lavko, na ovoj temi se raspravljalo o nečem sličnom:
http://forum.roda.hr/threads/89660-planinarska-%C5%A1kola-za-djecu
Printable View
lavko, na ovoj temi se raspravljalo o nečem sličnom:
http://forum.roda.hr/threads/89660-planinarska-%C5%A1kola-za-djecu
Uz tanjine preporuke, dodajem još: pješke do Kraljičinog zdenca ili autom po sljemenskoj cesti do serpentine na kojoj piše Runolist i Šumarev grob, pa širokim i gotovo ravnim širokim putem (makadamska cesta, ali nema auta) do doma Runolist, ne možete pogriješiti... čisto da vidite kako vam ide...
Moja je taj put do Runolista prohodala skoro cijeli s manje od dvije godine... malo gledate biljke, tražite životinjice, lovite tatu, skrivate se... za čas prođete tu udaljenost od cca pola sata s djetetom, a ni ne skužite.
Lijepa je i tura od Tomislavca na Puntijarku. To smo isto znali prolaziti, jer je gore dole, super za igru skrivača putem.
Još jedan prijedlog za šetnju s malom djecom: do Hunjke autom pa skoro ravnom stazom br. 44 do Snježne kraljice gdje ima igralište (odraslima treba cca 45 min, a s djecom - ovisi o dobi). A i na Puntijarki ima nekoliko sprava za igranje, može se kombinirati sa Snježnom kraljicom i Hunjkom, slične su udaljenosti.
Dok je bila mala znali smo otići autom ( ili žičarom, na žalost još ju nisu vratili natrag :-x ) do Snježne kraljice i onda pješice stazom do Puntijarke, tamo bi pojeli grah i natrag se opet prošetali. I zimi je bilo odlično uzeli bi sanjke, na nizbrdicama se spuštali, grudali se.
Uglavnom super staza za malene, snježna idila na stazi i oko nje :yes:
Jel vi vjerujete da ja pojma nemam di je sve to?? Meni je sve Sljeme. A kakti rođena u Zagrebu. O sramote!
Ja to ne bih znala naći. Zato trebam vodstvo.
Dakle moj rang su Česi u japankama na Biokovu
Za Glavicu:
Voziš Alejom Bologne prema zapadu, prođeš benzinsku u Gajnicama i skreneš nakon toga desno u ulicu Dubravica (kod velikog Konzuma). Slijediš putokaze za park prirode Medvednica, na Y-križanju ideš polu-desno i dalje ravno Zelenom magistralom do kraja asfalta, tj. do makadama gdje je parkiralište.
U udolini ispod parkinga su Ponikve, a ondje su i putokazi za planinarski dom Glavica i špilju Veternicu. Staze su odlično markirane, ne možeš promašiti.
Za Runolist je Mojca prilično točno opisala kako doći, i opet, sve je označeno, ne možeš promašiti.
Za Kraljičin zdenac: autom do Šestina, parkirati preko puta groblja, iza crkve (ima još jedno parkiralište cca 500 m sjevernije, kod restorana Šestinski Lagvić,ali to je malo i rijetko kad ima mjesta, a parkiranje uzduž prilazne ceste više nije moguće jer su postavili ogradu).
Od spomenutog Lagvića, cestom malo produžite naprijed, do table "Park prirode Medvednica" i početka poučne staze (zaboravila sam kako se zove), dalje staza vodi uz potok sve do doma i Kraljičinog zdenca. S time da je sad, ujesen, ta staza prilično blatnjava i klizava (ipak je uz potok!), a u proljeće ondje sve vrvi od pasa bez lajne (već sam pisala o tome, zato mi se ta staza zamjerila jer nije baš idealna za šetnju s djetetom koje imalo zazire od pasa).
Evo, ovo su najjednostavniji pristupi, ako dođete autom do vrha Sljemena, ondje opet ima dosta putokaza, sve staze su dobro markirane, a uvijek ima i dosta ljudi, pogotovo vikendom.
Hvala vam!
Cure, hop! Malo dižem temu, proljeće stiže!
Mi smo krenuli sa skupljanjem kondicije, prvo oko domaće kuće.
A ja, sa viškom vremena ;-), sam počela skupljati naše dogodovštine na jednom mjestu pa ako koda zanima bacite oko http://putoklinci.blogspot.hr/2017/0...ib-613mnv.html
Ajme divno, koja inspiracija!
Ja se spremam s maleckama, frendicom i psom do Kraljičinog zdenca.
in love, bas si to lijepo napisala....moji se isto bune, ali svaku subotu se negdje penjemo...sad im je vec premalo, ako smo ispod sat vremena.
Divno In Love!
Hvala cure!
Imam brdo materiala a vremena za sve staviti na blog nikako.
Jako zanimljivo!
Mi smo ovu ned šetuckali od Šestina do Kraljičinog zdenca. Uz igre, potočić, kamenčiće, gledanje visibaba, ništa ljepše od šuštanja suhog lišća...
Uglavnom 2 h do tamo i toliko nazad. Nas 2 odrasle, sedmogodišnjakinja, petogodišnjakinja, četverogodišnjakinja i pas.
Plan za ožujak mi Kamačnik, a uskrsni praznici u Paklenici.
jučer šetnja rabac - labin, sentonina staza. krenuli od rapca. jako lijepo, potočić, slap, jezerce...kava i šetnja po starom labinu pa nazad u rabac. skroz nezahtjevno pa da znate, pogodno za malu djecu.
danas kanjon vela draga
kratka staza, ali jako zanimljivo. preporučam da stanete kad tu prolazite, odmah iza tunela. pa makar prošetati do vidikovca.
piše nezahtjevna staza, a bome ja sam se četveronoške spustila u kanjon :D
bonus - nabrali brdo šparuga.
sve u svemu, nabrzinu odlučili jer smo mislili da će kiša i na kraju bilo super.
