Da desilo mi se to samo sa onom "gorkom" maruljom... valjda zbog onog okusa ... brrr.Citiraj:
Jolly prvotno napisa
Inače, od kad pijem ovu "normalnu" nemam beda s tim.
Printable View
Da desilo mi se to samo sa onom "gorkom" maruljom... valjda zbog onog okusa ... brrr.Citiraj:
Jolly prvotno napisa
Inače, od kad pijem ovu "normalnu" nemam beda s tim.
zakaj se to meni ne dogodi - da usput malo i smršavim (jel pijete samo marulju ili u kombinaciji s vrkutom)
Mozda bas zato i je sto "mrknes" :mrgreen:Citiraj:
Jolly prvotno napisa
I meni je znalo biti zlo ali zato sto sam ju jako puno pila sad pijem 2-3 salice i to razvlacim na cijeli dan i sad ok..
Ja sam od marulje papala ko luda..sad joj zahvaljujem još jedan (ako ne i dva) konfekcijska broja više. Katastrofa-mene gorko još više razbuca na papanje! Od vrkute me malčice peče želudac..ali to sam sredila pa ju pomiješam sa zdravcem i ideš po pun tanjur nečega. :mrgreen: :oops:
pa za marulju inače i na uputama piše da se pije kod nedostatka apetita, dok vrkuta pomaže kod celulita i odstranjivanja viška tekućine u tijelu
:shock:Citiraj:
pujica prvotno napisa
Pa još uz :preskaceuze: ...Citiraj:
pujica prvotno napisa
pa za marulju ovak piše kod Subana: Potiće izlučivanje sline,želučanog soka i žuči.Pomaže kod pomanjkanja teka,probavnih tegoba,poremećaja lučenja žuči,kod katara dišnih puteva.Pomaže i kod ženskih tegoba.
e sad opet ona stara rasprava koja je macina trava prava....
Rene 2 je pisala o tome, pa evo:
Kolegica je bila u Sl. brodu kod travara i kupila mi macinu travu, marulju. Međutim, ima dvije vrste. Jedna koja je očajno gorka i služi za regulaciju ciklusa u menopauzi i općenito i vraćanje 'stvari' na svoje mjesto nakon poroda; i druga koja uopće nije gorka (to je ta što sam ju ja dobila i počela piti od 1DC ovog ciklusa) i ta bi (kaže travar) trebala biti za žene koje žele zanijeti.
Znači prava je Nepeta Cataria, a ne Marubii..
Točno!
uza čeličnu volju odustala sam od marulje. isuse kako je to gorko, a ja inače pijem i kavu i čaj bez šećera, ali ovo je bilo prestrašno za moj želudac. svakim gutljejem se preokrenulo sve u stomaku. jel ima štogod drugo samo da je manje gorko :?
ima, ima VRKUTA
Pij je hladnu i sa medom , puno je bolja .I brzo gutaj , ne drzi u ustima .Ja sve pijem preslatko , pa mi je marulja bila totalni sok za cula , ali na ovaj nacin pijem je kao vodu.I obavezno je procjedi kroz gazu jer znaju proci one dlacice pa kad ti se to zalijepi za grkljan kuku majko :mrgreen: .Citiraj:
Rominka prvotno napisa
A zašto pijete tu gorku marulju? Za regulaciju ciklusa i ostale stvari je odlicna vrkuta, znaci ima isto svojstvo kao ta gorka, a Nepeta Cataria (ova druga "marulja") je za zanijeti.
