nema.
Printable View
Ma daa? Za inhaler ima oko 20-30 kn po pumpici. Bas cu pitat na kontroli da nam daju diskus mozda..
Zvala sam dr opce prakse da mi da za z. Diskus seretide 100 da probamo umjesto s50,
kaze dr richter da je to bolje za nju nego seretide 50 inhaler na aerichamber 2x2.
ima li tog diskusa i za flixotide?
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-08-02-144.pdf
Ima gle. Ne kuzim zasto nam to nisu dali bar za stariju djecu, i jos nema nadoplate. Meni za njih dve po 50-60 kn minimalno ode . Jos 60 za nos..
gdi piše da nema participacije za to?
kad idući put idem kod alergologa baš ću pitat da mi to napiše. to se samo jedanput udiše?
Za flixotide neznam al seretide sam digla i ne placa se.
a jel im je lakše s time, nego prek halera
Nemam pojma. Treba udahnut snazno i duboko. Moje dobro udahnu po meni .vidit cu par dana kako ide pa cu odlucit , bum i dr bulj. Poslala mail da vidim kaj on misli.
dr. bulj. si baš mejl ili si ga pitala na forumu ( tak da i ja mogu videti odgovor)
Mailom komuniciramo, napisao je na forumu da vise ne daje savjete tamo .
Na cemuste vi jelena?
e sad sam vidla da prima samo mejle, a da ne priča po forumu
klinka na flixu 125, klinac manji na flixu 50+ aerius, veliki na nićemu.
Meni je dr b.rekao da je bolje bit na seretidu kojeg sam sebas bojala, a to i citam svud po netu, jer seretideom manje kortica treba . Mojima flixo ko voda bude a od seretida ne kaslju tj prestanu.
Kaze dr b. Da je bolje ipak prek pumpice jer su cestice manje a i diskutabilan je nacin uzimanja.
Diskusa ima i za flixotied i za seretied, ali je kod diskusa problem dal ga pravilno udahnu jer kao što je lunahor rekla treba duboko udahnut i jako povuć. Meni su na Srebrnjaku rekli kad smo došli na hitnu jer je R. naša liječnica opće prakse dala diskus na svoju ruku (pa je bio u komi nije mogo disat) rekla da kao prvo i osnovno trebaju naučit kak se to koristi, a kao drugo kad su bolesni ili je astma u pogoršanju moraju se vratit na pumpicu jer nema šanse da dobro povuku sa diskusa.
I niti jedan niti drugi diskus se ne nadoplaćuju.
taman je astma od malene stavljena pod kontrolu, a sad stariji krenuo u "akciju" pa me zanima iskustvo sa ovakvim nečim:
dakle, sin, 9 godina, već par mjeseci se nakašljava u večernjim satima pogotovo, bez prehlade, šlajma i sl. - kao da ga nešto škaklje u grlu
bili kod dr., poslala nas kod ORL na Rebro - obavili smo taj pregled u petak i kaže doktor nakon pregleda, da je vrlo vjerojatno riječ o kiselini iz želuca koja se vraća u jednjak, i dao mu tabletice (na "A" su, sad ne znam napamet :-) mjesec dana i onda kontrola. U uputama lijeka sam vidjela da je riječ o tabletama koju uzimaju pacijenti sa čirom na želucu.
ima li tko iskustva sa time, tj. sa kašljem uzrokovanim kiselinom iz želuca? što nam je činiti da to stabiliziramo (nije mi rečeno ništa u vezi prehrane, bili smo prije van nego unutra, samo dobili tablete i šlus)? kakva prehrana? da li ići dalje kod gastroentrologa ili ne?
pa da , buba mi imamo. l. je 3 mjeseca pila controloc i od tada se kuc kuc smirilo. njoj je bilo uzrok kiselina. ja sam odlucila ici kod gastroenterologa ali ti ces vec vidit ako djetetu ne bu odmah bolje u tjedan dva pa odlucit. l. je bilo odmah bolje, odmah se smirilo mozda u dan dva. dr richter mi je savjetovao da ni neidem uopce kod gastra nego nek dam controloc i napisao mi kako i koji i da ak ne bu bolje nije kiselina. dakle imas odredenu struju dr koja radi kao tvoj dr. u principu gastroenterolog mi je samo potvrdio sto i dr koji mi je dao controloc. nemas tu kaj posebno. ak vidis da prestane kasljat moras samo davat bar 3 mj jer inace nema svrhe plus pripazit na prehranu. mi sada pazimo malo na prehranu, ne jedu vise iza 18h i ne masno, ne masni slatkisi i tak.
a da li ste kod gastro dobili neku dijagnozu ili vam je samo rečeno da ima kiselinu? i je li vam tamo detaljnije objašnjen sustav prehrane? čitala sam po netu o GERB-u, ali za to treba posebna dijagnostika...
