Mojca jel te strah pomalo :-) ili jedva čekaš
Printable View
Mojca jel te strah pomalo :-) ili jedva čekaš
ok..gdje da odem onda?ajde budite realne i recite mi...koja je svrha ove teme...fino decidirano..ajde..
bez ljutnje....čovjek pogriješi..odmah ga se kamenuje..inače kad se nekoga upozorava na nešto..treba mu lijepo dati primjer kaj se to mora ovdje pisati..zar ne?pa sada vas ja lijepo molim da to napišete..točku po točku...sa primjerima...jer ja nisam tako pametna kao vi očito
lasta..morat ćemo na pp se hihihi smijati žao mi je:)...uvrijedila sam temu
nisam dobila odgovor na pitanje....da li ima nekoga kto ce mi objasniti što se točno SMIJE ovdje pisati?da ne bih OPET pogriješila da me se ne kamenuje.,.baš ste nemilosrdne..ja nikad ne bih bila takva..a ljudi se često zachatavaju na svim temama......ako može netko odgovoriti pa da možemo dalje sa korisnim informacijama..meni se ova tema jako sviđa inače...korisna je....naravno bez mog hihihi:)to smo nadam se vec zaboravile...ali da ne smijem pričat o svojoj buši? pa kaj ni to? pa zar ne smijem znati kako druge cure osjećaju simtome?jao..
mirna26,
nemoj se ljutiti...
već nekoliko dana razmišljam kako da te blago upozorim na način komunikacije koji se koristi na ovom forumu...
nisi prekršila nikakva pravila za koja bi ti mogla dati službeno upozorenje/opomenu kao moderatorica
no ono na što bih ti svakako skrenula pažnju jest da je ovo informativni forum i da chatanje u klasičnom smislu, na ovom forumu nije dozvoljeno
dozvoljena je razmjena informacija, jer mi nastojim biti informativni forum gdje svatko može lako, pomoću pretražnika, pronaći informaciju koja ga zanima
ako malo pogledaš na početku svakog topica ste zamoljeni da na temama ne chatate, ne vibrate, ne skakućete i sl....pa tako i ne smijuljite se;-) ) uz napomenu da za to koristite druge forume i servise (FB, chat roomove i sl.)
i ton koji se koristi na ovim topicima nije zabavan, odnosno nije mu svrha da bude zabavan...
ponekad nam nešto promakne, ali svakako kad moderatori vide da je toga previše i uzelo maha...temu, zatvore/ponekad otvore novu s istim naslovom, ili već reagiraju kako smatraju primjerenim
odbrojavanje je jedina ležernija tema, ali samo u smislu toga da možete slobodno navijati i bodriti jedni druge, odnosno pružati si podršku
pogledaj si molim te svakako i pravila foruma http://forum.roda.hr/threads/54572-Pravila-ovog-foruma
i pravila ovog podforuma http://forum.roda.hr/threads/23513-PRAVILA-PONAŠANJA-NA-PDF-U-POTPOMOGNUTA-OPLODNJA
nadam se da ćeš ovo shvatiti kao dobronamjernu kritiku :-)
svakako...ovakav pristup ljudski mi se sviđa...i naravno da mi se ukaže gdje se može vibrirati,skakutati i sve....ja sam trenutno jako happy i totalno zaigrana pa sam u takvom filingu...lako se zanesem..to je sve...moderatorice...zanima me još samo jedno..jedna cura je prigovorila da ne smijem pričati o svojim simptomi ma i tražiti to od drugih..kaj ti kažeš?jer koliko vidim cure pričaju o svojim simtpomima ovdje stalno,pa ne razumijem točno što joj smeta...hoćeš li mi pojasniti?hvala
mirna 26, pogledaj malo svoje chat-anje s lastom pa će biti jasno zašto su te moderatorice upozorile. imaš pp ili msn, skype, face za to.
a što se tiče pitanja za savjet i primanja savjeta..kad nešto pitaš kao što je ovo za folnu kiselinu zbunila si me a pretpostavljam i ostale s više kontroverznih izjava..
najprije pitaš pijemo li mi ostale folnu? ok, ako imalo pratiš ovaj forum ali i internet općenito spominje se važnost folne u razvitku fetusa u prvom tromjesječju Manjak folne kiseline se danas uvažava i kao rizični i jedan od glavnih čimbenika u nastanku defekata neuralne cijevi kod embrija.
