Ja je malo savijem i bacim u metal
Hoće, Čistoća će ih odvesti ako je odloženo i pored kontejnera. Mi imamo samo jedan u naselju, a ja plastiku uredno bacam tamo u običnoj žutoj vreći za smeće iz Lidla (nemam izbora). Iako vodim računa o danu odvoza (utorak) u 90% slučajeva žuti kontejner je pun, pa sam prisiljena odložiti vreću s plastikom na zelenu površinu :-( ali odvoze ih redovito.
Da se mene pita, ispred zgrade bi nam stajala 2 žuta kontejnera. Jedan za boce i jedan za svu ostalu plastičnu ambalažu. Žute vrećice koje sada odlažemo pokraj kontejnera su sve nožem razrezane i plastika je rasuta svuda uokolo.
Zakaj dva sve to ide u idzi kontejner
skužila zakaj dva zalosno
Od grada su smeđi koji dođu kad i žute vreće. Veličine su kao najobičnija vrećica. Ne znam koliko je to L. Napunimo kroz tri dana. Samo eto, raspadnu se i nisu od nikakve praktične upotrebe.
U Sparu sam do sada jedine kompostabilne vrećice vidjela one za cučja govna od 30 kn rola, male vrećice, zelene.
Žute vreće su za plastiku i metal.
Smeđe vreće su za biootpad i ne mogu se koristiti da u njih cijeli tjedan odlažeš, jer su stvarno biorazgradive - raspadnu se. Ja sam instalirala kantu za biootpad, a kad ga odlažemo, presipam u smeđu vreću ako mi nije zgodno vraćati kantu u kuću, inače uglavnom gledam da iz kante direktno istresem u kontejner za biootpad.
Mi imamo Tupperware posudu za bio otpad,
praznim je svaki drugi dan, ponekad i svaki dan. Količina bio otpada u kućanstvu definitivno nije zanemariva.
Možete ispod u posudu za bio otpad ili te bio vrećice staviti novinski papir prvo, onda vam se neće vrećice tako brzo raspasti. Iako je meni posuda puno bolje rješenje. I perem je po potrebi, ali definitivno ne svaki drugi dan.
Ako netko ima hrcka ili sl.glodavca, bacite li staru piljevinu i vaticu u kompost kantu ili kao ja u obicno smece?
Dobila sam prošli tjedan kućnu kantu za biootpad. Kako imamo svoju kantu, nemamo vrećice već bi trebali direktno bacati otpad. Taj dio me malo muči jer mi nije s te, ulične strane jednostavno dostupna voda za pranje kante svaki put nakon pražnjenja. Razmišljam možda uzeti biorazgradive vrećice pa njih koristiti ali ne znam jel to uopće dozvoljeno. Trebalo bi biti ako se mogu koristiti za kontejnere.
I jel netko već koristi te kućne kante, jel prazne redovito, jednom tjedno po rasporedu?
Mi na remizi imamo kante koje se prazne subotom. Preko ljeta na dno stavim grancice od obrezane ograde, travu ili sl. Kad nemam nista na dno stavim malo novina ili škanicl da se bio otpad lakse "odlijepi" u trenutku kad ga kamion istresa.
Po ljeti ništa ne pomaže ... talog i smrad su konstanta, a često se toliko zalijepi od sokova (lubenica npr.) da niti ne ispadne sve u kamion
pa onda imamo 10 cm odurnoće koju nekako treba ili riješiti ili začepiti nos dok se sljedeći put nekako ne odljepi i ode.
Čistoća ima kamion koji povremeno (možda čak i jednom godišnje :twisted:) prođe nakon pražnjenja, i onda opere.
Jedino što nikada ne znamo kad će to biti (nema rasporeda, pitala sam).
Mi imamo mogućnost pranja kante prema ulici i uličnom odvodu, inače ne znam kako bi to izdržavali.
Budući da cijeli kvart ima kante a dvorišta su mala i onda kante stoje uz vrata, često ljeti šetajući ulicama udišemo neprocjenjiv zagrebački zrak :twisted:
Anchi pp, tog scenarija se i bojim. Nama operu ovu obicne kante mozda jednom godisnje ali ove bi stvarno trebali cesce.
Sad sam za prvi put stavila skarnicle na dno a mislim da cu z ubuduce kupit razgradive vrecice.
