Divlje svinje - tjeranje ljudskom kosom
Mene isto muči obrana od veprova, njih se bojim još od planinarskih dana (mojeg namjernog lutanja izvan planinarskih staza).
Osim što ih mnogi seljaci tjeraju tranzistorima, postoji i "frizerski trik" - da se pobere po frizerskim salonima pramenove kose (ne ekstenzije) i rasporede po žici nategnutoj oko zemljišta.
Navodno im to smrdi po ljudima (onda valjda treba ići u muške frizerske salone, ženska kosa je često istretirana raznim kemikalijama).
Da li je to Steinerova ili stara lovačka metoda, nisam skužila.
Ja sam to vidjela na Banovini, a evo i malezisjkog iskustva:
TAWAU: Would you believe that human hair can be used to repel wild boar?
Although it does not make sense as there is no scientific proof to support this claim, an estate manager in Pulau Sebatik, Mohd Nuin Rusni, had been using human hair to prevent the wild boar from destroying his young oil palms.
The Kampung Sungai Laba estate manager claimed that by placing the human hair around his young crops, he had been able to prevent the wild boar from eating his young crops.
”Previously, if we plant 300 oil palm trees today, the next day, we will find all the trees would have been uprooted and eaten by the wild boars.
”However, after placing the human hair around the young crops, the wild boars will not destroy them,” he told Bernama when met on the island recently, adding that he had achieved 95 per cent success rate using this method.
Nuin said he had learnt this method of protecting the young oil palm crops while working on a plantation in Sandakan previously.
”A handful of human hair is placed near the young crop so that when the wild boar sniffs the hair, it will think that there are humans present or the hair will get into its nostrils and thus, it will run off,” he said.
Nuin said it would take three months to gather 200 sacks of human hair from the barber shops in Tawau with each sack costing RM5. — BERNAMA
i iz Njemačke
Hairdressers help drive away wild boar
Hairdressers in a German town have started collecting their customers' hair to drive away wild boar.
The spa town of Bad Saarow, between Berlin and Frankfurt on the Oder, has been plagued by boar roaming the town.
The animals have already destroyed a park and a sports ground, and weren't scared away by shots.
Now health and safety chief Juergen Knuth is now turning to a traditional way of keeping boar away - human hair.
He made an appeal to local hairdressers and has already been given three sacks full of hair.
They will be packed in small plastic bags and hung from trees all over town.
"It's an old hunters' trick," Knuth told the Berliner Kurier. "They use human hair to keep boar away from maize fields. The animals don't like the smell."
Trebali ste vidjeti rad umjetnice (mislim da je M Batinić) u galeriji Karas ovog ljeta - kao rodino gnijezdo ali od ljudske kose - odmah mi je palo na pamet iskoristiti ga za eksperiment u polju
Re: Separatizam (odlazak na selo i neovisan život)
Citiraj:
RozaGroza prvotno napisa
Mislite li da smo totalni idealisti i da nema šanse da to sve bude kako planiramo, ili se netko od vas također okuražio i započeo takav život? Bilo kakav savjet, prijedlog ili upozorenje je više nego dobrodošlo!
Ps: moderatorice nisam znala da li da ovu temu stavim ovdje ili pod Obiteljski kreativan kutak, pa preseli ako misliš da ovdje ne paše
RozaGroza MM i ja idemo istim putem kao i vas dvoje. Nama je želja pronaći zemljište na kojem naravno postoji građevinska dgzvola, gdje bi izgradili kuću koja je niskoenegretska. Našli smo nekoliko rješanje i imamo već jedno zemjište na umu. Mislimo se izolirati u toj mjeri da sami možemo uzgajati svoju hranu i naavno da na zemlji imamo svoj izvor pitke vode. Kako sam po struci prehrambeni tehnolog, znm ponešto o proizvodnji što hrane tako i kozmetkičkih proizvoda (radne okolnosti) i mogu ti reći da nije problem, jer ako si u mjestu kojem ima još starijeg stanovništva svaka dobornamjerna kumica će ti objasniti kako se to prije radilo. Ionako današnja prehrambena industrija nije sjajna. :) od kada sam završila fax sumnjičavo gledam prema većini prehrambenih proizvoda.
No da se vratim na temu, kuća koju bi gradili ne bi htjeli da ima prave kuteve tj da nije u onom tipičnom obliku kocke tj. pravokutnika. Energetski je kvalitetniji i bolji život u takvim kućama. Materijal s kojim bi htjeli graditi, želimo da bude iz prirode (kamen ili drvo). Želja nam je imati voćnjak i povrtnjak i naravno domaće životinje (krave, kokoši, patke, koze... uglavnom sve osim svinja). Ne idemo na megalomaski projekt. Želimo da zemlja bude veća kako nam susjedi ne bi s prozora gledali u tanjure. Još nam je misao vodilja da ostavimo da zemlja bude otvorenog tipa, tj da ljudi koji žele doći i živjeti na zemlji u skladu sa zemljom neopterećeno od strane grada i urbanizma, da takvi ljudi slobodno dođu kod nas. Da svi zajedno radimo i živimo, neće biti gazde ni gazdarica jer smo svi jednaki. Kako se krećemo u društvu ljudi koji slično razmišljaju kao i mi, idemo zajedno prema tom cilju. Isto tako želimo da naše kuće imaju i električnu energiju i internet. :) Uf, sada sam se raspričala, ali baš mi je bilo lijepo vidjeti da sve više ljudi razmišlja na sličan način kao i nas nekolicina.
Pozdrav i nadam se da će vam se želje ostvariti.
Delfinka