Ne kvari mi pozitivu . Kad nabavim vrkutu , onda hvali vrkutu , a sad hvali i marulju :mrgreen:Citiraj:
Indi prvotno napisa
Ajoj Betty, sorry, mislila sam da si je nabavila, daj javi mi na PP svoju adresu, pa ću ti poslati mali paketić, ajde ajde, nemoj se sramiti i obećajem da ću štititi tvoj identitet :D Do tad pij marulju.
zamolila sam neke frendove znanstvenike biologe i nekoliko travara iz različitih zemalja da malo prouče nazive tako da se prestanemo brkati oko macine trave, dakle na hrvatskom je službeni naziv
marubii herba macina trava - marulja, tetrljan, očajnica
nepeta cataria = mačja metvica
ova druga se koristi za smirenje jer ima sličan učinak kao valerijana i za smirivanje grčeva kod male djece, što će potvrditi i većina travara (problem je najčešće u miješanju točnih naziva) a marulja se koristi u ginekološke svrhe (i kažu da nema posebne veze s menopauzom već je dobra općenito za regulaciju ciklusa)
Ja taman pomislim da konačno znam koja je "prava" macina, a onda me totalno zbunite.
A šta mislite o kombinaciji obje "macine" (znam da je samo jedna prava macina, ne znam više kako ih zvati...)? Dok se kuha, ubaciti u jednakom omjeru jednu i drugu?
Ja više ne znam koju sam pila ovaj ciklus... Zapravo sam miješala s vrkutom. Do 17.dc od sluzi nije bilo ni S, ali kad je krenulo-krenulo je sa stilom... ŽIVJELA VRKUTA I MACINA TRAVA!!!
a ja bas zato pitala na vise strana najupucenije pa dakle za pocetak nije ni ime isto (prema sluzbenoj klasifikaciji) a ni djelovanje. Sluz inace povecava marubii herba, vjerojatno si nju pila (ja je isto mjesam s vrkutom)
Uh, dobro je, ja pijem marulju, onu gorku! :D
Betty probala ja onako hladno i s medom, na brzinu.pa, uh, bilo malo muke jutros, alisad sam živa pa ću valjda nekako. ne odustajem tako lako, iako se md tako slatko nasmijao. ali meni za dušu probao je i on jedan gut pa smo se oboje smijali :lol:
Hi, cure,vidim da se dilema o otome koja je marulja prava uvijek iznova ponavlja,pa evo,samo da ponovim jedan link na staru rodinu stranicu:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...6a099870f07ef9
o ovome sam i ja več pisala na 7.stranici ove rasprave,pa ako vam se da-čitajte! :)
ma za mene više nema dileme - pitala sam sveukupno valjda 8 ljudi
nepeta cataria NIJE macina trava i nema učinka na začeće
Ne ne ne :mrgreen: Nepeta Cataria ( Catmint ) JESTE macina trava i jedina je prava macina trava koju vole macke , ali ona nije ONA macina trava koja treba nama . Problem je u tome sto se naziv macina trava u narodu pojavio za tri vrste biljaka koje su izgledom dosta slicne , cak pripadaju istoj porodici , tako da ih je narod sve tri prozvao "macinim travama "(treca je maticnjak ( melissa officinalis) oko koga se isto vode polemike da je macina trava i da je dobar za plodnost zena ) Znaci samo je jedna macina trava , Nepeta .Ona jeste simbol plodnosti , ali u tom smislu sto su je koristile vjestice za spravljanje carobnih napitaka jer zene "pretvara " u macke ,daje im gracioznost, lukavost , pojacava samopouzdanje i dovodi doizrazaja svu seksualnost ´koja je sakrivena .. Znaci problem se pojavio kad smo pocele razmisljati koja je macina trava PRAVA . Prava macina je opet ponavljam NEPETA , ali prava za nas je MARULJA ili OCAJNICA u narodu netacno prozvana macina trava , ali eto ipak MACINA TRAVA ...Citiraj:
pujica prvotno napisa
negdje se i u narodu odoljen (valerijana) također naziva macina travaCitiraj:
Betty prvotno napisa
u pravu si da je marubii herba ono što nama treba, ali nisi u pravu za nazive - službeni naziv za marubii je marulja, a za nepetu mačja metvica, prema državnoj klasifikaciji biljaka
dakle, stvar je u tome što se u narodu čak 4 različite biljke naziva "macina trava" a ono o čemu mi ovdje pričamo da treba piti je marulja
Pa to sam i ja rekla . :mrgreen: Nepeta jeste prava ´macina trava .Marulja nije macina trava .Marulja se u narodu zove macina trava, ali taj naziv nije tacan . Marulja je biljka koja nama treba :mrgreen:
Znaci jednostavno zaboraviti naziv macina trava jer tu je sav problem-u nazivu .
