zageb, na rebru su mu radili biopsiju, a u labu petrove će ih zamrznuti kad ih nađu..;-)
ne znam zašto,da duugo... ali do operacije smo čekali još duže pa... :cekam:
šta su vama rekli na konzultacijama?
Printable View
zageb, na rebru su mu radili biopsiju, a u labu petrove će ih zamrznuti kad ih nađu..;-)
ne znam zašto,da duugo... ali do operacije smo čekali još duže pa... :cekam:
šta su vama rekli na konzultacijama?
Sad sam skužila da nisam ispravila, pomaknuli smo termin za 7.10.
koliko ste dugo čekali?
kameleon to je bas dugo cekanje nalaza, mi smo odmah znali ima li ili nema,drzim vam fige da nadju sto vise za zalediti :fige:
thnx boss!!! je, a tako su nam rekli, šta ću..moram čekati!
zašto baš mi što se tiče operacije...prvo je godinu dana radio sve nalaze, onda je prošlo još pola godine dok ga je dr. naručio...i operacija trebala biti u 6 mj. ali je ipak čekao još do 9 mj. jer su bilki godišnji...tako da šta je to dva tjedna!!:lol:
:-*
:bye: drage moje, evo i mene malo,proslo ljeto,pa sad opet u nove radne pobjede.Nisam vas uspjela pratit ,ljeto sam provela na moru i uvjek je bio netko samnom pa nisam imala priliku uhvatit se interneta i vidjeti sto se dogada. Vidim veliku novost od nase boss, draga nek ti je sretna i bezbrizna trudnoca, uzivaj u svojim mrvicama.
Najdraze moje iz prosinca 2012, uskoro ce nam se napunit godina dana, nevjerovatno kako je brzo proslo. Iskreno se nadam da cu uskoro procitati radosnu vijest i od neke od vas prijateljice moje, koliko negativnih rezultata tada,strasno.,pa evo daj Boze bar nekoj od nas da uskoro zasja sunce ,iskreno se nadam i vjerujem u to.
Sos15.mila zao mi je da nista terapija nije novoga i dobroga donijela.Drzite se ,imate jedno drugo, a tko zna sto nosi zivot,cuda se dogadaju. :love2:
Sve ostale suborke stare i nove ,da sve nenabrajam, sretno,borite se zajedno sa svojim muzevima,neodustajte dok neiskoristite i zadnju sansu. Zelja mi je da cim prije ovdje na nasoj temi pocmu dolaziti samo dobre vijesti,i nadam se da ce to biti uskoro, zasluzili smo. grlim sve:love2:
Postoji nada,
baš se dugo nisi javljala. Tema nam je utihnula. Nadam se da će biti lijepih vijesti pa da se opet veselimo kao kad je boss javila za trudnoću.
Kao što kažeš, decembar se bliži, a sa njim i tuga. Nevjerovatno kako vrijeme leti. Meni je ovaj mjesec jako teško pao, sjećanja naviru kao nikad. Stalno razmišljam o tome kako bih sad već imala bebu u naručju da je u decembru sve prošlo kako treba.
Ipak, život ide dalje, ,moramo razmišljati pozitivno i boriti se.
Pozdrav za sve cure :love2:
nalazi biopsije mm su jako dobri :-D
ako sve bude po planu uskoro ćemo krenuti u postupak...
u dobru i zlu kako su prošle konzultacije??? :fige:
zašto baš mi jeste vi radili tese?? promjenili klkiniku??
vesnam kako ste vi?
:-* svima!!
Kameleon,
to su divne vijesti :-D!
Mogla si dati malo detaljniji izvještaj, koliko materijala je nađeno, zaleđeno u jednu ili više epruveta, itd.
Oprostićemo ti zbog uzbuđenja. Sad se spremajte za postupak, pa da opet slavimo na ovoj temi.
Pozdrav za sve
kameleon super z:-D
i mene zanimaju detalji....jel kod tvog muža bila retogradna ejakulacija ili nekog drugog? vidim u potpisu da ste već imali par postupaka...
