Originally Posted by mirje
Mene je sa Šalate otjerala potpuna nezainteresiranost za brojne upite koji ti se dijagnozom nameću. Na otpustu nam je dr. pričala o VURu kao da je riječ o lakšoj virozici: piti ćete lijekove, kontrolirati i sve će proći kad-tad, doći će slijedeće godine par dana ovdje u bolnicu, obavit ćemo mikcijsku i tako to.
:shock: Hospitalizacija zdravog djeteta na nekoliko dana radi polusatne pretrage koja ima visoki stupanj zračenja i za koju postoje manje štetne alternativne pretrage, jednako pouzdane, ali ne dovoljno prakticirane ili preskupe da bi postale uobičajene u svim bolnicama.
Na svakoj toj nazovi kontroli pričaš s drugim doktorom koji ti onako usputno veli: pa zar još niste bili kod kirurga, ovo je visoki stupanj refluksa :shock: Kirurg kaže: visoki je stupanj, nema teor.šanse da se samo ispravi, radit ćemo deflux. :shock: Pitaš drugog dr. u bolnici (koji se našao na kontroli): "Ah, svi bi kirurzi odmah pod nož :mrgreen: "
Pričekajte pa ćete vidjeti." (ZAŠTO?KAKO?) Pitaš za profilaksu koju tražiš danima i nađeš u drugoj državi, slučajno: "Pa probajte pa bute videli je li djeluje" :mrgreen:
Pošalju te na Rebro na DMSA gdje ti nakon pretrage vele da je dijete bilo premalo da se išta od eventualnih oštećenja moglo vidjeti. (još jedno gratis zračenje) :mrgreen:
U Heleni nam kažu:
Da niti 6 mjeseci nakon upale bubrezi nisu pouzdani za DMSA nalaz kod tako malog djeteta.
Da vađenje krvi pri svakoj kontroli ništa ne znači ako je dijete na profilaksi nitrofurantoinom.
Da je delfluks jako neučinkovit zahvat pri tako velikom stupnju refluksa.
Da su indikacije za operaciju u prvoj godini: recidivi upale bubrega, česte urinoinf. unatoč profilaksi, nenapredovanje u rastu
(što ona, dakako nije)
Da su profilakstički lijekovi koje M. uzima preblagi te ih treba drugačije dozirati od npr. Furadantina.
Da su svakih 6 mjeseci uzimanja profilakse obavezne jetrene probe.
Da je šećer pogodan za razvoj bakterija, osobito E. coli.
Da su kontrole OBAVEZNE jednom mjesečno jer se razvoj upale time može predvidjeti a ne kad do upale dođe, onda tek intervenirati.
Pri svakoj temperaturi smo odmah primljeni na kontrolu urina, bez čekanja, uz kratku prethodnu najavu. U bolnici smo na hitnoj jedno subotnje popodne proveli 6 sati dok nismo otišli u 22h s upitnom dijagnozom upale uha, prepisanim summamedom i preporučenim operil kapima (imala je 4 mjeseca). Kad sam pitala o uzimanju ab. uz profilaksu, žena mi nije znala pouzdano reći :mrgreen:
Sorry na raspisivanju ... dođe mi ponekad .... Znam, nije jednostavno izdvajati toliko novca za svaku kontrolu urina, ali uštediš na dr. str. Neizvjesnost, strah, nepouzdanje kao dugoročni doživljaji ipak nisu toga vrijedni ... Dijete redovito mjesecima, ako ne i godinama mučiti nepotrebnim vađenjem krvi u prenatrpanoj čekaonici (zajedno su i djeca koja dolaze u hitnu ambulantu i oni koji su tu na kontrolama, zar ne?) ... Čekanje na nalaze nekad i do 2 sata (od 11-13h; kak stignete vi koji ste na poslu?). Inzistiranje na invazivnim pretragama mi je ipak najgore ...
M. je jučer vrištala cijelo prijepodne i grčavito se držala za mene jer je u posjeti bio moj tata kojeg ne vidi tako često i na sebi je imao bijelu vestu :shock: kad je obukao vestu druge boje, pogledala ga je i nasmiješila se :(