Mogla sam i ja sačuvati mišljenje za sebe ali čemu onda rasprava ako je video stavljen da se komentira?
Printable View
Mogla sam i ja sačuvati mišljenje za sebe ali čemu onda rasprava ako je video stavljen da se komentira?
bas si me dobro nasmijala, najiskrenije.Citiraj:
maaja prvotno napisa
kaj ce bit ako ne kazem "do kraja"? :lol:
Isprike moderatorima kaj odlazim u OT.
Ne znam čemu se smatraš tako superiornijom spram nene?? Vidim da si shavatila doslovce ovo moje "izvoli reći", možda nisi znala ali u hrvatskom jeziku postoje i izrazi :)Citiraj:
Lucija Ellen prvotno napisa
LE, avatar ti je hercig :heart:
Hvala na pohvalama za avatar. Nego ak ovak nastavimo, necu ostat samo bez avatara nego i bez korisnickog racuna.
:lol:
Maaja, to je tvoj dojam i ako sam te povrijedila, ispricavam se. Samo mi je bilo too much to da je dojenje djeteta koje je starije - odvratno. I to "izvoli reci" mi je djelovalo zapovjedno iako sam sigurna da nisi mislila nista lose. :saint: Ajde, ne bih vise o tome, dijete mi se probudilo, idem je podojit :mrgreen:
Naravno da nisam mislila kao zapovjed, to je tako u virtualnom svijetu (netko je ovdje spomenuo kako sami dodajemo ton i boju glasa).Citiraj:
Ostajem pri svom mišljenju, dojenje osmogodišnje djece mi je odvratno :mrgreen:
oces to napisati i za 8 godina :lol:Citiraj:
pogledala sam samo malo, i malo mi je preekstremno, moj sin je preko dvije godine i još cici kad god poželi, nisam odredila datum prestanka ali gotovo sam sigurna da neće do 8 godine
hihihihiCitiraj:
mikka prvotno napisa
Jedno znam: nista ne znam. :mrgreen:
Ja mogu razumjeti i jednu i drugu stranu.
Vrlo mi je tesko zamisliti mog limu da jos uvijek sisa, nekako mi je sad sav velik. A apsurd je da mi je to prije 6 mjeseci bilo najnormalnije jer je tada jos sisao (kao sto bi mi i sada bilo normalno da je nastavio jos sisati) :)
Drugim ocima gledas na to kad se nalazis u toj situaciji :trep:
Ja mogu razumijeti da se te djevojčice žele maziti, majčine grudi su simbol hrane, zdravlja, maženja, prisnosti ali sa 8 godina smatram malo pretjeranim dojiti. Maženje da ali dojenje mi je stvarno malo too much. Kad su djeca jako mala (4-5 god pa čak i manje, sisanje je utjeha, mir, sigurno utočište a sa 8 godina bi to trebalo biti nešto drugo; zagrljaj, maženje, razgovor....)Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Vidis meni nekad davno nije bilo prihvatljivo ni dojenje 3 godine! A to sto bi to trebalo biti... Ne treba tako generalizirati. Nekom djetetu je dosta dojenje 12 mjeseci, nekom 6 ili 8 godina. Nismo svi isti i ne treba trpati svu djecu u isti kalup.Citiraj:
maaja prvotno napisa
potpis, Anchie
[quote="anchie76"]Ali zašto onda nema toliko djece od 8 godina i više koji još uvijek doje? Ima ih dosta sa 5 god. što mi je normalno ali sa 8 je meni ipak pretjerano. Nije to trpanje u isti kalup. Meni nikad nije bilo neprihvatljivo dojiti dijete od 5 godina (shvaćam da je to ipak više maženje nego hranjenje) ali postoje granice u svemu pa tako i u dojenju.Citiraj:
maaja prvotno napisa
pa za nekog ko si u avatar metne ovakve cipelice bilo bi zabrinjavajuce procitati bilo sto drugo. kaj ti je jos odvrtano, i to boldano odvratno ako ti je dojenje (hranjenje) djeteta i povezanost na takav nacin boldano odvratnoCitiraj:
maaja prvotno napisa
svi smo vrlo ushiceni sto si nam dosla ovdje prosvjetliti nase tupave prodojece mozgove
daj si truda pa se javi WHO (svjetska zdravstvena organizacij) i UNICEF-u, i javi se svim sluzbama za laktaciju po zemljama di postoji i reci im da nisu normalni, da to kaj preporucaju nije normalno, da je boldano odvratno
i usput ak si toliko kreativna daj smisli novo ime za mljecne zube, jer antropolozi pricaju o tome da se mljecni zubi mijenjau otprilike tada kad je dijete spremno preci na krutu hranu (tak je takodjer regulirano kod svih sisavaca)
meni su cipele sjajne iako mi dojenje ovih djevojcica uopce nije odvratno, ali mi je definitivno odvratna veza izmedju cipela na avataru i njenog subjektivnog dojma o dojenju osmogodisnjakinja. zapravo mi nije odvratna nego krajnje nerazumljiva i uvredljiva.
zabrinjavajuće su ovakve predrasude.Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
stray, nisi sve procitala, brijes.
a to kaj neko doji sa 8, boze moj, ni prvi ni zadnji.
