Ispraznila, mare
Printable View
Ispraznila, mare
Cure, vidim da se jako bunite oko novog broja plaćenih postupaka preko HZZO-a. Da li bi neka od vas ispričala svoju priču ispred kamere?
Kako sad po novom zakonu nećete imati pravo na postupke ako se budu brojali oni po starom zakonu?
Kako je ludost u to ubrajati prirodnjake?
Ajde cure, sad je prilika da još nešto promijenimo ali moramo biti vrlo glasni i moramo reagirati brzo!!!
Ne može se zakon retroaktivno primjenjivati. A što se tiče broja pokušaja, ima i bogatijih zemalja u kojima socijalno pokriva manje postupaka. Mislim da su to u V. Britaniji samo 3, npr.
Ali je problem i bit će problem ograničavanje broja jajnih stanica. Ne samo da je kontraproduktivno nego je i suprotno praksi u većini zemalja. Strah me hoće li biti i zamrzavanja embrija kako je krenulo.
Iskreno se nadam da ovo neće proći. Mi smo u prirodnjaku idući ciklus zbog neuspjelog stimuliranog i dugog čekanja na drugi stimulirani. Gdje god sam danas pročitala o prijedlogu novog zakona svi se vežu samo za dio o ženama bez partnera, ali uz taj problem postoji i ovaj dio o prirodnjacima koji gotovo nitko ne spominje. Zašto ljudi odvajaju od svojih plaća za zdravstveno i da ja sada nemam pravo na liječenje nego će me ograničiti i oduzeti moje ljudsko pravo. Sad razmišljam što da radim, da li da idem na prirodnjak ili ne? Ne mogu dočekati da se struka očituje oko ovoga dijela jer je ovo smiješno, pa da vidim i njihova stajališta. Oni će sada računati pravo na liječenje u postupak. Svaka folikulometrija, vađenje krvi, punkcija, ET je liječenje i na to svaka osoba mora imati pravo bez ograničenja
Žalosno je da mi i izađemo u javnost možemo se samo pozivat na novinske članke jer nitko nama ništa konkretno nije rekao. Ministar nakon gostovanja u emisiji studio se nije obratio sve do emisije na HTR ali bez govora o tome šta ulazi na teret HZZO i šta je s odrađenim postupcima
Opet izvještaj iz Jutarnjeg :-)
Danas piše da se i SDP ne slaže s prijedlogom zakona ali opet se ništa ne navodi o troškovima.
Možda da se krenu opet slat mailovi :-)
dea84:
dea84 slažem se s tobom da bi bilo u redu da ministar napokon izvjesti neplodne parove što im se sprema, no unatoč tomu - mi MORAMO izać u javnost, pa makar se samo pozivali i na novinske članke!Citiraj:
Žalosno je da mi i izađemo u javnost možemo se samo pozivat na novinske članke jer nitko nama ništa konkretno nije rekao. Ministar nakon gostovanja u emisiji studio se nije obratio sve do emisije na HTR ali bez govora o tome šta ulazi na teret HZZO i šta je s odrađenim postupcima
Nemojmo zaboraviti da je prvotni prijewdlog ovog zakona imao obvezu pravnog i psihološkog savjetovanja za sve parove i ograničenje oplodnje na 8 jajnih stanice - sada su te stavke izmjenjene - ne, nažalost u potpunosti kako smo tražili, ali ipak jesu.
Svega toga nebi bilo da ne izlazimo u javnost.
Zato, MOLIM VAS javite se da im pokažemo da želimo bolje za sebe!
Ima li netko tko s minimalnom stimulacijom dobiva velik broj stanica?
Ima li netko čiji su put samo prirpdnjaci - koji će možebitno - po ovom modelu zakona biti zapravo ograničeni i pacijenti će ih morati plaćati?
Imamo li nekoga tko je tek na početku cijele priče i želi optimalnu pomoć?
Imamo li nekoga tko je u dvije Milinovićevog zakona puno izgubio, nadao se boljemu, a sad je opet razočaran?
Imamo li nekoga tko se veselio donacijama u RH, a sada je svjestan da zbog neanonimnosti donora od svega toga neće biti ništa?
Ja vjerujem da nas ima.