tocno takoCitiraj:
Betty prvotno napisa
:lol: :lol: jest macina,ali nije macina, mislim promjaukala sam od čitanja hihihi.
U svakom sčučaju dilema je definitivno rješena i glasi:
MARULJA (ona gorka) je definitivno čaj koji se pije po pitanju plodnosti.
Amen!! :mrgreen:
E malo morgen rjesena dilema , sad Izabel napisala da joj u sastavu cajeva za plodnost travar ubacio i Nepetu . Nista vise ne znam ..Citiraj:
Indi prvotno napisa
Kolaricu Panicu , pletemo se samicu , sami sebe zaplicemo , sami sebe otplicemo...
Ajmeee zaboli me glava od te macine više....
Ja ovog mjeseca pijem marulju(prošlu sam pila vrkutu)i vidi čuda-ugledala sluz nakon dobre dvije godine.Za mene djeluje.
A ja sam pomiješala dvije macine trave, nemam pojma više koja je koja, i baš me briga... Uglavnom, jednu sam kupila od Jan spidera, a jednu od MB travara. Totalno različito izgledaju. A sluzi je bilo i to tek od 17. dc, što se savršeno poklapa s trakicama i folikulometrijom. Dakle, zaista je bilo baš kad treba.
ja vise nis ne znam, al od danas i ja pijem macinu - od subana, herba :/ , s obzirom na to sta sve pijem jos jedan caj gore - dolje, nema veze... bitno je da ne steti...
Pa ovo je za poludit :lol:
Koju pitiiiii???????
ja ću se sada baciti na ovu gorku, od subana, probala sam jednom, ali nisam bila ustrajna, s novim ciklusom, bacam se na posao, u oba smisla! hehhe
Meni se od marulje povećala količina sluzi,pogotovo na dan O,što se poklopilo s ovugnostom i opetovanim povećanjem bt dan iza....tako da za mene ona djeluje,a zahvaljujući vrkuti,ciklus mi je bio točan u dan
Odmah posle M, pojavila se sluz! I to bas fina! Inace pijem samo onu gorku macinu, tj marulju! I to ne nesto mongo, mozda pola litra dnevno!
Cure meni prošla pauza od mjesec dana od marulje. I sad si mislim da bi ju opet počela piti, pa pitam vas koje ju miješate s vrkutom, u kojem omjeru to činite i koliko toga pijete..npr ako pijem litru čaja (znači 3 žlč vrkute + 2 žlč marulje na 1L vode) je li to uredu i može li to tako. Čini mi se da svugdje piše kako je dnevna doza oko 2-3 šalice pa mislim da mi to pokriva preporučeno. Šta vi kažete?
Btw jeste sigurne da se ove dvije smiju miješati..naime jednom me neka žena u biljnoj ljekarni dobronamjerno izbezumila kad mi je počela priču kako mješavine nisu dobre jer jedna biljka se kuha, druga samo prelijeva kipućom vodom, pa onda jedna stoji 3 minute, druga 10...i ja se posve obeshrabrila s tim mućkalicama.
A nekad sam od vrućih napitaka konzumirala samo kuhano vino..c c c c :/
mummy većina nas ih miješa i nema nikakvih problema, a mislim i da je način na koji piješ u redu, nemaš brige (možda je jedino 1l previše, preporučeno je 6-8dcl)
Jel ja trebam piti tu marulju i dok mi traje M??? Ja prestala :? :/
ne trebaš