A zakaj ne?
Pa od nečega se treba odapeti.:mrgreen:
Printable View
sarma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sama ta riječ u meni izaziva sreću
dakle ovak...
ja ne znam kuhati bez vage i sata :mrgreen: . i evo vam moj recept:
1kg mljevene junetine
10 dkg sitno sjeckanog dimljenog špeka (slanine)
12 dkg riže
2 srednja luka (ja stavljam ljubičasti)
4 veća čena češnjaka (protisnuti)
2 jaja
1 kavena žličica papra
1 kavena žličica crvene paprike
2 kavene žličice soli
3 kavene žličice vegete
propržiti sitno narezani luk, pri kraju dodati slaninu da se i ona preprži.
dobro promiješati masu, i ostaviti ju da malo odstoji.
kako nisam bila sigurna u listove zelja, kupila sam dvije glavice (otprilike po kilu). nisam ga prala, jer ovo kupovno i nije tako kiselo.
ispalo mi je cca 1,5kg mase, i napravila sam 14 sarmi po 11 dkg (vagala).
ostatak zelja sam sitno nasjeckala, dio stavila na dno, na to složila sarme (u jednom redu), na njih složila malo dimljenih rebara, i onda opet red nasjeckanog zelja. kad je zakuhalo, stavila sam da "krčka" sat i pol. napravila zapršku (na masnoći koja je ostala od luka i špeka) s jednom žlicom brašna, i to zalila s 2 dl vode u kojoj je bilo promiješano par žlica pasirane rajčice. kad je prokuhalo, prelila sam preko sarme i pustila da kuha još pola sata.
nema tajni :-P .
kad se sarma ohladi, zamotate posudu u celofan, stavite mašnu, i postavite na centralno mjesto na kojem je trebao biti bor. :lol:
Sretni trenuci jedne složne obitelji https://www.youtube.com/watch?v=56E4YBBVFEA
Nego, brine me... Što i malom ne dadoše malo? Bit će da se strogo drže tablice dohrane :lol:.
Jel ja to dobro vidim da nemaju pire, nego kuhani krupir? Svasta. I od kud kruh uz sve to?
Kod mene nema paradajza u sarmi, ni zaprske. Ide crvena paprika za boju.
Vidim ja da nisam sama koja se poziva na Zakon o sarmi!
Očito postoje točne stavke :)
Fant je nedozvoljeno sredstvo prilikom provođenja ovog zakona :) , (šalim se, samo vi stavite što ćete.)
Današnji dan treba proglasiti Velikim egzodusom sarmi iz Hrvatske! Otišle su u padelama svih kakvoća i veličina, životno postignuće će im biti napuniti trbuhe skijaša ( i slijedom normalnih događanja, WCee austrijskih i talijanskih apartmana).
ne stavljam jaje u sarmu, samo dodam malo kipuće vode da se smjesa poveže i sve se savršeno drži
i dinstanje luka je obavezno - češnjak ubacim na kraju, samo minutu, da zamiriši (probala sam s nedinstanim lukom i nije mi bilo tako fino kao s dinstanim)
A ja ne bih stavila luk (kapula po naši) u sarmu nikada.
Meni samo češnjak ide.
čak je i Stevo stavljao kapulu u sarmu
http://www.coolinarika.com/recept/sa...vo-karapandza/
nikad nisam vidjela recept za sarmu bez luka
ali svatko zna svoje
a mene zanima kako se radi sarma od puretine :mrgreen:
Ja ne stavljam rizu u sarmu. 75% junetina, 25% svinjetina. I svakako komad speka usitniti u sjeckalici s persinom i cesnjakom i dodati u smjesu.
da, MM je znao stavljati i fant u svoju sarmu, ali taj je fant, s obzirom na dimenzije lonca, cisto homeopatske prirode :mrgreen:
davne 1979. godine, stevo mi je došao u agenciju gdje sam radila, u odijelu s nježno plavo/bijelim tankim prugicama, bazdeći na pino silvestre - da bi mi rekao kako ne može izaći samnom i svojom sestričnom :o. naime, ona je silom htjela spojiti nas dvoje :roll:, a ja pojma nisam imala ... i svaki put kad ga netko spomene - ja se sjetim prugica i smrada borovih iglica.... :lol:
Zakaj taj smajli
Isto ko i s drugim mesom, ja to delam rafi tog jer moj klinac smije samo puretinu, da ne delam dva lonca đabe
Stavim malo luka, na maslinovom ulju zamotuljke mesa i riže,prosa na to poslagano, na to rezano zelje drugi red zamotuljaka
Poklopim s desertnim tanjurom da ,r pliva
Ponekad stavim kuhat i mrkvu ili crvrnu buću za boju, stavim pureću kost
Ja nemam pojma koje meso je išlo u.moju sarmu, ono koje je dao mesar. :-)
ih, mogla sam ja biti i u švici i u švedskoj... bez njega.
