Možda jokiceva deca idu u neku drugu školu, kod moje male je trećina odlična, a petina s 5.0 do petog Razreda (sad su šesti)
Printable View
Možda jokiceva deca idu u neku drugu školu, kod moje male je trećina odlična, a petina s 5.0 do petog Razreda (sad su šesti)
Broj klinaca je varijabilna kod klinca sad u prvom njih 130,kod klinke 100,u petom razredu 80
Pa kad recimo zbrojim gimnazije za koje treba veliki broj bodova, znači ne 80, ali recimom 78+ znači mioc, peta, druga, tituš, lucijanka, prelog to ispadne gotovo 900 učenika što nije mojih 30% odlikaša, ali nije niti Jokićevih 1-2%
Kod moje djece nema toliko odlicnih. Kod starijeg je bilo mislim 3 djece s 5,0. Dvoje ih je u MIOCu, jedno u II oj. Sam 4 dečka iz razreda su upisali gimnaziju.
Kod mlađeg djeteta im bas nekoliko dosta "loših" đaķa
I ono kaj sam već pisala - dolaze djeca iz drugih gradova u školu u Zagreb - ovo nije prigovor nego samo činjenica
Zaboravila si 3. matematičku i 4. jezičnu koje su > 78.
Pa dobro, ali sam zbrojila cijelu Lucijanku, a za jezičnu ne treba puno bodova. To sam ugrubo izračunala.
Dođe, dođe, a koliko, možda 10-20% i to u MIOC. Čisto sumnjam da je toliki postotak po drugim školama.
A inače, gore si napisala da je kod kćeri od 24 djece njih 5 sa 5.0. To je 20%. Generalno, mislim da mi roditelji baš i ne znamo precizno kakve su ocjene po razredima naše djece, samo otprilike. Ja recimo pitam za 5.0, pa sam to zapamtila, ali recimo lani sam slučajno iz nekog razgovora saznala da kod moje kćeri svega 2-3 djece prođe sa 4! To me baš iznenadilo. Da me tko pitao, ne bih to znala.
Mislim da je u razredu 6 djece s individualnim programom. Isto je to dosta.
Ni ja ne znam detalje ali znam da nema puno djece s 5,0.
Sad se pokusavam sjetiti svog razreda. Isto je bilo 3, 4 djece s 5,0.
Hm, kakve to ima veze koliko je djece s IP-om, i btw. kako to uopće znaš?
U mom razredu je s 5.0 bilo nula djece, ali to su bila druga vremena ..
ovo Lutonjičino mi je koma
baš nepravedno prema djeci
kad se drugdje dijeli, nije fer da se kod njih inzistira na visokim kriterijima
kod moje V u razredu ih je bilo 4 s 5,0
ali paralelka je mislim bilo 8 ili 9 ja ostala u šoku
što se tiče moje priče o pripremama za mioc
da, iz prve ruke znam za jedno dijete koje već od 6. razreda radi dodatnu matematiku, prek ljeta pređe cijelo gradivo matematike
a njegova mama mi je rekla da zna dosta djece koja se tako pripremaju
po što kupila, po to prodala
ima li smisla, ili ne, vidjet ćemo na upisima
Sigurno ima djece kojima je matematika ljubav ili hobi i nije ih teško nagovoriti da i preko ljeta rade. Čisto sumnjam da bi prosječno dijete srčano i sustavno radilo matematiku cijelo ljeto.
Isticanje tih 20% individualiziranih i njihovo stavljanje van konteksta nema nikakvog smisla jer to mogu biti djeca od 2,0 do 5,0
Da baš cijelo ljeto radi, mos si misliti. Možda napravi par zadataka ko i Peterlinovi momci.
Usput kolega od velikog nije imal šanse upisat neku jaču opću gimnaziju, a leže mu jezici, roditelji su mu platili dodatne instrukcije nekih dva tjedna pred ispit iz njemačkog, koji je dečko uspješno položil i sad je u njemackom razredu u 18.,alu mislim da taj dečko nije znao puno ili dovoljno od prije, nebi mogao baš puno savladati u ta dva tjedna, jer je imal sat dva dnevno plus njegove obične preokupacije sviranje, dramska i slično.
