tanja_b prvotno napisa
Da ne pišem na krivom podforumu (jer je tema "Što čitaju" aktivna na 9-13), imam potrebu iznijeti neka svoja zapažanja vezana uz novi kurikulum gimnazijske nastave hrvatskog, tj. uz novi pristup podučavanju književnosti.
Dakle, očito je da se po "Školi za život" više ne uči klasična povijest književnosti, nego je pristup više... problemski? Tematski? Ne znam kako to nazvati. U svakom slučaju, književna djela se obrađuju nekim drugim redoslijedom i logikom koju baš ne shvaćam najbolje.
Ukupno je manji broj knjiga za lektiru nego nekad, što je očito pristup koji bi trebao olakšati djeci koja čitaju sve manje. Povijest književnosti uče, ali nekako fragmentirano. Npr. u 2. razredu su radili renesansu i barok, Držića i Gundulića, ali u 3. razredu je na redu Shakespeare (opet renesansa) i opet Gundulić!
U 2. razredu su radili Kranjčevićevu poeziju (po mom mišljenju, preteško za 2. razred), dok im realizam u književnosti dolazi u 3. razredu. A antičke epove uopće nisu dosad ni radili, pretpostavljam da će i to doći na red u 3. razredu, zajedno sa Smail-agom Čengićem, u sklopu epike.
Rezultat je, koliko mogu primijetiti, poprilična izgubljenost tinejdžera u vremenu i temama. Prije dva tjedna čitao je i analizirao Hamleta, a sad se mora prebaciti 300 godina kasnije, na Ibsena i njegovu "Noru". Ne trebam ni naglašavati da mu hrpa toga uopće nije bila jasna dok mu nisam stavila djelo u vremenski i stilski kontekst (na što je reakcija bila "ahaaaaa!").
Ukratko, prilično sam skeptična prema rezultatu koji će izaći iz takve nastave književnosti :mrgreen: ali vidjet ćemo, za koju godinu...