mikka prvotno napisa
prvo, ne mogu ne podrzavati pravo na izbor. jednostavno ne mogu! koliko god sam osobno protiv carskog, posebno MRS-a, smatram da pravo na izbor mora postojati. e, ali tu sad nastaju problemi. vec sam spominjala "slucaj" moje susjede i mase ostalih cura koje znam. one bi redom zeljele roditi carskim, ali one ne rade informirani izbor. jednostavno imaju taj s-koljena-na-koljeno (ili s-kave-na-kavu) strah od prirodnog poroda, i imaju neku iskrivljenu idealiziranu sliku carskog. mislim da niti jedna od njih (ovih koje ja znam) nije svjesna odredenih cinjenica i statistika koje se provlace po ovom topiku, nego je sve onako kako je fidji napisala u onom zanesenom postu--lezis, nema mucenja, znoja, cak ti se ni frizura i sminka ne pokvare.. i beba je tu, lijepa, okrugle glavice ili sta ja znam sta.
one jednostavno ne rade informirani izbor. to je vise izbor temeljen na bapskim pricama i nekom ceifu. e sad, kolko je to u redu i eticki, ja nemam pojma, ali pomisao da zene radaju na carski iz tog nekakvog strah-ceifa i (pogotovo) s krivim informacijama mi se jednostavno ne cini ok (mogu povuci paralelu s roditeljima koji ne voze djecu u AS jer su tako odlucili).
mislim da bi bilo korisno napraviti jedno istrazivanje o tome kako buduce rodilje gledaju na porod, za one koje zele MRS zasto ga zele i koliko o tome znaju.
bilo bi vrlo korisno napraviti i nekakvu sustavnu edukaciju za skidanje "ljage" (ne mogu se sjetiti prikladnije rijeci, ah, mozak velicine graska) sa prirodnog poroda.