https://www.blic.rs/vesti/hronika/doktor-o-slucaju-preminule-porodilje-koja-je-bila-na-respiratoru-njeno-stanje-se-od/e49s00g
:-(
Printable View
Ali ona nije imala koronu, piše da nije utvđeno brisom
Da, nije imala koronu.
Imala je neko neodređeno stanje koje daje snimak pluća identičan koroni, višenedeljno otkazivanje funkcije pluća kao kod korone, neko sistemsko stanje koje izaziva otkazivanje svih organa, visoku temperaturu i generalno čitavu kliničku sliku identičnu koroni, ali da, nije imala nijedan pozitivan test na koronu.
Pre toga je bila potpuno zdrava mlada trudnica.
U Nišu ima još jedna takva trudnica koja je još živa i na respiratoru ali sa negativnim testom. I još jedna na kiseoniku sa pozitivnim testom.
U ovo doba godine, verovatnoća da će isto misteriozno stanje da pogodi dve prethodno zdrave mlade trudnice iz iste pokrajine je vrlo mala. Nije nepostojeća, naravno. Koga teši, neka slobodno smatra da nije uzrok smrti korona.
nikome nije utjeh kad zdrava, a pogotovo mlada osoba, tesko oboli ..ili jos gore od toga..
ali, oni koji su (još) živi imaju odgovornost prema sebi ostat dobro kolko je to moguce..
Suosjecam sa svim koji su iskusili gubitak, ali necu se ipak lose osjecat kaj sam zdrava i dobro ... jer imam za koga zivjet
Kako si od svega ovo videla u mojim rečima?
Vesti koje prenosim nisu lažne, prenela su ih sva naša glasila a ne samo ova žuta štampa, čak i ovaj nesrećni Blic je vest preneo, za svoj nivo, vrlo odmereno i objektivno, mahom gole činjenice i uz puno poštovanja.
Ne prenosim ih sa namerom da širim paniku niti grižu savesti nego kao primer zašto je važno nositi maske i biti odgovoran, pa imali mi 20 ili 40 ili 80 godina.
Niš je jedan od centara epidemije već dugo, nikad se nije smirila tamo u potpunosti.
Čak i da ova nesrećna trudnica nije umrla od korone, postoji bar još jedna sa pozitivnim testom i težim tokom bolesti, dakle, to nije "samo gripa" i ne pogađa "samo stare i bolesne".
Naravno da treba maksimalno uživati u životu uvek, ali meni se čini da se može i biti odgovoran i uživati u životu, bar meni je to mahom uspevalo, sigurna sam da može uspeti i drugima.
meni se čini da je ovdje došlo do nekog nesporazuma ili ni ja ne razumijem to sa osjećajem krivnje što si zdrav :-/
pa hvala bogu, da su bar svi.
pulinka, jako mi je žao zbog vaše situacije s covidom. slušam i suosjećam. baš je teško i brinem se zbog naše jeseni.
Hvala, teško je, i neizvesno, ali doprlo je do ljudi konačno, nose se maske, malo se više razmišlja, manje je "hrabrih", ali kod nas konstantno izostaje ta podrška institucija koja je kod vas izgleda bolje radila. (Npr. danas se deli socijalna pomoć u Pošti i ljudi nose maske ali gusto zbijeni u redu, nema nekog službenog lica da objasni da to tako ne može i zašto ne može, i svuda je tako)
Ako će biti bolja ravnoteža, znam i malo pozitive, jedna srčana bakica, mati jednog maminog prijatelja iz detinjstva :): http://www.mojnovisad.com/vesti/deve...pBkwTZKl7OyGKI
Pozdravljam poziv na odgovornost, ali s druge strane, od "samo gripe" je pred tri godine umrla mala curica, susjeda moje prijateljice. Tako da ne znam, ako brojimo te neke rijetke slučajeve, jedna trudnica, dvije trudnice, jedno dijete, iskreno, ne znam čemu to služi. Je li nužno i tu gripu baš toliko omalovažavati, znamo da i od nje ljudi umiru, iako nam je poznata i imamo cjepivo.
Pise danas da je beba od 10 dana zarazena. Nadam se da ce ostati bez simptoma. To je zaista nocna mora.
Gdje? Pise:
Nažalost, radi se o djetetu 10 dana starom, u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, izvijestio je u utorak ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar i dodao da je to prva beba i druga trudnica u Hrvatskoj koji su covid pozitivni
https://www.24sata.hr/news/u-zagrebu...10-dana-707049
Dijete je rodeno od covid pozitivne majke( trudnice). Nakon poroda je testirano negativno i poslano kuci s majkom. I sad je pozitivno. Pretpostavljam da se radi o trudnici koja je slucajno testirana bez simptoma i rodila kao pozitivna. Ima jos osoba u obitelji koje su pozitivne.
