Ovo je najgore doba godine - ili je kiša i vlaga, ili je bablje ljeto i južina kao sada...
Printable View
Ovo je najgore doba godine - ili je kiša i vlaga, ili je bablje ljeto i južina kao sada...
A kad je ove godine bilo dobro?
Cijelo ljeto smo čekali da dođe ljeto, da skinemo maloga s flixotidea, i nismo ga dočekali. Nije imao ni dana pauze, jedino je mjesec i pol dana uzimao pola minimalne doze.
I nije ni prestao kašljucati cijelo ljeto, a krajem sednog je bio i par dana na ventolinu.
Mojima je za vrijeme ljeta bilo dobro, pogotovo na moru. Zimi im je isto dobro, ali jesen... ufff...
Danas je termin u slanoj sobi.
dodatak na Lošinj
zaboravila sam napisati da imaju i vježbanje ujutro u 8, ali tad svi dođu koji bi vježbali, nema tu odvajanja dece od staraca.
Djeca su pretežno u pratnji nekog stariojeg,nema tu sistem internata ko u Crikvenici, da djeca mogu ostati sama.
usput moj je u petak počel kašljati, pa dobil još i neku temp,
Evo mi smo u zdravlju VEĆ 3 tjedna!!! Svaki dan idemo u šetnju uz more, vrijeme nije bitno... sad ćemo se spremit i s kabanicom prošetati. Jučer je u more uletio s tenisicama.
Moj mali je kasljucao c ljeto...dok nismo stigli na more. Najbolje je da se preselimo negdje. Uzasno mu smeta magla. Uj ga ubi kasalj. Jedva stigo od garaze na Rebru do Zelene zgrade. Dobio je singulair junior i flixotide. Nos je ok ali vec tri noci kaslje ko lud...kasljucanje.
Ja sam mojima uvela i rhinocort tj sad su na svemu kaj pise na nalazu :( rhinocort u nos( ko tafen ) singulair navecer , i seretide ujutro i navecer. Uzas
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kaj uopce niste imali inhalacije??? Pa cime ste se onda kAo lijecili ?? Gdje ti je bolje ?( lijecenje, odnos osoblja ,med skrb)
tamoimaju logiku da se liječi više dobrim zrakom,inhalacije slijede samo one kojima su stvarno potrebne.
odnos osoblja je podjednak,s time da dajem naglasak da je bolji odnos kuhinjskog osoblja na Lošinju,stvarno su puno pristupačniji nego u Crikvi.
Mi nismo nikad bili organizirano na liječenju, ali ovo smo iskusili i zaista je tako. Da imam mogućnosti, odselila bih se na more skupa s klincima. Možda baš na Lošinj :heart:, iako Krk i Cres isto nisu za odbaciti. Tamo im ne treba nikakvih lijekova. Ali to ne vrijedi za svakoga.
Valjda više znači promjena zraka, nego zrak sam po sebi.
Mojima odgovara sol u zraku. I zato zimi idu u slanu sobu. Ali to nije amen za svaku vrstu dišnih smetnji. Inače tebe ne bi bilo na ovom topicu.
A ja se mislim da je dati priliku planinskom zraku :mrgreen:
ne svi kažu čak i ljudi koji žive u Malom lošinju da je u Velom poseban zrak,jer se mješaju struje na poseban način.Ti isti ljudi kažu da se bolje osjećaju u Velom nego u Malom Lošinju.
Mi zakurili i tesko disemo. Ne moze ni jesti siroti od slabosti i stenjanja...ne hropce i skripi u plucima ali to tesko disanje me brine pa cemo u drugu smjenu kod dr.
Evo i nas u klub, unatoč pulmicortu krenuli i s ventolinom, isto idemo kasnije na slušanje, naizgled nije tak strašno no puno kašlje.
upravo tako
moja je imala priliku biti više od dva mjeseca na moru, na otoku, jer su joj tamo nono i nona, no više od nekoliko puta smo i tamo završavali na hitnoj, na injekcijama za prodisavanje uslijed astm. napadaja
tad smo tamo razgovarali sa lokalnom pedijatricom, rekla je da bi se začudili koliko ona ima malih pacijenata bronhitičara i astmatičara
ovo što je Jurana spomenula, PROMJENA zraka, to je i ona istaknula i to su nam rekli i u ZG-u
s tim da su mojoj preporučili planinski zrak, da idemo što više s njom po brdima... od tad je cijela obitelj krenula planinarit, ako već ne možemo u Alpe, Sloveniju,Austriju i slična mjesta gdje su bila lječilišta za plućne bolesti još u 19. st., onda barem u okolicu koja nam je dostupna...
