moja kći bi rekla: ništa je nula, a on je ipak nešto pojeo. pa makar to bilo i deset zrna graha.Citiraj:
zeljka231 prvotno napisa
djeca trebaju jesti koliko žele, a ne koliko mi to želimo. ili smo mi to zamislilli.
Printable View
moja kći bi rekla: ništa je nula, a on je ipak nešto pojeo. pa makar to bilo i deset zrna graha.Citiraj:
zeljka231 prvotno napisa
djeca trebaju jesti koliko žele, a ne koliko mi to želimo. ili smo mi to zamislilli.
budući da sam i ja do "jučer" prisiljavala samu sebe da na tanjuru ništa ne ostane, iako više ne mogu, a tako mi mozak funkcionira zbog navika...slažem se s tobom.Citiraj:
apricot prvotno napisa
KayaR , ja se nisam opterećivala definicijom obroka. Po njemu sam vidjela da želi i može i treći obrok. Ponudila sam mu, prihvatio je i počeo jesti i večeru. Imao je tad oko 10 mjeseci. I nikad nije pojeo baš istu količinu. Kao ni ja...svaki dan mi je količina obroka drugačija. Otkad sam shvatila da postoji i takav način razmišljanja :lol:
Ja se samo bojim da ce poceti manje sisati,ako bude tako "calabrckala" :(
I ovako skoro da i ne dobija na tezini....ako s godinu bude imala 9kg bice dobro :cry:
moja sutra puni godinu dana a nema 9 kila. ima oko 8 i po ( neda se izmjerit pa neznam točno)
ali pošto je aktivna i vesela pretpostavljam da je sve ok.
Moja je rodjena sa 3.800gr,sa 6 meseci je imala 8.000gr,sa 9 meseci 8.600gr,a od tada do 10.5 nije dobila ni gram :(
To mi se ne cini ok pa se brinem da ja tu ipak u necemu gresim s tom dohranom....
Sorry na OT
pozdrav svima. sin mi ima 14 mjeseci i odbija dohranu. kad je vadi krv sa 9 mjeseci krvna slika mu je bila ajmo reći dobra, željezo na donjoj granici. on sa težinom super napreduje ima 14 kg i dugačak je 81 cm. sisa sto puta i danju i noću. šta mislite da li da mu dajem željezo? ili da opet tražim uputnicu za vađenje krvi pa onda vidim? a ni to željezo on neće da popije neznam kako vi to dajete djeci?
ni moja nije dobila ništa na težini ima već tri, četiri mjeseca,Citiraj:
KayaR prvotno napisa
čak je i malo pala. ali tješim se da je sve ok, inače mislim da bi mi pedijatrica već nešto rekla, jer je upućena u naš problem.
tako da ti je moj savjet da odeš na pregled sa njom ako misliš da joj je zdravlje ugroženo. tako češ i umirit savjest. :love:
LejLa22 msilim da nije pametno da joj daješ željezo na svoju ruku, prvo na pregled i vađenje krvi pa ako vam pedijatrica kaže da bi trebalo onda da.
Bili smo kod pedice s 9 meseci,pa je bila malo :/ na tih 600gr,kao,da je bar kilu dobila....i kao"nece biti krupna"...a mi svi krsni :mrgreen:
Vec joj je poznato da bi mala samo sisala i da dohranu ne prihvata,pa je napomenula "da bi vec nesto morala jesti" :roll: Krvna slika radjena sa 6 pa ponovo sa 9 meseci-ok.
Pocela je nesto jesti,cak kao i trazi,ali su to minorne kolicine.
Sisa kao i pre,mozda cak i manje.
Bila je prehladjena,pa smo opet bili na pregledu.
Pedica usput kao pita nju-sikis li?jedes li sta?-bolje da i ne pitam :lol:
Aktivna je i zivahna od jutra do mraka,samo dok spava miruje,onda valjda ima dovoljno energije,jer bi u suprotnom jela vise :?
To se ja tesim da u punoj kuci niko nije umro od gladi ;)
Ali se svejedno i brinem,sta cu :(
Nije oduvek bila glista,bila je pufnica bas,vec je glista postala kada je pocela dohrana,ili to meni sada tako izglea uf :roll:
koliko su to "minorne količine"?Citiraj:
KayaR prvotno napisa
danas gledam koliko su nam rzličite referentne točke: kažem mužu kako je zrin pojeo pun tanjur graška, a svekrva :shock: , "pa pojeo je samo nekoliko žlica".
a i ona i ja smo u pravu. :)
Pa,recimo da pojede jedan prst debljine u solji od 2dl...