Ja ne omalovažavam gripu, "samo gripa" je tuđi slogan a ne moj, zato je pod navodnicima.
Nisam ni ja, nego SZO, autor procene da je smrtnost od korone oko 10 puta veća nego smrtnost od gripa.
"Retki slučajevi" je postao jako rastegljiv pojam.
Takođe, već sam objasnila svrhu mog linka i vidim da je pozdravljaš, tako da sad ja ne razumem kako ne razumeš čemu moji primeri služe.
Ali dobro, razumem zašto brojanje uznemirava pa neću nastavljati dalje sa tim, nema potrebe.
Samo ti broji.
Ja sam na moru i mene uzrujava količina stranih državljana ovdje. Pogotovo kada se sjetim da su pred 2 mjeseca ovdje svi bili i protiv dolaska Zagrebčana. Nadam se samo da im se neće osvetiti sada u osmom mjesecu i na jesen.
Ili naši otoci na kojima nije bilo korone, a sada prepuni stranih turista. Znam da ekonomija ne bi podnijela zatvorene granice, ali opet se pitaš.
E da, naš maturalac je prebačen u Hrvatsku, naravno uz doplatu novca.
I ja na moru u mjestu u kojem ljetujemo vec godinama. Na plazi se uopce ne primjecuje da je manje turista, rekla bih kao i prosle god. Ne osjecam se previse ugodno jer neki sene ustrucavaju staviti rucnik 1m od nasih...u ducanu imaju svi maske ali taj mali lokalni ducan je krcat ljudima bez obzira sto je i red vani. Kafici su navecer puni, restorani puno manje, u tim vecernjim setnjama nema toliko ljudi kao prije...
Nije direktno tema, ali me zbilja zanima jesu li zaista otoci prepuni turista? Jer sami sama povjerovala u pricu da nema turista i da jadni mi, a kad sam u last minute (mjesec dana unaprijed) varijanti pokusala pronaci smjestaj za 2 tjedna na otoku u apartmanu, uopce nije bilo lako, a cijene su bile sasvim solidne. Jedan apartman je bio 120 eura, drugi 85 eura. Jesu na moru i lijepo uredjeni, ali ovaj za 85 nije neki wow! Nego onako pristojan. Nije pomoglo u rusenju cijene ni sto za dulji period pitam i sto se savrseno uklapamo u rupu koja nije od subote do subote.
Ocito jesu, i masnica pise. Ja sam na Cathyn post odgovarala.
Tu kod mene nije ko špica prošle godine, ali recimo ko početak 7.mjeseca. I niko ne drži razmak.
Evo Nizozemska po novom nakon Hrvatske traži 15 dana karantene.
Mi nismo na otoku vec nesto juznije od Splita, ali ljudi ima, očekivala sam puuno manje zbog silnih natpisa u medijima da turista nema. Veceras cemo u grad bas me zanima stanje. Nekoliko poznanika koji su na moru isto kazu da se ne osjeti jako manni broj turista...prije bi rekli skoro sve je puno.
Znam za Krk. Prepun je! Stala sam ispred Lidla, parkirani auti dok ti oko vidi, ljudi more jedno. Sjedim u autu i gledam tu masu...upalim motor i odem. U manje mjesto. U manji dućan. Bilo kamo, samo ne u tu gužvu.
Strah na entu. :trci:
Nelagoda više nego strah.
Ma, ni ne znam što.
Mislim da je najveci problem oko "samo gripe" taj sto gripu poznajemo vec poduze vremena i postoji nacin da ju pokusamo sprijeciti ili ublazimo simptome (cjepivo), a postoji i terapija koja je razumno ucinkovita (Tamiflu, Xofluza, peramivir, zanamivir). To ne znaci da od influenze ljudi ne umiru (ukljucujuci i djecu, nazalost) i da nema potencijala biti opasna. Prije bih rekla da, kad bi postojala veca drustvena odgovornost i ljudi ne bi birali izbjegavanje cjepiva iz raznoraznih razloga, bilo bi vjerojatno manje smrtnih i kompliciranih slucajeva vezanih uz influenzu. I kod nas je puno ljudi kojima ne pada na pamet "riskirati zivote svoje obitelji da bi pomogli kriticnim skupinama i/ili ubrizgavati otrove u tijelo zbog bolesti od koje nikad nisu umrli", ali cini mi se da se ipak cijepi vise ljudi nego u HR i regiji, ako ni zbog cega drugog, onda mozda zbog cinjenice da ovdje recimo alergija na jaja nije kontraindicirana cijepljenju (mi smo isprobali, na preporuku alergologa i pedijatra) i da se ne izbjegava cijepljenje djece (a kamoli odraslih) ne samo protiv gripe, vec opcenito, zbog opcenite bolezljivosti, smrkavog nosa ili tko zna kakvih jos razloga.