Ma joj, kad ćete više prestati razvlačiti IP kao nešto što smanjuje opseg gradiva??? To NIJE točno. Ne mogu ta djeca imati bolje ocjene nego što im njihovo znanje omogućava. Evo kako to izgleda u praksi:
Moj L. ima IP od prvog razreda osnovne škole do dana današnjega i u osnovnoj je bio 5.0, a sad je u miocu isto odličan, ali nije više 5.0
On je kao mali imao lošu motoriku (ni sad nema sjajnu) a razlog za IP su i smetnje vida. Škola vodi računa, pa on dobije testove na većem fontu. Nikada nije imao poštede što se tiče smanjenja broja zadataka ili produljenja vremena, tako da to nema veze. Njegova individualizacija uglavnom se odnosi na rad doma - piše domaće zadaće na računalu i to je sve. Uostalom, sada to tako radi i većina drugih učenika, ali moj je s tim počeo od petog osnovne. Znam da u razredu nije jedini, ali nisam se nikad raspitivala o detaljima jer to nisu informacije za široku publiku.
IP se kroji po mjeri. Moj mlađi zbog disleksije ima poštedu. Iz matematike, što se tiče broja zadataka, u osnovnoj mu je profesorica prekrižila neki zadatak, a sad u srednjoj iz većine tih predmeta (mat, fizika i sl.) može sam prekrižiti max. jedan zadatak ako ga ne stigne riješiti, ali to je rijetko. Uglavnom stiže sve. On ima teškoće u prepisivanju s ploče pa mu se to tolerira, ali što se tiče odgovaranja i provjera - nema spasa, mora znati kao i drugi. Nije to prilagođeni program da im se smanjuje opseg gradiva. IP se samo odnosi na NAČIN kako se gradivo savladava i prezentira, ali ukupni fond gradiva je isti kao i za sve druge učenike. Nema poštede u količini gradiva. To nudi samo prilagođeni program, ali to je druga priča. Do srednje škole ta djeca uglavnom razviju metode koje im najbolje odgovaraju, pa se potreba za IP s vremenom smanjuje. Osim toga, sami znaju objasniti u čemu je njihov problem, pa se uglavnom sami zalažu za sebe i dogovaraju s profesorima.
Peterlin, svako češe tam gdje ga svrbi.
Zašto u OŠ nema IP programa za darovitu djecu?
I ovdje je IP u kontekstu suprotnom od 5,0.
Zato ti i velim da se svatko češe tam gdje ga svrbi.
Tu mislim na sebe, a ne na vas ostale. Al to nije tema.
Uglavnom, i dalje tvrdim da razredi s kojim ja imam iskustva a i neke koje znam po priči prijateljica , nemaju gomilu djece s 5,0
Tako je.
Nema.
Moja je išla u razred za napredne.
To je bio eksperiment.
Odlična djeca iz svih razreda su prebačena u taj novi, napredni.
I na kraju OŠ ih je samo dvoje imalo 5,0
Moja kći i još jedan dečko.
Sad su oboje u Miocu.
Moja je lani završila s 4,85 i to joj je za dlaku pobjegao 5,0
Jer je imala progresiju bolesti i praktički je bila kažnjena s četvorkom iz kemije i matematike jer joj na kraju profesorice nisu pružile šansu da odgovara za 5 iako su obećale, a prosjek je imala 4,4 iz oba predmeta.
Ove godine sam pametnija.
Opet se dogodilo pogoršanje bolesti i odmah sam obavijestila raskija koji je obavijestio nastavničko vijeće na kojem su se svi profesori složili da moja kći može tražiti odgodu provjere znanja.
Do sada to još nije koristila i unatoč stalnim napadima ima sve petice, ali nek se nađe.
Ovaj drugi dečko isto ok gura u Miocu, mada lošije od moje male.
I još nešto,
Što dalje u Miocu, to teźe.
Moja je od vrlo malo i ni malo učenja došla do toga da sad svakidnevno uči barem dva sata pa i puno više.
Jednostavno treba delati i onda ni rezultati ne izostaju.
Nano, što tebe svrbi, u kojem to smislu govoriš? U kontekstu darovitog sina koji se prošetao kroz OŠ ničim dodatno stimuliran? Ako je to, tu si u pravu.
Izuzetno mi smeta gledanje na IP kao na oduzimača prostora i pravde za "normalnu" djecu. Najžalosnije je što uz roditelje to misle i neki nastavnici. Katastrofa!
Moje dijete, inače petnulaš (usprkos svojim teškoćama!) dosad je izuzetno rijetko doživjela IP. Lani je četiri puta imala za 2-4 zadatka kraći test, a ove godine dosad ČAK triput.