švicarac je nudio dvije varijante... njegovo imanje s konjima u švici, ili stan u zagrebu... i rekao je da me neće pipnut do vjenčanja, ako mu ja slučajno ne vjerujem... :lol:
šveđan je nudio švedsku, ili da on dođe u zg... obzirom na lovu koju ima, mislim da bih na sarmu išla u pariz :mrgreen: ... onak, na ručak...
sve je to divno i krasno. i oni su dragi i dobri ljudi, ali nisu moji tipovi. i tak sam ja ostala ovdje, i sad sam besposličarka i bezboričarka. :lol:
Prva asocijacija mi je: Švicarac-ofarbani gospodin u godinama sa skupim satom na ruci i zlatnim gumbima na klub-sakou, a Šveđan-plavi brkovi, (samo) čarape na nogama, jedna ruka (s pripadajućim, ne skupim, satom) za vratom, a druga na Inginoj pozadini :prostifilmzaodrasle: :mrgreen:
Ponavljam, tema je o kićenju bora :lol:
pa držim se teme... rekoh da sam bezboričarka :mrgreen: ... a da sam završila negdje "tamo", valjda bi i šumu morala okititi :lol:...
inače, švicarac je uvijek bio u odijelu (skupom), sa skupim satom na ruci, i tankim zlatnim okvirićem naočala... neofarban.
a šveđan, šarmantan prosijedi gospodin, bez brkova, savršeno dotjeran (odijelo, kravata... čarape nisam gledala :-P ).
i sad idem spavati, ako uspijem. moja noćna ptica je odlučila raditi kolače... nešto je umijesila, al šta će biti od toga - još se ne zna... noćni kolač...
usput, prijavljujem da imam jednu kuglicu za bor, koju sam dobila kao poklon na izboru za dobrotvorku... nemrem ju nikom pokloniti, jer je na njoj moje ime... :mlotek:
Možda nekome sa slabim pamćenjem? ;-) Da ga natpis uvijek sjeti tko je darovao kuglicu...
Jeste probale staviti zlicu vrhnja u sarmu?
Ja sarmu jedem na razne nacine- bez pirea s komadicem ljute kobasice koja se kuhala sa sarmom, pa s pireom, pa s pireom i zlicicom vrhnja. Meni je sve fino, malo svetogrdje, ali briga me kad mi valja.
Meni je vrhnje obavezno uz sarmu, punjene paprike i slicna jela. Ne samo zlica, 2 deci ode mam.
mm stavi vrhnje u sarmu
moja mama se skoroprekobacila kad sam djeci uz sarmu skuhapa paštu!!! a što ću, kad nisu krumpiroljupci...
ajmo se vratit na sarmu ispod bora... ili na mjestu bora... ne paše mi vrhnje u temi :))))
I moji veliki vole vrhnje uz sarmu
cathy, strašiš ljude :mrgreen:
moja mama radi najbolju sarmu
kapula se dinsta na masti, meso junetina/svinjetina pol pol
to se skupa prodinsta, ne volim kad sirovo meso ide u sarme
doda se riza i zutanjak
od bjelanjka postane zilavo
pune se oprani listovi
slaze se narezani kupus, suho meso, sarme...
zavrsava se rezanim kupusom
podlije vodom i kuha
zaprska na masti se poprzi zlicica brašna i doda se crvene paprike
paradajz ne ide u sarmu
naravno da je lonac (loncina) na balkonu
ja imam bor, pa sarma mora na balkon :mrgreen:
sto duže stoje bolje su
ne znam tko kuha sarmu samo za jedan ručak
(ova tura je od 1,5 kg mesa i 4 kg kupusa, rebra, buncek i kobasa)
vrhnje u sekeli
u sarmi nisam probala
pire obavezno