Flopi, Francuska suita! Zavidim :)
Odlicno.
Printable View
Flopi, Francuska suita! Zavidim :)
Odlicno.
ne slazem se :mrgreen:
Neki djelovi pete knjige sigurno su trebali biti doradjeni. Ali petica je punchline cijele knjige. Dok prva knjiga pokazuje bijedu europskih nazovi liberala, kroz drugu i trecu autor nas polako uvodi u srediste zbivanja u Sonoru, gdje je bijeda svakodnevica mnogim ljudima, a zivot zene ne vrijedi nista. U cetvrtoj knjizi Bolanov stil je gotovo policijski, sto nije ni cudno s obzirom koliko je cudovisna tema koju donosi. Za tekst su me drzale digresije, poput povijesti obitelji Lala Cure. Srecom tih zanimljivih rukavaca price ima dosta. Zavrsnica je meni sjajna, od pocetka s djecakom algom, preko prikaza istocne fronte, epizode sa zidovskim pjesnikom, sve negdje do smrti pisceve drage. Nakon toga se ljepota gubi. Ali cini mi se da je to je tek pedesetak losih strana, naspram tisucu genijalnih.
sori za duplic
Nestala bez traga, Chevy Stevens, prica o otmici, zatocenistvu, bijegu i povratku u normalan zivot.
Bas me se dojmila, jer cesto razmisljam o svakakvim grozotama koje mogu zadesiti covjeka i promjeniti mu zivot u trenutku. Razmisljajuci o takvim stvarima nekako pokusavam pripremiti sebe na stogod da dodje. Ali dok se ne nadjes u tako nekoj krajnjoj situaciji, cini se nema nacina biti spreman na to. Odnosno toliko malo je potrebno za izgubiti kontrolu i sebe, a toliko puno za vratiti se nazad...
Pročitala Osmicu, nisam baš nešto naročito oduševljena, malo mi je dosadna, iznimka mi je Smrt učiteljice Stanke, ta priča me je baš dirnula.
Sad krećem s Purpurnim hibiskusom.
Digla sam i Kasnu obitelj, ali sam tek poslije skužila da je zadnji dio trilogije pa pretpostavljam da su povezani?! Ili nisu, mogu svaki zasebno?
Mama mi je dala u ruke knjigu Čovjek zvan Ove, Fredrika Backmana. Mislim da ste je i vi preporučile, ako se ne varam.
Pitko i opuštajuće štivo, ali zaista predivno. Baš mi je bilo žao doći do kraja knjige. Zaljubila sam se u tog čovječuljka. Knjiga mi je baš za pod bor nekom starijem članu obitelji. :heart:
Aurora, baš nemam više želudac za takve teme, ali ako te zanima imam knjigu Nataše, novinara Viktora Malareka. Vezano za takve teme ona mi je ostala najupečatljivija.
Pročitah i Nina Simone Gillesa Leroya. Prvi dio života je stvarnost, drugi fikcija. Nagnalo me da potražim još nešto autentičnije o Eunice.
Ne znam je li neka od vas čitala Victora Alama de la Rosa. Čitam Godina suše. Opijena njegovim rečenicama. Otkriće.
Pročitala sam Djevojka u vlaku Paule Hawkins, jako dobar krimić (u kojem policajci nisu u glavnim ulogama). Pripovjedački je savršen, polako u slojevima otkriva i likove i priču.
Pročitala novoobjavljeni roman Harper Lee "Idi, postavi stražara". Zanimljiv fenomen, iako je u književnom smislu ovaj roman znatno slabiji od "Ubiti pticu rugalicu", romana koji ima status klasika.
S jedne strane, drago mi je da sam ga pročitala, pa mogu i "Pticu rugalicu" sagledati u novom svjetlu ("Stražar" je napisan ranije, i može ga se smatrati pripremom za "Pticu", iako se kronološki dešava kasnije). S druge strane, nije baš da je trebalo inzistirati na objavljivanju romana kojeg je i sama autorica spremila u ladicu i odustala od objavljivanja - nije tako odlučila bez razloga.
Sad čitam novog Ferića, "Na osami blizu mora". Nemam što reći, nego da mu je stil zaista vrhunski, pojedine rečenice me iznova podsjećaju zašto ga volim čitati.
Ja sam zapela s Javnim tajnama, jednostavno me ne vuku da ih čitam dalje, kao što je to bio slučaj s prve dvije prevedene zbirke.
Dapače, čak mi ide na živce (skoro sam stavila škartoc, pa sam se sjetila da smo na Juraninu inicijativu bile zaključile da za tim nema potrebe, pa čak ni ako je o Munro riječ).
S druge strane, Istine i laži sam pročitala u dvije noći nakon stavljanja podmlatka na spavanje.
U knjižnici posudila Murakamija, ofkors. Ovcu i Kafku na žalu.
Jupiiii, novi Feric!!! Tnx, tanja_b!
Hahaha, i ja sam upecala novoga Ferića, posve slučajno nabasah na novu novcatu knjigu u knjižnici.
Al' prvo dovršavam Talijana 8-)...
