Moja ne pojede ni za pol svoje šake po obroku.
Ako pojede dvije petine banane mislimo da je super pojela.
Printable View
Moja ne pojede ni za pol svoje šake po obroku.
Ako pojede dvije petine banane mislimo da je super pojela.
Pametno dijete. :)
Naši psi moraju van kad ona jede, jer inače jedu oni, a ona se zabavlja.
mame kad ide luk, onaj obicni crveni i kako tretirati onaj mladi sa perima...a kad ide zelena salata...
starija je mladi jela za uskrs, ukrala nam i svidio joj je, znaci tek je napunila godinu dana. sjecam se zadaha na sisi :lool:
Kod mene kao kod Zuske - stalno bi jeli i nije mi svejedno pogledat koju količinu pojedu. A nisu debeli, Dobrica je možda malo bucmast, ali ništa strašno.
Treba li išta nadodati činjenici da mali misli da riječ mama znači hrana :lol:
I to je prvo što je izgovorio s razumijevanjem. Drugo je bilo am-am...
Moja je donedavno samo trpala u sebe kao i kod Zuske i Sumskog voca, u pocetku sam joj pokusala reducirati kolicine ali sam skuzila da onda konstantno trazi, uvijek bi nesto jela, poslije sam odustala i dala bi joj koliko zeli(onda je bio mir bar 3 sata, osim ako bi vidjela nas da nesto jedemo ali to bi cisto iz znatizelje trazila). Vec nekih 10ak dana je jako smanjila kolicine i ne trazi vise toliko tako da joj je ocito trebalo, cak je i sama odustala od ranojutarnjih podoja. Ocito vise ne raste toliko brzo i potrebe su joj se smanjile. Ja sam definitivno za to da se da koliko traze naravno ukoliko je rijec o normalnoj hrani a ne o slatkisima i razno raznoj "djecjoj" hrani prepunoj secera.
Nas sad muči to što više neće primirisati povrću i mesu, samo pljuje, tako da joj je trenutna prehrana na voću, mlijeku i žitaricama... Iako tete u vrtiću kažu da tamo ipak pojede sve... Doma baš i neće. Stalno mozgam kako da joj uvalim da joj bude fino ali nijedna kombinacija do sada nije prošla, probala sam ukuhati usitnjeno u palentu koju obožava, sa svježim sirom kojeg obožava, sa jajima, ako ima netko još kakvu ideju samo podijelite :)
ja nisam za to da im se daje koliko žele :-/
odgovornost je ipak na nama; mi smo ti koji barem otprilike mogu procijeniti
ša pogledajmo same sebe... taman ručamo, najedemo sedo sita... ali bismo nešto slatko
i jedemo... ne zato što nam treba, neo zato što nam je fino
pa nakon sat vremena sjednemo gledati utakmicu/film... jedemo kokice, kikiriki, čips, jabuke... tko već što voli
ne zato što nam treba, nego zato što smi navikli ubacivati, zato što nam je fino, zao što je običaj...
ili hodaš po gradu... ne znam koja od nas odoli pekarnici iako, realno, nije gladna.
i onda se želudac nepotrebno proširuje.
a mislim da djeca još ni nemaju izreguliran taj osjećaj za sitost.
pa si mislim, ako ja (koja sam daleko od sitne žene), ne mogu pojesti više od jedne jabuke... kako da je pojede dijete od desetak kila?
Pa jel onda moj previše pojede ako smaže 4 velike žlice po obroku?
