brrrrrr
onako iskreno, izazivaju mi vise trnca ovakvi tipovi, zajedno sa svim svojim postenjem, nego hdzovci vulgaris, majke mi moje. Ma makar dva put farbali tunele lol
Printable View
brrrrrr
onako iskreno, izazivaju mi vise trnca ovakvi tipovi, zajedno sa svim svojim postenjem, nego hdzovci vulgaris, majke mi moje. Ma makar dva put farbali tunele lol
došla sam se ovdje malo požalit, upravo sam se vratila sa priredbe za prvašiće
prvo je govor držala ravnateljica, nakon nje župnik
sa "ovo su vaše učiteljice, a tko je glavni učitelj i našoj učiteljici i svima nama? tako je djeco, Bog. bla bla bla mi se već znamo sa mise, neki su moji ministranti, neki pjevaju u zboru...bla bla sad ćemo se pomoliti"
inače lakše prelazim preko ovakvih stvari, ali iskreno baš mi je jako zasmetalo
jer je mom sinu prvi dan škole i prvo iskustvo i iako se pravio heroj vidila sam da je prilično prepadnut šta ga sad tu čeka, i odmah u prvih pet minuta: paf! nešto o čemu sva djeca znaju, a on tome ne pripada.
Tang, bas svasta :(
baš tužno i bezobzirno :-(
ajme tang, grozno :nope:
ja bih pisala prituzbu i/ili dala u novine
Uf...
:(
U novine. Nekud. Anonimno...
http://hr.n1info.com/a147442/Vijesti...inca-selu.html
evo niste jedini
najbolje u novine, pretpostavljam. Da nije situacija takva kakva jest, bilo bi ok prvo ljudski popričati s odgovornima u školi, ali procijeni kako bi to prošlo.
joj, tang... :(
nasa je skola parsto metara od vase, i nije bilo zamjerke
djecja priredba, veselo, skolski
ravnateljica par rijeci, budite veseli, znatizeljni, vrijedni
i prozivka po razredima
stvarno nemam prituzbe
(osim sto nas ove godine nitko jos nista nije pitao uopce za vjeronauk, ja stalno cekam kad ce to doci na red, jer nigdje se jos nismo izjasnili (?))
Ovo je prestrasno! U moje doba crnih devedesetih je bila misa odmah poslije skolske priredbe. :( No, nevjerojatno kako su sad jos ukorporirali svecenike unutar priredbe. Odmah u novine... :(
Ovo je bas pretjerano.
Kod nas ove godine vjeronauk unutar satnice, prosle godine je bio nulti sat ili zadnji
Summer, mi smo se izjasnili u nekim upitnicima tamo u lipnju,i jos kako strucna sluzba u prici nije podrazumijevala da dijete ide na vjeronauk, bas me to uljuljalo u neko povjerenje da ce sve bit ok, tako da me ovo danas nemalo sokiralo
Dobili su slicicu Isusa, da ih podsjeti da im je to glavni ucitelj
I komentiramo moj muz i ja na povratku doma: bi li mi trebali naucit nase dijete ocenas i zdravomarijo da zna u ovakvim situacijama?
Ostalo je stvarno sve bilo super
Tang, na tako nešto stvarno treba reagirati. Ne moraš napadački ali baš ovako kao si ovdje napisala, da je tvoje dijete žalosno jer se osjećalo da ne pripada dijelu nečeg što je i njegov veliki prvi dan.
Ja sam reagirala još od vrtića na provlačenje vjere i Boga svugdje i moram priznati da vidim i sad u školi značajne pomake. Od čuđenja kad sam na upisima u prvi razred mog sina (prije 8 godina) rekla da ne želim vjeronauk (pa to je izuzetno rijetko, nisu još imali dijete koje ne ide, bla, bla) do situacije prošle godine kad su na likovnom crtali neke vjerske motive a on je mogao opravdano izostati sa tog sata likovnog. :mrgreen: Nisam naravno to tražila niti znala što će crtati, nije ni on izostao ali mi se svidjelo što su počeli biti jako uviđavni u svakom pogledu prema nevjeronaukovcima. :)
Barbi, na kakvu reakciju mislis: razgovor s ravnateljicom, pismeni prigovor...?
ajme tang ovo stvarno nikad nisam čula, baš mi je žao sina :-), mogu u potpunosti zamislit kako se osjećao jer sam bila u identičnoj situaciji kad sam došla za vrijeme rata u RH.
Pa ja bi joj napisala pismeno. Ili mail ako imaš njezinu mail adresu. To uvijek ima jači efekt od usmenog razgovora.
magriz, thx, znam, govorim za T
nigdje nas nista nisu o vjeronauku pitali - ni na jednom upitniku nismo imali za odabrati
ja stalno cekam kad ce to
jedino su nas za smjenu pitali i to je to
ali bit ce sad roditeljski kroz par dana pa cu rijesiti
joj, slicica isusa kao ucitelja
ajde, stariji nesto zna, ali ona bi jos mogla pitati oce li on vodit njen razred
Ajme, šokirana sam...
Mi idemo na priredbu u 5 :scared::scared:
Tnx cure, mislim da mi takva reakcija preko maila najbolje sjeda, nekako mi je napad preko novina malo ratoborniji nego sto bih htjela odmah pri prvom susretu
Ako ravnateljica dobije pismo pročitat će ga, vjerojatno i više puta. Za početak to je osvještavanje situacije koje možda ona i nije svjesna jer je sve to neka inercija. Najprije treba osvijestiti da postoje oni koji nisu dio toga, pa zatim i da im smeta ono čega svojim izborom nisu dio i ne žele biti.
