Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
Ja sam čula isto za slučaj mutne tj. krvave plodne vode, čak je bilo i upitno hoće li se moći analizirati, nalaz amnio došao je OK, ali ne znam odakle je na kraju bila geneza te krvi, vjerojatno isto hematomi.
Printable View
Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
Ja sam čula isto za slučaj mutne tj. krvave plodne vode, čak je bilo i upitno hoće li se moći analizirati, nalaz amnio došao je OK, ali ne znam odakle je na kraju bila geneza te krvi, vjerojatno isto hematomi.
Moja je poznanica (43 godine) radila biopsiju kar. resica. Njezin nalaz kombiniranog probira je bio 1:5 za Edwardsov sindrom! Radi se nešto ranije od AC ali je, koliko sam uspjela pročitati o njemu, i nešto veći rizik. Nalaz je čekala tri tjedna (kaže da su joj to bili najteži i najduži tjedni u životu). Sam postupak nije posebno isticala niti kao bolan, niti kao neugodan jer, očito je bila okupirana rezultatom. Nalaz je srećom u redu!Citiraj:
Berlin prvotno napisa
ja sam bila na biopsiji korionskih resica, nakon rezultata kombiniranog probira čiji je rezultat bio 1:9 za down sindrom. Zahvat rađen na Sv. Duhu u 13. tjednu trudnoće, rezultate čekala 2 tjedna, sve ok sa bebom. Sam postupak je malo bolan, javi se grč kada se uvede igla, tri dana strogo mirovala i pila normabele, nisam krvarila, sve prošlo ok. 2 najgora tjedna u mojem životu, smršavila 3 kile od muke.
Amalka, eto žao mi je što si to morala prolazit.
Želim od srca sve dobro i tebi i bebi.
:heart:
Cure , nakon kliko dana -tjedana ste dobile nalaz amniocenteze?
Amniocenteza je bila 12.8 , danas je 7.9. , još nalaze nisam dobila???
Zvala sam prošli tjedan Rebro kažu da je tek na tehničkoj obradi???
mislim stvarno za izludit :x .
Mislim da sam već napisala. Točno 6 tjedana. :shock: Na kraju sam sama išla po njega na Rebro. 8.7. sam radila amnio, a 19.08. ga dobila na ruke. :roll:
Sa 5 tjedana su mi rekli telefonom da je sve OK ali da nalaz još nije potpisan.....
čula sam da su jednoj kolegici objasnili da je bolje da što duže čekaš nalaz,
naime, što je prije "gotov", "definitivan", to je veća mogućnost da je uočen neki od defekata, anomalija...
ako vide nešto rano, navodno jave (barem je u Ri tako)...
stoga, barem 4 tjedna :) da sve čekate nalaz i da sve bude B.O. :)
da ne čitam ovih milijun postova od prije, ima li neko pravilo nakon koliko godina starosti je preporučljivo raditi amnio. imam 35 i ovo mi je druga trudnoća, jesam li u rizičnoj skupini!
Mislim da je baš 35 godina granica (rizična skupina).
Ali naravno da ne moraš ići ako ne želiš. Ima i drugih neinvanzivnih tehnika.
Imaš i kombinirani probir, nije 100% točan kao amnio, ali je 85 posto točan i nema puno lažno loših rezultata, kao kod doublea i triplea (kombinirani se radi u Vinogradskoj), a nije rizičan. Po staroj paradigmi, preko 35 bi se savjetovala amniocenteza. Mislim da sada u svijetu zahvaćaju sve trudnice tim kombiniranim probirom (krvna pretraga), budući da najviše Down sindroma ipak ima u populaciji ispod 35 jer je ona najfertilnija pa je taj kombinirani probir način skrininga cijele trudničke populacije, a na amnio se ide ciljano (ako rezultati kombiniranoga na to ukažu). Imaš super site o svemu na Poliklinici Harni, linkam ti ga:Citiraj:
božana prvotno napisa
http://www.poliklinika-harni.hr/teme...a/04_amnio.asp
Božana, ja sam kao i ti, isto 35, isto drugo dijete. Napravila sam u laboratoriju Breyer double test (krvna pretraga) koji mi je hvala Bogu više nego dobar, na amnio ne mislim ići, malo se predugo čeka nalaz, a i trudnoća je previsoka za prekid (po mom računanju preko 20 tj.). Pa kak mi Bog da, a nadam se da će biti sve u redu... :saint:
Ni jedan jedini dijagnosticki test nije 100% tacan, pa ni amniocenteza.Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Sa druge strane, double i triple testovi kao rezultat daju samo verovatnocu da dete ima genetski poremecaj, tako da se, cak i ako je dobijena verovatnoca visoka, a dete zdravo, zapravo ne moze govoriti o lazno losem rezultatu. Rezultat od, na primer, 1:85 (koji se smatra losim) samo govori da, u proseku, jedna od 85 zena koja dobija takav rezultat, nosi dete sa odgovarajucim genetskim poremecajem.