@ apricot
Dječji metabolizam i naš nije baš za usporedbu, oni ipak konstantno rastu i imaju skokove u razvoju, logično da im metabolizam brže radi od našega i zahtijeva veće količine hrane kada ubrzano raste. Kao što sam i napisala, nisam za to da dijete stalno nešto jede i da hrana koju jede je tzv. junk food. Nisam baš sigurna koliko je mojoj curki ludo fino bilo jesti cvjetaču, proso i korabicu kuhano bez ikakvih začina a ipak se davila u tome i praktički u svemu što sam joj ponudila(isključivo svježe voće, žitarice i kuhano povrće), prije bi rekla da joj je to bila potreba. Sada npr. tome ne želi ni primirisati i više uopće ne jede količinski koliko je donedavno jela, dakle ipak ima nekakav sustav regulacije potražnje... A da i ne pričam o tome kako i mi odrasli imamo različite metabolizme, ja npr. jedem dnevno puno previše nego što bi trebala po tablicama a ipak me kg zaobilaze i tako oduvijek, dok netko ne može pojesti ni kaloriju više od potrebne i već mu se gomilaju kg... I sama sam se u početku dohrane pitala da li joj treba toliko hrane, ali kada sam vidjela da je u slučaju kontrole količine ostajala gladna, puštala sam ju da jede koliko želi. Do početka dohrane je bila prava mišelinka a s početkom dohrane polako su joj se jastučići počeli topiti i sada je baš taman :) Ovo ti pišem samo zato jer si ipak osoba za priupitati za savjet na ovom podforumu pa čisto da imaš u vidu i ostale bebače koji imaju apetita a i potrebe za većom količinom hrane od prosjeka i da kao što se često na ovom forumu piše da nisu sve bebe iste...
jesti povrce bez zacina ako zacine ne poznas je jako ukusno. mi smo zacinima pokvarili okuse, zapravo.
Ovisi kako kome :) Možda se previše ravnam po sebi, meni osobno povrće tipa cvjetača, brokula, mrkva i slično je strašno odbojno, začinjeno ili ne a općenito ne volim začinjenu hranu. Da kuham samo za sebe, vjerojatno bi s vremenom i sol izbacila iz upotrebe :) Ali poanta je u svemu tome da teško da će se klinci ubijat u zdravoj hrani jer im je super ukusno isto kao i klinci koji se tove sa raznoraznim čokoladama, bonbonima, smokijima i sličnim "delicijama"...
klinci koji se "tove" to rade zbog pojacivaca okusa koji izazivaju ovisnost.
nema tog pojacivaca okusa koji bi mi mogao parirati recimo malini <3
bude mi uvijek zlo jer pretjeram :smrc:
Ja u ovom tvom opisu mogu malo koga prepoznati (mozda svekrvu, al ona bi druge sopala, a ne sebe). I tko to ne moze odolit pekari?! Meni to sve cudno sta ti pises.
Ja mislim da treba dijete naucit da vjeruje svom osjecaju gladi i dat mu da jede koliko hoce (il nece). Ne vjerujem da djeca ne znaju kad su sita.
Moj uredno odbija hranu kad mu je dosta pa makar s najvecom slascu jeo do minute prije.
pa zato i jesmo svi različiti
(a i ja sam po godinama puno bliža tvojoj svekrvi nego tebi, pa možda otud i generacijski jaz)
ipak, činjenica da je 1/3 djece/idraslih u hrvatskoj pretilo nekako govori u prilog ovome što ja pišem
nisu djeca kriva, roditelji su
jainina, da moja djeca pročitaju što pišeš o brokuli, karfiolu i korabi, pogledali bi te ovako :-o
a bome i muž i ja (iako se odraslima baš nije primjereno iščuđavati)
pa naravno
zato sam i napisala gore negdje da treba promatrati svoje dijete
i vidjeti jede li zato što je gladno, zato što mu je dosadno, zato što želi pažnju (jer je činjenica da se jako puno postova mladih majki/očeva vrti oko prehrane), zato što im je fino, zato što im paše podražaj probavnog sustava...
inače bismo ih svjesno izgladnjivali ili prejedali
nema 2plus2je4 kad su djeca u pitanju, samo širom otvorene oči
Pitanje pretilosti djece u Hrvata i opcenito sigurno nije povezano sa roditeljima i djecom koja se hrane vocem, povrcem, mesom, zitaricama i mlijecnim proizvodima u svojim izvornim oblicima(ne kojekakve preradevine tipa gotovih jela, razne "djecje" mljecne hrane i sl.) vec se tu radi o djeci koja zive na keksima, cokoladama, razno raznim linima, cokoladnim namazima i slicnoj hrani prepunoj secera, a rucak s povrcem im dode kao meduobrok. Uz to gledaju doma crtice umjesto da su vani i polako se debljaju... U zivotu nisam cula da se itko udebljao jer je svaku dan jeo puno povrca ili voca....
Al djeca u nekom vremeenu prestanu jesti puno voca i povrca i to zamjene s puno junk foodom. Ok, ne sva, al vecina.