Dakle može ti samo pomoći a otrovati te ne može pa ne vidim razloga da nisi uzimala do sada ( ako si informirana ).
Ti najprije pitaš treba li piti ali istovremeno kažeš da tvoja mama nije pila, tvoje prijateljice nisu pile itd..međutim nije istina da se folna pije samo kod MPO trudnoća jer svaki ginekolog je propisuje od starta trudnoće MPO kao i prirodne.
Kad su te cure upozorile da nisi informirana dovoljno ti se uvrijedila a da si bilo gdje čitala ( evo ti npr lijepo pojašnjeno na http://www.poliklinika-harni.hr/teme...a/03_folna.asp ) vidjela bi koliko je to važno.
Onda kažeš da ne paničariš a zapravo jesi jer si sva u brizi je li kasno da počneš piti..čuj nikad nije kasno..počni odmah i to bih ti preporučila folacin 5mg ( nije viška folna se izmokri sav višak koji tijelu ne treba ).
naravno, mirna26, da smiješ pitati i tražiti informacije ili pričati o svojim simptomima i propitivati je li sve ok sa tvojim stanjem
vjerujem da su te cure htjele upozoriti da prije nego pitaš potražiš po prethodnim stranicam ove teme ili po drugim temama ili čak drugim podforumima (npr. i podforum o trudnoći malo niže dolje)
(može se koristiti i googleov pretražnik - dobro fumkcionira, ako nakon traženog pojma poslije upišeš 'roda') gdje ćeš na jako puno pitanja naći odgovore...
samo za primjer navodim...i na samom forumu i na rodinu portalu postoji puno tema i tekstova i o folnoj kiselini i o visini bete (o tome se vodila riječ prije, zar ne?)...pa onda već skupiš informacije i ovo ti dođe kao neka nadgradnja...onoga što ti je nejasno...
vjerujem da si sretna zbog svog stanja, tko ne bi bio, i čestitam ti na trudnoći :-)
ali pokušaj malo vidjeti kako druge cure pišu...onako jasnije postove, ako žele izraziti neku emociju, ubace koji smajlić...
i inače, teško mi je to baš objasniti točno, najbolje je percipirati ostale kako komuniciraju
i istina svi se tu i tamo opuste, ali se i korigiraju kad ih malo opomenem, jel cure ;-)
(netko je naprijed napisao kako sam otvorila novi topic o mpo trudnoćama...zato što su na starom počele chatati o svemu i svačemu...to ti je primjer...)
mi moderatori nismo stalno tu...posao moderatora je volonterski (recimo mene nije bilo od subote ujutro...)
ne znam jesam li ti uspjela pojasniti...
BHany...ma ti si super..hvala ti puno..cijenim ovoliki trud..jest odem se ja informirati i drugdje..ali ovdje mi je nekako utočište kad ste sve prolazile kaj i ja pa mi je draže od vas tražiti iskustva....
cuurke...evo za kraj svoje euforije ću vam svima još jednom poslati velike poljupce i reci vam da vas sve jako volim i da se ne ljutite i da cijenim svačiji trud..i sve savjete..i ne zamjerite......boožavam vas sveeeeeeeee....cmok cmok cmok cmok...:))))))hihihi
od sada sam ozbiljna!ko smrt!hihi:)
ok
a sad nazad na temu trudnoće, odnosno specifičnosti mpo trudnoće u odnosu na ostale
i bez chatanja i smijuljenja i of topica
pozdravljam vas, ali svratit ću 8-)
Klara, oprosti skoro sam ti zaboravila odgovoriti.