Otkazali nam konzultacije zbog štrajka, kažu pratite vijesti, kad objave da je gotov štrajk, nazovite pa ćemo vam dati novi termin...:roll::cekam:
joj sorry, sad sam pročitala gore da je retogradna kod tm.. :oops:
bilo bi vrijeme da ova naša tema oživi :-)
Pozdrav, drage zene! Vec duze vreme pratim forume na kojima se "okupljaju" oni sa istim problemom koji imamo i mi. Nisam se do sada ukljucivala u diskusiju jer se prosto nije dogadjalo nista (osim u mojoj glavi :-o), ali sada smo najzad napravili prvi korak! Naime, mom muzu je pre desetak godina, dok je bio u prvom braku utvrdjena azospermia (na prvom spermogramu pronasli 3 sp., posle toga nikad nista). On bas i ne voli da prica mnogo o tome, tako da nemam mnogo detalja, ali to sto je definitivno je da je on to veoma tesko podneo, podrsku tadasnje supruge nije bas imao i kroz godine koje su dolazile ubedio je sebe da on decu ustvari i ne zeli, da nema nikakve nade da ce ih ikad imati i odlucio da se nikada vise nece tome nadati. E, onda sam se nekoliko godina posle njegovog razvoda pojavila ja :zaljubljen:, i moram reci da je bio fer i jos pre nego sto smo se u bilo sta upustili ispricao svoj problem. U nekoliko navrata pre nego sto smo se vencali mi je ponovio da moram da rascistim da mozda nema nikakve sanse da imamo potomstvo. Tako da, iako je to sve delovalo malo nerealno u mojoj glavi, moram priznati da je ova borba bila moj izbor i stvarno nemam razloga da krivim ni sudbinu niti bilo koga drugog osim sebe ako se u zivotu ne ostvarim kao majka.
I tako, bez mnogo pritiskanja, posle skoro dve godine braka moj dragi je potrazio uput za specijalistu. Inace, zivimo u Norveskoj i upuceni smo na jednog doktora, androloga koji je specijalizovan za problem muske neplodnosti (zovu ga King of sperm :-)). Spermogram nije uradjen, na prvim konsultacijama je dr pregledao prostatu i testise UZ-om, rekao da su umanjeni i na osnovu onoga sto je MM ispricao(imao zausnjake sa velikom temperaturom kao 9-ogodisnjak) i izgleda MM-a (ima veliki stomak koji izgleda kao "nakacen") zakljucio da je najverovatnije problem sa hormonima. Prepisao mu je odmah terapiju (pergotime, 50 mg - sastav je ustvari clomifen, 7 dana, pa jos 35 dana svaki drugi dan) koju je trebalo poceti da pije ako rezultati analize hormona pokazu ono u sta on sumnja. Zbog te terapije ga ovde mnogi dr smatraju sarlatanom jer je taj lek ustvari namenjen zenama, ali s druge strane ima rezultata kod mnogih parova. A rezultati hormona bilo su sledeci: FSH 7(<12), LH 5<12, Prolaktin 93(<700), Testosteron 10 (8-35), SHBG 19(8-35), Free test. 5,2 (2,3-9,9). Ako neko razume ovo malo bolje molim neka prokomentarise, ali meni bas i nije jasno zasto se dr odlucio da dopise da treba poceti terapiju pomenutim lekom, sta se tu u stvari moze popraviti? MM je na kraju pregleda pitao da li postoje neke sanse, a on je odgovorio da sansa uvek postoji i da ce u svakom slucaju zamrznuti ako nadju nesto posle te terapije (2.11. bi trebalo da popije poslednje tabletu).
Inace, sto se mene tice, jos uvek ne mogu sa sigurnoscu reci da je sve u redu, ali nemam nekog narocitog razloga ni da sumnjam. Menstruacija je prilicno redovna, ciklus 27-31 dan, doduse imala hlamidiju pre 5 god, bez recidiva, ali u svakom slucaju krece i ja na pretrage za koji dan, pa cemo videti kuda dalje. Verovatno sam udavila sada:oops:, ali ne zamerite, moram nekom da ispricam sve sto mi se desava (nisam napomenula da imamo dogovor-nikom nista ne pricamo, ni mojoj ni njegovoj porodici), a pod stresom sam zbog neizvesnosti, svaki slobodan trenutak koristim da citam forume, tako da nekad imam utisak da cu eksplodirati. Puno pozdrava svima i pisemo se ;)!
sos 15 mm i nalaz bili u zg-u, ali dr. mu rekao da su jako dobri..pa nisam izdržala da ne javim da su napokon stigli nalazi i da su ok!!! :oops:
piše ovako: analizirano 5 kanalića lijevog i desnog sjemenika od kojijih svaki sadržavao 20 tak sjemenskih kanalića.u kanalićima očuvan normalan proces spermatogeneze nalaze se sve stanice spermatogeneze. spermatogonija,spermatocita 1 i2 reda,nezrelih i zrelih spermatida te SPERMIJA.
nalaz biopsije lijevog sjemenika:
IMUNOHISTOKEMIJA(PLAP):negativna
score :10 puna spermatogeneza, 1tubularna fibroza= 9
nalaz biopsije desnog sjemenika:
sore: 10 puna spermatogeneza,1 tubularna fibroza= 9
piše samo: pohranjeni bioptički materijal pogodan za kombinirani TESE/ICSI zahvat.
ne spominju se brojke...
ja kažem mm imamo ih 18, a on veli da je to 10 uzoraka tkiva tako da :zbunj:
bitno da materijala ima i da je pohranjen!!!
