Da, i kod soc. ginekologa u domovima zdravlja je isto - svaki put prije pregleda se pregleda mokraća, mjeri tlak i izvaže me.
Printable View
Da, i kod soc. ginekologa u domovima zdravlja je isto - svaki put prije pregleda se pregleda mokraća, mjeri tlak i izvaže me.
Danas je jedan predivan dan, mi smo saznali da je naša beba zdrava :D
Pozdrav svim mamama i tatama kojima želimo isto :heart:
Krasna vijest :heart: !Citiraj:
M.Lena prvotno napisa
Hvala Ina33 :heart: , baš si draga :heart:
stvarno predivna vijest!
moram malo off topic..sorry.. Ina, tvoja mala Ana je predivna :heart:
Bok svima. Imam 24 godine i trenutno sam trudna 30 tj. U 15-om mislim tjednu sam isla na double test i pokazalo se da imam visok rizik od down sindroma 1/52 što je vrlo rizično za moju dob(granica je 1/250). Doktorica mi je predložila AC i uz tešku muku, živciranje i plakanje otišla sam. Kada sam nakon mjesec dana dobila nalaze ja i moj muž smo bili presretni jer nosim živu i zdravu curicu. Sam zahvat je bio užasan. Poslije zahvata sam samo ležala u krevetu tako da sam prva 3 dana i jela u krevetu samo sam se dizala na wc. A sve mogu najviše zahvaliti svojoj mami koja mi je kuhala i služila me dok sam bila kod nje. Cure držite se.
Ja sam bila na amniocintezi i nije mi bilo niti strašno niti bolno.To sigurno ovisi o doktoru,a i o našem psihičkom stanju.Ali zbilja mene je bolilo manje od vađenja krvi,zato cure nema mjesta panici. :)
I meni je bilo takvo - nikakva bol, sve prošlo sasvim OK, manje neugodno što se tiče fizičkog dijela nego, recimo, papa test. Ali, meni je koma bio proces odlučivanja i taj dio mi je bio grozan jer je pretraga invazivna i po svojim posljedicama može biti po trudnoću kobna, u malom broju slučajeva, dijelom se to može minimizirat trijažom (rizik dižu vaginalne infekcije, krvarenja u trudnoći, povijest spontanih), ali dijelom i ne može.
Prvo da pozdravim sve drage forumašice i forumaše, budući da mi je ovo prvi post na forumu, al ga pratim od početka trudnoće... :)
Trudna sam 19 tj. + 3 dana i budući da smo imali povećan rizik za T 21 na double testu 1/241, kao i nuhalni nabor 2,7 mm u 13 tjednu, vagali smo da li da idemo na amniocentezu ili ne. Konačno smo odlučili da idemo i danas sam bila na amniocentezi u Poliklinici Vili kod dr. Kosa i mogu reći da je dr. Kos stvarno maher što se tiče ultrazvuka i samog procesa amniocenteze... Najprije smo dobro porazgovarali o našoj situaciji, gdje nas je dr. Kos stvarno umirio i dobro savjetovao, napravio ultrazvuk i pustio nas da odlučimo. Nije me bolilo, više je bilo neugodno, osjetila sam tek kad mi je iglom probušio maternicu, ali je to kratka i trenutna bol... Sam postupak vađenja plodove vode traje 15-tak sekundi, a prije toga ultrazvukom pregledava gdje je najbolje mjesto za ubosti.. nakon postupka radi se ultrazvuk da li je s bebicom sve u redu, provjera da li ima krvarenja, hematoma i kontrakcija maternice i potom ležanje 2-3 sata, dok je moj suprug nosio nalaz na Rebro... Prije nego sam isla doma, dr. me jos jednom pregledao ultrazvučno, i hvala Bogu sve je prošlo super... Evo za prvi post sam se raspisala i malo previše... :) :heart:
Leona, sretno :heart: ! I moje iskustvo s dr. Kosom je slično - super je bio, sve objasnio, nije gurao ni u jednom smjeru, pustio da odlučimo, sve trajalo turbo kratko, skroz bezbolno, i rezultati bili OK.
....takođerCitiraj:
Sany* prvotno napisa
Vidite, ja sam bila na amniocentezi 2003. g ( tad sam bila 25 godina ,jer je moja sestra downovac) i to u Petrovoj i bilo mi je odvratno.
