Prelog je prirodoslovna gimnazija, oni imaju nešto drugačiji program, a matematiku rade po programu opće gimnazije (ili slično tome). Znam po tome jer su učenici iz Preloga na natjecanjima u skupini B, a p-m gimnazijalci u skupini A.
Printable View
Prva odnedavno upisuje i matematički razred. O tom smjeru ne znam puno, ali znam da je kvaliteta nastave matematike u toj školi na prilično visokoj razini.
Godinama je ta gimnazija, na temelju uspjeha svojih učenika na natjecanjima iz matematike, imala pravo preporučiti jednog učenika za izravan upis na FER. Osim Prve, to pravo su imale još samo V. i XV. gimnazija (MIOC). Pa ti vidi u kakvom se društvu našla :mrgreen:
Tanči, nemoj se ljutiti što te ispravljamo no prirodoslovno matematičke gimnazije nisu opće gimnazije. Vjerojatno nisi gledala programe jer ti prilikom upisa nije to bilo interesantno.
Ono što prirodoslovno matematičke gimnazije imaju to su različiti programi i oni se razlikuju u dva sata. Ta dava sata može biti strani jezik, 1 sat informatike + jedna sat matematike, ili dva sata matematike. S time da nemaju sve prirodoslovno matematičke gimnazije tri programa, neke imaju samo dva.
I je teška i zahtjevna, matematički smjer je ove godine prvi put
X je na glasu kao manje zahtjevna, ali baš me zanima netko "iznutra" i za jednu i za drugu
ono male tajne
kao npr. ove o latinskom u V (mada to fakat nije tajna)
Lijepo pise na webu MIOC-a da je obrazovnim profilom prirodoslovno - matematicka gimnazija.
Mene zanima IB program; upisuje li se odmah od prvog ili u trecem razredu?
Prelog je, koliko znam, jedina zagrebacka prirodoslovna gimnazija, naglasak je na kemiji i biologiji, matematika ide po programu tj. satnici opce gimnazije.
Netko je spomenuo da se gimnazija ne moze upisati s prosjekom 4.5 ili manjim. Moze - 9. gimnazija, ona u Dubravi (ne znam joj broj), a ni za Gornjogradsku ni 18. (jezicna) ne treba visoki prosjek.
Moja curka je s prosjekom 4.6 od 5. do 8. razreda (ali s peticama iz predmeta relevantnih za upis) upisala 4. gimnaziju. Medju najboljima je u razredu, sto mi govori u prilog tome da se u osnovnim skolama jako razlicito ocjenjuje. Ona je na upisu prema broju bodova bila u zadnjoj trecini.
Sa skolom smo jako zadovoljni, narocito s nastavom stranih jezika, koja je na vrlo visokoj razini. Skola je izvrsna i po rezultatima drzavne mature.
to je opći smjer matematičke gimnazije i moj ide u takvo u X, ima toga i u V
to su matematičke gimnazije s drugim jezikom. 2/3 razreda od mojeg velikog idu u taj opći smjer matematičke, ostatak u matematilko-informatičko matematičke gimnazije.
U X ima i opća gimnazija u suprotnoj smjeni od mojeg velikog
Samo za dvojezicni program, jelena.
A dvojezicni program nude na francuskom i njemackom.
Moja L. je upala u jednojezicni program (nastava jezicne gimnazije na hrvatskom) i sa 74, 6 bodova bila dosta visoko na listi.
S tim bodovima je upala i u 16. gimnaziju.
Na kraju je upisala 4., koja joj je bila prvi izbor.
80+ bodova?
Znam.
Ma, ne interesiram se ozbiljno, nego sam dobila informaciju koja mi zvuci nevjerojatno, a to je da za upis nije potrebno imati max broj bodova.
Imam jos koju godinu do upisa mladjih klinaca.
Zna li mozda netko ovdje koliko je bodova imao zadnji upisani ove godine u IB program u MIOC-u?
Ne znam ove, ali prije nekoliko godina definitivno nije trebalo imati maksimalni broj bodova, dapače.
To se naime plaća :mrgreen:
Koliko sam cula, 18 000 kn za godinu.
Tako sam i ja čula.
i ja mislim da ne treba 80 bodova. Znam djecu koja nisu upala u obični program, a u IB jesu.
Evo u prošlogodišnjem pravilniku pišu detalji oko testiranja matematike, jezika, intervju ...
https://www.mioc.hr/wp/?page_id=5191
po čemu se taj program u miocu razlikuje od istog ili sličnog u X
http://www.deseta.hr/deseta/Upisi/dvojezicna.htm
mislim da je u X puno niža cifra
Jelena , to nije uopće isti program i nema veze s našim programima.
evo ti link
https://www.mioc.hr/wp/?page_id=262
To većinom upisuju oni koji planiraju studirati vani ili stranci.
laumi, jako mi je drago za tvoju curku
mi se dvoumimo između opće i jezične gimnazije, razmišlja i o Prelogu jer jako voli biologiju, matematičku sigurno ne bi
ono što me malo brine je što sam od svojih bivših učenika čula da su prirodni predmeti u jezičnim gimnazijama (XVI, IV.) slabi(ji), ne znam koliko ima istine u toj tvrdnji
Ili njemu ne idu;)
Evo za IB MIOc sa upisi.hr
XV. gimnazija Zagreb IBMYPprogram (320502) 2 g. 81,11 85,14 82,91
to je sa bodovima s prijemnog
nano, zanima me, hvala na ponudi da se raspitas.
n.grace, moja kci kaze da u IV. kemija nije bog zna sto. Matematika je ok, za biologiju cu je jos pitati.
u XVI gimnaziji prirodni predmeti nisu ništa slabiji od društvenih predmeta
prošle godine dvije susjede su iz te gimnazije upisale prirodne fakultete: jedna molekularnu biologiju ,jedna prehrambeno biotehnološki.
tnx, laumi
znači, prirodni predmeti u XVI. su ok, drago mi je to čuti, s više strana sam čula da su klinci oduševljeni gimnazijom i profesorima :-)
To je uvijek bila jako dobra škola. Uvijek me čudi što za nju ne treba tako puno bodova za upis.
n.grace, evo, pitala sam malu. Biologija im je dosta dobra, fizika i matematika isto. Jedino je kemija slaba.
hvala svima
pa da, XVI. je uvijek bila na glasu kao izvrsna škola, i meni je neobično da ne treba puno bodova za upis