Joj Stray al ga i ti zabrijes :roll:
Maaja,
WHO, unicef i svi ostali stalno govore da bi bilo idealno da dojenje traje min 2 godine a poslije toga dokle god to dijete i mama zeli. NEMA gornje granice. Nitko ju ne spominje. Ona je individualna. I zato i nema puno osmogodisnjaka koji doje - vecina djece ima potrebu prije prestati. No neki nemaju. I to treba postivati.
Stvarno, kakve veze imaju cipele u avataru? Da li ti želiš nešto reći o onima koje nose ili im sve sviđaju sexi cipele sa visokom petom? Jer mi se ne sviđa što impliciraš, pa daj molim te pojasni.Citiraj:
pa za nekog ko si u avatar metne ovakve cipelice bilo bi zabrinjavajuce procitati bilo sto drugo. kaj ti je jos odvrtano, i to boldano odvratno ako ti je dojenje (hranjenje) djeteta i povezanost na takav nacin boldano odvratno
Ovdje vrijeđas sama sebe, jer koliko sam procitala raspravu, maaja je iznjela svoje mišljenje, na koje ima pravo.Citiraj:
svi smo vrlo ushiceni sto si nam dosla ovdje prosvjetliti nase tupave prodojece mozgove
Molim te link sa stavom WHO-a i UNICEF-a na kojem se jasno i decidirano preporuča dojenje do 8g ili duže.Citiraj:
daj si truda pa se javi WHO (svjetska zdravstvena organizacij) i UNICEF-u, i javi se svim sluzbama za laktaciju po zemljama di postoji i reci im da nisu normalni, da to kaj preporucaju nije normalno, da je boldano odvratno
Mislila sam da se izbijanje zuba povezuje sa prestankom dojenja i prelsakom na krutu hranu. Molim te link onda na ovu gornju teoriju.Citiraj:
i usput ak si toliko kreativna daj smisli novo ime za mljecne zube, jer antropolozi pricaju o tome da se mljecni zubi mijenjau otprilike tada kad je dijete spremno preci na krutu hranu (tak je takodjer regulirano kod svih sisavaca)
Stray aj se ti skuliraj, a i vi drugi se prestanite pecati. Tema je dojenje velike djece - ne medjusobno prepucavanje ;)
Bit cu slobodna Deaedi pa ti odgovoriti na ovo pitanje:
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Post prije tvog sam ja rekla
Citiraj:
WHO, unicef i svi ostali stalno govore da bi bilo idealno da dojenje traje min 2 godine a poslije toga dokle god to dijete i mama zeli. NEMA gornje granice. Ona je individualna. I zato i nema puno osmogodisnjaka koji doje - vecina djece ima potrebu prije prestati. No neki nemaju. I to treba postivati.
anchie, vidjela sam tvoj odgovor, ali tek nakon sto sam postala. Jer si odgovorila dok sam ja pisala.
Hvala na odgovoru. No, mogu reci da je pitanje bilo vise retoricko, da cujem odgovor od stray cat . Ili kako bi ti rekla: prepucavanje. A ja bi rekla: rasprava o dojenju velike djece.
Prepucavanje je ako se ide na osobno - npr. to kakve veze njene cipele u avataru imaju veze s njenim osobnim razmisljanjem, i napadi natrag na to.Citiraj:
Ili kako bi ti rekla: prepucavanje. A ja bi rekla: rasprava o dojenju velike djece.
Raspava o dojenju velike djece je vise nego dobrodosla - no bez tih niskih udaraca :)
Znaci, kada netko nisko udari, da okrenemo drugi obraz? Jer ga ne smijemo o tome nista pitati. (I ovo je vise retoricko pitanje, odgovor vec znam).Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Ne nego ce ta osoba ako se oglusi na moje opomene i nastavi tako ponasanje biti udaljena s foruma :)Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Steta je ovako dobru raspravu trositi na niske udarce :saint:
No sad smo dovoljno off topic. Nego ajmo natrag na unicef i who i njihove preporuke 8)
stvar je u tome da ne postoji preporuka da se doji do te i te dobi, a onda šlus. postoji preporuka od "dvije godine ili više, koliko majci i djetetu odgovara" - jer dojenjem kraćim od dvije godine dijete ne izvlači maksimalni benefit, a nakon toga stvar se prepušta dojećoj dijadi.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
i svatko tko želi čuti da nije preporučljivo dojiti nakon toliko-i-toliko godina ostat će bez odgovora, jer ne postoji nijedno istraživanje koje bi pokazalo da je 3, 5 ili 7 godina dojenja previše i štetno.
doduse, nema niti istrazivanja koja bi pokazala da tako dugo dojenje nije stetno. uopce nema istrazivanja o toj temi.