Tzv . specijalizantica je bila toliko nespretna da 20 min nije mogla naći mjesto preko uzv-a gdje će ubosti , tako da je hvala bogu preuzeo dr. Ubod iglom kroz kožu je bio bezbolan ali kad su proboli maternicu ko 'mda probijaju drvo , prokrvarila sam i silom ostala u zg u hotelu 2 dana ...bila sam :shock: :shock: :shock:
eh da napomenem da nisma poslije zahvata mogla ni hodati a obavljaju ga tako rutinski i to ambulantno, grozzno.
Sad sam trudna 3 mj. i sad bi trebala opet ali nekako mi se ne ide
.Kad se najkasnije može raditi triple test?
Maza, ako se razmišljaš o krvnoj prenatalnoj dijagnostici, najbolje ti je napraviti kombinirani probir (radi se u Vinogradskoj od 10.-13. tjedna - više o tome na siteu Poliklinike Harni). Ako nisi u ZG-u, a ako si iz Dalmacije, to možeš obaviti i u Poliklinici CITO. Triple ima veliki udio lažno pozitivnih rezultata (točan je 60-70%), a kombinirani je točan 85% i nema toliki udio lažno pozitivnih. Ako se razmišljaš o amniocentezi, nikako nemoj da ti to radi specijalizant (to je jedan od osnovnih savjeta s Rode), nego otiđi doktoru koji zna što radi - mene bolo jednom, ništa bolilo. Za amnio su ti dobri na Sv. Duhu... Vezano za to dokad se najkasnije radi tripl - isto ti ima na linku Pol. Harni, evo ti ga linkam dolje:
http://www.poliklinika-harni.hr/teme.../04_double.asp - triple test
http://www.poliklinika-harni.hr/teme...a/04_amnio.asp - kombinirani i amniocenteza
Sretno, ma šta odlučila :love: (možeš i odbiti testiranje, to nije obavezno ni u kom pogledu) !
Vidim da si iz Osijeka - raspitaj se nudi li tko od privatnika kod vas transport krvi za kombinirani za Vinogradsku. Taj kombinirani je bitno točniji i od doublea i od triplea (evo, meni double bio loš, kombinirani OK, amniocenteza OK). Naime, problem s double i tripleom je stvarno velik broj lažno pozitivnih testova.
Evo mene opet na ovoj temi... bila sam 02.07. na amniocentezi i nikako da mi na Rebru daju barem nesluzbene nalaze, budući da sam vec u 23 tjednu... poludjet cu... :evil: :x zovem na citogenetski svaki dan ali nista, jel zna netko da li bi mi vec javili da nesto nije u redu, ili? :?
Samo da javim, dobila danas nalaze i sve je u redu!!!!! :D :D
baš mi je drago :DCitiraj:
Leona2008 prvotno napisa
Super, baš mi je bilo žao kako ti nitko ne odgovara :D !Citiraj:
Arwen prvotno napisa
cure, molim vas, vjerujem da većina vas zna, znam donekle i ja, ali se moje mišljenje kosi s dr. pa tražim neovisna mišljenja.
naime, dr. kaže da idem na triple u vrijeme kada sam 16+1, ja mislim da je to kasno. čitala sam da je najbolje u 16. tjednu, nije li to onda 15+nešto?
i, ako dobijem (nedajbože) loš nalaz, to će biti cca 17+4/5, a onda je kasno za amnio ili ne?
pls, ako neko zna...
Ako se dobro sjećam, ja sam radila amnio tako - 17+, jer sam čekala double i ispao je loš (amnio je ispala dobra, kao i kombinirani). Tada ti je jedina opcija amnio privatno - možeš u Pol. Vili - oni šalju uzorke u lab u Postojnu i rezultati dođu za tjedan dana. Državno kod nas ne možeš - nalazi se čekaju par tjedana. Sretno!Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
Da, i za amnio ti je taj tjedan, ako se dobro sjećam (znači 18. tjedan, tj. kad si 17+ nešto), krajnji rok kad se to može napraviti, a to ti znači da se unaprijed privatno raspitaš i dogovoriš what-if scenarije jer se termini isto čekaju (termini doktorski, mislim, mislim da ti u Viliju naručuju za 2 tjedna). To ti praktično znači da ti ideš tamo porazgovarati o opcijama dok još čekaš rezultate triplea.
ja ću ipak pokušati triple napraviti što ranije (u 15 + 2 cca) pa da mi nalazi stignu do 16+nešto, a onda dalje... nedajbože...
hvala puno... mislim da je moja dr. optimistična što se tiče nalaza pa niti ne razmišlja o tim what-if scenarijima...
hvala!