Molim vas javite mi se na pp ako se voljni reći da niste zadovoljni!
ja bi rado bila na tv-u da me se osobno kači (i da sam nešto mlađi model:-)).
tonili, možeš vidjeti moj post na prethodnoj stranici - primarno muška neplodnost, za nas su inseminacije, prirodnjaci stvarno gubitak vremena. i o tome sam spremna i progovoriti.
pa dajte cure, od sto glasa nikoga - nitko se neće boriti za nas ako se ne izborimo same. tretiraju nas kao ovce, nitko nas ne pita niti za mišljenja niti za iskustva kad pišu zakone koji će nam odrediti život.
na nama se doslovno iživljavaju sve moguće struje - od crkve, do patetičnih kvazi političara kao što je Miletić, farmaceutski lobi, pro liferi. kao da smo stup na koji svaki pas može dići nogu i popišati se.
par ljudi izlazi u javnost i ispada kao da u hrvatskoj ove bolesti gotovo i nema. neplodnost će biti bauk dokle god se skrivamo u "ormarima". poslije ćemo tu cviliti kako moramo sve sami platiti jer smo ispucali prava na idiotske postupke po Milinovićevom zakonu, kako prolazimo bespotrebne postupke unaprijed osuđene na neuspjeh, i slične stvari.
onda će drage moje nažalost biti kasno, sad nas se treba čuti!!!!
Cure, nadam se da sam pogodila temu...koja je zapravo sad procedura? Konačan prijedlog je na Vladi, koliko može proći do izglasavanja Zakona u Saboru? I koliko onda treba da bolnice počnu raditi po novom Zakonu? (kontam da se ipak nekako moraju pripremiti na zamrzavanje zametaka i ostale stvari koje donosi novi Zakon) . Pitam jer bih za tjedan i pol trebala krenuti u punu stimulaciju i ne znam ni sama šta da radim. Bilo bi mi žao da me za npr. mjesec dana profula novi zakon...
pripravna Tonili..... ja mogu sa svojom pričom.
AJMO I OSTALE CURE, JAVITE SE, ............ ima nas stvarno mnogo koji ovaj zakon osobno kači!! Opet je vrijeme da otvoreno tražimo naša prava, da otvoreno kažemo što nas muči, da otvoreno izađemo s našim mišljenjem.
phiphy, odgovorit ću ti iznimno na odbrojavanju da ovdje ne zatrpavamo temu!
Evo konkretno- RTL traži nekoga tko bi u par rečenica ispričao osobno iskustvo, dolaze snimati bilo gdje
Cure sad je vrijeme, da nije bilo Rode i inicijative još bi u zakonu imali pravno i psiho savjetovanje i svašta nešto
Sad je vrijeme da se i vi ostale uključite i date svoj doprinos
Javite mi se i spajam vas s novinarkom
Nešto bih vas pitala. Imate li udrugu, ili neformalnu grupu, ili nastup preko Rode, uglavnom, skupinu koja bi se sa stručnim i iskustvenim argumentima našla s ministrom Ostojićem.
Zakon je u javnoj raspravi, cilj takve rasprave je da se analizira i promijeni ono što se može.
Kad je drugi ministar Ostojić, onaj unutarnjih poslova, izložio izmjene Zakona o javnom okupljanju, digle su se udruge i sindikati, izvršile pritisak i nije bilo problema da se, npr. , 200 dozvoljenih sudionika prosvjeda prepravi na 1500 i da se izmijene i druge odredbe.
Ako mogu embriji biti glasni i jasni, morate i vi.
Nena, puštam da ti cure s tv-a i novina odgovore, i da, da nije njih i nekolicine još-još bi bio Mili zakon za 19. stoljeće!!! (al one ne mogu sve same!!!!)
jelena iz rode se sastala s ministrom, imas na http://www.24sata.tv/vijesti/jelena-...-o-mpo-u-37350
Zakon o javnom okupljanju i sl. nije usko vezan za intimu pacijenata, pa se zato teško odlučujemo na "izlazak iz čahure". Npr. MM ne pada na pamet izaći pred kamere i pričati o svom spermiogramu (čak je i odlazak urologu problem). Lako neki radnik sa skele priča novinarima kako nije dobio plaću zadnjih 6 mj, a mi moramo vani pričati o našem bračnom statusu, svom krevetu i širenju nogu, bolnim punkcijama... cijeloj Hrvatskoj. Mnogi imaju strah od dobivanja otkaza ako se sazna da želi ostvariti trudnoću. A s druge strane, malo nas koje smo voljne stati pred kamere, mikrofone, pa čak i telefone za neku radio emisiju. Šteta jer se radi O NAMA, ne o onom tamo.