Ja samo dolazim citati sto vi citate i pitam se kad cu ja to sve citat :( zasad padam.mrtva u 22-23h. A u toku nisam do te mjere da kad je netko na jednoj temi napisao da cita Novu finsku gramatiku, ja sam pitala kak to da uci finski.
lavko sjećam se toga s finskom gramatikom
meni je to bilo baš simpa
ja i dosta ranije padam s nogu, recimo da mi je ostati budna do 22.30 čista egzotika
nerijetko zaspem i u pola 10, nekad i prije, s djecom u krevetu :škartoc:
kad ne zaspem tako onda pročitam, rijetko po danu
ponekad 30 starnica, ponekad jednu ako sam preumorna...
probaj tako, možda ti se svidi
Mene nervira moja knjiznica koja je jako losa po nabavi novih knjiga. I zavidim svima koji ulove nesto novo u svojim poslovnicama :mrgreen:
Sad sam skuzila da mi je na 15 min od firme jedna knjiznica u kojoj znam vidjeti da i ima nesto novo pa planiram na to utrositi pauzu za topli obrok sljedeci tjedan :mrgreen:
Sad citam Nahrani me Romana Simica Bodrozica.
Nije los. Lijepo pise. Ali ja sad zelim nesto da me bas odusevi :razmazena:
Ne znam jesam li pisala, no procitala sam novu Mani Gotovac.
Jako je dobra, no bas teska i depresivna.
Meni je super ovo s finskom gramatikom :)
I mene je na poslu netko pitao zasto to citam :)
Jedva čekam da se dočepam novog Ferića, zvuči zanimljivo: http://www.najboljeknjige.com/conten...px?BookID=5741
(je li naslov ima veze s Oliverovim Galebom? :mrgreen:)
Sve što je on napisao mi je top topova.
Mislim da su svi zazujali na naslov Finske gramatike :-)
Brdo je stalno vani, čekam već dugo na rezervaciju, očito je knjiga jako dobra.
Stigneš.... Dok ti je dijete u ovoj dobi, obično čitaš knjige o odgoju i o roditeljstvu :mrgreen: (Juul, Sears i slično)
Meni se čini da ja nisam imala mentalnog kapaciteta za ništa ozbiljnije sve dok mlađi sin nije napunio 3 godine. Mislim, čitala sam ja krimiće i tak, ono što možeš čitati s pol guzice i prekinuti u svako doba, za opuštanje.
Čitaj što ti paše. Možda su kratke priče dobar način da ipak nešto čitaš, a da sama sebe ne tlačiš sa zahtjevnim dugačkim romančinama.
Lavko, čitaj stripove i priče. To ide.
Pročitala sam Ferićem Kalendar Maja. Čovjek je uistinu majstor, kako glatko klizi ta potpuno rastrgana priča, zadovoljstvo mi je bilo čitati.
Ja sam se vratila ozbiljnijem čitanju kad je moje starije dijete u četvrtoj godini krenulo logopedu i na vježbe za slabovidno oko - on na terapiju, a ja u čekaonici s knjigama u rukama. Puno sam tako pročitala.
Ja uzeh Olivino nasljeđe. Očekujem puno, no javim.
Lavko, ne sekiraj se. Kad su moja djeca bila mala, citala sam krimice i s. kinga :)
Sad citam Nahrani me Romana Simica Bodrozica i, iako lijepo pise, meni stalno nesto fali i nije me jos osvojio.
Povremeno ima neke tako dobre recenice, ali nismo se uspjeli povezati nas dvoje.
Na polici me ceka Biografija gladi od Nothombice i dvije Maje Hrgovic.
Lavko, ja sam otkad se Smjehuljica rodila pročitala knjiga, a da nisu vezane za odgoj.
Pogledala 3 filma.
To je tako.
Ali, znam napamet Juhu od bundeve i hrpu drugih slikovnica, ne mogu reći da ne čitam. ;-)
Polako, doći će sve na svoje.
Nisi mi to trebala reći. Sad moram prije blagdanske zatvorenosti u knjižnicu.
Škicam Ljudmilu Ulicku i Ikreno vaš, Šurik. I Pullmana i Grimmove bajke za male i velike.
Zašto, pa knjiga je dobila jako dobre kritike i nekom drugom se možda i puno više svidi. Ni ja je ne smatram lošom, samo u tom trenutku za mene to nije bilo ono pravo.
Ovu Ulicku koju spominješ i ja škicam, još od Interlibera, ali sad je stalno posuđena.
Ja uživam u Mom slatkom Sputniku (nije Ovca, na kraju sam se bila predomislila).
Franzenova Cistoca, kao i njegove prethodne knjige, prije svega govori o ljudskim odnosima. Likovi u knjizi su bolno nesigurni, frustrirani, a neki i neuravnotezeni. Naravno da sam ih voljela i mrzila od prve stranice.
Iako Franzen radnju smjesta i izvan granica SAD-a, za mene je ova knjiga vrlo americka. Prije svega zbog zapleta, koji je u holivudskoj maniri, a potom i zbog tema koje dotice - slave, interneta, novinarstva i kapitalizma.
Iako se ne slazem sa mnogim piscevim stavovima, ponajvise s onom da je Internet totalitaran, to mi je dalo misliti.
Od mene preporuka.
btw. prijevod je los
ajoj za loš prijevod, baš sam je jučer kupila za poklon nekome :(
Nisam ja neki strucnjak, ali sam na par mjesta primjetila da nesto ne stima s recenicama koje citam.
Posebno me iznervirao 'puno previse' pleonazam. Razmisljala sam da posaljem mail izdavacu :lool:
nemoj me zezat da je los prijevod :-x to cu dobit pod bor!
na interliberu je, osim VBZa, jos jedan izdavac imao prijevod (buybook), ja nisam htjela to uzet jer me bilo strah loseg prijevoda, jer kao vjerujem VBZu.
U izdanju kojeg sam citala sve su stranice bile na broju. Bar nisam primjetila da nesto fali :-/
U mojoj ne fali ništa. No frendica mi je jučer rekla da kod nje fali od 250 do 275.
Prijevod nije neka sreća. Ja sam pred kraj. Osvrt kad završim.