pulinka prvotno napisa
Meni je normalno i da se priča samo o pandemiji, i da se priča o njoj potpuno izbegava, zavisno od okolnosti i od društva.
Normalno mi je i da se čovek izjada prijateljima o sumornoj temi kao što mi je normalno i da se zabavi namerno preskačući tu istu temu i posvećujući se vedrijim.
Jedini od kojih me jeza malkice podilazi su oni istinski nedodirnuti pandemijom, koji se ponašaju baš potpuno isto kao i ranije, ne samo što nikad i nigde ne nose maske, nego insistiraju i dalje na rukovanju sa svima ili zagrljaju i poljupcu sa svojim prijateljima i postarijom rodbinom, ničega se u životu nisu lišili tokom pandemije, a ponašanjem su tako neverovatno veseli da se čovek zapita gde su proveli prethodne dve godine i da li je ta veselost rezultat neke malo prejako dozirane terapije.
Jer na većini ljudi se prethodne dve godine nekako vide, i na licu i na ponašanju, manji broj je zapravo tako zastrašujuće ravnodušno veseo i nepromenjenih navika.
Ja se isto ni sa jednim prijateljem nisam posvađala zbog pandemije, ali da sam sa nekima drastično zahladila odnose i proredila susrete- jesam. Sa nekima se nisam videla preko godinu dana, i sudeći po onom što kače na društvenim mrežama, nije ni šteta.
Generalno ne vidim pandemiju kao "samo još jedno različito gledište", pa nije to pitanje za koji košarkaški tim navijamo pa da je lako negovati toleranciju.
Niti vidim da će se ljudi lako ponovo vratiti na stare odnose "jednom kad sve prođe", bar ljudi naših prostora imaju iskustva sa raznoraznim društvenim krizama, i iz iskustva, nakon toga se ljudi suprotnih tabora samo tolerišu, ali još godinama i decenijama ne mogu ponovo da otvoreno pričaju o osetljivim temama.