Ma to ti je jedna mješavina osjećaja... s jedne strane jedva čekam susret, :zaljubljen: priznajem pomalo i zato da svo ovo osluškivanje i napetost prestane. Fakat je istina, nikad kraja neizvjesnosti... a s druge strane, ne želim da porod još krene jer se još nismo fizički približili Feldbachu. Našli smo jedno slatko seosko gospodarstvo u Sloveniji, uz samu austrijsku granicu, na pol sata od Feldbacha, za vikend putujemo gore... i onda ću (valjda :mrgreen:) u miru čekati.
Za sad, skoro svaku noć idem spavati sa strepnjom i budim se na svaki "štrec", pa čekam hoće li se ponoviti, pa pokušavam procijeniti gdje me točno štrecnulo, pa ne znam koliko je sati, pa ovo, pa ono. :roll: Sve je to igra uma, u dubini svog bića znam da ćemo doći do Feldbacha i da će sve biti ok.
Eto. tako nekako ti to ide sa mnom i mojim šašavim, pomiješanim osjećajima. :)
i kazu blazeno stanje!!!!!!!!!! ma vraga cekaj betu pa cekaj prvi ultrazvuk pa otkucaj srca, pa kad ce se prvi put javiti, pa pusti 2,3,4,5 D sliku, uf pa kad ce porod.
Miša mu ja sam muško pa me sve polako izluđuje uf :lol:
Ja sam imala grčeve od prvog pa skoro do zadnjeg dana trudnoće... kad bolje razmislim prije bih nabrojila dane kad me niš nije boljelo, nego one preležane i odležane zbog grčeva, bolova,probadanja i sl. Dva puta bila u bolnici zbog bolova, ali osim tih bolova svi nalazi su bili oke tak da nije bilo pretjerane panike oko ničeg.
Zato, ak su ti ostali nalazi uredni, nemoj se zamarati (možda glupo zvuči) zbog tih grčeva, samo legni i nemoj se previše umarati. Meni su doktori čak rekli da nek normalno hodam i puno se krećem, jedino kaj to fizički nije bilo moguće, jer i hodanje po stepenicama mi je bilo bolno.
Dijete živo, zdravo, normalno, 10/10... sve pet!
Moj savjet ti je da što manje surfaš i čitaš raznorazna iskustva, jer nitko nije kao ti. Slušaj doktora i čekaj bebicu :) Sretno :)
Zaboravih napisati da jedino u čemu mi je doktor napravio iznimku zbog MPO trudnoće je pregled na 4D ultrazvuku, koji je bio u 12 tjednu i trajao je skoro sat i pol sa raznoraznih pregledima, uputama, usporedbama i sl., a kad se tamo sve pokazalo uredno, dalje me ni u bolnici ni drugdje nisu ni pitali niš, samo ih je zanimalno moje trenutno stanje.
Tinaka, oprosti na uletu, al već sam pozujala da nam nekaj hoćeš reć?! ;)
Ovo mogu samo potpisati od AdoŽ!Citiraj:
i kazu blazeno stanje!!!!!!!!!! ma vraga cekaj betu pa cekaj prvi ultrazvuk pa otkucaj srca, pa kad ce se prvi put javiti, pa pusti 2,3,4,5 D sliku, uf pa kad ce porod.
Miša mu ja sam muško pa me sve polako izluđuje uf :lol:
Cijelu trudnoću nisam normalno udahnula od straha, imala sam i neke razloge za strah, no većina tog straha je ipak bila, onak, bezveze. I sad mi je zapravo žao da nisam malo više uživala u svemu.
Zato, drage i dragi moji, držite se preporuka svojih liječnika, mirujte ako vam tako kažu, držite dijetu, hodajte...što god, ali u svemu tome ne zaboravite zastati i pomaziti svoju bušu!
iako me frka poroda, imam šećer, stalno sam po Petrovoj i tako... ovaj kraj mi je zapravo najljepši...pripremanje stvarčica za nju, osjećati je kako mi se nagurava i radi valove, sreća što smo u 35.tjednu i što god da ne daj Bože bude ona je dovoljno velika da može van iako kažu da je konstitucijski malo manje djetešce, ali potpuno zdravo:)
trudnoća mi je i nije prošla brzo...definitvno bih voljela da sam znala više uživati ali što je tu je.... teške su naše borbe za bebu i ostavljaju duboke ožiljke... sretna sam i zahvalna da mogu sada uživati....iako se uopće ne osjećam spremnom na to što nas čeka... nekako duboko u sebi vjerujem da ću znati što treba učiniti kada dođe za to trenutak...
