malo pretjerala s medom (nije mi se prljala posuda za mjeru).
To ti je otprilike to. Zadnje što sam radio ispalo je oko 650g i malo sam pretjerao sa soli, ali je inače super.
Kung fa je super dok se koristi kao namaz. Unutra su samo prave stvari. Upotreba sa žlicom je opasna ;)
Hvala na detaljnom objašnjenju:). Međutim, meni ipak nisu jasne sve stvari oko te fitinske kiseline, a voljela bi znati više. Da li to znači da se SVE žitarice i mahunarke trebaju namakati prije upotrebe? Nekako mi je logično namakati zob, ječam i pšenicu ali da li se prethodno moraju namakati i proso, amaranth, kus kus, leća, quinoa... ili kako se npr. namače grašak ili mahune prije pripreme?! I što točno podrazumijeva "ispravno" namakanje? Negdje sam pročitala da se trebaju namakati 24 sata u kiselom mediju (npr u vodu u kojoj se namaču se iscijedi malo limuna) - da li je to točno? Kad Davor spominje da se trebaju kombinirati/konzumirati sa izvorom kalcija da li to znači ako npr., pripremam ječam koji sam "ispravno" namakala ali ga ne kombiniram s kalcijem, da opet nisam neutralizirala fitinski kiselinu? Možda sam sve predoslovno shvatila ali ako me netko može prosvjetliti bit ću mu zahvalna:)
Nije komplicirano. Cerealije treba namakati, a namirnice koje se kuhaju trebaju biti u doticaju s izvorom kalcija. Suhi grah je dobro namočiti.
Najbolji putokaz su tradicionalne kuhinje, a pri tome su "tradicionalnije" one koje postoje duže vremena. Europska kuhinja, a i u većoj mjeri kineska kuhinja su loši primjeri ne-tradicijske pripreme jela jer se radi o okljaštrenoj "dvorskoj" kuhinji, kuhinji objesnih ljudi.
Prava tradicija je ono što siromašni ljudi jedu kroz tjedan, a ne u nedjelju. Za praznike svi jedu dvorsku hranu koja nema previše smisla.
hvala na pojašnjenu:)
davor, sad nesto ne razumijem.
ja sam razumijela da se fitinska kiselina unistava kuhanjem?? ili ne?
ili se fitati unistavaju samo namakanjem? a kuhanje nema utjecaja?
da li je namakanje samo namakanje se mora namakati i u jogurtu?
ok, zobene pahuljice za dorucak mozes namakati u vodi s jogurtom. ali grah, jecam, tradicionalno ne namacemo u jogurtu nego samo u vodi?
daj uhvati vremena, pa mi pojasni ova pitanja, molim te.
sto se zbiva sa porridgom? koliko ja znam on se tradicionalno ne namace (namacu se vecer prije muesli po dr. bicheru), vec se kuha.
sto se u tom slucaju zbiva sa fitatima?
ako se riza recimo pola sata namoci, pa onda normalno skuha, da li je to ok?
sto sa prosom ili quinoom? one se tradicionalno ne namacu, nego normalno kuhaju.
treba ju se prije namakati?
unaprijed hvala na iscrpnim odgovorima!
Fitinska kiselina se ne uništava kuhanjem, nego enzimom fitazom koji dobro djeluje u kiselom okolišu (zakiseljena voda) ali se uništava grijanjem preko 60°C.
Namirnice bogate kalcijem, n.pr. mlijeko neutralizira fitinsku kiselinu. Primjer u kuhinji ... frkneš žlicu milerama u klopu pred kraj kuhanja.
http://sanisideoflife.wordpress.com/...nska-kiselina/
seni, možda i ovo može pomoći
Uzgred, proizvodnja piva je izgleda jako prethodila ostalim upotrebama žitarica. Kad pogledaš stvarnu prehrambenu vrijednost žitarica zaprepastiš se koliko je inferiorna npr. voću. Ali povijesno gledano žitarice su omogućile vlastodršcima odlaske u ratne pohode, a prehrambene nedostatke su lako preusmjerili u tradiciju: tradicionalni kruh ovakav, tradicionalna štrudla onakva...
Kontra i davor, hvala!