Meni je jucer sinulo da mozda i nije pametno biorazgradivi otpad drzati na balkonu jer bi mogao privuci stakore. Odlucila sam staviti ispod sudopera jedan veci tupperware i stavljati u njega pa na dnevnoj/ dvodnevnoj bazi prazniti u kantu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja još uvijek ne koristim biorazgradive vrećice, baš zbog toga što se prebrzo razgrade pa cure. To sam još davnih dana testirala.
sasa, i meni pada na pamet da bi štakori mogli doći u te naše vanjske kontejnere za biootpad vani i nervira me što ljudi često ostave otvoren poklopac. Ali nisam nikad vidjela štakora pa mi nije jasno zašto ih ne vidim.
Meni nije jasno kako uspijete nemati škarnicle. Ja ih imam sad stalno previše. Svaki dan mogu jedan odnijeti u bio otpad, premda trenutno skupljam u kutije za cipele, jedna mi bude dovoljna za tjedan dana. Taman ima i papir unutra za podebljati dno, onaj koji razdvaja cipele. I to mi je na balkonu. A u stanu imam zdjelicu ili tanjur, nešto od prljavog suđa u što skupim i odnesem na balkon jednom, dvaput dnevno.
Zar nije da štakori ne idu na zelene otpatke od hrane, a idu na kuhanu hranu? U biootpad ne ide kuhana hrana, samo "sirovi" ostaci ...
Ja imam kompost u vrtu (u koji stavljam ono što bi se trebalo stavljati u kantu) i nemam štakore (barem ih nije do sada nitko vidio).
U bio otpad ne ide ništa kuhano
Danas popodne idem do reciklaznog odnesti bio
Ma ne idu štakori kad je samo sirovo, bez mesa i sličnih otpadaka.
Meni se kupljene biorazgradive na razgrade za dva dana, stvarno ne.
Tih 5 dana što budu u kanti, moždaje jednom jedna pocurila malo.
I kante kamion oplahne svaki put na iskrcaju, ja imam dojam, kod nas ništa ne smrdi.
Možete li poslikati što to kupujete biorazgradivo / kompostabilno? Nisam ništa uočila u Sparu.
SIgurno si uočila, ali nisi prepoznala. To drže na voću. Evo - o ovome se radi: https://www.jatrgovac.com/u-spar-i-i...jivih-vrecica/
Na blagajni imaš i one vreće za shopping - obično su žućkaste sa zelenim ručkama, na njima piše da su biorazgradive. Nisam nikad kupila ni jednu jer nosim svoju torbu.
Te sam vidjela. To nije kompostabilno.
U tekstu piše da biorazgradive i kompostabilne možeš dobiti na blagajni. To su te vanilija žute, nisu na slici - samo u tekstu. Nisam ih nikad kupila, pa ne znam jesu li biorazgradive, ali na njima piše da su od kukuruznog škroba. Obično imaju nacrtano drvo ili tak nešto iz prirode.
Evo ovakve http://www.ambalaza.hr/userfiles/ima...recica-bio.jpg
U dmu i mulleru.
recimo ove:
https://www.mueller.hr/asortiman/nas...arke/cleanpac/
Pa vi razdvajajte https://m.vecernji.hr/zagreb/ekolosk...vajaju-1377365
Eh, nije to ništa novo.... i opet će se kao slučajno zapaliti, a mi nek se otrujemo dimom od goruće plastike. Ovako se to zbrinjava https://www.vecernji.hr/zagreb/pozar...terenu-1166896 i nikom ništa...
Zgodno je kako se uvijek te prljave tvrtke nazivaju eko, green, a nemaju nikakve veze s ekologijom nego daleko od toga.
Svoj ću otpad ipak nastaviti razdvajati jer se od tog još može napraviti nešto dok je balirano, ako se ne zapali prije.
biće ona Canjugina što se zvala Hamburger je zato bila čista :)
jel se može plastična ambalaža od mliječnih proizvoda (boce od mlijeka, jogurta isl) vraćati uz naknadu?
znam da se pisalo da će biti od nekog datuma, al se ne sjećam da sam čula da je to stupilo na snagu ...
Ne vraća se već godinama,samo od boda, sokova,i ostale pijače
Trebalo je ove godine, ali ništa za sada. :(
Očito nisam u toku onda
Onda će i naplaćivati prvo?
Ne znam jeste vidjeli ovu izložbu, baš je impresivna, i odličan mi je naziv
https://www.dalmacijadanas.hr/putuju...-tisucu-prica/