Koliko tu ima?3,4 kasicice?
Jos malo pljune,malo razmaze... :lol:
Kada bi dobijala neki gram,ja bih rekla=dosta joj je,ovako ne znam sta da mislim.
I moja miska slicno, mozda malo bolje dobija na kilazi, ali je uopce ne razumijem.
Ona sve jede, nikad nije nista pljunula, ali se nikad nije od te dohrane ni najela. Ako joj je nesto bas fino, pojede i desetak zlicica, ali daleko je to od obroka. Ako joj se ne svidja, pojede jednu zlicicu, eventualno dvije- tri. Uvijek joj kad mi rucamo na hranilicu stavim komadice toga sto jede pa i to malo brljavi, ali da se najede- ne najede se.
Ne zamaram se previse (iako oko mene njeni vrsnjaci jedu k'o veliki), ali me cisto zanima kad ce to dijete poceti malo konkretnije s tom hranom, valjda hoce do kad idem raditi... Nadam se...
Eto bili na sistematskom. Imamo 7450 g, nije pedica komentirala. Na moje da odbija dohranu je rekla da probam s mlijekom svojim pomiješat, pa da probam dat da se igra sa žlicom i tanjurićem s malo hrane a ja ju hranim iz drugog, pa da ovo pa da ono.... Nije me baš doživjela, i valjda je dobro da nije, da nemamo razloga za brigu. Kaže jedino da kasnije kad postanu još aktivniji isto znaju odbijati hranu jer nemaju vremena za to. Možda se zato i sad drži samo cice - to je ipak najbrži obrok :) Rekla je i da je ovo idealno razdoblje za upoznavanje s okusima - jel to znači da kad pređe godinu dana više neće htjeti isprobavati nove? (a svi su joj novi kad ne jede!)
Takav primjer je moja balerina, ona jednostavno nema vremena za jelo, stalno u nekom muvingu. Tek sam sad ustvari povezala -njezino odbijanje hrane počelo je kad je prohodala. Valjda moram pričekat da istraži sve što ju zanima pa da opet počne jesti :roll:Citiraj:
Mrvna prvotno napisa
Zaboravila sam reći još jednu stvar. Rekla je pedijatrica da njoj ništa ne fali što je samo na mom mlijeku, eventualno bismo sad mogli ubaciti kakav vitaminski sirup. Na kraju je ili zaboravila na to ili smatrala da ipak ne treba jer nam nije dala nikakvu preporuku ni recept. Zanima me je li to zbilja potrebno?
mi se zaboravili ovdje postrojiti :mrgreen:
moj sin će skoro napuniti godinu dana a s dohranom smo počeli sa skoro 10 mj. (do tad je sve odbijao)
nedavno je počeo malo bolje jesti, čak ako mu je fino i do 10-ak žličica, ali u pravilu pojede 4-5 i to je to
i on voli jesti sam iz ruke ali tad više brljavi nego pojede, u svakom slučaju, dobro da išta pojede
u svakom slučaju, mislim da bi bio velik problem da ja idem raditi s njegovih godinu dana jer on fakat skoro cijeli dan samo cica... na sreću smo zbog vježbanja dobili dopust za njegu još 6 mj. :)
Ne želim skakati pred rudo ali i mene brine što ako ona ne projede do tad....Citiraj:
Willow prvotno napisa
Mene tješi da je sa 7 mjeseci bila bez mene cijelo jutro i prijepodne, dohrana, naravno nula bodova, ali je na žlicu jela moje izdojeno mlijeko. I bila je zadovoljna, spavala je i sve što je trebala. A sad još zna iz čaše piti. Na početku će s njom biti MM i mama pa se nadam da će s njima malo bolje jesti pa dok dođe do jaslica možda i prihvati tu dohranu...
8600g s 10 i po meseci je sasvim ok kilaza.
Moj Izi svaki recimo treci dan pojede bas obrok, ali dosta nam uzima sa strane. Recimo, ja kuvam rucak a on mi je u slingu, pa mi uzme paradajz i pojede celog.
Onda, kad ja jedem uzme od mene, kad brat jede od njega..
Inace, nikad nije seo u hranilicu i kao ja mu dajem na kasicicu a on jede..