30.10. imamo dogovor za IVF I ET
u dobru i zlu :twisted: barem su konzultacije mogli obaviti..
sos 15 hvala!!! :-*
boss kako ste nam vi??? :bye:
kameleon bitno je da ste ih nasli i zamrznuli , sad jos malo srece i nadam se da ces se uskoro brinuti oko drugih briga i obilaziti druge forume.
mi smo dobro imamo jednog decka a za drugo drzimo fige da bude cura. vec smo dogurali do polovice jos pola i gotovo ako bog da.
Ljudi,pozdrav,suprug mi ima azoospermiju-još ne znam kakvog tipa. Ima li nade za nas ikako? Što više čitam forume,manje sam optimistična i već lagano ludim. Hvala svima unaprijed
kameleon super :-D
boss već polovica :love:
Kameleon to su fantasticne vijesti!!! Bravo! Najiskrenije se nadam da ce strajk zavrsiti sto prije!
Boss, vec polovica prosla, ajme meni koje uzbudjenje!!! :)))))
kad svratis nakon nekog vremena i ulovis tako lijepe vijesti, ma odmah se osjecam bolje i poletnije - skoro da bih zvala zg, al strajk je ;)
Kameleon, divnoooooo :-D ja na temu retko kad svratim, mm je na terapiji pregnilom, dosta je smršao, i pije lekove za regulisanje insulina, u februaru kontrola pa biopsija, pa ćemo videti šta dalje.
Što bi ja volela da se ova tema jednom ugasi i da je više niko nikad ne pokrene, ubija me ovo čekanje rezultata, terapije, maltretiranje, užas...
Inače me je jako dobra drugarica pre par dana pitalča za savet, zatrudnela i hoće da abortira, kad se nisam šlogirala
hvala vam svima, sretna sam, presretna, iako tek na pola puta..
Rominka, ma šta mi je čekati da dovrše štrajk, pih,čekam od 5 mj. za termin, pa ako mi ovaj propadne, čekat ću i dalje
bitno da su nam plivače pohranili, da ih nisu ostavili negdje u sali da čekaju radi štrajka!!!!!!! od dijagnoze azoo do biopsije cca 2 god...nije loš prosijek, ha?
boss školski do kraja i da budu pišulinac i curica :heart::heart:
vesnam :fige: za što bolje nalaze!!!
:-* svima!!
Draga,u istom smo "sosu",na pocetku borbe,sa zastrasujucom dijagnozom i malo informacija. Mada,za razliku od tebe,ja sam sve optimisticnija sto vise citam forume.000 na spermogramu jeste obeshrabrujuca,ali bas na ovim stranicama mozemo procitati da azoo ne znaci i nemogucnost da do trudnoce dodje.Veruj u medicinu,do pre 10 godina ovo sto doktori danas postizu bila je naucna fantastika,ja ocekujem da ce za par godina poceti da proizvode spermatozoide od bilo kojih drugih celija iz tela:-). Znsm
Draga,u istom smo "sosu",na pocetku borbe,sa zastrasujucom dijagnozom i malo informacija. Mada,za razliku od tebe,ja sam sve optimisticnija sto vise citam forume.000 na spermogramu jeste obeshrabrujuca,ali bas na ovim stranicama mozemo procitati da azoo ne znaci i nemogucnost da do trudnoce dodje.Veruj u medicinu,do pre 10 godina ovo sto doktori danas postizu bila je naucna fantastika,ja ocekujem da ce za par godina poceti da proizvode spermatozoide od bilo kojih drugih celija iz tela:-). Znam taj osecaj kad pocinjes da ludis od neizvesnosti,ali moramo pokusati razmisljati pozitivno.
vojvodjanka dobro došla :) nerazumijem te nalaze, jel ti to sa znakom manje znači da su referenten vrijednost manje od tog broja ili ? ne kužim..po tom ispada da su svi hormoni u referentnim vrijednostima...neznam.. mm ima visok FSH i E2, punkcijom nije nađeno ništa, sad bi trebao na biopsiju, nije imao nikakve terapije....
mammasita ako neznate još kakav je oblik azoospermije imate još dosta nade, samo hrabro dalje, gdje idete na punkciju? Ja ti mogu preporučiti VV, samo ako tm nije nikad bio tamo morat će prvo kod androloga, prvi pregled se čeka cca. 3 mj, trebat će raditi analizu kariotipa, mikrodelecije y kromosoma, pa onda tek punkcija...nama je trebalo malo manje od godinu dana da dođemo do punkcije....