Plašim se tog dana. Mi doma nemamo ni paštete, ni hrenovke, ni poli, ni slične stvari, a to je jedina hrana koju mnoga djeca naših prijatelja tamane u vrtićkoj dobi i drugo ništa neće.
Sjećam se da ni mi doma kad sam bila mala nismo imali ništa od tih nezdravih stvari pa mi je jedenje paštete kod susjeda bio praznik :) Ali danas se zato ubijam u sarmama, varivima i sličnoj domaćoj hrani, a ne u trashu.
Pozlije mi kad u supermarketu vidim majku s djecom, a u kolicima najgore od najgoreg, hrpa industrijskih kolača, kroasana, muffina .. s nekakvim kremama i preljevima... to stvarno često vidim zato jer me sad to zanima, prije nisam obraćala pažnju...i vidim da ima sve više sve debljih ljudi i sve deblje djece. Pa mi smo u osnovnoj školi imali samo jednu malo deblju curicu i jednog malo debljeg dečka, s tim da oni danas ne bi bili debeli, već malo zaokruženi.
Zato, potpuno razumijem Apri i hvala joj na edukaciji koju širi forumom, od nje sam puno naučila i po njenom sam topicu i uvodila dohranu (a onda dalje prenosila drugim mamama).
Ipak, čini mi se da većina cura koje posjećuju ovaj topic blisko razmišlja i zato ponovo potpisujem i Jaininu. Važnije je što se jede, nego koliko se jede. Zato sam malo mirnija što se moje curke tiče (a i zaboravila sam da sam ja jedna od tih koje puno jedu, pa ima na koga bit :))
moja do 2g nije znala sta je cokolada, kolac, cips i smoki do 3 (tad je krenula u vrtic, djecji parkovi) i tu je pocela otkrivat "ne"zdravu hranu pa je zobene pahuljice koje je jela od pocetka dohrane zamjenila vitalis il nekim sa secerom. pa su poceli treninzi i jedino sto stignes je ubost joj nesto u pekari izmedju vrtica i treninga, pa su poceli parkovi nakon vrtica i ne moze vise voce jer svi imaju smokice i cipsove...pa snizis ljestvicu, radis kompromis. doma nema sokova, kole, smokija, cips je rijetko i to kad imamo kino vecer ili kokice, pastete nema, bar za nju, hrenovke joj nisam ni dan danas spremila, al zato je imala fazu hrenovke u lisnatom, majoneze ima samo kad je bozic, za francusku, u zadnjih 7 godina 1 sam pohala pa je zato praznik kad ode kod bake, a ono pohanci i tako.
zato znam da koliko god se trudila nikad nece jesti kao sto je jela prvih godinu i pol, al mogu utjecati da jede sto zdravije.
najveci junk koji prolazi su neke lino kuglice i omiljeni joj kruha i putra.
X!
Najlješpša i najkraća definicija zdrave hranbe je ona od Michaela Pollana koji kaže: jedite ono što bi vaša prabaka prepoznala kao hranu.
http://michaelpollan.com/books/in-defense-of-food/
ne stignem sada sve čitati, u jako lošim sam internetskim uvjetima
ali bih još nadodala vezano za "ne bi jeo da nije gladan"
mi ovdje govorimo o djeci koja još uvijek doje,je li tako?
neka se to ne zaboravi.
tih pet obroka nisu jedini obroci koje dijete dobije u 24 sata.
i, kao drugo... sjetimo se onih trauma nakon pedijatarskih savjeta: dajte djetetu poslije podoja bočicu, ako pojede, nije mu bilo dosta, gladan je.
a mislim da sve znamo koliko to nema veze s pameću.
probavljivost majčina mlijeka je 1,5 do 2,5 sata.
sve drugo je neprobavljivije.
leonisa, mislim da sam ubrala da jednako mislimo :-)
E pa da sam znala da se preslo na raspravu o izjelicama ranije bi se ukljucila! :)
Zuska,moja je kao tvoja samo to traje vec mjesecima! :(
Definitivno nezna kad joj je dosta jer npr. nakon sto je pojela veliku kacicu (zaimacu,kutlacu) povrtne juhe dala sam joj jos i paste sa pomadorama. Stvarno kolicinski puno!