Buckav je, ali nije nesto visok, u stvari, mislim da je sav srednji.
S 13 meseci ima oko 9700g.
S 6 meseci je imao oko 8kg.
Samo sto ga nisam vodila kod pedijatra bas bas dugo, pa mi niko ne govori da je dobio malo, nego se svi dive kako jede iz svoje rukice i kako voli hranu :*
Ma to oko kilaže varira od djeteta do djeteta ,recimo moj malac ima 16 mjeseci i ima jedva 10kg a jede ko mećava ,a isto toliko je i u pokretu tako da sve što pojede i potroši! I uopće ne moraju sjediti i jesti , glavno je da bar nešto pojedu , bolje i da su malo mršaviji nego da su pretili ,a umrijeti od gladi sigurno neće. Znam jednu poznanicu koja svog malca pretrpava tako da je jadan jedva prohodo o debljina !!!
Mi smo konacno poceli jesti :D s 11 meseci :mrgreen:
I to sad sama trazi.
Dodje u kuhinju,mota se oko hranilice i i kaze nam-nam,da ne poverujes :shock: :lol:
Onda ju stavim u hranilicu dok joj spremim,a ona cici sve dok ne dobije :roll:
A toliko sam brinula..... :oops:
Samo,dobitak na tezini i dalje je 0....
Ali,sad me nije briga.Glavno da jede.I siki sve u 16 :mrgreen:
Bice to mamina balerina ;)
KayaR :love:
Tako je slično i kod nas, samo sad je najviše zainteresiran za sve što mi jedemo :mrgreen:
Kayo, sad očekujemo topic: Jede previše, šta da radim?
:lol: nece,nece previse jesti :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Sad ocekujte topic :"Kako zauzdati podivljalu sveki?" :lol:
Juce sam jedva sprecila da joj da testa od strudle s makom :x
odbijaju li vam dohranu kad su bubani? mi bi do sad pojeli 80-120g ovisi sta je na meniju, a zadnjih par dana jedva pojede 35g. jel moguce da je to zbog prehlade i zastopanog nosica??
Mislim da je moguće. Meni mala slabo jede, ali ipak jede. Međutim, kad joj je izbijala jedinica gore, jako ju je boljelo i tih nekoliko dana nije ni jednu žlicu stavila u usta. Bananu koju jako voli je zagrizla 1- 2 puta, uglavnom, baš nije ništa htjela osim sikice...
Mislim i nadam se da se mi više ovdje nećemo javljati :D Prošli tjedan je mala počela jesti bundevu ali sam bila uvjerena da je to slučajnost. Ovaj tjedan brokula i dijete zijeva, traži još! Jeeeej! Izgleda da su to bili zubići. Sad kad je izašlo svih 6 (a 4 su izašla u roku od 2 tjedna, koma) opet jede.
Super :D sve bude ok kad-tad,samo treba strpljenja :love:
A nije ga bas lako imati kad necem-jedem traje mesecima... :roll:
I nama sad dobro ide,kako koji dan,ali jedemo.
Sad naravno brinem sisa li dovoljno :lol:
Pozdrav mame,
imama par pitanja, pa molim za pomoć. Moj dečko ima 7 mj., dohrana ništa samo cica. Nudim mu svaki dan, ali klasika, okreće glavu, gura mi ruku, stisne usta :/ . Onda sam mu pokušala dati sokić i to je prihvatio pod uvjetom da pije iz čaše, a ako mu dam isti na žlicu imamo uobičajni cirkus. E sada možda bebač neće žlicu, pa mene zanima smijem li mu i kada dati komadić jabuke u ruke da sam žvače (ima samo donja dva zubića)? Moja je dilema u tome što se bojim da se ne uguši ili nešto slično, molim vas za savjet...
Zeks, probaj mu dati kuhanu jabuku. ona je ipak mekša pa si sigurnija da se neće zagrcnuti. F. je gotovo od samog početka jeo svojom rukom i to mu je bilo zanimljivo. broj zubića nije igrao neku ulogu jer su desni dosta jake za žvakanje. možda da mu probaš i palentu malo tvrđe skuhati da može sam uzeti u ruku. inače, imaš dosta toga na ovoj temi
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=53008
super hvala, to cemo probati. Sve gura usta i ostri zube kad je u njegovoj ruci, ali kada mu se daje užas. Od svega mi je najluđe kada mu dam jesti a on kao da će povratit :? .
evo moj malac navršio godinu dana i definitivno smo uveli 2 obroka (doručak i ručak) a čini mi se da ćemo skoro i večeru :D
Baš je počeo jesti i skoro sve mu se sviđa, sam traži (pogotovo ako nas vidi da jedemo), ma uživancija ga je gledati.