da, predstavnice udruge roda su se sastale s ministrom
nakon toga su mu dostavile sve primjedbe i prijedloge uz argumentaciju i mišljenja inozemnih stručnjaka, primjera i ESHRE organizacije
te smo u više navrata službeno tražile da nam dostavi prijedlog zakona - nismo ga dobile
Neno, RODA se sastala s ministrom, a naša Inicijativa je zatražila sastanak no nisu nas pozvali :( najveći je problem mali broj ljudi koji su voljni javno istupiti...
ajmo, cure i dečki! zbilja nije ništa strašno, vjerujte mi! par rečenica i nakon toga neprocjenjiv osjećaj da ste učinili nešto korisno, pravedno i dobro kako za sebe, tako i za sve druge suborce! kome su potrebni prirodnjaci? tko dobiva više od 12js bez obzira na blagi protokol? pokažite da se ne možemo svi trpati u iste kalupe i da nam je potreban individualan pristup!
To apsolutno razumijem, ni ja se ne bih slikavala ni oko stvari koje nemaju veze s intimom. Zanimalo me koliko je Ostojić spreman razgovarati s grupom građana kojih se tiče MPO kao s ravnopravnim partnerima, ne po gostovanjima u medijima, nego na stručnim savjetovanjima u ministarstvu.
Sastali su se prije donošenja zakona i to je to.
Meni je ovaj prijedlog nekako izazvao tremu kao da se mene tiče, bojim se da će opet probitačniji utjecati na odluke ministarstva.
Toliko je spreman, da ni na x mojih osobnih konkretnih mailova nije odgovorio nitko ni iz Ministarstva, ni Vlade, ni Sabora. Čini mi se da su svi važniji, od samih pacijenata. Tužno, jako tužno!
da, teško je otvoriti dušu i intimu urbi et orbi. mi smo skučeno i konzervativno (da ne kažem primitivno) društvo. najbolje se vidi kad otvoriš index koji slovi kao liberalniji medij bez cenzure foruma i pročitaš gnjusne komentare na račun single žena i mpo-a. međutim, radije bi da na mene par primitivnih idiota upire prstom nego da znam da nisam aposolutno ništa napravila da se izborim za sebe.
Mark Twain je to krasno rekao: "Dvadeset godina od danas nećete razmišljati o stvarima koje ste napravili nego samo o stvarima koje niste napravili".
Cure sve kužim i ne trebaju mi opravdanja zašto netko ne može- trebam nekoga tko može i to HITNO!
Ja sam danas odradila telefonski 7 novinara i još imam 2 snimanja poslije posla i samo zbog njih idem u Zagreb- ne mogu više i trebam pomoć!!!
Kako ih nije sram? Prirodne postupke ne smiju ograničavati!
4+2? Znači nitko ne bi trebao ići na inseminacije, jer su tamo skoro nikakve šanse za uspjeh? Pa čemu onda iskorištavati taj bijedni broj besplatnih postupaka, kad nam se time samo smanjuju šanse za imati vlastito dijete u naručju! A to što je to najmanje invazivna metoda, nikom ništa?! Pa to bi trebali dopuštati neograničeno!!! Ne samo zbog toga nego i zato što tu dolazi do neke, ajmo reći prirodne selekcije.. Pa se time i smanjuje onaj rizik koji postoji kod mpo.
Da ne govorim o prirodnim ivf-ovima! Da se mene pita, ja bi rađe pokušala dosta prirodnih, pa tek onda razmišljala o opasnim stimulacijama. Ali ne, ONI NAM NE DAJU PRAVO IZBORA!!! Umjesto da rade za boljitak države i njenih stanovnika, oni rade upravo suprotno!
Može ih biti sram! Žao mi je što sam glasala za njih! Na kraju krajeva, ispada da je Milinović bio bolji od sadašnjeg ministra! :-o
cure, na žalost sada je jedino što nam može pomoći da izađemo i kažemo što nas muči.
neće nitko umjesto nas. ne tiče se taj zakon nekog drugog, nego baš nas, jer naše sudbine ovise o njemu.
ako mi šutimo ispada da je sve u redu i da ćemo dobiti zakon za koji smo se borili, a znate sve da je to daleko od istine, da, doista ispada da je Milinović bio bolji, koliko god to nemoguće zvuči, upravo zato mi moramo reagirati i spriječiti ovu katastrofu.
najgora opcija je sada šutiti, a kasnije, kada bude prekasno žaliti što nismo smogli snage i hrabrosti boriti se!