O jesen šećerko moj! I ja preležala zadnja 2 mj.na PT1 i bilo mi ej lijepo tam - kolko god nas sve skupa tam bilo strah.
Joj cure ja jedva čekam taj dan ... nevjerojatno sam uzbuđena i adrenalin mi je na "entu".
Nekako ne želim razmišljati o porodu, idem tu kako mi bude. Ne zato što sam nemarna već bez obzira što ja u glavi spremila i odlučila, biti će kako situacija traži. Nadam se da će sve proći "glatko" - ma ne može drugačije - nedam :mrgreen:!
Jedino što me interesira je da mi bebica dođe zdrava i živa :) Živim s tom mišlju, budim se i idem spavat :)
Ja brojim dane do uzv a zapravo i vama prolaze dani i pri kraju ste neke već,joooj odbrojavate zadnje dane :-D
proći će to sve dobro,mora :-)
Cure,ja sam danas ponovila krvnu sliku i leukociti su se smanjili sa 13.7 na 10.7, jedino u subotu mi je crp bio manji od do 5 je dozvoljen a danas je bio 5.6 i urin ona kemijska pretraga bilo je 100 leukocita i 10 eritrocita i doktor kaže da to nije ništa, sediment mokraće je ok, jedino ta kemijska pretraga mokraće.
crp je ok...sve je to u granicama normale....ipak je bila neka upalica...iako ti eritrociti i lukociti mogu biti iz rodnice,ovisno kako je uzet uzorak...glavno da nema bakterija i da je crp u normali....znači da se stvari normaliziraju pošto se leukociti smanjuju...samo ti pij puno tekućine i dalje pij brusnicu i vitamin c...to će te fino očistit...meni se to čini ockej draga:love2:
Upravo sam pokupila krvne nalaze. Željezo mi je 55.7 umol/L :-o ...referentne vrijednosti 8.00-30.00. Ne pijem nikakvo željezo. Ima li ko kakvih iskustava s ovako visokim željezom?
Uf. Jako visoko željezo.
Ja bi rekla da je greška. Željezo, ako se odmah ne analizira zna porasti, tako sam ja anemičarka jednom imala 28, što je nemoguće.
Potraži pouzdan lab i ponovi. Makar privatno.
To sam i ja zaključila. Već od ranije nemam neko povjerenje u ovaj laboratorij, a ovo mi je samo pojačalo sumnje. Inače imam željezo u donjim razinama referentnih vrijednosti, a ponekad i niže. Jedino me malo pokolebalo to što sam našla da uzimanje prenatala može utjecati na porast željeza u krvnoj slici. E sad, nit prenatal koji ja uzimam (Elevit) ima nešto puno željeza (60,0mg), niti ga ja uzimam redovito (cca 4 puta tjedno)... tako da ne vjerujem da je to moglo toliko utjecati na porast željeza. Ne znam sad da li da prestanem uzimati prenatal?! A znam da su ti svi vitamini (pogotovo željezo) vrlo bitni jer se akumuliraju u bebinom organizmu, pa je moguće da ako ih se ne nakupi dovoljno da će bebica morati uzimati željezo/vitamine naknadno.
Ma to je tako mala količina željeza da je moglapovećati željezo sa 8 na 10, a ne na 55.7. :)
Preporučam da drugi put prije pretraga napraviš pauzu od uzimanja Elevita od 3-5 dana, moj hematolog to tako preporuča, doduše on traži 2 tjedna, ali ne u trudnoći.
Sigurno ti je greška, ne brini se.