Nista detaljnije od interneta no dr buljevic mi je poslao letak s prehranom pa ti mogu poslat mailom ak hoces . Iako isto nis detaljno posebo.
Nismo se previse odmakli od dg s kojom smo dosli u bolnicu . Iako su nalazi uredni dr smatra da imaju kiselinu obje( mislim i imaju) . Lijek ti je taj i to je to. Kontrole svakih 6 mj. Nis posebno.. Z nije bila na controlocu al sam joj dalapar dana na svoju ruku contr. I smirilo joj se. Dok pazimo na jelo nema ni problema..
Moj M izgleda opet nije dobro. Toliko kaslje i kaslje.. Sad sam mu dala sirup. Sutra pedici,jer nakon svega popijenog vise ne znam sta da mu dajem. Jucer kihnuo slajm iz nosa. Ne znam da li opet krece sve po starom ili ne, ali jedva cekam Zagreb!
To su ti zimske radosti.... cesto se vracaju. Dijete se ni ne izlijeci do kraja, vec uleti neki novi virus i bakterija i udesi ga. Treba vremena da se djeci izgradi imunitet.
S druge strane - ako se stvar bude i dalje precesto ponavljala, vidi s doktoricom da li dijete treba alergolosko testiranje.
Dodatak: cisti mu nos, lupkaj ga, daj mu iscrpinu sljeza i lijekove koje je dr. odredila. Dok nema temperaturu, dobro je. Treba klince voditi van iako je hladno, bar na kratko, da im se prozrace pluca.
Ne nego zbog grinja . Nocni kasalj znaci da treba ventolin! Meni je dr rekao da cim krene nocni kasalj odmah trebaju ventolin bez obzira kako su po danu i ja ih odmah stavljam na 3-4 puta po 2 potiska par dana, to je karakteristicno za astmu i znak je da dijete treba ventolin!
A mogao ti je i hladan zrak potaknut sve jer su bronhi prenadrazeni.
Diskusi nisu zgodni za djecu. Barem 50% odraslih ih nepravilno koristi.
Nek ide van al stavi sal preko usta.i nek dise na nos ga uci, daj dudu ak ima, bombon, zvaku bilo sto da zatvori usta a dise na nos.
Soba je stvarno hladna, ostavljam vrata otvorena da ude koliko toliko topliji zrak. Problem nam je jutarnji ranii odlazak u 8h. Pokusat cu ovo sa bombonima.
Jedva cekam Zagreb
Nije dobro,nije. Mladi temp.ne visoka,kasalj opet. Stariji ista prica bez temp. Kasalj i kasalj grozni kasalj. Prvo sam nazvala nasu vinogradsku bolnicu,sve objasnila sto i kada su pili. Divna dok,se javila. Upitila nas na hitnu cim je temp,krenula. Ovaj put i na hitnoj naisli na divnog,smirenog doktora. U gl.bronhitis,lagano prema astmi. Dobili su salbubronch kapi.
Spominjao je inhalacije. E sad tu ga uopce nisam shvatila. Da li je taj salbubronch inhalacija,ili treba kod lijecnika na inhalacije?
nisam skužila jel si samo zvala na razne brojeve, ili i fizički bila tam.
salbubronch je po nama ventolin
Da i ja mislim da je to ventolin i moras te kapi dat putem inhatora. Il ak imas ventolin pa prek babyhalera. Uglavnom vidis cim ti ide kasalj nocu to ti je za ventolin.
Mozes i astmafon zvat u bilo koje doba dana il noci , imas na str srebrnjaka broj.
Bili smo fizicki u bolnici. Ali nam je rekao da taj salbubronch piju na zlicu. M 20kapi, L 17kapi.
Pa jel nemas ventolina ?koliko imaju godina?
nekad se kod nas isto davao ventolin na žlicu ( recimo kad je moja klinka imala malo manje od godinu dana), ali vele da je bolje na inhaler.
inače ak će ti trebati babyhaler ( za inhalere) imaš tu na burzi njih par.
Kapi izazivaju velike nuspojave zato to vise se ne daje vec na inhalator kompresorski il na babyhaler. To si obavezno nabavi kak ti veli jelena.
Salbubronch je bronhodilatator isto kao i ventolin. Piše u uputama o lijeku da se daje taj "eliksir" ako djeca ne mogu udisati (jer se daje djeci od 2 mjeseca života na dalje, mislim do 6 godina ako sam dobro zapamtila - nisam čitala upute u detalje).
Inače, sjećam se ja vremena kad se ventolin davao na žlicu. Davno.
Sanja:) - riješi si problem spavanja u hladnom kako god možeš. Mojoj djeci (naročito mlađem koji je pravi astmatičar) hladnoća je znala biti okidač za gadne napade dok je bio mali.