Da bi promjena zraka vrijedila treba bit na moru minimalno 2 mj pise u njihovoj knjizi s losinja.
Mi bili na slušanju i kaže ped. da se na plućima ništa ne čuje, a jadničak od kad je zaspal non stop kašlje. Kaže i da pažljivo s pulmicortom da je neka nestašica na tržištu.
nama očito ni to nije bilo dovoljno jer je na moru bila od 6. do 9. mj. sa raznim kombinacijama godišnjih, mojeg, MM-ovog, bake, dide...i opet ništa... čak joj znalo bit gore nego u Zagrebu (svi se kupaju, vani +37, a ona jadna na inhalatoru ili na hitnoj, i tako više puta tijekom ljetovanja)
no evo, od prošle zime, je hvala Bogu, puno bolje, pa se neću ništa žalit...
koristimo propisanu terapiju, idemo na kontrole, i drzi se odlično
Na cemu ste buba klara?
Flixotide 2x1 od proljeca, do tad smo bili na
2x2 I na melarthu. Al od lani smo I kod homeopatice za imunitet.
Mi smo na duploj dozi flixotide-a (2x2) i ventolin 2potiska svakih 6 sati, s time da je dobio i pikicu solumedrola. U zadnji čas kaže doktorica da smo dali ventolin jer bi najvj. završio u bolnici...
Nije mi jasno da nisu tete u vrtiću primjetile da djetetu nije dobro :-(
Pa moguće je da mu je dugo bilo loše, ali mom sinu se znalo u toj dobi pogoršati jako jako naglo... recimo kod popodnevnog spavanja. Ne samo u vrtiću nego i doma, vikendom. Pa smo jurili na hitnu po injekciju solumedrola.
Njemu se to do škole sredilo (iako je i dalje na terapiji) na podnošljivu razinu.
(Offt. bili smo s njim na hitnoj u subotu jer je uganuo nogu pa sam se prisjetila kako je to bilo kad smo išli na dječju stranu hitne na Rebru - dugo dugo nam nisu trebali, falabogu...)
Sutra krećemo u slanu sobu, malo sam skeptična ali imam preporuke s više strana pa ćemo probati i to :-(
Na te injekcije solumedrola smo i mi jurcali svaku malo, užas kad se sjetim...
A što se vrtića tiče - također smo skužili da bi joj se pogoršalo kod popodnevnog spavanja. Naime, išla je u vrtić ako nije imala temp. i ako je povremeno kašljala - u tim slučajevima smo molili tetu da je ne stavlja uopće na spavanje jer će joj se vjerojatno pogoršat kašalj... Srećom, imali smo razumnu tetu koja nije inzistirala da svi moraju čorit, nego bi je pridružila predškolcima koji crtaju u to doba ispred sobe. Tim danima sam u pravilu znala onda izać ranije s posla i pokupit je prije da joj doma dam sve što joj treba...
Inače, razgovarali smo sa zdr. djelatnicom u našem vrtiću, ona je znala da cura ima astmu i kako se ponašati u hitnim situacija, hvala Bogu nije ih bilo (tipa da im se tamo počela gušit) a što se kašljanja tiče, rekla je - može u vrtić, sve dok nema temp.
Troje doktora nam je preporučilo da bolje da ne ide u vrtić, ali ja sam tek počela nedavno raditi, muž radi po cijele dane....baš sam u komi totalnoj. Bake isto rade, tu i tamo je uskakala prabaka ali i njoj nije baš lako presvlačiti pelene i dizati ga i biti s njim.
Probaj - nama se i te kako isplatilo. To koristimo već godinama.
Ali nadam se da su te upozorili da treba odraditi nekoliko terapija za redom (obično bude ciklus od 10 terapija po 20 min + 2 gratis). Nemoj se iznenaditi ako dijete bude kašljalo I POVRAĆALO nakon prvih par puta. Moj E. je tako povraćao nakon drugog ili trećeg dana u slanoj sobi - sam zeleni gnoj, užasno nešto....Ne mogu se sad sjetiti je li već išao u školu ili je bio zadnja vrtićka godina.
Na sreću, rekli su mi unaprijed da se to može očekivati + da je to jedan od pozitivnih efekata. Nakon toga nikad mu više nije bilo tak gadno. Slana soba njemu zimi održava podnošljivo stanje.
Moj je preživio i jaslice s tom bolešću bez slane sobe jer nisam za nju tada znala.
Naravno da je bolje da ne ide u vrtić.
Nažalost, nekad nije izvedivo...
