Da, baš.
Moj je 21 godinu stariji i bome izgleda bolje od mene.
Ja sam se baš postarala u zadnje vrijeme :-o
Printable View
Da, baš.
Moj je 21 godinu stariji i bome izgleda bolje od mene.
Ja sam se baš postarala u zadnje vrijeme :-o
ja sam i kao dvadesetogodišnjakinja izgledala grozno u licu s manjkom kila, nije to samo za 40+
da se vratimo na temu koja nije faks - imam još jedno dijete koje se mora upisati. I to neodlučno . Kaj je najbolje ni ja ne znam kaj bih joj savjetovala. Odlučiti će sama
Prije nego ode na profesionalnu orijentaciju (a može se to dogovoriti preko škole - ne HZZ kamo škole šalju svoje učenike koji imaju papire o posebnom obliku školovanja, nego baš za neodlučne - Cisok, ovdje: http://www.cisok.hr/zagreb-i) nek malo proba ispuniti online upitnike za odabir. Evo, ovo je doslovce prvi koji sam našla: https://www.ucenici.com/upitnik-za-u...anje-odabrati/
Ostali kriteriji, koji se ne odnose na odabir predmeta i smjerova, nego su sasvim praktične prirode:
- udaljenost odnosno blizina škole + mogućnosti gradskog prijevoza
- smjene (nekome odgovara jednosmjenska nastava, nekome su bolje smjene - imam oba primjerka doma)
- društvo (da li netko iz stare škole kani upisati istu srednju)
- planovi za kasnije, tko ima
- mogućnosti za zapošljavanje, ako ima
Ne bih ovdje o bodovnom pragu itd, ali ni to nisu zanemarivi kriteriji, nego se često pokaže da su najvažniji. Kako god bilo, sretno!
Rekla mi je učenica da ćeove godine i 8.gimnazija imati prijemni .
Generalno je lošije, jer će se dio djece koja bi se upisala u tu školu 'preliti' u druge škole, pa će se biti još teže upisati.
mima, ovisi iz kojeg kuta gledaš. Ak dobro pamtim, oni su u tu malu školu upisali dodatni razred. kako se to reflektira na proferore, same đake pa i satnicu, ne znam. ali u MIOCu polako dolaze u normalu jer više ne upisuju količinu učenika iznad svojih kapaciteta
Ma i to, ali i baš mi se faca opustila, kapci spustili, podočnjaci grozni ...
Tijelo još kak-tak, ali u licu sam ko liječeni alkić.
Nego, čula sam da je i klasična gimnazija digla upisni prag i to jako i sad nastavljači iz klasične osnovne ne mogu upisati automatski klasičnu gimnaziju ako ne zadovolje prag, a prag je jako visok. Frendica mi je van sebe od muke. Ne zna kud će s malim jer mali kao vrlodobar učenik ne upada u niti jednu gimnaziju pa ni u klasičnu iako sad završava klasičnu osnovnu.
Gledam sa generalne strane kako sam i napisala, znači gledam kako će to općenito utjecati na upise u SŠ u Zagrebu.
Ovo od prošle godine s Titušom nije višegodišnji slučaj tako da ne bi to nazvala preljevanjem. Prvi put se desilo da su već oni s 5.0 probili kvotu i to za dosta pa su morali otvoriti još jedan razred. Prag je prošle godine bio >= 80 bodova.
da. ali Tituš je stvarno mala škola. Jedan razred u velikoj školi tipa X.ta ili MIOC Ili kaj ja znam koje su velike škole - Lucijanka. Ali u malom Titušu, mislim da je to veliki problem
ove godine nisu povečavali broj razreda u X., nego su u svaki razred ubacili po 2 đaka više
Hm. mislim da je za Tituš odavno potreban maksimalni broj bodova. Ne znam što su prije radili s viškom učenika, možda ipak nije bilo toliko zainteresiranih.
A iz čega bi se sastojao prijemni u općoj gimnaziji? U matematičkoj je, naravno, iz matematike, a u općoj...?
Inače mislim da to s prijemnim nije loša ideja, ionako se uvođenje prijemnih zaziva već odavno, sad ga uvode bar one najopterećenije škole, pa šansu imaju i oni koji su npr. 6. razred završili s 4,9.
Radili su isto što i MIOC, povećavali broj razreda dok je išlo. Ali sad više ne ide, pa su obje škole uvele prijemne ispite. Ne vidim tu ništa loše. Crta mora negdje biti. Bodovni prag im ne znači puno jer većina kandidata ima maksimalni broj bodova, pa onda uvode prijemni da naprave kakvu takvu selekciju. Bit će toga sve više.
možda hrvatski i povijest?
koji im je dodatni kriterij za bodovanje
Tituš je sa 76 prije 4-5 g.postepeno svake odine rastao do lanjskih 80. Vidim da se to isto sad događa Lucijanki.
Ma nemoguće, pa ja se sjećam da je bila neka rang lista koju Zg školu je najteže upisati, i Tituš je bio na prvom mjestu. Meni je to bilo čudno jer nisam niti znala koja je to škola.
No, nebitno. Očito je da će trebati sve više bodova za upis u škole koje se smatraju za atraktivne, evo kao što čokolada kaže za Lucijanku.
Zadnjeupisani u Tituš imao je
2014. 77.79
2015. 78.89
2016. ? Ne mogu naći
2017. 80.00
A evo članak iz 2013 koji kaže da godinu prije nije bilo dovoljno imati 5,0 za upis https://www.vecernji.hr/vijesti/pet-...e-skole-583525
Možda je stvar u tome što je tada bilo više dodatnih bodova
Kao što rekoh, nebitno, bitno je da će se superodlikaši sad prelijevati i iz Tituša
Da vidim, ali 2013.nije za usporediti jer su apsolutno svi upisani imali 1-5 dodatnih bodova, tada se mislim još i muzičla bodovala, a Tituš je bio omiljena destinacija djece iz srednjih glazbenih skola.
OK, to sam zaboravila ili nisam niti znala.
Svakako je indikativno kako broj bodova potrebnih za upis svake godine raste
Ove godine je za prirodno- matematematičke programe u većini slučajeva bio viši prag. S obzirom da je takvih programa manje tu se dobro vidi povećani broj odlikaša.
nemaju sve škole pragove, nego ovisi kakvi se klinci prijave s kojim ocjenama u koju školu i program. može se desiti da novi upisi budu s puno manje bodova, ai opet preko 80+.
Jelena ne govorim o minimalnom pragu nego o pragu za upis te godine.
Trebala sam napisati bodovi pa te ne bi zbunila a sad više ne mogu ispraviti.
mene ništ ne može zbuniti, znam o ćem je riječ
Ako gledam osnovnoškolske razrede moje djece i ocjene ne mogu reći da ima puno djece s 5,0. Možda dvoje troje. Trebala bih ih pitati točno.
A ono kaj sam već pisala, u MIOC razredu od cca 27 đaka, 5 ih nije iz Zagreba. To je skoro 20%
Kod moje lani 8 komada sa 5.0, doduše to je bio šesti razred, vidjet ćemo ove godine.