U nedjelju je u Minnesoti zabiljezena prva smrt djeteta ispod 5 godina, zbog korone. Beba je imala 9 mjeseci.
Što se tiče turista, iz tjedna u tjedan ih je vidljivo više. One kuknjave nisu bile lažne, još prije par tjedana bilo ih je puno manje. A i sada, u Splitu se vidi da ih je više, al to izgleda više ko ranijih godina 4.-5. mjesec, ne sedmi. Najveća je razlika da nema velikih organiziranih grupa turista iz Azije, nego su to obitelji ili manje grupice iz evropskih zemalja
Mi smo na Murteru...i na plazi mi se cini kao da mozda ima 10% manje ljudi...dosta ima i stranaca..moram priznati da nismo ocekivali toliku guzvu...mi smo se povukli malo vise u sumicu gdje nije tako guzva, ali na samoj plazi ljudi leze kao i inace jedni blizu drugih
Mi smo u Rovinju, no kako tu ima na kilometre plaža ne mora se ležati u gužvi. Sad smo na nasoj najdrazoj na stijenama. Konfiguracija terena ko stvorena za držati razmak ;)
Rab je dosta pun, Murter isto.
Po otocima ima puno nautičara, a manje motoriziranih gostiju.
Kornati su standardno puni nautičara.
Hvar je bio poluprazan prije dva tjedna. Dubrovnik isto.
Lastovo, Elafiti, Vis, Pelješac, Korčula i Mljet tako-tako. Isto dosta nautičara.
Ja ocekuje da je u svakoj destinaciji koja nije bas ful orijentirana na avio ili cruise turiste (dbk, st) sve vise-manje isto, ne da 'nema pasa'. Na nautickom turizmu bih ocekivala najmanje posljedice.
Mi smo do sada 3 puta isli na kupanje, radnim danom poslije posla. Prije par tjedana stvarno nije bilo nigdje nikoga ali zadnja dva puta plaze su bile krcate, danas sam jedva nasla parking. Vecinom vidjam zagrebacke tablice na autima, malo je stranih turista ali fakat je sve puno.
Hvar isto se popunilo, više manja mjesta nego sam Hvar ili Starigrad. A turista sa svih strana, jedino ne cujemo izvorne govornike engleskog. Dakle, autoturisti iz Europe, nista sto se leti avionom. I nema buseva s Aziskim turistima. Ali na plaži manje svita, mi smo tavog položaja da imamo kilometre prirodnih plaža, ne moraju se ljudi gužvat na gradskoj, tj lokalnoj uređenoj. Ta je meni najbliže da idem s klincima, ali da sam sama išla bi po uvalama.
U subotu trajekt iz Splita za Korculu i Lastovo nije ukrcao sve aute. Ja se drzim izolacije pa ne bih znala stanje u civilizaciji, ali mm kaze da je klasicna ludnica. Mozda pinku manje, ali ne toliko manje kao sto smo ocekivali.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...zin&id=2199941
Sent from my iPhone using Tapatalk
stiže mi danas isječak iz novina
u stilu sve se napili, mladenka se udala za zaručnikova starijeg brata, kao svi nosili maske pa nije skužila
iz Zagorskog lista
I nas otok pun kao i prije. Nikakve razlike. Plaza puna, apartmani oko nas puni, restoran i kafici takodjer.
Jedinu razliku su osjetili u terminu: u lipnju nije bilo nikog, inace bude prilicno turista...
Ako je posvuda tako jako puno, onda nešto nije u redu s prijavljivanjem gostiju :mrgreen:.
Kako je u kaficima i restoranima? Kod nas restoran/kafic na plazi nitko od konobara ne nosi masku, a poslužuju i hranu. U trgovini prodavačica ima masku, u još jednom kaficu masku nose kao ukras, ispod brade, također poslužuju slatka jela i piće. Na manjem okupljanju u jednom restoranu u pocetku konobari nosili maske kasnije isto kao ukras...
Koliko vidim dok šetam i ovdje je šareno. Neki imaju neki ne. U dućanima večinom imaju.