Neplodnost se ne može sakriti,i zato se ne trebate ustručavati govoriti o tome.
Ne želite ništa čega se trebate sramiti,samo optimalno i pravedno liječenje i šansu postati roditelji.Treba li vam veća motivacija?
i opet hvala jelena
Je li se netko javio u međuvremenu? Ja sam na listi - radio/novine
Jelena :klap:
Molim da se barem ovdje uključite u raspravu....
http://www.facebook.com/wwwvladahr
Ajde - imate priliku pitati...reći što vas muči...
http://soundcloud.com/vladarh/rajko-ostojic-zena-mpo
Htjela bi komentirati nekoliko detalja vezanih uz ovu izjavu, nisam baš omogućena komentirati isto na facebooku jer isti nemam, ali ako netko ima slobodno neka ovo zalijepi tamo na komentare. Ako ima još nešto neka dopiše. Nisam se uključivala dosada na forume i rasprave ali nakon ovoga teško je sjediti i gledati što pojedinci rade i kako se kroji sudbina ljudi koji se bore s problemom neplodnosti.
Dragi ministre,
Sukladno Vašem obećanju u predizbornoj kampanji nije bilo riječi o nekim dijelovima koje ste promijenili, dijelove koji se odnose na prirodne postupke i njihovo ograničavanje. Načela koje su gore spomenuta malo gube smisao kod parova kojima je jedini način za imati djecu prirodni postupak. Žalosno je što u cijeloj ovoj buci koja je nastala oko novog prijedloga nitko ne spominje ovaj veliki problem kao da se taj dio namjerno ignorira.
Načelo optimalnog liječenja - nikome u ovoj zemlji ne bi smjeli uskraćivati pravo na liječenje, a ovim zakonom to uskraćujete i ograničavate. Nama kao paru koji se bori s neplodnosti dajete ograničenja koja su u suprotnosti s temeljnim ljudskim pravima. Sramota je da pored toga što plaćamo zdravstveno i dopunsko imamo ograničen broj prirodnih postupaka koji su ništa drugo nego bolničko liječenje.
Načelo izbora imali smo načelo izbora kada smo izabrali ovu koaliciju na izborima, a sada to isto načelo nemamo. Objasnite nam što je s onima koji potroše pravo na 4+2 postupka. Dosada su oni imali pravo izbora: ići u prirodne postupke u bolnicama ili ići privatno u stimulirane
Načelo pravednosti gdje je pravda i jednakost u ovome da mi koji se borimo s neplodnosti ne možemo imati pravo na liječenje dok oni koji svjesno uništavaju svoje zdravlje raznim porocima imaju pravo na liječenje neograničeno puta. Tu riječ pravda ne postoji
Načelo dostupnosti ako se ovo izglasa objasnite nama kako će jedan postupak biti dostupan parovima koji su iskoristili svojih 4+2 postupka, a financije im ne dozvoljavaju da plaćaju daljnje postupke i jedina šansa za postati roditelj su im bili tzv. „prirodnjaci“. Ti isti parovi unatoč tome što plaćaju zdravstveno i dopunsko neće imati šansu za liječenje
samo komentar na njegovu izjavu da još uvijek ne spominje troškove postupka
poziva javnost a ne odgovara na naše upite niti ne iznosi detalje zakona u javnost
Bio Ostojić u Dnevniku na HRT-u.....zakon neće sutra, nego tek za 20-ak dana na sjednicu......
ne bih da me se krivo shvati, ali kako je od optimalnog lijecenja novi zakon o MPO postao borba za prava gay populacije
upravo sam pogledala Paradu:lol:, a ovo mi se vec nekoliko dana vrti po glavi
opet se dogada da "manje bitna" cinjenica o novom zakonu o MPO postane predmet javne rasprave i sad svi raspravljaju samo o pravima gay populacije
ponovno naglasavam apsolutno nemam nista protiv gay populacije i sto se mene tice dopustila bih i neke druge stvari, ali ne bih sad o tome
pisem ovaj post vec 10 minuta jer ne zelim da neko krivo sjvati i da nekog ne uvrijedim, ali me ljuti sto je zakon o MPO postao kamen spoticanja u ionako podijeljenoj drzavi, pa sad i oni koji su liberalni sto se tice MPO, zaziru kad je gay populacija u pitanju i eventualno uskracuju podrsku,
mislim ko da nemamo dovoljno neprijatelja i ovako, stvarno se u ovoj raspravi izgubila sustina problema, a to je optimalno lijecenje