Hvala na dobrodoslici:-)! Da,taj znak znaci manje i ispada da su svi hormoni ok,ali testosteron i prolaktin su na samoj donjoj granici. Ma ne kuzim ni ja mnogo toga,npr.kako to da mu nije trazio da uradi i spermogram,ali opet se nadam da dr zna sta radi.Iskreno,ja se nesto i ne nadam da ce ta terapija dati rezultate,verujem da je sledeci korak TESE i uput na ICSI,pa u to polazem sve svoje nade.
pozdrav cure...
MM ima azoospermiu sa povecanim FSH (19), Urolog je konstatovao jos i upalu prostate i dao nam terapiju TAVANIC 10 dana (koja je vec zavrsena), nakon toga dobili smo Nolvadex ( za hormone) i jos uvijek je na toj terapiji. MM je bolovao zausnjake prije par godina i nikada nije radio spermiogram do sada. Prije sspermiograma je bio jako bolestan( pluca) i par mjeseci je pio antibiotike i kojekakva cuda od tableta dok nisu potrefili pravu terapiju. Da li je moguce da je zbog svega toga bio los spermiogram( sto se ja iskreno i nadam)??? Tkodjer koristi onaj mix s medom i sjemenkama, suhe smokve u maslinovom ulju, tikvino ulje. Osjeca se puno bolje od kada to sve koristi i prijmetili smo promjenu u spermu (sada je gusca i bijelicasta a prije je bila providna) ne znam da li to moze znaciti da se nesto desilo na bolje ili sta????Mi smo mislili kroz par dana da ponovimo spermiogram , ne znam je li to ok??? Takodjer planiramo uzeti Tribestan tablete , pa ne znam da li mi iko to preporucuje? molim nekoga sa tim iskustvom da mi javi bilo sta ... Ljubim vas sve i hvala vam puno
Kameleon to je super vest. Mogu zamisliti da tvojoj sreci nema kraja. Samo se setim koliko sam ja od srece plakala kad su mom muzu na prvom Micro Tese pronasli plivace. Zivim za taj dan da se opet tako isplacem ko’ kreten.
Vojvodjanko, ja se stvarno nadam da ce vam ta terapija pomoci, posto ja mislim da nizak FSH je pokazatelj problema u hormonima, a ne u proizvodnji, kao sto je slucaj kod nas.
Mi brojimo dane do 3. decembra.
Magnolie najbolje je pričekati 3 mjeseca od zadnjeg spermiograma, toliko treba da se spermatogeneza obnovi...
u dobru i zlu hvala na odgovoru.
mammasita definitivno urolog, poslat će tm na puno pretraga- sve ovo šta ti je napisala u dobru i zlu, te će ovisno o rezultatima dati terapiju ili preporučiti punkciju ili biopsiju odnosno tesa/tese. sretno :fige:
Drage moje, dugo nisam pisala.Povremeno vas pratim, ne stignem pisati, sada i radim pa je ritam naporan.Mislim na vas, sretno svima!
Zasto_bas_mi, hvala za dobre vibracije.:-) Kod mene one idu gore-dole 1000 puta u toku dana,od ocaja do optimizma. Jos sam pod pritiskom jer apsolutno ni sa kim ne pricam o tome.
Malo sam googlala oko hormona i,ne znam kako mi je ranije promaklo,nadjem da normalna vrednost FSH ukazuje na opstruktivnu azoo. Sad sam skroz u zbunu o_O! Je l' zna neko za takve slucajeve? FSH u granicama(7), a nizak test.(na donjoj granici),uz male testise(to kaze dr,ja nisam primetila:-D).
I jos jedna stvar- mm jeste imao zauske,ali pre puberteta. Je l' to igra neku ulogu?
Udavih stvarno,izvinjavam se,ali znam da me shvatate,kao sto rece mammasita, pocinjem da ludim=-O!
Zasto_bas_mi, poruke verovatno jos uvek ne mogu primati jer sam nova na forumu,nemam dovoljno postova da bi se pokrenula ta opcija.