Meni je drago da se nisam zabrinjavala što se tiče dohrane, i on je (kako kaže njegova pedica) gracilnije građe ali je fino napredovao do godinu dana (javim kad izvažemo napredak), a praktički je isključivo dojen do 9,5 mjeseci :mrgreen:
Eto malo za "utjehu" odbijačima ali zapravo mislim da je i taj naziv malo pretjeran, zašto bi oni bili odbijači kad je u stvari normalno da bebači prihvate dohranu između 6. i 12. mjeseci :P
Zato od nas pozdrav svima koji kasnije kreću s dohranom :love: :mrgreen:
uf ja vec pocela paniku dizat al sad kad citam vase postove vidim da i drugi imaju takvih problema. nedavno navrsili sest mjeseci i poceli sa tom famoznom dohranom, medjutim kad vidi zlicicu to su suze nece uopce otvoriti usta, nesto malo otvori kad je dobre volje inace okrece glavu i nece papat dohranu... mlijeko papa ko luda al ovo vidit nece... znaci nema panike ako ne prihvati odmah dohranu??? :? valjda ce s vremenom..
I ja sam počela ovo hoće/neće malo bolje razumijeti, a jedino što sam trebala razumijeti jest da koliko god se brinula pustim dijete da jede koliko hoće, sada pojede izmiksano 400 ml ručka pa i ja bi se od toga najela, danas je pojela toliko špinata da je mm ostao :shock:
S drugim djetetom će mi definitivno biti lakše, jer znam da će mu biti dobro koliko god jeo/nejeo :mrgreen:
Još da hoće princeza žvakati, gdje bi bilo kraja mojoj sreći :roll: :oops: :mrgreen:
Moja ima jedanaest mjeseci i jede koliko i sa sest, samo tri puta dnevno, a ne jednom. Kolicine uglavnom mikroskopske. Ali, dijete piski, kaka, raste, napreduje, sretno i veselo. Nema panike. A i da panicaris- kakva korist? I ja sam razmisljala poceti se malo uzrujavati oko toga :roll:, ali za sekundu shvatis da nema nista od toga- natjerati ih ne mozes. Prema tome, uzivajte, projest ce jednom (valjda)!Citiraj:
Atena prvotno napisa
danas sam malo eksperimentirala, dala joj na zlicicu mlijeko nije htjela, pa sam joj kasicu u flasicu dala i to je pojela... :evil: :? mozda stvarno treba da se naviknu na tu zlicu, da uhvate tehniku
mi smo opet tu :( onih par dana što je jela se nisu ponovili... čak i kad sam joj opet dala tu klopu nije htjela.....
I naša curica je zabušavala zadnjih 10-ak dana čak i s onih par žličica kašice što je prije znala pojesti, jer joj izlaze gornja 4 zubića. Zadnjih 2 dana pojede skoro pa duplo nego kad smo počeli dohranu, dakle 15-ak žličica. Sad ne znam da li je to zato što sam joj opet stavila na jelovnik kruškicu koju obožava u kombinaciji s žgancima i rižom ili jer ju ne muče više toliko zubići :?
Inače, korabicu i mrkvicu neće ni pod razno, napravi tako kiselu facu kao da sam joj stavila ne znam što u tu kašicu. Niti proso baš ne voli, ali ajde s kruškicom ga pojede. Ista stvar i s jabukom, ok možda su ove domaće koje sam imala bile malo prekisele pa moguće zbog toga. Sad sam kupila neke slađe, pa ću vidjeti da li će te bolje ići.
Mrvna, baš mi je žao, možda ti curkicu opet nešto muči, kao zadnji put zubići, pa zato odbija ponobo dohranu?
Nia, imas neke domace kruske ili ih kupis?
Nia, stvarno ne znam, zubići joj ne niču, zdrava je, sve djeluje ok....
Mimah imala sam u prvo vrijeme par domaćih iz tatinog dvorišta, ali sad ih već mjesec i pol kupujem. Ali gulim kožu i prokuham ih i onda pasiram. Općenito sve voće koje kupim prokuham.