I što se dogodi? Djeca joj iz ruke gotovo otimaju test i uspoređuju broj bodova i NAGLAS zaključuju da je retardirana/debil/s posebnim potrebama...nastavi niz. Kad doma to ispričaju, onda roditelji komentiraju - lako je tako, i moje bi dijete moglo, pravda za sve...itd.
I odbijam usporedbe sa slučajevima gdje su IPovci nekakvi razbijači i nasilnici, ne želim da mi dijete zbog takvog generaliziranja ispašta. Kao da u školi nema razbijača bez razvojnog poremećaja....
IPovci kod mog djeteta nemaju dobre ocjene i u tom kontekstu sam ih ovdje navela. A sve u kontekstu u kojem se ovdje piše da valjda 80% razreda ima 5,0
Razumijem, ja isto ne pišem gotovo ništa, ma koliko to tako NE izgleda.
no kad gledam svoje školovanje, definitivno najgori period mi je bila OŠ i to toliko kopalja gore neg u srednjoj i na faksu - . al to fakat nije tema. Još malo pa me OŠ više neće ni zanimati. Do unučadi - a ni tada to više neće biti moja briga
Onda nemoj.
Glede svrbeža - evo malo promjene perspektive: Moje dijete danas popodne ide u SB Gornja Bistra u okviru volonterskog programa svoje škole.
Natjerala sam ga prošle godine da se pridruži volonterima (jer je jednom prilikom zaboravio odnijeti paket cedevite kad su prikupljali donacije - skoro sam iskočila iz kože što pokazuje tako malo interesa i sućuti) pa sam mu htjela pokazati kome je to zaboravio odnijeti cedevitu. Ja idem s njim kad se ide subotom (nije često, ali bude i toga) a petkom samo ako se potrefi da uspijem ukrasti malo vremena od posla. Kad vidiš tako nešto, jaaaako brzo te prestanu svrbiti neke nebitne stvari.
Mislim da baš nitko nije napisao da u razredu ima 80% djece sa 5.0 prosjekom. Maksimum je koliko mi se čini 30%. Kod tvoje kćeri, Nanoibeba ih je 20%. Ovim grubim zbrajanjem koje sam izvela, ja zaključujem da se oko 10% djece u Zgb upiše u škole koje traže 78+ bodova na upisu. Znači, radi se o značajno većim brojevima od onih koje je spominjao Boris Jokić. Sve to skupa nema stvarno nikakve veze sa IP-om jer kao što reče čokolada djeca sa IP-om imaju zaista svakakve prosjeke, pa i 5.0. To stalno isticanje IP-a u svakoj prilici je zaista neukusno i ima jako malo veze sa stvarnim životom. Provođenje IP-a u školama je na jednoj totalno jadnoj razini. Nedaj Bože nikome da to iskusi na svojoj koži.
Ma vraga... To su derani kao i svi drugi.
Moj stariji je marljiviji, pa nazubači 4.5, mlađi je lijen (iako mi se čini da se popravlja jer ga zanima srednjoškolsko gradivo) pa ima zasluženo vrlodobar uspjeh. Uspjeh je sad više stvar karaktera i odnosa prema radu, nego nekih posebnih smetnji i potreba koje proizlaze iz toga. Prošlo je to vrijeme... Njihove radne navike su višemanje formirane, način učenja oblikovan, a mi više ne natjeravamo ni ne nadziremo, samo se raspitamo tu i tamo da li im štogod treba.
Kako si zarade ocjene, tako ih i dobiju. Nije IP radi ocjena, nego je to posljedica papira koje smo prikupili dok smo ih vodili na terapije u namjeri da im omogućimo što bolji start. Nikad nismo ganjali IP, ali smo zbog svoje djece i njihovih smetnji hodali logopedu, otorincu, neurologu, oftalmologu....kome je već trebalo. Papiri su došli usput. Da i nisu, mi bi opet isto napravili jer je to bilo u najboljem interesu naše djece. Treba ih osposobiti za život, a ne za dobivanje ocjena.
Pa ne znam niti tko piše o poklonjenim ocjenama, a ponovo ne znam niti u kakvoj su međusobnoj vezi navodne poklonjene ocjene i IP. Tebe baš sve podsjeća na IP.
gle mima, stalno se poteže pitanje hiperkoličine djece s 5,0. I sve u stilu imaju ocjene , nemaju znanje.
Onda se s druge strane počne potezati IP. I stalno netko nekome smeta.
Ako se roditelji djece s IPom osjećaju uvrijeđeno, zakaj se ne bi jednako uvrijeđeno osjećali i roditelji djece s 5,0 koji "imaju ocjene, nemaju znanje" - koje se stalno tu poteže.
