Ovo je zapravo totalno zamagljivanje.
Priče kreću od dječjeg vrtića. Dijete me pita neki dan zašto mu ne platim igraonicu za rođendan "jer to svi rade". I zašto ne donesem u vrtić one papirnate torte s poklonima iz istog razloga. U školi se to još dodatno raščlanjuje.
Što će se onda zabraniti i razgovori na tu temu u školama? Jer će... jedna košulja to promijeniti? Ako je i simbolično, a vjerojatno su i išli s tom nakanom, tek će tada biti kontraefekta jer će djeca pod svaku cijenu htjeti neki svoj detalj istaknuti.
Jednom je moj stariji nećak to slikovito rekao: ja se u tim skupim tenisicama tako dobro osjećam i daje mi osjećaj samopouzdanja. Na stranu što mislim da je i to zapravo u suštini krivo, ali eto dijete je iskreno izgovorilo. Hoću reći, nametanjem pod "moraš nositi uniformu" neće donijeti ništa dobroga. A nošenje skupih tenisica - tko zna pozadinu toga, možda je dijete mjesecima štedjelo i za rođendan poželjelo upravo i jedino te skupe tenisice.
Moja jedna frendica najavila je već tužnu pravobraniteljici ako će joj prisiliti dijete da nosi uniformu. Bit će tu još svega.