Nadovezala bi se na ono....da je svako dijete jedinka za sebe i doji krace ili duze....Rekla bi da su situacije u kojima djeca zive i doje takoder razlicite i da su roditelji razliciti itd..., a tu su i braca i sestre ili ih nema, tu jedostupnost ili nedostupnost mame. Ako se trazi neki zajednicki nazivnik u tolikoj razlicitosti koji bi trebao dati odgovor na to sto je normalna duzina dojenja onda ima vise zbunjenih nego pametnih.
Gornje granice nema po misljenjima onih koji se strucno bave time, ali u razvijenim drustvima ona postoji iako nedefinirana jer ima malo uzora koji suprotno govore.
Cinjenica koje se ja drzim je da se dijete ne moze natjerati da doji ako ono to nece, ali se moze natjerati da ne doji.
Ne pozivam se na WHO ili LLL ili neku drugu prodojenacku organizaciju kad to govorim, nego to je moj zakljucak.
Pogledala... Ak mami i curicama pase - go for it :)
Istina da vecina djece ne doji s 8 godina, al mislim da je to cista gaussova krivulja - vecina djece prestane izmedju 18 i 24 mj (to sam tu negdje u tekstovima procitala), a samo nekolicina rijetkih prestane sama od sebe sa 10 i manje mj ili doji preko 5 god.
Svako dijete je prica za sebe.
Neki klinci vole sisanje ekstraordinarno, znam dosta slucajeva djece koja su pila cokolino na bocicu do prvog-cetvrtog razreda, naravno samo doma i skoro nitko nije znao za to.
Ili imala dudu za spavanje.
Tko sam ja da toj mami kazem kako da postupa sa svojom djecom, ako im ne cini stetu? A ne vidim da im cini, curice izgledaju skroz veselo, opusteno i sigurno.
Osobno, nadam se da cemo mi bit skroz prosjecni :D
Ja se ispričavam na svom komentaru ako je nekoga jako uvrijedio. stray cat mislim da si išla jaaako nisko sa udarcima a što ti zaboga smeta moj avatar :/
nisam jedina koja je komentirala sa rječju "odvratno" pa se onda i na njih ovako lijepo "istresi" kao što si i na mene.
"njena"?? pa ako već sudjelujem u raspravi barem se služi mojim nickom :roll:Citiraj:
sasa prvotno napisa
sori
zašto vam smeta sad i moj avatar? a što znače vaši ako se smije znati... pa još najbolje da polažem račune i oko avatara... o svašta :roll:
maaja sad ga fakat brijes...jedino je stray cat komentirala tvoj avatar u negativnom kontekstu i javilo se nekoliko cura koje su rekle da to nije ok od nje, fakat se lozis bezveze... i pardon za OT
adminica je lijepo zamolila da se s osobnog prepucavanja vratite na temu.
odustajem jer rasprava nije uopće liberalna. rekla sam svoje razloge zašto mi se to ne sviđa da bi doživjela to da moj avatar uspoređujete s mojim mozgom i mojoj pameti... svašta... rasprava nije o tome nego o filmiću. Čak je i bubimirko bolje prošao od mene....
Bubimirko je bubimirko. :mrgreen:
maajo, stray je opomenuta, i svi ostali zamoljeni su da se vrate na temu topica - a to je dojenje velike djece.
dakle, rasprava ima sve šanse ponovo postati liberalna. :)
Maaja..
ajmo mi lijepo natrag na temu, pa komentiraj ono sto sam ti odgovorila o preporuci o duzini trajanja dojenja :)
Znam da nema gornje stranice dojenja ali ja sam rekla svoj komentar na temu dojenja osmogodišnjakinje .Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Nemam što posebno komentirati; kažem, nisam jedina koja je upotrijebila riječ "odvratno", bilo je i gorih. Ja sam apsolutno za dojenje, i sama ti Anchie znaš kroz što sam prošla, promičem dojenje gdje god stignem ali ovo je ipak meni too much.
I same ste puno puta spomenule da vam je prije bilo grozno vidjeti djecu od 4-5 god. koja doje pa ste promijenile mišljenje. Zašto ja ne mogu imati svoje?
stray cat po tvojoj logici bi trebali biti na sisi dok god nam ne otpadnu mliječni zubi ili??