Nano, tu si potpuno u pravu - loše se osjećaju odlikaši kad se posvuda u medijima piše kako je nerealan broj odlične djece jer valjda ispadne da su i oni stvarno izvrsni "navukli" te svoje petice (otprilike kao kad se sve studente Prometnog fakulteta poprijeko gleda).
Ništa u pričama o školstvu nije crno i bijelo.
Eto, istovremeno.
Ako je zaista postotak odličnih ugrubo 10%, zaista ne vidim problem.
Da imamo ocjene 1-10, situacija bi bila jasnija.
Ne znam poteže li se, ja svakako ne mislim da su 5.0 ocjene poklonjene, i to nisam nikada napisala. Ja samo pokazujem da Boris Jokić nije u pravu kad govori o nekom malom postotku "superodlikaša" jer je notorna činjenica da taj postotak nije mali. Zašto je to tako - pa, ne znam, ali pretpostavljam da je kombinacija različitih faktora. A glavni faktor je sigurno upis u srednje škole, i taj faktor stvara jako veliki pritisak i fokus na ocjene, pri čemu ne mislim da stvara pritisak na profesore da poklanjaju ocjene, nego i na djecu da uče, ispravljaju, i generalno se jako fokusiraju na ocjene kroz cijelu osnovnu školu. Što mislim da nije baš dobro.
Da su ti superodlikaši lažni, da su ocjene poklonjene - pa onda bi skrahirali u tim teškim srednjim školama - a baš u najboljim i najzahtjevnijim školama vidimo da to uopće nije slučaj.
kod nas u razredu (6) nije bilo bas puno djece s 5.0 vjerujem da ih je 2-3 (od 24) koliko je meni poznato. ima ih puno vise koji su prosli s 5 ali niszim prosjekom od 5.0. klinci lakse navuku odlican uspjeh na racun tjelesnog, glazbenog, likovnog, tehnickog, vjeronauka, pa i izbornih predmenta. dok iz predmeta koji su po meni glavni ili bitni mogu imati 4. i na kraju prodju s odlicnim.
moj sin je trenutno 6 razred. i ono sto vidim ako ga se upregne ocjene su dobre, a ako ga pustimo onda imamo cijelu paletu. dakle profesori vide rad/nerad u nasoj skoli.
ali ovaj topik citam i zbilja me strah sta cemo i kako cemo na upisu kroz neku godinu.
Mislim da je realnija slika "pravih"odlikaša ili superodlikaša bila u generaciji koja je sada 3.srednje,budući su se prije tri godine mijenjali kriteriji za upis.
Oni su tada bili 8.razred tako da su jedino mogli navlačiti ocjene u 8.razredu.
Sjećam se tada,mlađa je upisivala 5.razred i na kraju godine mi pričala kako roditelji već žicaju ocjene.
Čoksa, u "našoj" školi odlikaši koje ja znam,a znam ih dosta, su i dalje odlikaši u jakim srednjim školama pa i poslije na faksu.
Ne kuzim, vi stvarno mislite da nema poklanjanja ocjena?
Ako cemo pravo profesor moze zakljuciti visu ocjenu i bez matematickog prosjeka.
Cesto to i cine, puno vise kod odlicne djece ( ne nuzno 5.0).
npr. u razredu mog sina jednom klncu su zakljucili hrvatski i matematiku odlican s ocjenama 4.3
i onda je dobio 2 boda za upis, te prosao s odlicnim.
to znam jer sam dobra s njegovom mamom pa mi je to rekla, sigurno ih ima jos vise nego nekoliko koji su tako prosli.
Opet, to tehnicki nije poklanjanje jer profesor ima pravo dati visu ocjenu od matematickog prosjeka, ali sigurna sam da su tako nagradeni iskljucivo motivirani i uzorni ucenici. Ne nuzno sa znanjem za odlican.
Jer nikom nije palo na pamet recimo M. zakljuciti 4 iz engleskog s njegovim prosjekom 3,3 iako on sigurno ima znanje iz engleskog za odlican ( to su rijeci njegove profesorice, ne moje ) jer decko nije izvrsavao trazene zadatke na vrijeme i s voljom.
da se razmijemo, iskreno mene bas briga za upise i prosjeke, to mi je zadnja rupa na svirali obzirom na osobnu situaciju globalno. Ali meni je stvarni nerealno da u 8 razredu 2/3 razreda prode s odlicnim.