U pravu si, i dr. nam je objasnio da postoje rijetki slučajevi kad niti amnio nije jednoznačna, ali to je stvarno vrlo vrlo rijetko i u ogromnom broju slučajeva je reprezentativna u onom dijelu u kojem može biti (Down i ostali sindromi koji se testiraju), dok je kod ovih drugih testova riječ o tim vjerojatnostima. Od tih drugih, "najtočniji" (ne znam bolju riječ) je kombinirani.Citiraj:
Zoranova draga prvotno napisa
Eto..ja sam radila kombinirani koji je bio vise nego dobar nakon cega smo odustali od AC ali sad prekjucer je radjen planirani Anomaly screen koji je nalaz kombiniranog srusio sa 1.6oo na 1:23 :shock:
To nismo nimalo ocekivali i i´pak smo se odlucili za AC samo cu iduci tjedan vec biti u 21.tjednu. Jel to neki problem???
Ispravak 1:600 na 1:23 rizicnosti!
Razlog tome je skraceni femur (gornja nozna kost) i hiperehogenost crijeva..
Stvar je u tome da se u slučaju lošeg nalaza AC roditelji mogu tražiti etičko povjerenstvo prekid trudnoće do 22 tj.Citiraj:
bebomanka prvotno napisa
Nakon toga više ne.Tako da morate biti svjesni što će te sa rezultatima nalaza.Sretno.
Tek sad vidim da nisi u RH.Ne znam da li su kod vas drukčija pravila...
sirius mislim da jesu jer su i nama tako rekli..Jos se zakonski to dozvoljava napraviti......uh.. ma nikako nisam na cisto :x da ili ne?!
Jako se bojim svim mogucih komplikacija uz to sto sam i na Fragminu i Aspirinu pa bi sa svime time trebala prestati na kratko i onda je upitno da nece biti krvi u plodnoj vodi i time otezati analizu.
A do nedavno sam bila i na antibiotiku jer su mi bili malo poviseni leukociti i imala sam groznice..pa se pitam ne naginjem li olako infekcijama sto bi i pri amnio moglo jako ugroziti nasu bebicu..
Sve to protiv samo tih 3 sitnica koje su u nijansama zapazene..ima li to smisla? :?
Samo ti i TM znate odgovor.Bilo bi dobro da znate kako će te se postaviti kad dobijete rezultate.I ,naravno kako će te se nositi sa posljedicama ako će nastati komplikacije nakon zahvata.
Vjeruj mi, saznati loše i neizvjesne prognoze u slučaju da vam je prekid trudnoće neprihvatljiv ili/i nemoguć,i nositi se sa tim do poroda je jako teško.
sirius :love: Hvala ti...
Bebomanka, ovo za fragmine i aspirin ti ne znam, ovdje se dobije antibiotik preventivno. Jesi li u trudnoći radila cervikalne briseve i kakvi su bili? Moji su stalno bili kontaminirani pa mi je dr. objasnio da i to diže rizik amnioa, ali opet, ja sam imala urađenu biopsiju endometrija nedavnu di je endometrij bio OK (to sam u sklopu laparaskopije radila), tako da se mogla relativno isključit neka infekcija u maternici.
Predzadnji bris je pokazao enterokok kojega smo unistili i zadnji je bio ok.
Amnio je otkazana.....jednostavno mi to sad nikakao nije sjedalo..
Vjerojatno cemo ponoviti Anomaly scan u Minhenu privatno..da cujemo drugo misljenje..
A sto se amnio tice...uz sve te dodatne otezavajuce okolnosti sam slucajno naletjela na jos jednu a to je u slucaju negativnog RH faktora majke..nakon AC se mora u roku 72 sata primiti injekcija..a o tome mi nitko nista nije spominjao i sve mi to djeluje vrlo povrsno i seprtljavo za tako jednu rizicnu pretragu u kasnijoj dobi trudnoce..
bebomanka, teške su to odluke, no kakva god tvoja odluka bila - ja te razumijem i podržavam te. Ja evo i nakon 2 tjedna nakon amnio nemam još rezultate, a nadam im se sljedeći tjedan kada ću obaviti i detaljni uzv pregled.