Evo drage moje, ipak ja idem na amnio 12.08. u Petrovu, nadajmo se da će ovaj puta to raditi dr.
Prvi put nisam znala što me čeka , ali sad znam i nije mi svejedno
Zna li netko privatan smještaj ili hotel blizu Petrove bolnice, jer sam naručena između 8 i pola devet ( da moram biti tamo)...a i ako opet bude kravrenja da se ne vraćam za Osijek ...
Sretno! Najbolje ti je nazvat sestre s odjela ginekologije i objasnit situaciju - često ti i osoblje ima brojeve iznamljivača, a oko svih ZG bolnica imaš krcato oglasa, tako da tvoj upit prema sestrama neće bit ništa pretjerano neuobičajan, lijepo zamoli umilno uz ispričavanja, možda će ti moć' pomoć ili će te referirat dalje.Citiraj:
Maza prvotno napisa
Evo za prvi post da napišem info.
08.07. sam radila amnio u 16+4 tjednu (prešla 35.g, prvo dijete). Tek danas, nakon punih 5 tjedana su mi saopćili rezultate usmeno preko telefona (još uvijek nije gotov nalaz do kraja).... Kažu da će biti poslan do kraja tjedna... preporučeno....
Objašnjenje: ljeto... gužva... :roll:
U svakom slučaju sve je OK... :heart: ... a da nije ne želim ni razmišljati... :x
Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
Nisam išla na amnio, jer su tripl i kombinirani bili ok. No, u poliklinici Vili (beskrajno im vjerujem) mi je rečeno da se amnio može napraviti do 20- og tjedna i da nije kasno.
Naravno da je bolje ranije, ali ako se ide i kasnije nije bed.
Sretno!
Jumbina i Nisa veliki :* .
Evo samo želim navesti ukratko moje iskustvo ako nekome može pomoći u odluci: radila sam tripl test i rezultat je bio da ne postoji povišen rizik, međutim moja beba je imala trisomiju 18.
Da sada ne dužim UZV nije bio dobar i kada sam išla na kontrolni UZV doktor mi je rakao da ima dobru vijest - nije bilo otkucaja.
Nakon toga mi je rađena amniocenteza - na moj zahtjev i nalaz je pokazao trisomiju 18.
Užasno, ali vjerujte da obzirom na cijelu situaciju tada to je bila dobra vijest.
Slažem se da amniocenteza treba biti odluka roditelja, ali isto tako sam shvatila i da se čovjek treba naći u nekoj situaciji da bi znao o čemu priča.
Moje mišljenje je da u svim tim teškim situacijama onoga čega bi najmanje trebalo biti je moraliziranje.
Iskreno vam svima želim što spokojnije trudnoće i vesele i slatke bebice.
Berlin kako misliš uzv nije bio dobar? Što nije bilo ok?
Evo cure moje vratila sa ja danas iz zg-a, bila jučer na amniocentezi u petrovoj, radio ju je dr. Zlopaša na moju sreću i saopćio mi vijest da nosim curu :D baš sam bila sretna,odmah me je pikanje manje boljelo.
Nije bilo hvala bogu ni krvarenja kao na prošloj.
Zadnji put kad sam bila na amnio 2003 bili su neki neljubazni dr. koji uopće nisu htjeli reći ni pokazati ni a.
Tako da dr. Zlopaši svaka čast , stvarno je dobar i pravi profesionalac.
Sad jedino slijedi ''čkomljenje'' od 3 mučna tjedna.
Maza, iskreno ti želim da sve bude OK.
Rene, da ne idem u detalje, nažalost beba je imala nekoliko poteškoća koje se pojavljuju sa ovom trisomijom.
Oprosti :heart:Citiraj:
Berlin prvotno napisa
Pitala sam zbog sebe. Nešto mi ne štima sa pupkovinom, pa sam se htjela informirati jesi li imala i tih problema. U 30- om sam tjednu i do sada je sve bilo ok. Sada... lagano panika.
Još jednom, molim te oprosti :heart:
Rena, sve je OK.
Imaš pp.
