ja sam jučer možda prekritično reagirala, jer sam vidla kako je to ivaricu pogodilo i da nakon takvog komentara ćemo izgubit i nju
sad, s malim razmakom, mislim da ipak mogu razumjeti i zlattu (iako, sorry, ne i opravdati)
općenito imam dojam da ljudi ne znaju kako udruge funkcioniraju i imaju očekivanja da su udruge tu da se bore za njih (kao što su i doktori tu da se bore za njih), i samo zato što su se udruge već pojavljivale u toj ulozi, da je to njihova zadaća i dužnost da to i nastave
a istina je da:
- udruge se najvećim dijelom sastoje od volontera (ovo općenito, a za MPO to su isključivo volonteri)
- udrege ovise o tim volonterima za svaku svoju djelatnost i za svoje djelatnosti ne dobijaju nikakvu financijsku podršku (ovdje govorim o MPO)
- iza svakog pojavljivanja u medijima stoji puno zakulisnog rada i truda i nadasve vremena, za koji ljudi nisu plaćeni (osim osjećajem da su nešto dobro napravili i pozitivnim komentarima drugih)
Tih volontera ima JAKO MALO, i zbog toga nisu u stanju napraviti niti pola onoga što bi željeli. Čini mi se da postoji dojam među pacijentima kako su to neke moćne organizacije, ali je istina da možemo napraviti samo onoliko koliko nas ima angažiranih, i zato trebamo pomoć svih vas. A začudili biste se kako malo truda mnogo znači, i kako jednostavno i VI možete dati svoj doprinos.
To može biti recimo
preuzimanje pp-iranja kad se nešto organizira (to oduzima poprilično vremena);
pisanje vlastite priče i vlastitog iskustva s neplodnosti za portal;
lektoriranje;
vođenje evidencije o stanju u bolnicama i klinikama;
vođenje evidencije koliko koji lijek gdje košta;
prijavljivanje slučajeva posebno ugroženih pacijenata;
vlastito informiranje o zakonu, i informiranje onih koje poznajete;
davanje novih ideja što i kako bismo mogli;
vođenje evidencije tko je voljan što napraviti i kada, i kontaktiranje tih ljudi kad se ukaže potreba za nečim;
još mnogo drugih stvari koje mi ovaj tren ne padaju na pamet
Eto kad bi postojalo makar samo 20 voljnih ljudi koji bi mogli povremeno uskočit, i kad bismo bili organizirani - tko što može i kada - onda bismo bili jači.
Zato vas molim, ako ste imalo zainteresirani da udruge nastave s radom, pridružite se, učlanite se, JAVITE SE. Pitajte, "što JA mogu doprinijeti?". Jer nema tko to napraviti umjesto vas. I nemojte se pouzdati u liječnike - oni imaju drugačije interese od pacijenata, i VRLO MALO interesa da se nešto promijeni.