Hemoglobin je često niži u trudnoći i to je ok (kaže moj hematolog), no nije ni on nije jedini pokazatelj. :) Treba vijdeti i UIBC, TIBC i onda sve to zajedno promatrati. Ja sam najmirnija kad izvadim feritin. On govori o zalihi željeza u jetri i meni koja se godinama mučim s anemijom je on "najdraži".
Dani možda najbolje da ipak ponoviš pretragu...Elevit nema dovoljno željeza da ti tako jako povisi stanje. Ja sam ga pila, neredovito priznajem, pa mi je željezo OK, prema donjoj granici, a hemoglobin lagano snižen (a to je normalno u trudnoći) i ne želim piti nikakve druge suplemente željeza jer sam tu na forumu čitala (sirius je pisala o tome na puno mjesta) da nije za se zezati sa željezom u trudnoći. Pa tako još jednu ampulu krvi žrtvuješ za ljubav istine i točnih nalaza :mrgreen:
Jesen ma vidim ja da te nema svako malo :love: nadam se da si OK sada i da držiš stanje pod kontrolom. I meni je ovaj dio trudnoće divan, bebe se meškolje, kad ih pozovem me malo zaritaju (priznajem da kad me ignoriraju pojedem kockicu čokolade i onda se oni ziher aktiviraju) i stvarčica je puna kuća i taaaakooo..uživam...
Kod mene je početak bio strašno napet, svi mi ponavljali da su blizanačke T rizične, pa kritizirali mog MPO doktora jer je "napravio" blizance (a ja inzistirala na transferu oba embrija) pa ležanje do 12tt, utrići, smeđarenje i krvarenje...svega je bilo. A sada kad mi je bušina velika, kad osjetim ta dva dečka mala, kad vidim kako rastu - milina. Naravno da se sad počinju javljat strahovi da ću pre rano roditi, ali za sad sam skroz zatvorena i nitko ne spominje nikakvo mirovanje, pa se nadam da ćemo ostat tri-u-jedan makar do 36tt (a iskreno nadam se i 38tt).
Jedino me zanima kako ću se dizat iz kreveta, već sada se koprcam kao tuljan, na bok, pa sjedećki, pa nekako na noge. I opseg struka mi je impozantnih 104 cm (još malo pa ću doslovno biti šira nego duža)...
Šumskice, to s čokoladom je kod moje male palilo samo na početku... sad više ni na to ne reagira. Kad odluči biti samozatajna, nema toga što će ju probudit... jedino, zna se desit da na tatu svoga odreagira,a li njega nema doma do navečer... Ja ga zezam da su već počeli uspostavljati onaj poznati odnos između tate i kćeri. :)
Što se tiče dizanja... naš krevet je gotovo na podu, ali dizanje ide, istina, teže je, ali ide. Malo je teže po noći...
A opeseg? 120 cm. :mrgreen: Svekar, me stalno uvjerava da bi u njegovo doba kad nije bilo uzv-a uvjerili da cura nije sama. :)
cure moje ja sam jučer sva bila jadna...dogodilo mi se da sam zaboravila ubrizgati si heparin....inače si dajem u 17 h...a ja u 18:25 odskočila sa stolca od straha...dala sam si odmah...al me uhvatila panika....pretpostavljam da se ne bih trebalo dogoditi ništa strašno jer je heparin isključivo za mene a ne za curku...al taj strah neopisivo :-(
Dani željezna lady....kontam da je greška....ja sam na početku T imala željezo 26...i činilo mi se malo too much...ponovi si pretragu...al naravno u dr.labosu :-/
Nema veze za jedan dan. Ja sam ga morala preskočiti onaj dan kad sam radila AC.
Najbolje ponovno napravit krvnu sliku,jesi li došla na tašte?
Meni u KKS nema željezo,niti vitamina...samo leukociti,eritrociti i one kratice,a prije godinu dana kad sam vadila pisalo je odvojeno vitamini i još druge stvari i željezo,nemam pojma kako to a na uputnici je pisalo kompletna krvna slika.