prate poslovanje firmi, prvenstveno
a sigurno i velike transakcije fizičkih osoba
ovi koje ti spominješ vjerojatno operiraju s kešovinom ...
Printable View
Ma da. Al htjela sam reći da mi nije palo na pamet koristiti Revolut kao neku sivu zonu. Čisto sam ga uzela kao neku dodatnu sigutnost. Pitanje je bih li ga uzela da je bila anknada za otvaranje računa. Odnosno znam da ne bih
Je je. I to sam spomenula. Jer je jedna odvjetnica ili sutkinja s tim išla na sud i tražila isplatu plaće na ruke. Pa kaj nisu naši starci dobivali plaću u kuvertama a i tada su banke postojale
U Hr trenutno porezna ne kontrolira te kartice (revolut i sl.), ja imam svoju preko slovenije i tamo sam je morala prijaviti inace su velike kazne.
bb,nije ti dobra poveznica s autosjedalicom.
Ta žena je to gledala s pravne strane. Možda se tužila s poslodavcem. Nije mi struka i ne razumijem se ali znam kako sam se dugo mirala boriti s naplatom naknada. 9k naknada za tekući i to je to. Al banka ti "uvaljuje" i naplaćuje razne pakete i jako je teško ne imati ih. Naknade bankama su prevelike. Očito vas tu puno radi u banci i gledate to s druge strane, ja pišem kao korisnik. Korisnik usluga koje mi ni ne trebaju
da obrazložim.
ti si argumentirala da su naši roditelji primali plaću u gotovini iako su banke postojale
postoji mnoštvo razloga zašto je uvedena obveza isplate plaće na tekući račun (počevši od transparentnosti poslovanja poslodavce, zaštite zaposlenika, praćenja novčanih tokova i dr.)
meni je ta obveza suvisla i dobra, jednako kao što su mi autosjedalice dobre iako naši roditelji nisu koristili (a mi smo sve tu žive)
ono što mi nije dobro su te naknade, osobito ako te država prisiljava da imaš tekući račun da bi primio plaću - za to sam rekla da mislim da bi se trebalo ukinuti ili drastično smanjiti
i btw, ne radim banci, niti sam ikad radila :)
al svejedno mislim da je dobro da se plaće isplaćuju na tekuće račune, s dobrim revizijskim tragom, a ne na ruke
Ok. I meni paše imati tekući račun i na njega primati plaću. E sad bih trebala ići na stranice svih banaka i gledati kolika je naknada za vođenje tekućeg računa.
Konkretno imam račun u Zabi i to mi paše prvenstveno zbog dobre mreže bankomata. I sad jel istina ili ne al mene su slu6benice uvjeravale da moram imati paket ualuga. Tu smo već spominjali 30 kn i 60 kn mjesečno. Ako koristie samo tekući račun, to je puno preveliki iznos
Ja razmišljam kao Betty Blue, ništa bez "audit traila".:mrgreen: a nisam ni ja bankarica :lool:
Naknada od 30kn za paket mi se ne čini kao veliki iznos, no 60kn je već fakat previše.
Slažem se da naknada treba biti punoo manja za nekoga tko koristi samo tekući račun.
No rijetko koga znam (zapravo nikoga) danas da ima samo tekući rč u banci, bar još žiro račun ili devizni, internet bankarstvo ili kreditnu karticu.
Vidim pitanja o Revolutu i plaćanju na njega drugih osoba - iskreno nisam istraživala, znam da se radi o financ. instituciji koja posluje u okvirima zakonodavstva EU i samim time ne mislim puno brinuti o tome jer znam da država, ako poželi, može saznati tko na nju uplaćuje.
No ne volim plaćati online s "običnim" karticama koje imaju puno veće limite nego ove pripaid, to korsitim samo ako npr dobijem i 10% popusta na MC i sl :mrgreen:
Ali realno, čak i ako se koristi samo tekući račun u banci, s njim danas dolazi mogućnost online plaćanja, podizanja gotovine bilo gdje na svijetu u mreži bankomata, bezgotovinskog plaćanja na prodajnim mjestima po cijelom svijetu - odnosno korištenje određene infrastrukture koja sigurno košta nešto i banku, a ne kao prije kad je samo vodila saldo računa, novac si podizao na šalteru a odgođeno plaćao čekovima koje je dućan onda morao fizički dostaviti banci na naplatu (sjeća li ih se još itko ;) )
Sjećam se svoje mame i čekova, stalno je nešto s njima prtljala :lool:
Cathy ti si se samo mlada udala,koja starost:mrgreen:
Mi smo neko more platili s čekovima
Krajem osamdesetih i devedesetih je to bilo normalno i jedino obročno plaćanje.
Tada se nije moglo plaćati na rate s Amexom pa sam si ja na čekove kupila prvu vešmašinu, tv i frižider.
Vešmašina je pokojna, tv isto, a frižider još dela.
Je li pekač kruha doista isplativ, u smislu da se novci povrate? Zadnjih mj nisam baš kupovala kruh, ali sad sam počela jer je jednostavnije nekad neš namazat nego jelo od početka. Radila sam naan, ali mi se ne da svako jutro. Kruh u trg košta 6-8 kn za 700 g. Ono, možda bih trebala uzet pekač?
Paaa, možda bi se isplatio ako ubodeš 50% popusta u Plodinama - ovako nešto: https://popusti.njuskalo.hr/akcija/pekac-kruha-195890 ili u Intersparu - ovakav zna biti ispod 400 kn: https://www.mall.hr/pekaci-kruha/ecg...ruha-pcb-82120
Punu cijenu ja ne bih dala za to.