U Veloj dragi smo bili prije godinu dana, super je, i baš pogodna za zimsko-proljetno doba.
Jeste prošli i onom napuštenom željezničkom prugom u dnu?
Mi smo danas odradili 20 kilometara - od Ribceveg laza ( Bohinjsko jezero) do slapa Savice i natrag okolo jezera. Sada sam ja polumrtva a oni đipaju po bazenu :-0!
Sutra idemo u korita Mostnice i onda doma.
Htjela sam pitati dali je netko bio onu Stazu slapova u Istri?
Da, ja sam bila. Super je staza. Tanja, da, setali smo po pruzi, m je uzivala
Mislim da sam i tu opisala. Duga je nekih 17 km. Al je sve ravno. Osim jednog dijela gdje su sajle za popest se. Ubila me mama jer sam joj rekla da moze s nama jer je sve ravno :mrgreen:
Vela draga je predivna :heart:
A i ova staza slapova mi se čini čarobna, nisam bila, a baš bih mogla... Sad sam gledala neku stranicu Istra trails, ima svakojakih čudesa, blago tebi Cvijeto, tebi je blizu ;)
Da Vela draga je fora :yes:
Tanja, meni je isto Bohinj jako drag, barem jednom godisnje moramo otići.
Cvijeta, hvala za slapove, bas cu potrazit.
ima li ko komentar na http://blog.dnevnik.hr/asterix101/20...mudna-dol.html to predlaže prijateljica za neki od budućih izleta
Ako je suho vrijeme onda je ok. Ako nije bas inda neki od ostalih puteva na Hahlice.
Nismo još išli kroz Mudnu dol, nama iz Zg to baš i nije za jednodnevni izlet, nego bi trebalo prespavati na Hahlićima. Prije 2 godine smo se spremali baš na takav izlet i onda smo doznali da je inspekcija zatvorila planinarski dom :roll: (već sam čula za slične poteze, obično se to svodi na dokazivanje moći lokalnih čelnika).
Kasnije sam čula da je dom ponovo otvoren, ali nekako nam se Hahlići nisu našli u novim planovima, baš bismo mogli razmisliti o novom pokušaju.
hahlići kroz mudnu dol su teža varijanta.
inače, hahlići su prekrasni u svako doba godine
http://planinarenje.hr/kt/gorja/hrva...dio/pd-hahlic/
Da, dom su zatvorili. Sada je otvoren ali nema hrane, tako da je hrana iz ruksaka.
Iz Podkilavca su dvije staze koje vode do Hahlića, mislim da je svaka od njih 2 h hoda u jednom smjeru. Jedna je više, druga manje strma, ali ne poznam te staze, nisam još njima prošla.
Najkraći i najlakši prilaz Hahlićima je s Kripanskog puta (odvaja se s ceste za Platak, makadamska cesta u lošem stanju, ali upotrebljiva), odatle je najmanja visinska razlika. Blizu je i vrh Nebesa kojeg svakako vrijedi obići, uspon je lagan, a vrh je neobičan.
A što je za klince ispod 10, ovisi o samim klincima. Moj je s manje od 10 godina savladavao slovenske 2000-njake bez problema i verao se po sajli kao divokoza, a kad se sjetim sebe u toj dobi, nisam bila kadra ni popeti se na Sljeme bez da se zapušem :oops: Ovisi koliko su klinci navikli hodati, koliko su motivirani, kakva im je kondicija, imaju li društvo na izletu...
osim mudne doli, iz podkilavca do hahlića imaš tri varijante - pod planinu, preko čeke i preko kolci. mi smo išli gore preko kolci, a spuštali se pod planinu. preko kolci je strmiji put, a pod planinu manje strm. kako god, moraš se popeti oko 700 m nadmorske visine. ja sam dušu ispustila, moja m s osam godina je doskakutala do gore :D
preporučam ovo preko kolci jer je zanimljiviji prilaz. tehnički je skroz nezahtjevno, nema nezgodnih dijelova. na jednom mjestu je neka sajla za malo si pripomoć, ali i da je nema je lagano. al uzbrdo i nikad kraja :D
jel prek kolci ovo kaj je na slikama 3-6?
Imaš ovdje http://www.mbjelan.bloger.index.hr/p.../17665895.aspx dobre fotke Mudne doli.
Naš najmladji je na Hahlić išao s 3,5g, preko kolci, bez problema.
na tvom linku?
ne, to je mudna dol.
ovo je preko kolci:
http://www.hribi.net/izlet/podkilava...i/33/2412/5053
na slici 12 je ta sajla. na slici 13 sam bila sigurna da je kraj. a ono bili tek na po puta :d
zaboravila napisati. prošlu subotu smo bili na jednoj prelijepoj, a skroz nezahtjevnoj stazi:
http://www.pp-ucka.hr/info-za-posjet...zica-sapacica/
duga je oko 6 km, sve je ravno, a super je za malu djecu jer je motivirajuća, ideš od instalacije do instalacije pa oni hodaju :D
išli smo s nećakinjom od 3,5 godine, koja inače, kao i većina djece, viče već nakon 2 koraka da je umorna :D ali ovako smo ju motivirali. ajmo do labirinta, ajmo do crvenog stabla, ajme sad će ovčice, sad će ruke i tako malo po malo do kraja :D
ima i dva prelijepa vidikovca na stazi, ma baš onako, predivna šetnja kroz šumu.
eto, da znate...
jako lijepo i fora!