:*
Hvala ti,
imaš i ti pp :heart:
Je li netko bio na biopsiji kor. resica?
Čitala sam o tome po netu, ali me zanima je li netko to radio.
To je samo negativna strana pisane riječi na forumu - ne vidimo izraz lica i ne čujemo ton sugovornika, pa dolazi do nesporazuma.Citiraj:
Berlin prvotno napisa
Ali, budući da je naslov teme "amniocenteza da ili ne", osim tjelesnog apekta AC, zašto ne bismo iznijeli i svoje moralne stavove i dvojbe?
Moj je osjećaj bio da, unatoč tome što mi je 40 godina i dr je preporučio AC, ne trebam dirati u mir djeteta koje se razvija u mojoj utrobi, imala sam osjećaj da bih mu tom iglom poremetila nešto, njegov spokoj na koji ono ima pravo. A uz to sam i vjernica i nisam željela sumnjati u Boga.
Ipak sam osjećala i te kakav strah što će biti ako nešto ne bude u redu i tko će se brinuti o bolesnom djetetu kad nas ne bude (a stariji smo roditelji). Ali uvijek se nametala pomisao - ma Bog će već dati!
A da ne govorim o mogućnosti lošeg rezultata i onome što slijedi - mislim da to ama baš nikome nije lako.
Premda razmijem žene koje se odluče za zahvat, kad bih ponovno bila trudna opet bih postupila isto i odbila bih AC.
U suštini, četiri i pol mjeseca trudnoće se bojiš zahvata i rezultata, da bi slijedećih četiri i pol bila mirna...i nije mi neka računica.
Ako nisam smjela ovo napisati, zanemarite!
LJiljan@,
poštujem tvoje mišljenje i kao što si sama rekla svi imamo svoje stavove.
Ja ne želim NIKAKO ovo sada pretvoriti u raspravu da ne bi skrenili sa ove po meni puno važnije teme.
U svakom slučaju nažalost sam shvatila da se ljudi moraju naći u nekoj situaciji da bi mogli o njoj govoriti - pritom ne mislim na tebe i opet naglašavam da poštujem tvoju odluku.
Sve to su prevažne i preteške stvari da bi ih onako "ofrlje" mogli komentirat.
Berlin i ja tebe u potpunosti razumijem i iskreno mi je žao zbog tebe i bebe. Na ovom topicu osobito mi je Nisa prirasla srcu i činilo mi se ponekad da je osobno poznajem. Voljela bih je čvrsto zagrliti i utješiti da mogu.
Moj stav o AC proizlazi iz mog bića, iz onog što jesam, a ne iz osjećaja nekakve moralne nadmoćnosti, ma kakvi, uistinu ne...i meni je bilo teško donijeti odluku da odbijam AC...doktor me gledao kao da sam iz Svemira, u najmanju ruku kao nerazumno biće. U takvoj situaciji i sam počneš sumnjati u sebe i kao melem mi je došla podrška nekih forumašica da ne moram raditi AC ako ne želim i da zato nisam luda.
Ali najgore što mi se moglo dogoditi je da prihvatim AC zbog neinformiranosti. Jer ima i slučajeva da su trudnice gubile zdravu djecu uslijed spontanih pobačaja nakon AC. I na taj rizik treba obratiti pažnju pri odnošenju odluke. Da nije bilo ovog foruma teško da bih to znala. I mislim da treba o svemu razgovarati, ali srdačno. Ipak smo mi velike cure :heart:
Ljiljan@, samo :*.
I dalje me zanima je li netko radio biopsiju kor. resica.
Jako me zanimaju iskustva onako iz prve ruke.
Cure, jedna kolegica je radila amnio i dr. je rekao da je plodna voda mutna (a ona u 17-18 tjednu). Kaže da je možda od hematoma. Što vi mislite?
Je li nekoj tako rečeno?
Berlin, koliko sam ja shvatila, u nas (Hrv.) se to rjeđe radi od amnio, jer je nešto malo veći postotak rizika od pobačaja kod te pretrage. Znam da ju je radila jedna moja draga forumašica isto iz "potpomognute" priče, ona je Sprkinja i to je radila u Srbiji, mislim da nije imala nekih problema sa samim zahvatom, ali ne forumira tako često pa se bojim da bi moje pitanje njoj i dočekivanje odgovora trajalo.Citiraj:
Berlin prvotno napisa