Što se tiče zaštitne injekcije, ja sam isto sama pitala prije (par dana prije) nego što sam išla na amnio (naletjela negdje u pročitanim tekstovima) i rekli su mi da im napomenem na amnio da sam Rh-. Kao, prije se Rh- osobama injekcija nije davala, sada da. A to mi je i logično. Ne znam točno od kada je ta procedura. To me dodatno umirilo, jer sam da samu sebe umirim prethodno napravila ponovno briseve, na svoj zahtjev jer sam smatrala da mi stari brisevi nekako nisu garancija da se nešto u međuvremenu nije prikačilo.
Injekciju sam primila pola sata nakon obavljene amnio.
:heart:
MonaLisa~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za tvoj uredan nalaz amnio! :love:
Nadam se da će ti anomaly scan u toj klinici donijeti mir ili olakšati odluku :heart: ! Ja sam jako jako dugo vagala isto. Što god odlučiš, kad se vas dvoje oko toga podogovarate i ispretresete sve, bit će ti lakše, mislim - lakše je puno kad odluka padne, ovakva ili onakva.Citiraj:
MonaLisa prvotno napisa
ja sam jučer na pregledu (11 tj) pitala dr. njeno mišljenje o pretragama za rizične skupine. za 2 mj. punim 35 pa mi se to vrzmalo po glavi, ali njeno je mišljenje da to nije potrebno pogotovo što je ovo druga trudnoća, da su te granice od 35g ionako stavljene iz drugih razloga, ona je imala slučajeva nepravilnosti i kod mladih trudnica. ako želim poslat će me na testiranje da smirim "duhove", ali joj beskrajno vjerujem, poslušat ću njen savjet i neću ići. za 3 tj opet imam uzv, jučer je bebica bila pravo školski!
Citiraj:
božana prvotno napisa
Super, božana :love:!
cure, napokon je stigao nalaz , sve je ok.
mislim došao je ranije ali nisam bila dugo na forumu, čekala sam ravno 7 tjedana.
100 % je cura i baš se veselim.
pusa svima
Maza, odlične vjesti.
Uživaj u trudnoći!
Maza, odlične vjesti.
Uživaj u trudnoći!
Iako sam dobila nalaze i prema tim nalazima je sve ok ( indikacija je bila down sindrom - u obitelji) mene zanima slijedeće: kada se već vadi ta plodna voda, radi li se još neka pretraga na još neku anomaliju, sindrom ili sl.?
zaboravih to pitati i tamo u petrovoj i svoju gnkg.
mislim, sad sam sigurna 100 %da beba nema down...ali što je sa drugim sindromima.
i zanima me ( nemojte mi se smijati što toliko pitam nakon amnio) ali )nakon što je gnkg na amnio rekao da je cura, ja sve zaboravila od sreće.
)) gleda li on na obični uzv, 3d ili 4d?
Maza, amniocentezom i pretragom plodne vode utvrđuje se (ne)prisutnost najčešćih kromosomskih anomalija - osim Downa, to je i Edwardsov sindrom i još neki. A pored toga se, budući da kromosomi određuju je li curica ili dečko, odmah utvrdi istom pretragom i spol, jer se vidi da li beba ima xx ili xy kombinaciju.
Dakle, nije potreban uzv jer već amnio daje informaciju o spolu, i to sigurnu.
Radila sam ja biopsiju korionskih iliti CVS prije tjedan dana....meni je to bila jako šokantna pretraga....nisam baš očekivala da će tako biti neugodna i da će boljeti....Citiraj:
Berlin prvotno napisa
Bila sam prva na redu taj dan i jedina za CVS jer je to malo kompliciraniji zahvat od amnio, a sve žene koje su išle na amnio uslijedile su nakon mene....
jako je važna stručnost onoga tko to izvodi da se ne dese i neke nepoželjne posljedice i po majku- kao što je npr. bušenje crijeva (jer je maternica do 13og tjedna još jako mala i oko nje su crijeva) jer bi to za posljedicu moglo imati sepsu....ne ustručavajte se prije zahvata pitati doktora koji će ga izvoditi koliko on ima iskustva u tome....