Hodaš po bolovanjima koliko možeš (kad se sjetim - mislim da tu prvu zimu u vrtiću nisam zavezala u komadu na poslu više od tjedan dana), snalaziš se uokolo koliko možeš... al kad ne ide - ne ide...
Onda prihvatiš da je stanje bez temp. ono s kojim može u kolektiv (i naravno, ako se baš to jutro ne guši od kašlja).
Ja sam na stručnom osposobljavanju za 1600kn i imam pravo na godišnji tek nakon 6mj. Ali susretljivi su...za sada....
Teško je razlučiti što se dogodilo, a kriteriji su za astmatičare puno stroži jer već i blago šmrckanje koje bi kod zdravog djeteta koje nema bolest prošlo u tren okoa mogući uvod u naglo pogoršanje. Kod astmatičara ta obrana "ne funkcionira" jer je, pogotovo ako se ne koristi terapija, stalno u nekoj upali pa ne može odregirati kako bi kod zdravoga i obraniti tijelo. Tako da bi trebala porazgovoriti s tetama, reći što da rade kad se pojavi to i to (zato jer "nije mu dobro" može nastupit naglo kod astmatičara), tj. dugo mogu prethoditi i sasvim diskretni simptomi, da bi se to onda zlokobno zaokrenulo naopako.
Tj... ako netko kašlje a nema astmu, to je ništa, dok kad šmrcanje počne kod ovog koji ima, već si u stanju "alert, alert" i, ovisno o tome kako to kod tvog djeteta ide, lagano u pripravci s raznoraznom baterijom lijekova (uz ove koje redovno koristi).
Sretno! Skužit ćeš puno stvari protekom vremena. Moj topli preporuk za astma školu (organizira se na Srebrenjaku, mislim da ne moraš biti njihov pacijent) - traje 2 dana po 2 sata od 16-18 h, ne treba dovoditi djecu mlađu od 5 god, ali možda mogu roditelji solo doći, to ne znam.
astma škola je i u klaićevoj treba se naručiti,isto deca do 5ne idu na nju,osim zadnjeg dana kad su pokazne vježbe na detetu.
kud ćeš u slanu sobu, jel natalis?
Slana soba kod Arena centra
Nakon pregleda kod pedijatra poslao nas je u bolnicu na Srebrnjaku ostaje :-(
a miš mali... jeste dobili dnevnu bolnicu ili ostaje gore u sobi (apartmanu)?
Ako je to za njega najbolje, nek ostane. Dobit će inhalacije lijekova i sve što treba. To ne znači da će ga držati ipreko noći ako budu imali izbora. Oni imaju dnevnu bolnicu.
Nemam iskustva - moj sin nikad nije trebao ostati u bolnici zbog smetnji disanja.
Evo malo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da sve bude ok.
Ja imam iskustva sa Srebrenjakom, dobrog - kad je bila prva bronhoopstrukcija i dijete bilo malo, onda su nas zadržali na mislim 7 dana da je dobro izdijagnosticiraju (čulo se kao upala pluća tada). Poslije smo samo pri pogoršanju odlazili na hitnu, ali smo i bili veći i ja već ipak verzijaranija, a dijete je imalo dg. i svoju terapiju. Oni su child friendly bolnica, i ako treba ostati ja bih vjerovala da su dobro izvagali cost-benefit toga.
Moja topla preporuka za Srebrenjak, to su ljudi koji znaju svoj posao, nemoj se bojati, oni djetetu mogu jako dobro pomoći i to rastom ipak ide na lakše, kod većine. Sretno!
koliko znam zadnjih godina doista prakticiraju dnevnu bolnicu, ako nije stvarno situacija jako kritična i ako si iz Zagreba (sjećam se da su cjelodnevnu bolnicu, sa noćenjem, dobili oni sa istom dijagnozom ko i mi al su bili izvan Zagreba)...
doista nije strašno, ovo što ina piše, child friendly je clijelo okruženje...
nadam se da ste to dobili... tamo će ga dijagnosticirati, svaki dan se dolazi gore na terapije, inhalacije, fizikalnu terapiju i ostalo, mama cijelo vrijeme bude s djetetom... znam da smo mi oko ručka već išli doma, tj. bili gotovo sa svim terapijama (mi smo bili u nekoliko navrata, obično traje 10-15 dana, ovisno kako procjene...)
ma mozda ga i ne ostave . sigurno cete samo dolaziti na inhalacije. drzite se. mi smo bili u apartmanu /jedan od najjeftinijih apartmana od zg bolnica/zbog urtikarije i svi su bili super. fakat nemas filing da si u bolnici :)