Moje je iskustvo stvarno pozitivno, već osvještavanje je promijenilo puno. Zaista nismo naišli u ovih sedam, sam počinje osma godina škole, da smo izopćeni na bilo koji način, dapače.
ovo sa slicicim mi je vrhunac :roll:
moja je mijenjala skolu pa se nadam da u e-imeniku vide da nije isla i da se podrazumijeva da nece ici...
i bas me zanima hoce li ovdje biti jedina u razredu koja ne ide
Tangerina, bilo bi dobro i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uputiti dopis.
Ili pravobraniteljici za djecu. Pred par godina su reagirali na jedan meni poznati slucaj, doduse radilo se o prisiljavanju ireligiozne djece da sjede u zadnjoj klupi na vjeronauku i da moraju biti tihi. Dosla je neka inspekcija u skolu.
naša je priredba prošla bez svećenika, ali strepimo hoće li ela biti jedina koja neće ići na vjeronauk.
više puta smo razgovarale o tome i ona je svjesna kako se to može dogoditi. obzirom da je ona dijete koje želi u svemu sudjelovati, jedina ili ne na hodniku joj neće biti lako.
ovi veliki provode sat ispred ureda direktora i pedagogice kako bi bili što mirniji,a hoće li maleni imati neku zabavu, vidjeti ćemo.
Tang bas mi je zao za neugodno iskustvo. Skole jos uvijek najbolje reagiraju na dopise, pa ti predlazem da odreagiras na taj nacin. Mail ovisi od skole do skole, negdje je sluzbeno sredstvo komunikacije, negdje ga no ne citaju.
svakako pisi, bit ce ti lakse
kod nas nije bilo svećenika :-D
i čini mi se da dosta djece ne ide na vjeronauk, možda čak i pola razreda (javno smo se izjašnjavali za boravak i vjeronauk)
Ovo mi je isto nastrano :roll: kao po kazni.
Uopće, to pohađanje/nepohađanje vjeronauka najgore se lomi na najmlađima. Starijima je već lakše. Moj je cijelu prošlu godinu taj sat provodio u knjižnici (za divno čudo, bila je otvorena), pisao je tada zadaću, čitao, ponekad igrao igrice s ostalima, uglavnom, dobro mu je došla ta pauza u ionako pretrpanoj satnici. Ali kad se sjetim prva dva razreda, ufff...
Sve je malo lakše ako u razredu ima barem još jedno dijete koje ne ide na vjeronauk. Moja nećakinja je prvašica ove godine i roditelji su je odlučili upisati na vjeronauk iz razloga da ne bude jedina koja ne ide (kako su im rekli kod predbilježbi). Sad strepe zbog sadržaja koje su vidjeli u udžbeniku vjeronauka i nadaju se da će vjeroučiteljica biti barem malo šireg duha od autora tog udžbenika.
i ja se slažem, dopis ravnateljici škole. onako, ufino :D
ne bih ja medije.
Kad smo krenuli s ovim topicom, netko mi je rekao da se ne brinem, jer dok moja krene u školu, vjeronauk u školama će ukinuti... a gle sad... isto ludilo k'o 90-tih, ako ne i gore. :(
Jučer si mi u vrtiću dali likovne radove od prošle godine, pregledavam ih, naslov jednog rada je "gospodar svjetlosti". Smračilo mi se. Jesu to neku priču obrađivali? Guglam ništa ne pronalazim... Lani je imala jednu tetu koja je bila ful vjerski nabrijana, vjerujem da je to njen izbor... (Srećom ove godine nije u njenoj grupi.)
Mojca, ovisi tko ce biti na vlasti kad tvoja krene u skolu. Ja vidim po nasoj skoli, cim je dosao HDZ odmah su vjeronauk stavili u sredinu satnice, kad nisu bili na vlasti vjeronauk je bio nulti ili zadnji sat. Moja je sad velika pa mi nije vazno vise. Ode doma taj sat. A u nizim razredima ih je uciteljica vodila u knjiznicu. Sve u svemu kod nas je to proslo sasvim ok
Kad smo se mi upisivali, još jedni roditelji su odustali od vjeronauka jer su doznali da neće biti jedini. Da nisu znali da naše dijete neće pohađati vj, i oni bi svoje upisali da ne bude jedino. Treba biti hrabar i bar malo riskirati da se povuče i druge :)
Ovog ljeta su mi još neki roditelji spomenuli da razmišljaju o ispisivanju, vidjet ćemo što su u međuvremenu odlučili.
Baš ću pitat jednu prijateljicu koja je radila u našoj školi prije nekoliko godina, da provjerim je li to i tada bila praksa, ali ne bi me pretjerano čudilo da je.
Pomikaki, mi smo se za vjeronauk izjašnjavali u nekom upitniku s ostalim podacima djeteta, tako da ja još ne znam ima li još ijedno dijete u školi koje ne ide na vjeronauk, i mi nismo mogli nikoga ohrabriti.
Na sreću, ne bih rekla da je školarac sve to skupa shvatio pretjerano dramatično, puno je dojmova ovih dana. Ja sam prokomentirala malo situaciju s njim, bez nekog dizanja plamena, ali rekla sam da me začudilo da su se ponašali kao da sva djeca u školi idu u crkvu i da bi oni trebali znati da to nije istina, nešto u tom stilu.