Ja osobno nisam htjela uopće gledati ništa tijekom zahvata tako da mogu samo opisivati osjećaj....Uđu ti iglom u trbuh i u maternicu...i to je nakjbolji dio pretrage!!! Radi toga sam sklona zaključiti da je raditi amnio otprilike ko obično cijepljenje u usporedbi s ovim zahvatom!
Nakon toga osjećaš kao nekakvo "ispumpavanje" u maternici ....neugodan i bolan osjećaj strašno! Meni je bilo za poluditi grozno! I to pumpanje i isisavanje po maternici (mene je asociralo na kiretažu na živo) traje cca 5 minuta ili duže ovisno o tome kad genetičarka ocijeni da ima dovoljno kvalitetnog sadržaja za analizu....svako iščekivanje njezinog odgovora meni se činilo kao stoljeće jer i dok ona pregledava ovo "pumpanje" po maternici ne prestaje....
Nakon svega mi je pozlilo-osjećala sam kako me hvata nesvjestica i ostavili su me jedno 10ak minuta da ležim dok nisam došla k sebi...nakon toga sam izišla u čekaonicu gdje sam poslusjedeći-poluležeći odčekala još cca 45 minuta....
Taj dan sam strogo ležala i mirovala, idući dan sam se već normalno kretala i treći dan po zahvatu sam išla na posao....
Nalaz još čekam jer se dobiva za dva tjedna, a trenutno je prošlo tjedan dana...
NIsam imala baš nikakvih nuspojava od zahvata jedino me brinulo jel mi beba uopće preživjela takvu intenzivnu pretragu...pa sam si djučer doma uključila svoj kućni ultrazvukić koji omogućava da se čuju samo zvukovi (bez slike) i čula sam srce kako tuče snažno, snažno, snažno! i to idealnih cca 140 u minuti :heart:
Mene zanima jedna druga stvar- ako se amnio nalaz čeka vrlo često i poslije 22 tjedna jer koliko vidim neke od vas ga čekaju i po 7 tjedana- što se onda može učiniti ako se dokaže da dijete nije zdravo? Baš ništa ili...?
Ako se dokaže anomalija u broju kromosoma - na žalost se ne može učiniti ništa da se to ispravi. Jedino slijedi odluka da li netko želi zadržati bebu, nastaviti trudnoću ili ne.
Nadam se da će tvoji nalazi biti dobri!
Nova trudnice žao mi je što ti je to bilo tako bolno iskustvo.
Želim da ti nalazi budu ok i da što lakšte prebrodiš ovih tjedan dana.
Sretno!
:love:
roditelji koji odluče zadržati trudnoću unatoč krom. abnormalnosti djeteta će možda biti podvrgnuti još nekim pretragama ovisno o tome o kakvoj se abnormalnosti radi. za neke sindrome karakteristične su anomalije nekih vitalnih organa pa se još u trudnoći mogu napraviti pretrage kojima će se moći utvrditi stupanj deformacije pojedinog organa što će roditelje, a i osoblje pripremiti (u logističkom smislu) na ono što ih čeka.Citiraj:
Diami prvotno napisa
u nekim od tih slučajeva vjerojatno postoji i mogućnost operacije djeteta tijekom trudnoće.
Hvala vam cure na lijepim željama....nadam se da će mi stvarno nalazi biti dobri...
Moje pitanje vezano na nalaze amniocenteze koji se dobiju poslije 22. tjedna se više odnosilo na slučaj da roditelji žele prekinuti trudnoću ukoliko se pokaže da nalaz nije dobar....
Jer ako je zakonski dozvoljeno do 22 tjedna prekinuti trudnoću, a netko dobije loš nalaz sa 23 tjedna i ipak želi prekinuti trudnoću- kaj onda? Nema više izlaza ili ipak ima?
Nova trudnice, sretno s nalazima ~~~~~ :heart: . Ovo ti gore moram potvrdit - meni je amnio bila bolna koliko i cijepljenje, stvarno ništa od neke fizičke neugode. Točan odgovor za ovo ti ne znam, vjerojatno se onda moraju prolazit nekakve etičke komisije po bolnicama, ali to ti ne znam. Ja sam amnio radila kod ginekologa privatno koji šalje uzorak u Sloveniju i bude gotovo za tjedan dana.Citiraj:
nova trudnica prvotno napisa