A di je C vitamin u čaju od šipka? :unsure:
Printable View
A di je C vitamin u čaju od šipka? :unsure:
šta nije?:zbunj:
iskreno, mislim da c vitamin ne prezivi temperaturu ako ga uopce ima u vrecici.
banana je bogata c vitaminom. ima i par zitarica.
pa za što se onda pije čaj od šipka kad si prehlađen?
nedavno sam sa sestrom vodila raspravu o vit C jer sam negdje pročitala ( ne pitajte gdje jer sam zaboravila) da se 20 % vitamina gubi pri kuhanju a tek na temp od 190 stupnjeva ostatak
ne znam, ja ga ne pijem, pijem limunadu, ne volim caj.
znam da sam citala o beskorisnosti meda i limuna u caju jer toplina sve ubije, pa ak se stavlja da se priceka da se ohladi. al to je bilo davno, mozda se i to promjenilo :D
za med znam ali me zanima za vit c tj limun, da li je netko bolje upućen?
vitamin c se uništava kuhanjem
on je osjetljiv na svjetlost i visoke temperature
evo piše i na Wikipediji ali ja sam to pročitala na nekoj drugoj stranici..
znači vitamin se se gubi na 190 stupnjeva a pri kuhanju se gubi oko 20 % i naravno topi se u vodi
http://hr.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C
evo i tu o tome
http://www.plivitc.com.hr/spoznaje.html
ok imamo različita mišljenja o vitaminu c
a inače šta misliš o čaju od šipka, da ili ne?
ali ja bi dala malenoj čaj od šipka, ne mogu joj još dat limun...ma ionako ne pije puno pa sam mislila da bi ovako možda
popila malo više, bar dok je prehlađena...
Ah, dok ja malo radim, ma malo tipkam... vi se raspisale.
A čaj od šipka.
Dobar je za zatvaranje. :)
ma čaj od šipka je zdrav
mislim, šipak je zdrav
i u sirovom stvarno i ima c vitamina
ne znam kako je sa sušenim, ali ako se od njega čaj na pravi, ne vjerujem da išta ostane nakon dugotrajnog potapanja u vreloj vodi
daj ti djetetu salatu od svježeg kupusa; kupus ima više vitamina c od ičega drugoga
osim ako taj kupus nije stajao negdje danima
e pa znam da zatvara pa me to i muči jer ionako svako malo pa je nešto stisne ( pšenični gris)
onda ništa od čaja..
apri, šta joj mogu dati onako da gricka u ruku kupus? imamo domaćeg u vrtu...:)
napominjem ima 9 mjeseci, ok skoro 10.
daj ti njoj kupusa, zdrav je ionako
ali, ne znam koje bi to količine ona trebala pojesti pa da udio c vitamina bude značajan
čini mi se važnijim da sva ostala prehrana bude uravnotežena
da je što više na zraku...
teško ćeš izoliranom hranom nabildati imunitet
brokula. brokulu smiju jesti.
sta kupus vec s 9 mogu?
i da, zar ne dobiva jos uvijek dnevnu dozu c vitamina dojenjem?
eto ga na, nisam znala da dojenjem dobija vitamin c
brokulu jede skoro svaki dan isto domaću
vani baš i ne idemo svaki dan jer je vrijeme užas a njoj stalo nosić pun i stalno slini...ma nisam više ni sam pametna,...svemu je kriv vrtić i starija curka ali eto mislila sam nekako joj pomoć kroz prehranu jer okolo samo slušam kako šopaju djecu umjetnim vitaminima i preparatima.....a ja svojim ane dajem ništa ( osim što im kuham doma a ne kupujem gotovu hranu)
da te utjesim, i kod nas je ista situacija, isto nosic, isto vrtic, samo sto ja kupujem sto nemam svoje i kuham, tako da pojede ledo grasak il brokulu, npr.
sastav mlijeka nakon godinu dana, znaci kad dohrana nije vise DOhrana:
o 29% potrebe za energijom
o 43% potrebe za proteinima
o 36% potrebe za kalcijem
o 75% potrebe za vitaminom A
o 76% potrebe za folatima
o 94% potrebe za vitaminom B12
o 60% potrebe za vitaminom C
uh, sad si me malo utješila, već sam se počela osjećati kao nemajka...
nije da mi je drago što ste i vi bolesni...
.
hvala vam puno na savjetima, strah me i pomisliti šta bi sve moja djeca jela da prije 4 godine nisam otkrila Rodin forum....:heart:
leo, super za MM! imala sam tu info nekud u podsvijesti ali uvijek je lijepo kad me podsjete ( ponavljam, pamćenje 0 bodova)
apri, i dalje si mi apsolutni autoritet što se tiče dohrane, hvala!
Jel znate za onaj aparat na centrifugu sto od bilo kojeg voca ili povrca napravi sok? Jel se moze to i bebi iz necega tipo mrkve jabuke kruske raditi sok dati da pije? Meni je to prefno i mogla bi tako na litre dnevno. Dakle to nije glupi kupovni sok nego svjezi tog trenutka iscjedjen nezaladjen i bez ikakog dodatka vocni sok.
al ja ne vidim svrhu u soku. inace, a kamoli kod malih beba na dohrani.
ok, kod djece koja odbijaju jesti voce, pa je to neki kompromis, al ovako malom djetetu ja bi dala voce, a ne sok.
al to sam samo ja :)
ni u kojoj
majka opskrbljuje sebe
a dijete uzima od majke
majčina prehrana će pomoći majci, a dijete će ionako uzeti sve što mu treba
Drago mi je da to sad imam napismeno. :mrgreen:
Hvala.
kako dajete meso?
kuhano s povrćem pa nareckano?
smiksano?
L. mrkvu pojede samo u kombinaciji s jabukom
brokulu s malo krumpira i isto jaaako malo
ostalo povrće ne želi ni pomirisati...
kako vaši klinci jedu povrće, u kojim kombinacijama?
ja joj recimo skuham kao juhicu, malo piletine plus razno povrće, mrkvu, krompir, peršin, malo( ali jako malo celera), brokulu, cvjetaču....kako kada i šta imam....
i onda joj to vilicom izgnječim a meso nožem isjeckam na skroz sitno i eventualno zgusnem nekakvom žitaricom ako treba i to sve pojede ( oko 1 dcl kašice) a ako ostane dam za večeru
za doručak je jabuka ili kruška sa prosom ili pšeničnim grisom ili zobenim pahuljicama ( njih baš i ne voli )
tako ću i ja probati
miksano joj nikako ne šmeka
prestala sam miskati kad sam joj uvela krompir, jer se on pretvori u ljepilo kad ga se miksa a i ne smeta joj ovako, a i meso je teško smiksati...
ja narezem skuhano meso ko da radim tartarski biftek, na jako sitno i onda jos zgnjecim s vilicom. ribu prstima.
kuham u vodi s nekim povrcem, za sada samo jednim jer ne pojede onda puno i dajem joj "jusno" iako je zadnji put odbijala jusnato pa sam cijedila i davala joj prstima.
Nikad nisam miksala. Naseckala bih na kockice meso i povrće i onda joj vadila komadiće hrane da sama prstićima uzima. Dok nije savladala pincetni hvat to su bili krupniji komadi da mogu stati u šaku, a kasnije sitniji, za zalogajčić. Supicu popije.
to je valjda uz pretpostavku da i majka ima određene vitamine i minerale, i da nije u deficitu?