Muz mi nije ni mesec dana na terapiji (nestrpljiva sam,znam:-),a znam i da ce mi za sve ovo trebati mnooogo strpljenja). On je prica za sebe,ne mogu ga ubediti da pije uz terapiju bar jos neke vitamine,kao "da je trebalo rekao bi dr"=-O. Njegov stav je da senicemu ne nada,da se ne bi razocarao,ne voli ni da pricamo o tome. S druge strane,ja sve vreme samo o tome razmisljam,zato i ludim,jer nemam s kim to da podelim,a inace nisam po prirodi neki tajanstven tip koji svoje misli i osecanja kupi u sebi.
Na kakvoj terapiji je TM?
joj sta vas se nakupi preko noci .
vojvodjanka ne mora znaciti ako je fsh u normali da je opstruktivna a koliko me pamcenje sluzi da kod tuzne su slicni nalazi.
magnolije sto se tice sperme i kod mog muza dok je primao menopur se promjenilo od vodenaste doslo do bjele guste i mi smo se ponadali i bili sigurni medjutim nakon 4 mjeseca terapije opet azoo pokazalo , tako da izgled sperme nemora znaciti da u njoj ima spermatozoida , a isto tako nemozes znati poslije terapije da li ih ima u testisima ako nema vani.
Vojvodjanko,moj muz je slican tvome. Najvise se boji razocarenja. Ne zeli da prica o tome, a i kad prica uvek je negativno, a niko zivi ne zna o nasem problemu. U sustini mi smo najsrecniji kad ne spominjemu tu temu uopste.
MM je na HCG terapiji od 1og avgusta.
Jedva je pristao da pije OMEGA 3, CO Q10 i vitamin C.
Fertilaid je odma’ odbio jer misli da mu daje “zgaravicu”, tako da je ja razmucujem u nekom napitku koji pije svaku vece. Usput iskoristim priliku pa ubacim piskavicu, spirulinu i svasta nesto …
Bademe i grozdjice mu dajem svaki dan i lazem ga da je za zeljezo. Mislim i on zna da je za zeljezo dobro, ali zna i da ga lazem, ali eto cisto da se ne bi pricalo “o tom problemu”.
Mesec dana nisam smela da mu kazem kada mu je operacija da se ne bi unervozio, kao sto jeste sada.
Mislim ja sam se ovde razvezala o MM, ali cisto da ti kazem da nisi sama/jedina i da pokusas naci nacina kako da ga “smuntas” hehe
Da... trebaju ti debeli zivci, tj treba ti strpljenje.
Do kad treba muz da ti bude na terapiji? Je li doctor spominjao ikakve operacije?
Vidim,ima jos jedna cita tanjica,i kod nje je isti slucaj,a ja sam se taman ponadala da su ti normalni hormoni dobar znak.:-\
He he,da nisu tvoj i MM ista osoba koja vodi dvostruki zivot:-D.Dobro si me nasmejala sa ovim grozdjicama. Nasla sam ja nacin da ga smuntam,samo za to treba strpljenja i vremena,a ja ga nemam. Inace,on je na terapiji do kraja meseca,a pred kraj ce nazvati dr da vidi sta onda,tj.kad ce raditi spermogram. A o operaciji ni pomena,rekao mu je samo to za umanjene testise i prostatu (pitao gå je i da li se seca da su mu testisi otekli kad je imao te zausnjake,ali ovaj moj se ne seca) i kao odmah posumnjao na hormone zbog gojaznosti(samo u predelu stomaka). Sad,meni sve to deluje malo blesavo,jos i ne trazi spermogram, ali racunam covek je strucnjak,toliko god.iskustva,reputacije,valjda ne blebece bezveze.
Videcemo,na prve konsultacije nisam isla s njim,ali na druge bogme hocu,MM nema pojma,ne zna ni sta bi pitao,toliko se ne upusta u tematiku da ne zna ni sta su punkcija ili biopsija,a kamoli zasto se rade:-D. Tako da ja planiram da "preslisam" dr oko njegovih metoda i daljih planova da znamo na cemu smo.
Pozdrav svima.
Može li jedan savjet po iskustvu ( nisam sve postove pročitala), gdje napraviti biopsiju testisa.
Naručeni smo u MAribor,ali dr. Vlaisavljevic ne vjeruje u uspješnost ( u našem slučaju). Čitala sam o micro punkciji i toi se laički čini boljom varijantom. Kod MM je neopstruktivna azospermija s visokim FSh.
Sania,
što je vam prof Vlaisavljević predložio? Je li predložio donaciju kao metodu liječenja?