Aliii ja ne koristim pekač (nemam mjesta za njega + imala bih 150 kila u roku 3 mjeseca, jer sam ljubitelj kruha, ne smijem ga imati na dohvat). Nadam se da će se javiti netko tko ima više iskustva.
Mislim da se pekač ne isplati radi uštede.
Ja ga imam iz razloga što mogu peći kruh bez aditiva i radi toga da ne trebam ići svaki dan u dućan.
Zuta ima vise tema o pecenju kruha, proguglaj no knead bread i vidi temu na forumu.
Kruh iz pekaca nama nikada nije odgovarao, previse gust i sabit je bio.
ja pecem kruh svako drugi dan. nama je to dovoljno. ritko kad kupim. nije radi neke ustede nego sam u onom prvom lockdownu pocela da ne idem u ducan svakodnevno.
a i djeca kazu da im je puno finiji nego onaj iz ducana. neman pekac, pecem u pecnici.
Ja sam imala pekač i taj kruh nije nitko jeo osim mene. Onda smo dugo kupovali a sad barem jednom tjedno spečem kiseli kruh. A on i puno duže ostaje svježi. Samo priprema traje duže neg kod klasičnog kruha.
Mi imamo Panasonica već 6 godina i obožavamo ga. :mrgreen: Mislim da se nakon toliko vremena vjerojatno i je isplatio, iako to nije bio razlog kupnje.
Meni se nije dalo doma imati hrpe brašna, pa kvasac, pa se navečer sjeti to staviti - ljenguza eto. Tako da sam pekač proslijedila. I da, kruh iz pekare koji uzmem (kukuruzni ili miješani kukuruzni) mi je dobar idući dan, dok se ovaj iz pekača uvijek puno mrvio. Znam, aditivi i sve to... ali kad se mrvio samo sam ga ja jela
Meni je pekač super jer ne samo da pečem kruh nego i zamijesim tijesto pa napravim peciva ili pizzu.
Normalno, sve se to može i ručno, tko zna, ali ja se nikad nisam upuštala u dizana tijesta, a ovako samo ubacim sastojke i imam gotovo tijesto za sat i pol.
Financijski se sigurno isplati ako se gleda sama cijena namirnica, ali ako bi se sad tu išla uračunavati struja, pa cijena pekača, onda ne znam.
Evo jedan izračun
https://prirodna.hr/isplati-li-se-pekac-kruha
Eto super :-)
S tim da je brašno u Konzumu non stop na akciji 5kg za 15 kn
pekač se isplati uzeti radi uštede ako jedete puno kruha
ja sam ga imala na posudbi, dobar je kruh i sve je to ok (nema aditiva isl), ali mi ustvari vrlo malo kruha jedemo. pa mi se dogodi da jednu štrucu od 500 grama jedemo po 3 dana. pa mi se onda ne da petljati s pekačem, jednostavnije mi je kupiti u dućanu
nisam ga koristila za raditi dizano tijesto ili za pečenje pekmeza, ovo je neki stari model bio, nisam sigurna da se i može u njemu
Ja nikako da jogurt napravim u njemu, ali hoću sigurno jednom.
Ima li na zelenoj tržnici zobenih pahuljica?
Žuta svaki veći dućan ih ima ,čak i neki manji
Nisam nikad tamo kupovala, ali mm zna kupovati žitarice na utrinskom placu. Nije kupio zobene pahuljice nikada, ali jest heljdu, kukuruzno brašno, pšenično brašno s mekinjama... tako da možda ima i zobenih.
Trgovine bio proizvoda imaju zobene pahuljice u rinfuzi - evo primjera: https://www.greencajg.hr/trgovina/ri...pne-pahuljice/
Ja i dalje kupujem pakirane zobene pahuljice u Lidlu ili Sparu.
Nije u tom stvar, htjela bih uzeti veliku količinu da ne moram stalno pomalo uzimati, a htjela bih raditi i napitak od njih, umjesto mlijeka, jer me nervira što stalno vučem tetrapake, a odlaze jedan dnevno.
Je li netko uzeo u Lidlu mašinu za tijesto? Kakva je? Isplati li se time raditi domaće rezance?
https://www.coolinarika.com/recept/z...-u-par-koraka/
Pa sad baš ti ne treba tonu tog
Zobeno mlijeko - paaa, nije neki problem napraviti, ali nije to isto kao obično mlijeko. Možda bi ti rješenje bilo mlijeko u prahu. Dugo nisam - to smo znali raditi na godišnjem odmoru, kad mi dućan nije bio blizu. A možda je to bedasta ideja.
Što se tiče mašinice za tijesto - evo tuđeg komentara koji je pozitivan: http://azziellablog.blogspot.com/201...jestenine.html
Ja ju nemam u kući, jer nemam gdje sušiti pripremljeno tijesto. Ima moja susjeda iz rodnog grada i uvijek me snabdijeva krasnom domaćom tjesteninom, a ja nisam došla u napast jer nemam uvjeta ni mjesta. Ona suši tjesteninu na sušilu - ovako nešto: https://ehrliche-tests.de/bs/nudeltrockner-kaufen/
Užas. Mislim da mi se ne bi dalo zafrkavat ni s jednim od tog. Ni mašinica, sušač, pekač, ni mašina za biljne napitke. Ajme, gnjavaže.