Lanche prvotno napisa
MoMo, ja svakodnevno u svojoj užoj porodici čujem takve komentare, da ne idem dalje. "Jadna ona ćurka, isprali joj mozak, muž je netjerao, uvukli je u te sekte" Kategorizacija koju zaista čujem od svoje bliže porodice kada prođemo pored žene sa nikabom.
Ja nemam problem sa ženom koja nosi dekolte, kratku suknju, gola leđa, ili šta već.
podjednako nemam problem ni sa ženom koja nosi maramu, koja nosi nikab, koja nosi burku.
U nekoj zemlji zasigurno postoji problem nemogućnosti izbora, u zemlji u kojoj živim zaista nema teorije da nekom nikab bude nametnut. Mislim da je upravo obratno: žene sa nikabom su ovdje suočene sa podrugom u najmanju ruku, a da ne pričamo da ih se i verbalno maltretira, i da ne idem dalje.
U Indiji recimo još uvjek zatrpavaju živu žensku djecu, u Africi žene umiru jer rađaju djecu još kao djeca, pa zbog loših higijenskih uvjeta umiru od sepsi i infekcija, ali se niko ne brine pretjerano glasno za njihova prava...Brinu organizacije, pojedinci i pa i političari u deklarativnim govorima.
Samo se žene koje su muslimanke svi trude osloboditi.
Meni niko ne osporava pravo da mislim.
Ni tebi.
Zašto se njihovo mišljenje onda osporava? Zašto se odmah ide logikom da im je nametnuto? Da to ne može biti nikako njihova vlastita želja?
MoMo ja se ne konfrontiram ni sa tobom ni sa bilo kim na ovom forumu, i ne želim da ovo iko shvati kao osobni napad. Ja samo imam mišljenje koje je drugačije, od recimo većine.
Ja lično nikad ne bih nosila nikad niti burku, ali isto tako kao što imam pravo da kažem da ga ne želim nositi, smatram da i druga žena mora imati podjednako pravo da ga nosi.
Stvar je samo viđenja: Gdje sloboda zapravo prestaje biti sloboda?
Mislim da sloboda koja je društveno prihvatljiva za jednu većinu, nikako nužno ne smije biti podrazumjevana i za druge.
Razlike ne treba osuđivati, već slaviti, i mislim da je u različitosti upravo ljepota....