Ali nakon pola sata (ma i krace) ako bilo tko nesto jede eto ti nje kao motorna pila:am-am-am i vristi ako joj ne das! Jos nismo naisli na nesto sto ona ne voli,stogod joj stavis u usta ona:mmmmmm...stvarno ju je gust hranit ali i problem kontrolirat u kolicini!
Ima oko 10,5-11kg i 18 mj,u licu je bucka i ima ogromnu pupu(ali to imaju sva mala djeca zar ne?) ostatak je OK...nije mrsava ali daleko je od debelog!
Jedini " junk food" koji jede je kruh za kojim je apsolutno luda...ali,pecemo ga sami pa joj ga davam i to samo koricu da sto duze glodje i zabavi se!
Kaka min 2x dnevno,cesce po 3x...i to posteno....po meni je to dokaz da puno jede zar ne?
Ja i MM smo zabrinuti za buducnost,kad se susretne sa pravim junk food-om i kad sama bude mogla otvorit frizider,lako mi je sad - ne dam joj,pustim da malo vristi,preusmjerim pozornost i gotovo....
A i genetika nam nece ici u prilog,fizicki je cijela na MMa koji je kao mali bio bas buco,sveki mi prica da bi mu baba govorila da manje jede a on bi njoj odbrusio: ic ces ti baba doma!:lol:
Netko je gore pisao da zasto su nam djeca sve vise debela....nije samo problem u unosu i vrsti hrane,drasticno se smanjila kolicina vremena provedena vani u igri i aktivnostima...previse sjede sto u skoli,sto pred kompjuterom,igrice.....
Zasad skulirana, hehe, isto! Ah, njen am-am, ta bi jela i sama i s nama i sa svakim ponaosob. Kad idemo gradom, hoće ili u park ili u pekaru, ništa drugo je ne zanima. A iz pekare probala jedino kukuruzni kruh.
Najbolje mi je kad gleda slikovnicu s hranom i govori am-am i mljacka.
Ajme kako sam ljubomorna!!!
Ali ulijeva nadu da bu ovo moje malo cudo kad tad pocelo papat!!!
:)
Sutra cu mu ponuditi proso! Kako mi to doma ne jedemo nikako se nisam odlucila, ali obzirom da ionako samo isprobava okuse zasto ne! A mozda i mi krenemo jest proso :)
Koliko ga kuhate i da li ga mocite?!
Hvala
:-*
Ja kuham proso 20 minuta, bez mocenja.
evo upravo kuham proso
stavim duplo više vode i kuham najmanje 10 min. iako na uputama piše 5 ali ne bude onda mekan
još odstoji nekih 10 min. i to je to
naribat ću unutra jednu krušku
mi danas imamo proso kao dodatak jelu, kuham ga cca 20minuta, ne močim ništ, dobro isprati prije
postoji valjda vise vrsta. sa starijom sam koristila neki koji se morao 20min kuhati. sad imam ovaj iz alnature, pise 10.
ja kupujem i jedem domaći iz međimurja
kad moze cesnjak?
i kak dajete sirovu ciklu?
i koju i kakvu rizu? (9mj)
Kad kravlje mlijeko, može sa godinu dana?
kak se renda limun? nisam ga nikad rendala.
ciklu kuham, a kuha se skoro 2h da bi ju mogla izgnjeciti i mislim da tako od nje ne ostane nista :/
nisam nikad davala sirovu. sta to moze? tek ju "isprobava".
J je jucer prvi put probao ciklu, kuhanu pola sata, i nasjeckanu na male komade. S jednakim odusevljenjem ju je stavljao u usta i pljuvao van.
Neki dan sam mu napravila juhu od mijesanih mahunarkih pa je vrlo precizno vadio slanutak iz juhe i jeo ga jedan po jedan, a prvi put ga vidio, ostale mahunarke kako tako.
ni S. se cikla nije svidjela. a toliko sam se namucila oko nje :mrgreen:
zanimljivo da sve sto ima okusa i meni je fino, njoj je bezveze. jabuku jos uvijek ne voli. ni mrkvu.
dok bljutave prazne zitarice smaze samo tako.
ok, orada je iznimka, to voli rukama jesti.
čaj od šipka za bebu od 9 mj?
šta mislite?
prehlađena je jako i to već drugi put u mjesec dana i ne dajem joj više željezo pa sam mislila možda dat malo čaja poslije ručka radi c vitamina...:unsure: